Ahojte chceli by sme s mojou kamaratkou Kileckom zalozit tuto temu,kde si budeme vymienat skusenosti a receptiky na zdrave stravovanie.Nejedna sa o ziadne diety,ale zdravu a vyvazenu stravu,pri ktorej sa schudne,ale aj sa kila udrzia.
Zdrave stravovanie a chudnutie - vymena skusenosti a dobrych rad
zdravim vsetky baby
Kilecko: otazka 'som normalna?', tak pre kazdeho je normalne nieco ine :-)
prekonat vlastne slabosti, pracovat na sebe chce hlavne zmenu vnutorneho postoja voci vela veciam a zmenu zvnutra voci sebe samej - ako ty seba samu vidis, ako so sebou narabas atd.
ak si sebareflexiou prisla na to, ze ti v ceste stoji vlastna pohodlnost, ci ina vec, tak ak tuzis po dosiahnuti niecoho, zakonite to znamena nieco pre to musiet urobit
otazne je, aka silna motivacia ohladne vytyceneho ciela je a ci je silnejsia ako tvoja pohodlnost
ak patris k ludom, ktori sa sami nevedia nakopnut a vzdy potrebujes silne stimuly zvonka, podporu inych, aby si sa k tomu dokopala, ci 'tlak' (napr. zaplatene prachy za permanentku - tak ides, doma ale sa nehnes k cinu sama od seba), tak zavisi fakt ci sa naozaj chces posunut vpred a ak ano, tak proste musis zmenit svoje vlastne spravanie
kde je vola, tam je cesta, kto fakt chce, hlada sposoby, kto nie - hlada dovody, preco nie a preco sa nieco neda a preco je vsetko take strasne tazke s milion vyhovorkami
realne ale sa nechce pohnut zo sveta svojej zarytej pohodlnosti, v ktorej sa mu tak super zije
no a k tym jedlam, tak neviem, tebe nie je tazko po tych veciach? myslim od zaludka, ono ked clovek vytrva a proste si uz natrenoval istu sebadisciplinu (to plati aj pre ostatne aspekty v zivote), tak telo ti casom samo zacne odmietat klasicku slovensku tazku stravu
alebo toho prijmes ovela menej, lebo viac ti nepusti, chvalabohu
mysli na to, ze cokolvek take do seba das, v podstate svoje telo vystavis tomu musiet to spracovat a nerobi mu to dobre
teda ty sama sebe robis zle
kazdy mame svoje slabosti, kazdy ine, nikto po tebe nechce perfekciu,a le ked ta s prepacenim se*ie vlastna pohodlnost/lenivost, tak to je vlastne vyzva-uloha
ked zmaknes toto, uvidis, ze sa to odrazi aj inde v tvojom zivote, lebo ludia, ktori dokazu na sebe makat, makaju potom na sebe aj v inych veciach a - nakoniec z toho budes profitovat TY
ahojte dievcata.
Abcd456 super receptik,uz ho mam aj opisany v zosite na vyskusanie.
Kilecko,deti ti uz odchadzaju za povonostami,tak pekne zase nabehnes na stary system.ty si sikovna,ty to vies,vsak sme spolu bojovali,ale ty mas doma nastrahy.Ja ich nemam,ale ja si to vynahradim ovocim,aj o 22 si dam 2 mandarinky.U mna sa nepecie,ale dneska som robila manzelovi lievance,4 krasne koliecka,a aj ja som si 2 dala.inac na veceru som mala dusene sampiony na cibulke,so zemlickami,to bola obedo-vecera.neskoro som prisla z prace.Zajtra rano smothie z bananu+pomarancov+kivi.
