Náš blízky vzťah ku materinskému mlieku, s ktorým sme sa streli v matkinom náručí, formuje pohľad na mlieko aj dávno po tom, ako sme z tohoto náručia vyrástli.
Potravinársky priemysel so silnou reklamou, podporovaný všeobecne uznávanou tézou o nevyhnutnosti mlieka a výrobkov z neho v dennej výžive, tento pohľad v nás len utvrdzuje.
Je to však naozaj tak?
V záujme nášho zdravia na začiatok vám ponúkam iný pohľad na mlieko, ktorý zrejme nebude korešpondovať s viacerými názormi. JE TO VŠAK DISKUSIA.
.
Kravské mlieko (a výrobky z neho) je problematická potravina:
-Má viac bielkovín ako materské, ktoré vlastne potrebuje teliatko, aby rýchlo nabralo hmotnosť.
-obsahuje mliečny cukor, laktózu, na ktorý je potrebný enzým – laktázu. Tá sa u detí postupne vytráca a pribúda problémov s trávením takýchto výrobkov
-tuky, ktoré obsahuje, majú najväčšie percentuálne zastúpenie (až 2/3) nasýtených mastných kyselín zo všetkých živočíšnych potravín, čo nie je dobré pre žilový a cievny systém
-JE SILNO HLIENOTVORNÉ, dráždi a upcháva telový respiračný systém
-obsahuje ťažko stráviteľný kazeín, ktorý komplikuje trávenie a prispieva k zahlieneniu
-je kyselinotvorné
-pasterizácia síce ničí choroboplodné zárodky, ale enzymaticky kazí mlieko
-syry sú koncentrátom vyššie uvedených nevýhod
-pribúda množstvo poznatkov, ktoré hovoria o tom, že denné používanie mlieka spolu s bielym cukrom a bielou múkou sa podieľa na viacerých civilizačných ochoreniach.
Neušetríme teda poľnohospodárom prácu? A nielen to...: )
JE ZDRAVÉ KRAVSKÉ MLIEKO?
Toto sú prírodné látky, ktoré podporujú nenásilným ale nezanedbateľným spôsobom produkciu ženských hormónov:
Fytogeníny– látky rastlinného pôvodu, vo všeobecnosti vyrovnávajú pomer medzi etrogénom a progesterónom, druhým najdôležitejším pohlavným hormónom ženy. Nájdete ich najmä sójových bôboch, ale aj výrbokoch z nich (tofu, sójové mlieko...) a fazuli. Na tvorbu ženských pohlavných hormónov tiež dobre vplývajú mexické sladké zemiaky
Ahoj, Z-uzka :) Naozajstný kúzelník je naša PRÍRODA. Svojím zmeneným životom si jej umožnila urobiť pozitívne zmeny, z ktorých cítim, že máš radosť, no a my sa tešíme s tebou : ))
Pravidelný, bezproblémový cyklus je jeden z hlavných prejavov zdravia u ženy. Jeho obnova v prípadoch BA je náročnejšia, ale dá sa : ), Tebe sa podarilo “vystopovať” spojitosť tejto zmeny so sójou. Už som na túto tému písal, ale vieš, Pišta a cykly, to nejde do dohromady - :) a tak to určite nikto vážne nebral (a ani sa nikomu nečudujem :). Inak, nejdem sa samozrejme hrať na odborníka v tejto oblasti, avšak nejaké informácie, ktoré mám vo výžive aj v tejto oblasti, rád zopakujem aj pre ostatných – na zváženie.
pišta
Ty si kúzelník :-) Tie sójové jogurtíky a sójové mlieko mi naozaj pomohli pri obnove cyklu, odkedy ich jedávam, tak sa konečne dostavil, ďakujem za typ na sóju, som rada, že sa to obyšlo aj bez hormonálnych liekov :-)
pišta dkujem za odpovede a dobru noc.
dobru noc :), ja som frajer , spala som poobede 2 hodiny, tesim sa
Igriska, prepac mi, uz dnes nevladzem. Prepac este raz, zajtra sa ozvem. Dobru nocku :))
Pista :), prosim ta preco jogurty a kysle mliecne produkty nezahlienuju az tolko ?, alebo su pripustne koli lactobacilom ?, alebo neobsahuju tolko kazeinu ? Diki
Ich „kyslé“ pôsobenie paradoxne potom môže spôsobovať deficit vápnika. Len tak mimochodom, s Igriskou sme raz debatovali o tomto, v USA majú najväčšiu spotrebu mlieka na svete, ale aj najväčší výskyt osteoporózy na svete (okrem eskimákov, ale to je iná kapitola)
Syry teda s citom, ak už áno.
Jogurty, kyslé, áno. S mierou. Pomáhajú črevnej mikroflóre ale pri vysokej spotrebe tiež zahlieňujú.
Nechcem byť poslom zlých správ, ale toto je môj názor. Teda, nielen môj. Dosť sa o tom aj píše.
Nuž viem trošku. Syry sú koncentrovanejšou potravou ako mlieko. Majú viacej bielkovín, ale aj viacej látok, ktoré sa nám až tak nemusia páčiť. Preto môžu pôsobiť výraznejšie, ako mlieko. Čo je dosť dôležité, majú okrem pár druhov (ementál a spol) zlý pomer vápnik a fosfor. (a horčík) To znamená, že sa dostanú do chemických väzieb takých, ktoré vápnik dostanú na zlé miesto v tele. ( napr. svalové úpony, väzivá, ktoré neskôr môžu kalcifikovať, stuhnúť). To je jeden z dôvodov, prečo sú starí ľudia zhrbení...
pišta a čo ostatné výrobky z mlieka syry,jogurty,vieš niečo aj o tom povedat?