Ahojte chceli by sme s mojou kamaratkou Kileckom zalozit tuto temu,kde si budeme vymienat skusenosti a receptiky na zdrave stravovanie.Nejedna sa o ziadne diety,ale zdravu a vyvazenu stravu,pri ktorej sa schudne,ale aj sa kila udrzia.
Zdrave stravovanie a chudnutie - vymena skusenosti a dobrych rad
Martinit ty si asi nebol nikdy tlsty a kolko mas rokov a kil.2 tyzdne by som mozno z velkym zaprenim vydrzala jest zeleninu a ovocie ,ale dlhodobo urcite nie .Mna zo surovej zeleniny naduva viem da sa aj dusit no mam k tomu vyhrady treba aj trosku zemiakov aj ryzu aj masko len to treba spravne kombinovat.Schvalujem ti ,ze nepijes sladene napoje a len cistu vodu ta fakt pomaha.Napis ako pokracujes aj aky vysledok budes mat tak o mesiac ,ale cely zivot nevydrzis len na ovoci a zeleninke aspon ja nie a preto hladam optimalne stravovanie ako sa najest a nepribrat.
U mňa funguje toto
Už asi 2 týždne nejem nič iné len zeleninu a ovocie.
Jablká, hrušky, hrozno, mandarínky, mrkvu, orechy, atď a nemôžem si to vynachváliť. Ano žalúdok sa síce scvrkol, ale stačí mi o dosť menej jedla a cítim sa najedený.
Čiže áno zeleninovú stravu odporúčam.
Váha išla dole po 3dni takejto stravy.
Ano zdať sa to brutálne ale zatiaľ sa držím robím taku stredne namáhavú fyzickú prácu a keď cítim že je žalúdok už úplne prázdny zjem jedno dve jablká a hlad je preč až do večera.
Prvých 4-5 dni to vydržať je najhoršie potom si na to zvyknete.
Vyskúšajte.
Skúšal som ovsené vločky potom aj cestoviny ale tam to nepomohlo ani po 2 mesiacoch.
Ja neviem lebo asi som nejaký divný vždy som do všetkého dával cukor čím sladšie tým lepšie, fanta, pepsi a cola boli každý týždeň. To sa dialo ešte keď som bol malý šprt a nikdy som nemal nadváhu vlastne dosť chudý, skôr mi hovorili nech jem lebo keď som bol malý že som nechcel jest
Totiž z toho mi vychádza (teda aspoň u mňa) drvivo obmedziť stravu.
Ja nikdy nepochopím z čoho ten človek ktorý radikálne obmedzí stravu môže začať priberať.
Ak sa toho striktne drží napríklad toho že je len zeleninu, ovocie áno bude pociťovať hlad bude chudý, ale to telo si nebude mať z čoho uložiť tuky, JEDINE v tom prípade ak by po niekoľkých mesiacoch na takejto strave (zelenina, ovocie) by ten človek začal znovu naraz prudko jesť stravu ktorú jedol pred tým.
hlad cítim rovnako ako keď som jedol normálne, ale keď si dám tie dva jablká cítim že to je ako keby som si dal normálny obed som plný.
Z toho dôvodu nemám potrebu prechádzať na väčšie porcie
A väčšie porcie už nepotrebuješ práve z dôvodu že máš zúžený žalúdok.
Keď som si odvykol od cukru, sladkosti všeobecne, oleja, soli a začal som piť tiež len čistú vodu.. Tak obmedzenie niektorých druhov jedla je už maličkosť.
Znova opakujem najhoršie sú prvé 4-5 dni, už som to skúšal niekoľko krát ale vždy som začal znova jesť tak ako pred tým až teraz sa držím už druhý týždeň.
Ahojte,tak ja som sa dnes postavila na vahu a nie som spokojna .Takze koniec pecivu a ak aj ano len v malinkom mnozstve a este ze ste mi pripomenuli spenat s vajickom mnaaam a budem musiet jest viacej masko so zeleninkou bez priloh a rybky .Tazko sa zdravo stravuje ked clovek vari pre rodinu ,ale ked sa zatnem tak to dam .Uvarila som si cajik bylinkovy bez cukru pol litra a idem pocvicit ,pocasie o nicom.
ahojte kocky ja som dnes so stravou velmi zle,lietam od rana,a teraz idem na predvolebny gulas,a zabavu-tancovacku.No neviem ako budem ,rano som bola na injekcii do kolena+ ramena.gulas varia kamarati+manzel,tak som zVEDAVA.
Fleu de-lis zaujimavy receptik na ten chlebik.Budem musiet vyskusat,aj ked ja pecivo malinko jedavam.Pekny vecer kocky,a este krajsi vikend vam prajem.
A teplé jedlá, no ja si robievam rybku alebo mäso(aj mastné ;)) s prílohou, alebo placky, či už zemiakové alebo z inej zeleniny, polievky všelijaké husté (opäť môže byť chlebík aj ako príloha).
Opečenú zeleninu, alebo zeleninu nad parou. Nechutí potom tak skvelo ako čerstvo pripravené, ale tak nevadí.
Alebo omeletu - vajíčko s hubami, špenátom... To si môžeš urobiť aj na plechu takú väčšiu a potom ju použiť ako wrap a do nej si dať zeleninovú alebo inú náplň.
