Náš blízky vzťah ku materinskému mlieku, s ktorým sme sa streli v matkinom náručí, formuje pohľad na mlieko aj dávno po tom, ako sme z tohoto náručia vyrástli.
Potravinársky priemysel so silnou reklamou, podporovaný všeobecne uznávanou tézou o nevyhnutnosti mlieka a výrobkov z neho v dennej výžive, tento pohľad v nás len utvrdzuje.
Je to však naozaj tak?
V záujme nášho zdravia na začiatok vám ponúkam iný pohľad na mlieko, ktorý zrejme nebude korešpondovať s viacerými názormi. JE TO VŠAK DISKUSIA.
.
Kravské mlieko (a výrobky z neho) je problematická potravina:
-Má viac bielkovín ako materské, ktoré vlastne potrebuje teliatko, aby rýchlo nabralo hmotnosť.
-obsahuje mliečny cukor, laktózu, na ktorý je potrebný enzým – laktázu. Tá sa u detí postupne vytráca a pribúda problémov s trávením takýchto výrobkov
-tuky, ktoré obsahuje, majú najväčšie percentuálne zastúpenie (až 2/3) nasýtených mastných kyselín zo všetkých živočíšnych potravín, čo nie je dobré pre žilový a cievny systém
-JE SILNO HLIENOTVORNÉ, dráždi a upcháva telový respiračný systém
-obsahuje ťažko stráviteľný kazeín, ktorý komplikuje trávenie a prispieva k zahlieneniu
-je kyselinotvorné
-pasterizácia síce ničí choroboplodné zárodky, ale enzymaticky kazí mlieko
-syry sú koncentrátom vyššie uvedených nevýhod
-pribúda množstvo poznatkov, ktoré hovoria o tom, že denné používanie mlieka spolu s bielym cukrom a bielou múkou sa podieľa na viacerých civilizačných ochoreniach.
Neušetríme teda poľnohospodárom prácu? A nielen to...: )
JE ZDRAVÉ KRAVSKÉ MLIEKO?
Tvoja otázka je dobre na telo.
Plasty, ktoré sa stali súčasťou nášho všedného dňa a velebíme ich aspoň 24 hod. denne skrývajú v sebe nezanedbateľné nielen potencionálne, ale reálne nebezpečenstvo. Farbivá, plnivá, stabilizátory... sú vlastne aditívne látky a čo je naviac, to sa rado uvoľňuje.
K uvoľňovaniu aj ďalších chemických látkach v nich (ale ti babrem do remesla, čo?) „dobre prispievajú aj zložky potravín: CO2, kyselina fosforečná (tu som sa vzorcu takticky vyhol), a aj zložky ďalších potravín
Potravinársky priemysel samozrejme má všetko otestované. Všetko je ok. Všetko, okrem nášho zdravia.
Častú konzumáciu kefírov a jogurtov, ale aj minerálok v platových obaloch ja osobne považujem za riziko. Robia sa všelijaké výskumy a zašlo to už tak ďaleko, že sa začali vyrábať fľaše bez použitia ftalátov. Je už niekoľko minerálok aj v SR, ktoré sa plnia do týchto fliaš.
Toto je pre základné info.
A toto je viac pre machrov chemikov: www.fns.uniba.sk
Ahoj, Alternatíva.
Minule som ti nestihol ani zaželať peknú dovolenku.
