Velká vačšina z nás čo si píšeme na tomto fóre sa stravuje varenou stravou. Vtedy majú pre nás veľmi dôležitý význam čerstvé šťavy, pretože zásobujú naše telo živými elementami a vitamínmi, ktoré vo varenej strave nie sú. Šťavy sa veľmi rýchlo vstrebú a slúžia k obnove a výžive buniek, žliaz..., bez zaťaženia zažívacieho ustrojenstva. Dúfam ,že si "pokecáme" o liečivých, čistiacich, detoxikačných účinkoch , ale aj "šťavičkách každodenných", ktoré dopĺňajú náš jedálniček. :)))
Čerstvé ovocné a zeleninové šťavy
Večer preto netreba jesť ťažšie jedlá, lebo sa už celkom nerozložia na to „dobrô“. Čo sa ešte ale stačí celkom dobre, tak to je ovocie, čistá zeleninka (ale tak 2 hod pred spaním) a snáď aj ten jogurtík, ale určite bez rožkov. Banán je v tomto frajer nejfrajerovateľnejší spolu s jablkom. Sacharóza v nich sa postupne uvoľňuje, vylučuje sa látka, ktorá upokojuje náš mozog (serotonín) a spí sa eňo ňuno. Môžu sa jesť spolu alebo sólo.
Banán trávi sólo cca 45 min, jablko cca 30 min a žaludok je čistý, to ostatné ide tiež dobre. Dôležité . ráno si ako rybička, lebo všetko prebehlo, ako si to príroda želala a takto sa ti poďakuje :)))
Z-uzka, neboj sa, toto trápi všetkých aj tých, čo si myslia, že ich to netrápi. :)
Večer treba stíšiť aj svetlá, aj myšlienky ale aj "jedlovicu". Ide o tom, že celý svet a naše telo s ním sa pripravuje na noc. Cez deň sa potrava prijíma (cca 12-20 hod), cez noc rozdeľuje na „dobrô a to druhô“ a zároveň uskladňuje tam, kde sa má (20-4 hod) no a ráno, to, čo nám nepatrí, tak s tým sa je najlepšie rozlúčiť s miestnostiach na to ako stvorených (4-12 hod)
Inak myslím, že o tom písala už aj Alternatíva.
Jejej, ďakujem pištík za odpoveď.. Ty si náš večný nutričný záchranca.. :-) Takže sušený ananásik môže byť, to si ma veľmi potešil :-)
A ak sa smiem ešte spýtať (som to ja ale zvedavá otrava), síce sa to asi netýka tejto témy, no táto problematika ma trápi už dosť dlho. Odvšadiaľ totiž počúvam, že po 18, alebo 17 hodine je nezdravé jesť, no a o to mám väčšie výčitky, keď po tejto hodine niečo zjem, jednoducho to mám nejak zakorenené v hlave.. No ale podľa mňa, na tom nie je asi nič zlé, keď si človek aj večer pri TV o 20 hodine dá nejaký jogurtík, alebo nejaké to sušené ovocie.. Keď napr. vie, že spať pôjde až o také 2 hodiny.. Hmm, čo myslíš?? Vopred ďakujem moc, moc za odpoveď :)
Z-uzka, neotravuješ ma :)
Nenalepí sa!
Sušený ananás, ako každé sušené ovocie, si zachováva cca 50-80% živín, podľa to, ako je sušený. Je sladší, ako čerstvý, lebo cukor v ňom (fruktóza) ostal ale je v menšej objemovej jednotke a ešte niekedy prebehnú procesy, keď sa škrob premení na fruktózu.
Sladká chuť je jediné pojítko s cukríkom a výživová hodnota je samozrejme neporovnateľne vyššia. Môžeš si ho na 1-2 hod. namočiť, alebo pridať aj sušený do ovocného šalátu alebo pohryzkať samý, ale nie proti svojej chuti. Neboj sa aj trošku experimentovať, napr. bananán + trošku suč. ananás. Všimni si, že píšem le o kombináciách s ďalším ovocím. Už vieš, prečo...
Si múdra, skúsenosť ti ukáže, ako ďalej (napr. sójové mlieko a káva :)
pišta
Prosím ak ťa môžem ešte trošku otravovať, môžem sa spýtať na sušený ananás?? Ako je to s ním?? Lebo pred chvíľou sa mi dostal pod nos, no bol taký dosť sladký, tak som si ho opláchla vo vode, no aj tak bol dosť sladký a ja len že či potom nemá účinky ako nejaké cukríky a len sa to na mňa nalepí?? Ďakujem, ďakujem za odpoveď :-)
pišta
Ďakujem hneď ako dorazí melónová sezóna kúpim si ten najväčší :))
Také melónové prečistenie môjmu organizmu len prospeje :) A díky aj za rady k tomu ananásu, no čistiť ho dám asi niekomu inému, ja to neviem a potom ja zožnem výsledok, hehe :-)
Alternatíva
Ďakujem, už som si bola čitnúť o ananásiku.. Fíha, fakt je to zázračný plod, ešteže mi tak chutí :)) Noo len tá cena, všakže?? Ale občas to zvládne aj peňaženka :)
Fíha a kde máte s Vrr špeciálnu poštu, netuším totiž o akej pošte hovoríte..?
Z-uzka, "agresivita" ananasu je v tom, ze nam pomoze byt zdravym :D. Pista Ti tu agresivitu vysvetlil. Jasne, ze nic netreba prehanat, ale to vies. O ananase - co obsahuje, preco je pre nas osozny, som pisala v tejto teme vcera pred obedom, t.c. je to na 3. strane.
Vidis, chutia Ti jahodky, ananas - telo si povie, co potrebuje :D. Nemam cas snorit v literature o strate latok pri konzervovani, ale si myslim, ze aj ananas v konzerve je fajn. Ale cerstvy je leeepsi :D. Uz si asi citala, ze s Vrr mame specialnu postu. Jasne, ze Ta berieme do partie. Dnesne jahodky su Tvoje, ale bude ich len par, lebo chyba slniecko.
Červený MELóNIK je výborný na prečistenie obličiek a „priľahlých oblastí“ : )
Kvôli svojmu enzymatickému zloženiu a veľmi vysokému obsahu (dobrej) vody je to jedna z najrýchlejšie tráviacich potravín vôbec, niekedy len 15 minút Vždy na lačno!
Kvôli tomuto rýchlemu tráveniu nekombinovať melón s ničím iným, vtedy TRÁVI PERFEKTNE. (mám to odskúšané J.)
Ananás surový je lepší. Tá troška námahy stojí za to! Ananás nedeštruuje sliznice ale ich lieči. Kvôli silnému zloženiu látok ho ale treba používať „s citom“. Najlepšie – zase sólo alebo a pomaranč, grep.
Hmm, jahôdky ja veľmi ľúúúbim, len nemám záhradku, takže mi nič neostáva ako tie umelohmotné z hypermarketov :((
Alternatíva, nepošleš mi nejaké?? :)
A čo taký červený melónik, mňamky, už sa blíži ich čas, neviem sa dočkať..
Alebo ananás, počula som, že je ale agresívny, hm, čo je na tom pravdy?? Ja mám najradšej čerstvý, len je veľa práce s jeho čistením??
A ten konzervovaný ananás, čo na neho hovoríte??
Vopred ďakujem za odpovede :-)