Náš blízky vzťah ku materinskému mlieku, s ktorým sme sa streli v matkinom náručí, formuje pohľad na mlieko aj dávno po tom, ako sme z tohoto náručia vyrástli.
Potravinársky priemysel so silnou reklamou, podporovaný všeobecne uznávanou tézou o nevyhnutnosti mlieka a výrobkov z neho v dennej výžive, tento pohľad v nás len utvrdzuje.
Je to však naozaj tak?
V záujme nášho zdravia na začiatok vám ponúkam iný pohľad na mlieko, ktorý zrejme nebude korešpondovať s viacerými názormi. JE TO VŠAK DISKUSIA.
.
Kravské mlieko (a výrobky z neho) je problematická potravina:
-Má viac bielkovín ako materské, ktoré vlastne potrebuje teliatko, aby rýchlo nabralo hmotnosť.
-obsahuje mliečny cukor, laktózu, na ktorý je potrebný enzým – laktázu. Tá sa u detí postupne vytráca a pribúda problémov s trávením takýchto výrobkov
-tuky, ktoré obsahuje, majú najväčšie percentuálne zastúpenie (až 2/3) nasýtených mastných kyselín zo všetkých živočíšnych potravín, čo nie je dobré pre žilový a cievny systém
-JE SILNO HLIENOTVORNÉ, dráždi a upcháva telový respiračný systém
-obsahuje ťažko stráviteľný kazeín, ktorý komplikuje trávenie a prispieva k zahlieneniu
-je kyselinotvorné
-pasterizácia síce ničí choroboplodné zárodky, ale enzymaticky kazí mlieko
-syry sú koncentrátom vyššie uvedených nevýhod
-pribúda množstvo poznatkov, ktoré hovoria o tom, že denné používanie mlieka spolu s bielym cukrom a bielou múkou sa podieľa na viacerých civilizačných ochoreniach.
Neušetríme teda poľnohospodárom prácu? A nielen to...: )
JE ZDRAVÉ KRAVSKÉ MLIEKO?
pišta
No nateraz nezaradím radšej nič z mlieka, uspokojím sa so sójovými produkrtami :)
Tak dobrú noc a ďakujem tebe, aj igris za rady :)) A nezabudnite zajtra na všetky vaše ratolesti ak nejaké máte :))
a vies ze som take este nejedla :), daj typ ktory je chutny
igris
No však práve, mliečne výrobky hlavne tvarohové jogurty, či niektoré druhy jogurtov alebo acidofilné mlieka, či čerstvé mlieko patrili k mojej obľúbenej lahôdke, no ale už sa chcem konečne zbaviť toho upchatého nosu, tak ho musím teraz odhlieniť a určitý čas asi vynechať mlieko a mliečne výrobky.. Ale tie sójové sú tiež fakt chutné :))
Zuzka , jasnacka nechaj sa inspirovat, robis len sebe dobre :)), len mne to robilo velke problemi vynechat, mlieko , syry, tvaroh
Z-uzka, a tými pohárikmi, to je len začiatok :)
Tvaroh je silnejší "bielkovinový" vstup". Môžeš ho zaradiť - s citom. Nateraz. :)
.
Igriska, s tou stovkou to mám v pláne aj ja. Stretneme sa :))
Inak tá repová (prepokladám červená) je dosť silná. Poznám..pomaličky. Mňa v počiatku rozbolel z nej žalúdok, je veľmi zásaditá.
igris
No nič iné mi neostáva, rada sa nechám inšpirovať dobrými radami :)) Zatiaľ som nemala dôvod mu brbľať :))...
A tie sójové jogurtíky majú aj takú inú fajnú chuť, také niečo nové pre moje chuťové poharíky, taká zmena po tých jogurtoch a hlavne probia drinkoch..
A tvaroh?? Ten je ako na tom, hmm??
len to znamena ze starneme :(, ale dala som si zavazok ze do stovky to potiahnem a dnes som si kupila repovu stavu, idem to vykukat kolko toho mozem vypit, vraj je pre dievcata velmi dobra :)
Ahoj, Igriska :)
To je asi ten "kolobeh života"...:)
cau Pista :), Zuzka mi pripomina ako som reagovala na tvoje poznamky pred pol rokom :), ale ona tolko "nebrble" a iba napise "tak dobre" :)))