Čerstvé ovocné a zeleninové šťavy

Príspevok v téme: Čerstvé ovocné a zeleninové šťavy
igris

Velká vačšina z nás čo si píšeme na tomto fóre sa stravuje varenou stravou. Vtedy majú pre nás veľmi dôležitý význam čerstvé šťavy, pretože zásobujú naše telo živými elementami a vitamínmi, ktoré vo varenej strave nie sú. Šťavy sa veľmi rýchlo vstrebú a slúžia k obnove a výžive buniek, žliaz..., bez zaťaženia zažívacieho ustrojenstva. Dúfam ,že si "pokecáme" o liečivých, čistiacich, detoxikačných účinkoch , ale aj "šťavičkách každodenných", ktoré dopĺňajú náš jedálniček. :)))

Alternativa

JAHODY
Obsahuju viacero vitaminov a potrebnych latok, hlavne vit. C, E a bioflavonoidy, ktore viazu volne radikaly. Najzaujimavejsi je v jahodach asi MANGAN, ktory nie je v kazdom ovoci.
Mangan podporuje aktivaciu viacerych enzymov - traviacich. Tym je nutny pre spravne natravenie a vyuzitie zivin. Je dolezity pre dobre fungovanie central. nervoveho systemu a rozmnozovanie, ucinkuje ako afrodiziakum. Tak, a teraz vieme, preco sa v specialnych chvilkach pije sampus s jahodami :D. A kedze jahody su aj nizkoenergeticke, pri ich pravidelnej konzumacii sa vraj nepribera /ved makaju enzymy, hi, hi/. Mangan tiez zabezpecuje zdravu strukturu kosti, je dolezity pri tvorbe tyroxinu - hormonu stitnej zlazy.
Jahody maju velky mocopudny ucinok, cim precistuju ladviny a celkovo sa detoxikujeme. Ako prirodne diuretikum sa odporucaju napr. pri reumatizme a dne.
POZOR: mozu vyvolat alergicku reakciu. Tiez pri ochoreni zlcnika je lepsie ich odstavit bez zrniecok.
Jahody prave zacinaju dozrievat v nasich zahradach. Ich chut poznacena slnieckom a tak trochu aj nasim potom je neporovnatelna s tymi, co si kupime v hypermarketoch. Takze hura na jahody :D

pišta

Mrkvová šťava pre svoju veľmi dobrú znášanlivosť sa hodí ako základ pre viaceré zmiešané šťavy.
Ku šťave treba trošku, zopár kvapiek na 2 dcl oleja za studena lisovaného (dobrý je olivový), aby sa vitamín A lepšie vstrebal. Ak to bude ťažké na žalúdok, tak čistú. VŽDY NA LAČNO!
Mrkvovú šťavu mám odskúšanú – je naozaj výborná!

pišta

Igriska, súhlasím s tebou.
Mrkvová šťava patrí ku šťavám so širokým spektrom pôsobenia (Igriska, doplň ho o svoje poznatky, lebo píšem to len tak, čo mi rýchlo víri hlavou):
-predovšetkým má veľa betakeroténu. Ten veľmi priaznivo pôsobí na pokožku ale aj sliznice – ukľudňujúco na žalúdok, revitalizuje tenké a hrubé črevo, pľúca, ale aj kanáliky v obličkách a v pečeni, cievy a žily!
- má vyvážený pomer minerálnych látok - vápnika, horčíka, draslíka a preto jemne vyživuje celý organizmus a čistí zároveň
- kumulatívny účinok týchto 2 základných pôsobení významne ovplyvňuje najmä postupné prečisťovanie klkov v tenkom čreve, bez ktorých celkové trávenie viazne

igris

Pista ;), co ty tu snivas o latte :), alebo si ho robis s orieskoveho mlieka ?:)))
. inak ked si tak po veceroch citam o tych stavach tak ta mrkvickova je asi najprijatelnejsia pre vsetkych

pišta

Apple, genetiku si treba držať. Ja jedávam jablká takmer každý deň, niekedy z nich aj šťavu.
Ananásová je veľmi lahodná, bromelín v nej pôsobí ako macher na reštrukturalizáciu slizníc, len nič netreba preháńať.

apple

pišta, mam geneticky predpoklad k jedeniu jablk, no to je asi prebrutalne subjektivne. Ale ananasovym maniakom prajem dobru chut a malo zdevastovane ustocka.

tina

ahojteee,
perfektnaa tema, ja sa prave snazim zistit co mam robit so svojou chronickou pankreatitídou, ktorá ma trápi už dlhšie a moja obvodná lekárka, keď mi to diagnostikovala, tak nepovedala nič bližšie k stravovaniu. Ten ananas vyzera fakt perfektne, urcite to vyskuusam ;-)

pišta

Ak sa ti (nám) podarí vypestovať zdravie, možno, že vtedy ananás nájde(me) všetci :)
Dávaš prednosť domácim plodínám :)