ahojte baby:-)
Maoam: sol redukujem uz dlhsi cas, nieco cez 2 roky, a vobec mi nechyba..u nas doma sa pravdaze soli normalnou solou, cize vo varenych jedlach a pod. tuto sol prijimam, ale nic nedosalam, sol mi vobec nechyba. kupim si ale teda aj tu morsku, a ked bude treba sol, budem sa snazit pouzit tu. dakujem moc!:)
inak, hladam co najviac zdravych alternativ na tie casy, ked som ani neni hladna ale len tak by som nieco chrumala, a dnes som skusila jednu super vec a fakt mi to zachutilo:) mozno to niektore poznate ale ja som to skusala prvy raz, ocistila som si 3-4 vacsie mrkvy, nakrajala som ich na take cca 7-8 cm obdlzniky, taky tvar asi ako maju hranolky. dala som ich do misky kde som pridala 1 PL olivoveho oleja a stipku soli. potom som ich porozkladala na papier na pecenie, dala na plech a piekla v rozohriatej trube na cca 180 asi tak 15-20minut. zalezi an tom, ake hrube ich nakrajate. mne to naozaj chutilo, malo to taku mrkvovu chut ale chutilo to inak ako surova mrkva. urcite si to urobim znova ked budem chciet len tak nieco chrumat:-) btw, mohlo by to byt super aj s nejakym dresingom.
inak som dnes KONECNE nejedla aj pomedzi hlavnymi jedlami, snad mi to vydrzi:)
nech sa vam dari baby:)
Dievcata ste zlate ,vy ma viete pochopit a aj podporit .
Maoam ty si ma presne vystihla .Ja mam vzdy sebareflexiu ,lebo k tym mojim kilam sa uz nikdy nechcem vratit .Som mozno aj lahkovazna ,lebo ja viem jedlu odolat ,kludne v obchode nekupim pre seba sladkosti ,ale pre ostatnych ano ,len niekedy z vlastnej sprostoty si dam vsetko co varim aj pre druhych a potom mam vycitky ,ze som to ani nemusela jest .Aj z cvicenim to tak bolo ked som mala kupenu pernamentku do fitka tak som chodila kazdy den ved ked uz som si zaplatila tak treba predsa vyuzit ,ale doma uz kazdy den necvicim a cas by sa vzdy nasiel takze ,lenivost ,lajdackost z mojej strany.Cez leto bolo pohybu dost na zahradke a teraz cez zimu by sa mi zislo zas kupit pernamentku ,ale financie nedovolia tak a preto mi bude treba doma pocvicit doma a zadarmo musi ma to chytit a musim sa nastartovat ja viem ,ze to dokazem len ten spravny kopanec musim dostat asi sa postavim v utorok rano na vahu ta ma riadne nakopne po tychto 3 dnoch odpocinku.Aj by som sa zatala a vydrzala ,ale priznam sa pridu vianoce a to ja neodolam troska kolacikov,troska vinka ,troska salatiku same navstevy a som tam zas kde som bola a potom pride zas 90 dnova dieta a na jar budem zas fit .Som normalna ?
ahojte dievčatá,
ja som dnes mala na obed vývar zo zajka, plus som obrala maso, doobeda som sa napchávala ovocím, kedže v našej kancelárii večne niekto kýcha, nádchuje a zakaždým to schytám aj ja.
V posledné dni sa mi darilo jesť s rozumom, pátram na internete po zdravých jedlách-hlavne sladkých a aj tá praženica, ktorú ste tu opisovali vyzerá good, takze asi viem, co budem zajtra ranajkoobedovať :-)
Inak kludne píšte recepty, ja rada skúšam nové, chutné a hlavne zdravé veci.
A ako píše Fleur, nerobíme to pre druhých, ale pre seba, pre naše telo
Kilecko: myslim, ze nema ziadny vyznam sa dobrovolne vyclenovat alebo vyhadzovat odniekial
kazdy sme niekde, u teba uz funguje sebareflexia, co je prvy krok a vela si uz zvladla, len tak dalej
myslis, ze ja sa nemam co ucit, haahaaa, cim viac vies, tym viac si uvedomujes, co vsetko este nevies :D
a jedno je nieco si nastudovat, ine odskusat/experimentovat, vytrvat a uz nieco uplne ine nastelovat si to na seba a VYTRVAT a prisposobovat, lebo nase telo sa meni rokmi, okolnostami v zivote a je to vlastne spolupraca, kooperacia s telom az do nasej fyzickej smrti
u mna mas velky respekt, vsak si mala cez 80kg, hmotnost je iba jedna cast, pekne dalej svojim tempom
Fleur-de-lis: jj, na navstevach je problem uz aj s pitim, nieto s jedlom
kilecko, no ja keď som pár dní u rodiny tak to mám tiež ťažké. Všade na stoloch nezdravé jedlá a čo sa varí mi tiež veľmi nevyhovuje. Neviem ako by som to zvládala, kebyže nemám vlastné bývanie, kde si to kontrolujem...
