Zdrave stravovanie a chudnutie - vymena skusenosti a dobrych rad

Maoam

caute vsetky baby, srdecne zdravim, aj ked sa ku kazdej nevyjadrim osobne, neberte to osobne :D

Kilecko: moja, tak kym vypekas strudle a pizzu, tak to bude problem...
neber ako utok na tvoju osobu, asi mas väcsiu rodinu a pravidelne navstevy a mozno si jedina z rodiny, ktora sa snazi ist 'inou cestou' a oni vyzaduju klasicku slovensku stravu

to je fakt tazke sa presadit, ale da sa, ked clovek chce

u teba ako som ti to uz X-krat spominala vidim problem v mnou predpokladanej ciastocnej inzulinovej rezistencii, ako uz aj Fleur-de-lis opakovane pisala, budes mat leptinovu rezistenciu sudiac podla priznakov ale aj problem s potravinami s vysokym glykemickym indexom, co summa summarum tiez vedie k atakom hladu a pojedaniu somarin ci medzi jedlami

Fleur-de-lis ti dala navod, ako z toho von, funguje to

mna ani nenapadne pojedat pomedzi, proste reagujem na hlad a jem na co mam chut a je mi z vela veci uz totalne zle iba z vone...
chutove pohariky sa zmenili na totalku

sladkosti - tak jasne, ze daco sladke obcas ano (väcsinou coko/kakao), ale je to tak prikre...ze oproti minulosti co do mnozstva neporovnatelne

mnohych veci by som sa uz nedotkla, keby som to zjedla, tak sa dogrciam, co by mi zle a tazko prislo od zaludka

pritom mam pestry jedalnicek,ale je pravda, ze keby ze tvoja rodina nahliadne do mojej chladnicky a spajze, asi by boli ciastocne dost sklamani, lebo by nenasli to, co u teba :D

odpovedam

ani vas nestiham citat, vela mam toho... ale kazdopadne pozdravujem a zelam pekny vikend. ako sa mate? helus, dieta podla krvnych skupin nie je nicim podlozena, takze ju mozes pokojne ignorovat. niekto tu na fore aj ohladom toho otvoril temu. Z medicinskeho hladiska je to nezmysel. Mnohe latky v strave vobec nereaguju s krvnou skupinou, nemaju teda na nu ziaden vplyv. Preto je hlupost nasilu nieco z jedalnicka vyhadzovat. Kazdopadne, hadam ti je lepsie, vracanie je neprijemne... majte sa, baby.

Ale kedze toto ma byt o receptoch, tak pridam jednu skvelu ranajku. Je to omeleta:

Na panvici na kokosovom oleji orestujem na kolieska nakrajanu rajcinu. potom prilejem vajecne bielka, na to poukladam kusky nakrajanej mozzarely, posypem solou, susenym cesnakom, bazalkou a sezamom. Je to skvele. Chuti to ako pizza, avsak bez vycitiek ;-)

Helus

ahojte kocky.
Fleur-de-lis diky za super receptik,aj stranka je uzasna.Ja som dnes bola na ture,super som sa unavila,a teraz oddychujem,aj vnucke sa pacilo.Boli sme 5 hodin po lese.A zaklincovali sme to horucou cokoladou so slahackou.A ako mi bolo zle,vracala som,a potom uz bolo v pohodicke.No trebalo mi taku vec si dat.vnucka si vybrala,a ja som sa pripojila.uz sa tesim,na ranajsie smothie.Dam si banan+kivi+pomaranc.Ale u mna plati ,ze najlepsie sa citim,ked sa stravujem podla mojej krvnej skupiny A.

