Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

JE ZDRAVÉ KRAVSKÉ MLIEKO?

Príspevok v téme: JE ZDRAVÉ KRAVSKÉ MLIEKO?
pišta

Náš blízky vzťah ku materinskému mlieku, s ktorým sme sa streli v matkinom náručí, formuje pohľad na mlieko aj dávno po tom, ako sme z tohoto náručia vyrástli.
Potravinársky priemysel so silnou reklamou, podporovaný všeobecne uznávanou tézou o nevyhnutnosti mlieka a výrobkov z neho v dennej výžive, tento pohľad v nás len utvrdzuje.
Je to však naozaj tak?
V záujme nášho zdravia na začiatok vám ponúkam iný pohľad na mlieko, ktorý zrejme nebude korešpondovať s viacerými názormi. JE TO VŠAK DISKUSIA.
.
Kravské mlieko (a výrobky z neho) je problematická potravina:
-Má viac bielkovín ako materské, ktoré vlastne potrebuje teliatko, aby rýchlo nabralo hmotnosť.
-obsahuje mliečny cukor, laktózu, na ktorý je potrebný enzým – laktázu. Tá sa u detí postupne vytráca a pribúda problémov s trávením takýchto výrobkov
-tuky, ktoré obsahuje, majú najväčšie percentuálne zastúpenie (až 2/3) nasýtených mastných kyselín zo všetkých živočíšnych potravín, čo nie je dobré pre žilový a cievny systém
-JE SILNO HLIENOTVORNÉ, dráždi a upcháva telový respiračný systém
-obsahuje ťažko stráviteľný kazeín, ktorý komplikuje trávenie a prispieva k zahlieneniu
-je kyselinotvorné
-pasterizácia síce ničí choroboplodné zárodky, ale enzymaticky kazí mlieko
-syry sú koncentrátom vyššie uvedených nevýhod
-pribúda množstvo poznatkov, ktoré hovoria o tom, že denné používanie mlieka spolu s bielym cukrom a bielou múkou sa podieľa na viacerých civilizačných ochoreniach.
Neušetríme teda poľnohospodárom prácu? A nielen to...: )

pišta

Prikláňam sa k názoru Lillianky.
Keď som bol žiak na základnej škole mávali sme mliečne desiaty. Ako mladí fagani sme sa pretekali v tom, kto viac mlieka vypije. Všetkým nám bolo jasné, že ide aj tak o naše zdravie, tak potom súťaž mala veľkú podporu.
Môj rekord bol 1,2 l mlieka doobeda a ku tomu 8 bielych, mňam!, rožkov. Na dva razy.
Môj rekord bol v tom období ale tiež v tom, že som mával 4-5x angíny a chrípky do roka.
Dnes som si istý, že ku týmto ochoreniam mi výdatne pomáhali práve moje mliečne desiaty..
.
(Igriska, akurát rozmýšľam, či ku tomu, čo sa pýtaš, neotvorím tému. Tak, prosím, trošku pozhovej : )

lilliana

Šla som okolo jednej školy a čo nevidím,na dverách veľký nápis:Deti snažte sa piť čo najviac mliečka!
Myslím si ,že to bola veľká nezodpovednosť učiteľky. Ona nemá ani šajnu, že do školy chodia aj deti, ktoré majú alergiu na mlieko alebo trpia zahlienením priedušiek.Moja neter tiež nemôže piť mlieko lebo obsahuje alergény z tráv a trpí astmou.
Teraz si predstavte, akú námahu vyloží matka ak chce aby dieťa pochopilo, že to mlieko mu nerobí dobre. No v škole si prečíta toto a zmätok má v tom len tá detská duša.
Pekný večer:)

igris

Pista :), kedze mlieko = hlieny, tak si dovolim tu v tejto teme sa opytat na ten lepok v bielej muke, kedze ako som pochopila lepok= hlieny. Usudzujem dobre , ze bezlepkove potraviny su vhodnejsie ? Parkrat som si kupila bezlepk. lupienky, ktore dokonca neboli sladene cukrom, ale boli nekrestansky drahe. Teraz som kupila niake slize a tie su z kukuricnej muky, ako je s tou mukou, lepkom, ....Dakujem :)

Z-uzka

igris
To ma včera kamarátka zaviedla do tej jedálničky.. Volá sa to že divoká kačka a je to dosť zašité v takej budove.. Fakt to ťažko nájsť. Ale je to tam pekné, farebné a útulné :-)) Oplatí sa to nájsť :) Nachádza sa to v blízkosti klubu Babylon, bývalého kina Ymca.. Každý deň tam majú na výber zo štyroch menu, pričom to posledné je vždy harmonická, teda makrtobio strava.. A ani to nie je až také drahé, za komplet menu aj s polivkou, čajom zaplatíš do 100 sk. A vždy máš aj napísné na čo má tá daná strava v ten deň pôsobiť.. Napr. ten včerajší obed bol zameraný na liečenie žalúdku.. Taktiež v obďaleč sa nachádza tiež bio natural food obchod a majú tam dosť veľký výber týchto potravín, fakt všeličo, a ani to nemajú až tak drahé ako v jednom nemenovanom obchodnom centre.. Hehe a čo som ešte dnes objavila? U nás v zdravotnom stredisku na našom sídlisku otvorili tiež jedálničku, či bufet harmonickej stravy a tiež sa tam dajú kúpiť voľne bio potraviny.. Ešťeže som išla okolo, už viem kam budem chodiť na obedy :)) Prajem ešte pekný slnečný dník, papa :))

igris

teda Z-uzka ;), ty sa nezdas , kde na take chodis ? isla by som ochutnat, nikdy som take veci nejedla /pseno... a rada by som sa to naucila pripravovat :)

Z-uzka

igris
Hehe, aj ja som dnes mala sójový dresing a bolo to celkom chutné.. Bola som totiž na makrobiotickom obede, kde boli celozrnnné cestoviny, zelenina a niečo čudné v kelovom liste, ževraj v tom bolo pšeno, kuskus a všeličo iné a bol k tomu ešte ten dresing.. A ešte k tomu branche čaj, či tak nejak sa to volalo.. Fajnošský obedík :-)

pišta

Ahojte :)
Neo - acidofilné mlieko je kus lepšie ako to druhé, kvôli miečnym baktériám, ktoré podporujú črevnú mikroflóru ale aj kvôli jeho pôsobeniu na peristaltiku čriev.
Igriska, ty si odhalila ďalšie tajomstvo - tentokrát tohoto webu : )). Tak som to mal kedysi na mysli, keď sme začínali s "násobilkou" :)

igris

Z-uzka :), uz som chutnala aj sojovu tatarsku omacku , samotna nic moc , ale na salate je chutna a zmena chuti potesi