Ale tak dá sa aj pre návštevy pripraviť zdravšia varianta. Je veľa receptov na koláče bez múky alebo aspoň bezlepkovej... Dať menej cukru alebo ho nahradiť medom....
Hlavné pri chudnutí je obmedziť sacharidy, ale inak jesť kľudne do sýta. Ja som sa ani nepokúšala chudnúť posledné mesiace a už vôbec som nebola hladná, teda nejedla som málo, ale vyradenie obilnín, čiastočne strukovín a mliečne len zriedka si dám, skoro nič klasické sladké či slané pochutiny a váha išla sama dole.
Keď mám chuť na sladké tak si dám trocha sušeného ovocia s orechmi, alebo si spravím niečo z avokáda či kokosového mlieka alebo koláčik bez múky (makový, orechový, kokosový...)
A neporovnávaj sa s ostatnými, ale len sama so sebou. Každý deň sa snaž byť lepšia ako včera..A keď sa nepodarí, nevadí, začni hneď znova a nerieš prehrešok...
Ja som strávila mesiace informovaním sa o strave, výžive, ľudskom tele a mám motiváciu na zmenu život. štýlu. Chcem sa proste cítiť fit, mať energiu,r a spraviť čo sa dá aby som sa vyhla chorobám, ktoré sú v rodine. A čistú pleť chcem hlavne :D Nesprávne jedlo a za chvíľu mám akné... Takže motivácia u mňa nechýba.
Každý potrebuje motiváciu. Neber to ako chudnutie, ale ako starostlivosť o svoje telo. Veď sa v ňom chceš cítiť dobre, tak sa postaraj o jeho zdravie :) Zdravé telo si udrží správnu hmotnosť samo. Takže 2in1 :D
Maoam presne si to vystihla .Tazko sa mi zdravo stravuje ked su navstevy a ta slovenska strava vyborna.Teraz ked budem zas 2 tyzdne sama tak sa vratim do normalu .Ak som sama tak ja sa prejedat nemusim nemam tu potrebu a vtedy sa mi da aj zdravo stravovat
Ale tak zdravo nejem ako vy v tom vas obdivujem na to treba velke sebazaprenie aspon z mojej strany viem da sa to ,ale cely zivot by som to ja urcite nedokazala to by som musela mat dake zdravotne problemy aby som to az tak musela dodrziavat niekedy si doprajem nezdrave jedla.
Mam vycitky ,ze ja sem ani nepatrim z tym mojim jedalnickom ,ale polepsim sa.Tak idem dalej netreba sa vzdavat.
Ahojte kocky,a prajem vam krasnu nedelu,aj ked u nas uprsanu.
Odpovedam,super receptik,zajtra si spravim na veceru,len mozarelu vynecham.Ja ked jem nieco z kapusty,zemiakov,tak mi byva strasne tazko na zaludku.A ked papriku zelenu,cervenu,tak som vzdy pravidelne zvracala.Kolace a zakusky,aj ked su bezlepkove,tak isto vsetko mi ide naspet grga sa mi.Zato to nejedavam.dnes na ranajky smothies a samo ze kava+ zeleny cajik.obed bude grilovana zeleninka .
abc456: okrem rad Fleur-de-lis o LR a IR este nieco: skus redukovat SOL vo vsetkom, v com ju prijimas vratane skrytej soli (cukor a sol sa pridavaju vsade, ked si pozries zlozenia produktov, este aj do mliecnych vyrobkov ako natierky atd.)
klasicka kuchynska sol prec - nahradit morskou solou napriklad, ked postupne telo zisti, ze mu davas denne menej soli, ako bolo zvyknute, tie bujare chute na sladke prejdu a naopak
zravost po sladkom ma vela pricin, jednou z nich je privysoky prijem NaCl