Náš blízky vzťah ku materinskému mlieku, s ktorým sme sa streli v matkinom náručí, formuje pohľad na mlieko aj dávno po tom, ako sme z tohoto náručia vyrástli.
Potravinársky priemysel so silnou reklamou, podporovaný všeobecne uznávanou tézou o nevyhnutnosti mlieka a výrobkov z neho v dennej výžive, tento pohľad v nás len utvrdzuje.
Je to však naozaj tak?
V záujme nášho zdravia na začiatok vám ponúkam iný pohľad na mlieko, ktorý zrejme nebude korešpondovať s viacerými názormi. JE TO VŠAK DISKUSIA.
.
Kravské mlieko (a výrobky z neho) je problematická potravina:
-Má viac bielkovín ako materské, ktoré vlastne potrebuje teliatko, aby rýchlo nabralo hmotnosť.
-obsahuje mliečny cukor, laktózu, na ktorý je potrebný enzým – laktázu. Tá sa u detí postupne vytráca a pribúda problémov s trávením takýchto výrobkov
-tuky, ktoré obsahuje, majú najväčšie percentuálne zastúpenie (až 2/3) nasýtených mastných kyselín zo všetkých živočíšnych potravín, čo nie je dobré pre žilový a cievny systém
-JE SILNO HLIENOTVORNÉ, dráždi a upcháva telový respiračný systém
-obsahuje ťažko stráviteľný kazeín, ktorý komplikuje trávenie a prispieva k zahlieneniu
-je kyselinotvorné
-pasterizácia síce ničí choroboplodné zárodky, ale enzymaticky kazí mlieko
-syry sú koncentrátom vyššie uvedených nevýhod
-pribúda množstvo poznatkov, ktoré hovoria o tom, že denné používanie mlieka spolu s bielym cukrom a bielou múkou sa podieľa na viacerých civilizačných ochoreniach.
Neušetríme teda poľnohospodárom prácu? A nielen to...: )
JE ZDRAVÉ KRAVSKÉ MLIEKO?
Pri vypracovávaní jedálnička pre známu buď opatrná. Príliš drastické zmeny vyvolávajú často opačný efekt, ako sa očakáva. Treba vsadiť na postupnosť. (Veď si si ju sama odskúšala :). Postupne, po kúsku sa dá zmeniť takmer všetko. Chute, váha, metabolizmus, zdravie...
Keď budem vedieť, tak ti samozrejme poradím.
Ahoj, Z-uzka.
Nanuk, o ktorom píšeš, je taký menší „hriešok“. Daj si ho, ak ti ide veľmi na chuť, ale nie často. Jedz ho ako sólo „jedlo“, nemiešaj s ničím iným.
Častá konzumácia studených a mrazených jedál a nápojov napáda sliznice, najmä úst a žalúdka. Tvoj krásny intelektuálny výkon – prjímačky : )), je okrem iného znakom toho, že sa ti už slušne zrevitalizovala najmä sliznica žalúdka, ktorá BA veľmi trpí. Takže, nanuk s citom. A ak sa ti dá, prestriedaj ten „svoj“ aj s takým „obyčajným“, čisto ovocným :)
Posielam Ti altipostou plny tanier jahod, chataaaj, Z-uzka. Ale kedze mas rada chladne, daj si ich do chladnicky na chvilu. Ja studene nemusim :D
Z-uzka, tak toto sa mi paci, super. Toto je postoj cloveka, ktory stoji na svojich nozkach, ma rad ludi okolo seba, nezabuda na seba - jednoducho miluje zivot. Mam obrovsku radost. Po tieto dni si taka nasa rozdavacka radosti. Zuzi, mozno s tou makrobiotikou by Ti nieco mohla poradit Vrr, ma ju nastudovanu. Ta konzultacia s Pistom je velmi rozumna. Nezabudni kamoske prizvukovat jej postoj, psychiku. Ved my vsetci tu uz vieme, ze vsetko sa odvija od nasej hlavicky - uspechy aj neuspechy. A my tu zijeme s uspechmi a pripadne neuspechy prekonavame, vsak? :D Dufam, ze ten jedalnicek zverejnis a viaceri sa mozeme zapojit do zdraveho chudnutia. :D Pa
Pištík, ešte mám na teba jednu prozbu.. Totiž jednej kamarátke, ktorá je taká pevnejšia idem zostavovať diétny plánik, aby sa jej konečne poadrilo niečo zhodiť bez jojo efektu.. Tak som jej sľúbila, že jej pomôžem zostaviť nejaký jedálniček zo zdravej diétnej stravy, tak aby nehladovala, ale zároveň chudla.. A nebráni sa ani proti makrobiotike. Preto som sa ťa chcela opýtať, že či sa môžem potom s nejakými radami obrátiť aj na teba a keď niečo zhotovím, či mi to schváliš a odporučíš.. Dúfam, že nevadí, že ťa toľko otravujem :-) Pekný zvyšok dníka, moc sa neugriluj, papa :))
Pištík, mám malý dotaz?? A čo jogurtové ovocné nanuky?? Keďže je teraz taký hic, tak je to taký akruálny problém, jesť, či nejesť?? Ja mám totiž veľmi rada nanuk Ovocný sen, alebo chuť leta.. To sú tie ovocné, nízkokalorické, no viem, že obsahujú aj nejaký jogurt.. Hm, tak čo ty na to??
Ďakujem, Igriska, ako dobre sa to číta : ))), aj tebe a ostaným nech sa darí.
Máme dnes opäť slnečný deň.
Tento deň má teda objektívnu šancu byť príjemný.
Ktovie, či sa ešte niekde vôbec vozí mlieko v sklenených fľašiach.
Ide o to, že keď už "musíme" niečo prijať, ktoré sa nám celkom nehodí (chute, zvyklosti, mizivý výber naokolo...), tak nech nám pomáha princíp minima.
I keď výhliadky chcem(e) maximálne.
Nuž, všetko je proces.
Číňania často hovoria o ceste.
(A na ceste miľníky. Vydržať aspoň do toho najbližšieho, potom sa uvidí (na ďalší míľnik :))
ahoj Pista :), prajem ti "nech sa ti dnes dari" ako si kazde rano u nas doma hovorievame, a dakujem za slova podpory :), uz som si to vymyslela sz tou skolkou, napisem pravdu ale trosku dvojzmyselnu :)
Joj, vsetkym velmi dakujem za privitanie, ale ved som si len odskocila :o). Pravdu poviem, ze mi privitanie padlo dobre. Tak, chemia nas posuva dopredu, ale aj komplikuje nas zivot. No co, clovek sa uci na vlastnych chybach, niekedy aj prineskoro. Dakujem Pista, za odpoved.
Po 2-3 dňoch jedenia Danone som dostal takú nádchu ako bič...