abc456

ahoj Fleur-de-lis aj ostatne baby.
ďakujem za vysvetlenie, uz mam v tom jasno. moj problem je ten, ze by som stale nieco zobkala..medzi hlavnymi jedlami (ranajky,obed,vecera) len tak nieco sladke, slane...a nezdrave :/ ..taktiez, hned ako dojem obed, dostanem chut na sladke..alebo ak jem nieco sladke na obed, tak mam chut dat si nieco slane, aj ked nie som hladna...nemam nadvahu, bmi mam v poriadku ale ak by som nieco este zhodila, bolo by fajn:) a uz dlhi cas si teda vsimam toto moje jedenie aj ked som neni hladna..a najvyssi cas s tym nieco robit:) dakujem za nakopnutie, snad to zvladnem :)

kilecko

Ahojte dievcata.
Tak mne to zdrave stravovanie skosi nejde.Ja obdivujem Helus ako moze cele doobeda len ovocie ved ja mam stale hlad jaaaaj.Dnes som upiekla strudle 5 ks ,ale pride aj navsteva.D nes na obed pizza domaca takze ked to zhrnem zelenina a v kolaci ovocie hi hi .Vaha dole nejde ,ale ani sa necudujem ,ale ani nestupa .Ja som zdravo jedla ,len ked som mala 90 dnovku a vtedy som aj poriadne schudla ,ale skoro uz 2 roky si tu vahu udrziavam na co som hrda .Ja by som potrebovala schudnut 3kg ,ale tie idu najtazsie to by som sa musela riadne obmedzovat.Ale posnazim sa .

Helus

ahojte kocky.
Fleur-de-lis diky za to ovocie,hned si ma potesila.Mas super jedalnicek.A mozes napisat receptik na tie mrkvovo-orechove placky,zaujimavo to zne.Ja dnes kavu+ zeleny caj+banan.A pojdem si dat do mixeru 3 pomarance a rozmixujem.A poobede do lesa s vnuckou na turu.prajem vam krasny slnecny dnicek tu v Ba krasne svietislniecko.

Fleur-de-lis

@abc

No inzulínová a leptínová rezistania sú úzko prepojené. Pri vysoko sacharidovej strave a ešte tam bolo viacero iných kritérií sa vyvinie táto rezistancia. Tukové bunky produkujú leptín, ktorý má ohlásiť mozgu, že už má dosť energie a môže prestať jesť. LR znamená, že na to mozog už nereaguje a teda aj keď sa v tele leptín vytvorí, mozog jeho signál nezachytí a stále si myslí, že nemá dostatok energie a teda, že ešte treba jesť. A tak má človek stále chuť na niečo a jedol by až kým nie je žalúdok na prasknutie...

Ľudia s nadváhou majú skoro s istotou túto rezistanciu.

Test na to neviem či je. Ale ľahko to na sebe človek spozoruje. Keď si toho dosť zjedla a predsa máš na niečo chuť tak to je tá rezistancia.

A zvrátiť ju, no čo som sa dočítala tak nízko sacharidová strava, medzi jedlami nepojedať a ani po večeri, jesť dosť zdravých tukov a raňajkovať bielkoviny. To som sa dočítala...

abc456

ahoj Fleur-de-lis.
mohla by si mi napísať niečo viac o tej leptínovej rezistencii? pozerala som už niečo na googli, ale ak by si to vedela tak nejak jednoducho vysvetliť a zosumarizovať, bolo by to super:)
zaujalo ma to, lebo mam často "chute", teda nie som hladná ale chcem si niečo dať. dajú sa na tú rezistenciu urobiť nejaké testy alebo tak?
ďakujem :)

Fleur-de-lis

Ahoj Helus, no aby si si tu nepísala sama so sebou ;)
Mne to ide fajn. Už tretí deň sa snažím nič nejesť medzi jedlami, teda aby som mala aspoň 4 hodinovú pauzu. Chcem zvrátiť leptínovú rezistenciu.
Ľahké to nebolo, ale zatiaľ som vydržala. Som zvedavá ako dlho ešte budem mať tie chute na niečo aj keď som dostatočne najedená (to je tá leptínová rezist.) Vraj to trvá min 4 týždne kým to povolí a mozog začne reagovať na signály leptínu.

A inak, raňajky klasika vajíčka+zelenina+čaj. Obed bude zelenina s rybkou a večera kapustovo-hubová polievka a mrkvovo-orechové placky.

A Helus, netráp sa pre ovocie večer. Ovocie obsahuje aj vlákninu a podobne, to nie je ako zjesť horalku...Má menší účinok na stúpanie cukru v krvi.

Robieva si niekto dipy k zelenine? Teda keď si chcete pochrumkať mrkvu alebo zeler... Že aké máte tipy na tie dipy :)