Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

JE ZDRAVÉ KRAVSKÉ MLIEKO?

Príspevok v téme: JE ZDRAVÉ KRAVSKÉ MLIEKO?
pišta

Náš blízky vzťah ku materinskému mlieku, s ktorým sme sa streli v matkinom náručí, formuje pohľad na mlieko aj dávno po tom, ako sme z tohoto náručia vyrástli.
Potravinársky priemysel so silnou reklamou, podporovaný všeobecne uznávanou tézou o nevyhnutnosti mlieka a výrobkov z neho v dennej výžive, tento pohľad v nás len utvrdzuje.
Je to však naozaj tak?
V záujme nášho zdravia na začiatok vám ponúkam iný pohľad na mlieko, ktorý zrejme nebude korešpondovať s viacerými názormi. JE TO VŠAK DISKUSIA.
.
Kravské mlieko (a výrobky z neho) je problematická potravina:
-Má viac bielkovín ako materské, ktoré vlastne potrebuje teliatko, aby rýchlo nabralo hmotnosť.
-obsahuje mliečny cukor, laktózu, na ktorý je potrebný enzým – laktázu. Tá sa u detí postupne vytráca a pribúda problémov s trávením takýchto výrobkov
-tuky, ktoré obsahuje, majú najväčšie percentuálne zastúpenie (až 2/3) nasýtených mastných kyselín zo všetkých živočíšnych potravín, čo nie je dobré pre žilový a cievny systém
-JE SILNO HLIENOTVORNÉ, dráždi a upcháva telový respiračný systém
-obsahuje ťažko stráviteľný kazeín, ktorý komplikuje trávenie a prispieva k zahlieneniu
-je kyselinotvorné
-pasterizácia síce ničí choroboplodné zárodky, ale enzymaticky kazí mlieko
-syry sú koncentrátom vyššie uvedených nevýhod
-pribúda množstvo poznatkov, ktoré hovoria o tom, že denné používanie mlieka spolu s bielym cukrom a bielou múkou sa podieľa na viacerých civilizačných ochoreniach.
Neušetríme teda poľnohospodárom prácu? A nielen to...: )

igris

to mi hovor :), ja som rano na kavovare zmackla tlacidlo "silna", ale slniecko som zvladla, lebo som bola cele doobedie vonku :), takze aj pohyb bol

lilliana

Ahoj Igris:)
Vidíš dnešný deň bez slniečka s kávou a hneď je nábeh na osteoporozu.
Ozaj, ako veľmi musí náš organizmus bojovať proti mnohým škodlivým jedlám.
Stačí keď kupujem niejaký džús a hneď si prečítam aké sú tam rôzne aroma a E-čka.Tak to pekne vrátim nazad:(
Aj napriek snahe sa asi týmto umelinám nevyhneme.

igris

Ahojte :), mliecko a mliecne vyrobky podla reklamy mame papat koli dobrym kostiam, preto ma zauja jedna cast knizky od Diamondovcov. Co sa podiela na tvorbe osteoropozy :
.tabak/ fajcenie podporuje vylucovanie kyselin, organizmus sa snazi o rovnovahu, preto si telo aby si pomohlo odcerpava vapnik z kosti a zubov
.kofein-kava,caj,nealkoholicke napoje, cokolade, v mnohych liekoch zapricinuje vylucovanie dvojnasobneho mnozstva vapnika, nez je normalne
.nealkoholicke napoje- problem je v kyseline fosforecnej, ktora sa tam pridava aby sa udrzali bublinky
Pomer vapnika a fosforu v tele ma byt 2:1. Vysokofosforova strava potrebuje viac vapnika. Maso a mliecne vyrobky ma dvadsatkrat viac fosforu ako vapnika.
Taky hamburger so syrom a colou ? hmmmm :)
.sol- cim viac sodika prijmeme tym viac vapnika vylucime
.nedostatok telesneho pohybu/ kosti su zive a reaguju na cvicenie ako svaly, cvicenie vyvija tlak na kostru a ta stimuluje vytvaranie novej kosti
.nedostatok slnka- vitamin D
je to rychly "vycuc", ak vas to zaujalo mozme nabuduce pokracovat :), nasa Alti nam to moze trosku spestrit klasickou chemiou :)

igris

Pista :), velka vdaka, velmi si vazim ako sa staras a podnecujes nas v tejto oblasti a som rada ze sa mi moje odpozorovane veci potvrdzuju , telo dokaze vela povedat samo :)
Z-uzka, sojove pochutky ALA som kupila, ale uslo sa mi len za lyzicku, moj najmladsi "chlap" mi to spapal , "mami este" :))), buduci tyzden mam kostovku kozich jogurtov, uvidime ;)
Alternativa- myslim si ze vzniklo krasne priatelstvo medzi tebou a niektorymi dievcatmi a je to urcite na osoh obydvom stranam :)
Dnes som akosi na makko :), najradsej by som vas vystiskala :)))))

Alternativa

Mam jednu strucnu info /bola bez vysvetlenia/ a rada by som vedela, ci je pravdiva. Vraj mliecne vyrobky udajne so "zivymi" kulturami ak su balene v plastovych materialoch /a to je vacsina/, tak uz "zivu" kulturu neobsahuju.
Pista, darmo ma vyzyvas, Ty si expert na stravu, ja sa len od Vas tu ucim :D. Uz vazne rozmyslam, kedze tu je tolko dobrych informacii, ze si taketo temy budem prechadzat postupne a s ceruzkou v ruke. Lebo informacia potlaca tu predchadzajucu :D.

Z-uzka

pišta
Veru detské výživky mi dosť chutia, je to taká neškodná strava.. A najlepšie je, že už majú obrovský výber chutí výživ, od výmyslu sveta :)) Aj bebe brumík je fajn, aj pribináčik :)) A nemusíš si robiť starosti s tými hollandia jogurtami, to ja len tak, že ak by si náhodou niečo o tej metóde zrenia v kelímku tušil.. Nezaťažuj sa tým, ale ďakujem za ochotu, vážim si to :-))

pišta

O Hollandia jógurtoch musím niečo viacej zistiť, aby som ti napísal svoj názor, ale pre teba (aj ostaných) to rád urobím :)) , ak teda to niekto rovno nevysype z rukáva a nenapíše sem, čo je samozrejme úplne ok.