Tak teda vitaj : )
Už si tomuto webu chýbala : ))
Alterantíva
No super, tak by sme sa teda mohli raz vybrať taká početnejšia banda a prepadnúť divokú kačku, teda prepadnúť ich zásoby makrobiotickej stravy :-))
Pištík tvrdil, že konzumácia tých probia, či bifi jogurtov s kultúrami nie je až tak zlá, samozrejme treba s mierou.. A kamarátka pozerala niekde nejaký program kde testovali všetky tie probia a bifi jogurty, že ako je to teda s nimi, či fakt obsahujú tie bakteriálne kultúry a že najlepšie z toho testu vyšli activie od Danone, že tie obsahujú tých kultúr ešte viac ako tam píšu.. Tak hurá po Activie.. Teraz ešte k nám zavítala novinka a to tvarohové Activie, treba ošmakovať :-))
vitaj Alternativa :), o jogurtoch je popisane na strane 4 v tejto teme, ja osobne ich jedavam cca 2 krat do tyzdna podla chuti, ale minule som si podla rady Z-uzky kupila sojove a chutili mi tiez. Kupujem take aby boli co najcerstvejsie a nie pred koncom zaruky. Viem ze lactobacil musi byt v chlade lebo inak sa nici, ale ci ho ovplyvnuje umely kelinok to netusim. Moj syn uz pol roka berie lactobacil v tabletkach bez mliecneho cukru a mozem takyto potr. doplnok iba odporucit. Jeho crievkam to veeelmi pomohlo. Mam ho v ladnicke.
Ahojte, ved ani ja tu Ymcu nemam daleko k tej divokej kacicke :D.
Prosim Vas, ako sa staviate ku konzumacii jogurtov? Uz som sa kdesi pytala, ako je to s jogurtami s biokulturami balenymi v plastovych obaloch. Kdesi som zachytila info, ze vraj preziju len v skle. No a takmer vsetko je v kelimkoch...
Este k tej alergii na mlieko.
Prakticky ju ma takmer kazdy, ale odohrava sa vo vnutri tela, najma v TČ.
Tak im to tak trochu napis o tej alergii a hotovo. Vobec nebudes klamat.Tak :)
Ahoj, Igriska :)
Mam strasny naval prace, tak som tu teraz pomenej, ale..
..vitaj kazdu krizu. Posunie ta vpred. S cukrom su krizy (a s chlebom) najtazsie (a nie 1x), ale tak to ma byt!
Proste, krasne napredujes.
Urcite vies (ved ty toho uz tak vela vies!!!- ja tie odpovede tak trochu pisem aj pre druhych, tak mi taketo info prepac), ze susene figy su velkym koncetratotm cukru, tak len po kusku. S nicim inym len bananik a pod. dobre ? :)))
ahojte :), myslim ze sme si presli skoro vsetci namacanymi piskotami v mlieku, ale aj zahlienenymi dych. cestami. Tych uciteliek v skolkach by som sa trosku zastala, aspon moj starsi chodil do takej kde sa aj vela naucil, mali dni zeleniny, ovocia, bohuzial aj mlieka. Este stale vaham ked mladsi syn nastupi do skolky ci napisat ze si nezelam aby pil kravske mlieko, alebo "zaklamat" ze ma alergiu, co je spolocensky "akceptovatelne" ? Nezvyknem klamat a mam z toho hroznu dilemu.
Pista :), rada si pockam na novu temu :), skusim si aj ja nieco nastudovat, aj ked momentalne by mi bola srdcu najblizsia zavislost od cukru. Prisla kriza :(. Uz som si kupila susene figy, mozno to zabere :)
No pišta kto by to bol do teba povedal, že si bol taký mliečny maniak a ešte k tomu tie biele rožky.. To si si ich akože namáčal do toho mlieka?? Zaujímavé.. To ja som si kedysi dávno pradávno, keď ešte ani internet neexistoval namáčala piškóty do mlieka a tak to jedla.. Teraz mi to už nehrozí :))
lillianka
No tak to chodí, že tie pani učiteľky v škôlke sa veľmi nevyznajú vo výžive a že tiež ako každý človek tak už aj to dieťa nemôže papať všetko.. No a potom tam nastáva to, že to dieťa fakt nevie, komu a čomu má veriť. Pani učiteľka povedala, že mliečko je zdravé a aj ostatné deti ho pijú a nič im nie je, tak prečo nie ja?? Rodič mu ťažko vysvetlí, že mu to spôsobuje zdravotné problémy, keď on poriadne ešte ani nevie čo ten zdravotný problém je..