Náš blízky vzťah ku materinskému mlieku, s ktorým sme sa streli v matkinom náručí, formuje pohľad na mlieko aj dávno po tom, ako sme z tohoto náručia vyrástli.
Potravinársky priemysel so silnou reklamou, podporovaný všeobecne uznávanou tézou o nevyhnutnosti mlieka a výrobkov z neho v dennej výžive, tento pohľad v nás len utvrdzuje.
Je to však naozaj tak?
V záujme nášho zdravia na začiatok vám ponúkam iný pohľad na mlieko, ktorý zrejme nebude korešpondovať s viacerými názormi. JE TO VŠAK DISKUSIA.
.
Kravské mlieko (a výrobky z neho) je problematická potravina:
-Má viac bielkovín ako materské, ktoré vlastne potrebuje teliatko, aby rýchlo nabralo hmotnosť.
-obsahuje mliečny cukor, laktózu, na ktorý je potrebný enzým – laktázu. Tá sa u detí postupne vytráca a pribúda problémov s trávením takýchto výrobkov
-tuky, ktoré obsahuje, majú najväčšie percentuálne zastúpenie (až 2/3) nasýtených mastných kyselín zo všetkých živočíšnych potravín, čo nie je dobré pre žilový a cievny systém
-JE SILNO HLIENOTVORNÉ, dráždi a upcháva telový respiračný systém
-obsahuje ťažko stráviteľný kazeín, ktorý komplikuje trávenie a prispieva k zahlieneniu
-je kyselinotvorné
-pasterizácia síce ničí choroboplodné zárodky, ale enzymaticky kazí mlieko
-syry sú koncentrátom vyššie uvedených nevýhod
-pribúda množstvo poznatkov, ktoré hovoria o tom, že denné používanie mlieka spolu s bielym cukrom a bielou múkou sa podieľa na viacerých civilizačných ochoreniach.
Neušetríme teda poľnohospodárom prácu? A nielen to...: )
JE ZDRAVÉ KRAVSKÉ MLIEKO?
- organizmus je natoľko múdry, že hlien neusadí napr. v srdci (strašná predstava) ale tam, kde mu to až tak nevadí a kde sa to dá ešte neskôr ako-tak vylúčiť. A to sú sliznice najmä nosa, hrdla, pľúc, ale aj čriev. NAŠE TELO JE GENIÁLNE. Tak prečo mu prekážeme sa v tej genialite prejavovať??? Lebo sme ľudia...
- podobne sa správajú viaceré látky – napr. biela múka (chlieb, rožky...) škrob. Ja osobne keď si niekedy trošku viac vypijem, (ale sa neopíjam), moje telo okamžite vytvára hlieny a dostanem cca na 2-3- hodiny nádchu ako bič. Nie je to alergia, ale oslobodzujúce sa očistenie. Ale načo pokúšať osud, však áno. Tak sa snažím držať na uzde. (aj keď zubadlá niekedy režú :)
Ahoj, Damaxy.:)
Zahlieňovanie si ani ja neviem až tak predstaviť, ale funguje to asi takto:
-kazeín, ako súčasť mlieka, je lepidlo samo o sebe, dokonca sa používa v nábytkárskom priemysle na tento účel = 1 úroveň hlienov (toto rozdelenie nikde nenájdeš, to mi napadlo teraz)
- ak sa do tela dostane látka, ktorú nevie organizmus metabolizovať, musí ju vylúčiť (vieme ako), usadiť (takmer všade vc tele – sliznice , črevá, pečeň, cievy,... dosť zlá predstava, ale pri tomto popise sa jej nevyhneme). V mlieku je to často laktóza. Aby sa táto látka eliminovala, organizmus vytvorí hlien, obalí ju a potom usadí (napr. fajčiari takto majú pľúca plné hlienov, ale nie a priori z nikotínu (je nerozpustný v tele) ale z látok, ktoré „obaľujú“ nikotín a spol.) = 2 úroveň hlienov
ako sa zahlienuje organizmus mliekom,neviem si to predstavit,skuste to vysvetlit?
Fakt je, Pista, ze clovek sa uci stale, inak sa nepohneme dopredu. To nevadi, ze su to nam dosial nezname "parkety", ved oni sa obrusia aj na nase nozky :D. To uz som aj tu nejaka poeticka, hi, hi. Robim Lilliane male prekvapko, dufam, ze ma za to nevylucia z fora, hi, hi.
Alterantiva, verim, za aj zrazky mozu byt prospesne (niekedy :)
Rad suhlasim, lebo kvalita informacii = Potencialna kvalita nasho zdravia.
Preto je to na tomto webe pre vsetkch zucastnenych o to narocnejsie, lebo vychodzi bod zo skolskych lavic je takmer nulovy.
To ma viedlo davnjesiey k vytvoreniu temy Mala nasobilka zdravia. Tato tema to mala tazke, ako kazda nova vec, Igriska bola "pri tom", ale to je uz ina kapitola.
Ahoj Pista, konecne sme sa aj my dvaja tu "zrazili". Presne to som mala na mysli tou poslednou vetou, lebo kazdy z nas si moze informacie precitat, ale prave o setreni tohto vyhladavania je aj tento web. Mna fakt informacia tytu "aminokyseliny su kam len pozries" neuspokojila. A preto som sa doma rozhliadala, rozhliadala - a nic :D. Som presvedcena, ze su aj tu viaceri ako ja, ze chcu mat plnohodnotnu a primerane odbornu informaciu.
Z-uzka, nachádzajú. Je to dosť dlhý zoznam, takže nateraz sa nejako tým nemusíš trápiť, normálne jedz, ako doteraz.
Čo sa týka avokáda, možno ti "nesedí". Ale možno sa treba naučiť ho nechať dobre dozrieť. Mne to trvalo dosť dlho.
Avokádo nechať pri izbovej teplote cca 2-4 dni, aby bolo tak mäkké, že kěd pritlačíš prstom, zostane odtalčok. Ak ho rozkrojíš, nesmie mať tmavé fľaky, to už je zoxidovaný tuk. Chuť dozretého avokáda je VEĽMI lahodná (pre mňa :), nesmie byť trpká, (vtedy nie je ešte dozreté)jemne maslová a obľubujem ho sólo alebo s banánom.
Možno by to ešte stálo za pokus ? :)
Ahoj, Alternativa :) Trochu mi unikla podstata tej poslednej vety, ale zrejme si mala na mysli to, že pri troške vôli si to nakoniec každý dokáže prečítať aj sám, (len ide o ten čas.) ?
No a inde sa aminokyseliny nenachádzajú?? Avokádo mi vôbec nechutí, je úplne bez chuti, také maslové :((
Dakujem Pista, tak toto je to, co potrebujem a mozno aj viaceri. Lebo doma som sa aj obzerala a ziadna aminokyselina sa nablizku nehlasila :D. No, jasne, ze to len na odlahcenie temy, az taky analfabet nie som.