A nešetrím na tukoch ako kokosový olej, olivový olej (s tým ale nevarím, buď do šalátu alebo na hotové uvarené jedlo), ghee (prepustené maslo), živočíšny tuk.
Keď mi ešte niečo napadne tak napíšem.
lu,
tak ja som postupne prechádzala na paleo kvôli pleti a popri tom som spontánne začala chudnúť. Nie extrémne rýchlo, ale tak zdravo rýchlo. Telo sa o to stará akosi samo. Ja som nemala veľmi nadváhu, takže tam je aj bežné, že chudnutie nejde zhurta.
No a veľký vplyv malo vyradenie obilnín a mliečnych a cukru. Mesiace rped tým, keď som tak na 70% vyradila iba cukor, tak to na váhu nemalo efekt. Až neuveriteľné.
Tak recepty. No ja mám relatívne čas si pripravovať jedlo...
Studené riešim vlastným "chlebom", ktorý je buď na slano alebo na sladko.
Taký môj základný jednoduchý recept je na 2 vajcia 1-1,5 šálky múky, lyžička pr.d.pečiva/sóda bikarb., 1-2PL oleja (olivový/kokosový/ghee), soľ a príp. podľa chuti ďalšie koreniny.
To zmiešam a vytvarujem placky, ktoré opečiem na suchej panvici/plotni. Zrejme by sa to dali aj upiecť na plechu.
Múky používam - kokosovú keď na sladko, inak orechové (mandľovú), maniokovú múku (sladký zemiak), semienkové múky (tekvicová...) a podobne.
Keď ho mám na sladko, tak si k nemu vezmem banán, ktorý naň roztlačím ako nátierku. Alebo ďalej avokádo. Alebo nejakú zeleninovú nátierku, či vajíčkovú, alebo normálne šunku a podobne. Alebo k studenému šalátu ako príloha.
Pre inšpiráciu co som dnes papala:
R: bebe orieskove + biely jogurt
D: jablko + lanova tyčinka (nie sladká)
O: gulášova polievka z kuracieho masa, kúsok spaldoveho rožka (nechutíl mi :D), dezert aka pomaranc
Poobede som bola 40min behat, potom 20 min outdoor cviky
Poobede som asi na 4x zjedla 1 pagac :D
Ol: amartanove susienky 3ks
V: platok kuracej sunky, kúsok z parenice, vajecny bielok, vela zeleniny a taký ten 100% celozrnny fit chleba, cca 30g platocek z tenkou vrstvou natierky
Dezert: jogobella light s lyzickou tvarohu
Pri telke som si zacvicila 30 min posilovaky na brucho a teraz pijem čaj
Potrebujem schudnúť 3kg
Ahojte dievcata dobre sa mi citali vase skusenosti z chudnutim ,niekedy je to naozaj tazke.Ja som kedysi skusala aj macingovu a nic mne sa zda ,ze z nej schudnu len ozaj nadmerne tlste mam to odpozerane z mojho okolia .Ja som si najlepsie upravila postavu z 90 dnovej diety isla som do toho zo zanietenim a kazdy si myslel ,ze 90 dni nevydrzim a to bolo dobre ,lebo to bola moja najvacsia motivacia aby som to dotiahla do uspesneho konca a s kamoskami ako s Helus a inymi sa mi to aj podarilo mozno si to este zopakujem ,ale az po vianociach teraz by to nemalo zmysel vianoce su velke pokusenia tam sa budem musiet drzat na uzde.
Inac ja jedavam ovocie iba tak do 16.00 hodine a banany moc nie mam ich rada ,ale sa mi zda ,ze viac chudnem z mandariniek a pomarancov ,na veceru je dobre si nakrajat mrkvu na kolieska a dat do misky a vyzuvat pri telke lepsie ako maskrty .Kazdy den sa mi dary dodrziavat pitny rezim .Dnes este pocvicim na rotane a par brusakov .Moje skusenosti 70 percent strava a 30 percent cvicenie,lebo sa drzim hesla SME TAKE CO JEME ,treba jest aspon 3 krat denne ale nemiesat potraviny a pitny rezim nadovsetko.
Takže, vo vašej strave by mali byť potraviny ako kuracie mäso, losos, tuniak, aj ine druhy ryb, ďalej ovocie- to najlepšie doobeda a poobede len na doplnenie energie po cvičení najlepšie banan, prílohy ako zemiaky a ryžu na večeru vyradiť,jesť pravidelne 5 krát za deň menšie porcie,blbosť si povedať že od piatej nejedavam keď idete spať o desiatej.váš organizmus to akurát v chudnuti spomalí.takže aspoň dve tri hodiny pred spankom sa ešte najest.ďalej odporučam zdravé tuky v podstate kedykoľvek, teda mandle, vlašske orechy, kešu.
čo sa tyka pečiva a absolútneho vylučenia z jedalničku by som odporučila skor zamenenie pečiva za celozrnne, alebo zo špaldovej múky.
A samozrejme ešte vajíčka nemajú chybať v jedalničku som zabudla :)
No a nakoniec, strava je len polovica, ak chcete schudnúť z brucha napríklad treba aj cvičiť, a nestačí beh alebo stepper. :-))
Prepracovanych