Preco vlastne ludia nemaju pristup k zaisteniu pokojnej, bezbolestnej a rychlej smrti, napriek tomu, ze prostriedky modernej mediciny to bez problemov umoznuju? Preco ludia bezne davaju humanne uspavat svojich stvornohych milacikov, aby zbytocne netrpeli, no pre ludi je to paradoxne nedostupne, aj keby sa pre to sami z vlastnej vole a vedome rozhodli, ci boli by ochotni si to aj sami zaplatit?
Bolo by menej pachtiacich sa otrokov a niekomu hore v systeme by velmi chybali, resp. by mu vadilo, ze nad svojimi otrokmi straca definitivnu kontrolu?
Pokojna smrt - nedostupny tovar?
Spamom sa nazýva niečo iné, nie ked sa vyjadrujem k téme :) radšej už nereagujem, pis si tu teda sám so sebou, lebo vidím že všetci okrem teba su sprosti. Ešteže máš toto forum, aby si si mohol inteligentne pokecat sám so sebou :)
Nie som ani arogantná a ani povýšenecká..veď ma ani nepoznáš, ako to môžeš o mne napísať? A dokonca veľkými písmenami.:o)
Ľudstvo nie je jednoducho ešte tak ďaleko, aby boli bytosti, ľudia, schopné sa slobodne rozhodovať a tobôž nie o niečom takom, ako ty požaduješ. Je to proste tak, zmier sa s týmto faktom. V telách tých, ktorí o nás rozhodujú, sú skrytí predátori a žiaden predátor neodsúhlasí to, čo by sa mohlo otočiť v slabej chvíli proti nemu.
Plus, mohol by si zlikvidovať celú galaxiu, aj tak život nezlikviduješ a bytosti sú tu zase...je preto výhodnejšie snažiť sa ich mať nažive..čo myslíš, koľko ľudí by sa radšej dalo zabiť, ako byť ďalej otrokmi?? Pozri sa trošku na seba, ako uvažuješ ty..ten arogantný z nás dvoch si ty..kde je napr. u teba záruka, že tvoje rozhodnutie zomrieť je slobodné a rozumné?? Alebo jednoduchšie..ak je raz bytosť vyspelá, tak jej vyspelosť je aj v tom, že pochopí, na čo jej jej život v tele slúži a tak ako taká sa snaží zotrvať v tele a využiť telo čo najlepšie. Ak ale taká nie je, je lepšie násilie..žiť nasilu. Narodil si sa ako otrok, zomrieš ako otrok..a nevyslobodí ťa nič..a úľava z predstavy, že to sám ukončíš, je len a len úľava, ale nie pochopenie, ktoré ti jediné tú úľavu zaistí. :o)
"Stále si totiž nepochopil to kľúčové, nerodíme sa dobrovoľne a ani dobrovoľne neumierame.."
stále nechápeš že to tvoje kľúčové je len subjektívny názor. síce nieje dôkaz že sa rodíme pretože chceme ale tiež sa to nedá vyvrátiť. prídeme na to až keď sami umrieme. a dobrovoľne ľudia umierajú každý deň. vlastne je dosť možné že niekto dobrovoľne zomrel kým som písal tento príspevok.
tú vetu "ludia nemajú prístup k zaisteniu pokojného kradnutia..." som nepísal (len pripomínam, nakoľko to vyzerá že rozoberáš len môj príspevok :))
či už to nazveš eutanázia alebo vražda, princíp je rovnaký. niekto zomrie a niekto dostane zaplatené. akurát že ty to voláš slovom ktoré stádo ľahšie príjme, pretože neznie drasticky.
"...odbornik, ktory vnutorne s takymto niecim nesuhlasi a nechce to vykonavat, by nebol nijak nuteny sa tym akokolvek zaoberat, teda ani v tom smere skolit.". ak by sa tento odborník mal nazývať odborníkom, tak by ho v tom niekto musel vyškoliť a dať mu k tomu štempel. takýto človek odborník by mal potom vlastne licenciu na zabíjanie, alebo ako ty tomu vravíš, dobrovolne skratenie zivota (treba to predsa nejak prijateľnejšie nazvať, však?).
ako zabezpečíš aby súhlas s vlastnou smrťou nebol vynútený? napríklad ohrozovaním rodiny? predsa za také služby by boli nehorázne peniaze. ak k tomu ešte pridáš rivalitu u podnikateľov a podobne.
k poslednému úseku toho moc nemám čo povedať, len toľko že som ešte nepočul že by na niekoho samovrah padol z okna alebo nejak inak zranil druhých. šofér za to že sa mu niekto hodí pred auto nemôže. každý máme zodpovednosť sami za seba (nech už si legislatíva vraví čo chce), aj tí čo sa pripútali k posteli po neúspešnom pokuse.
@anjelik
"A tak ak ja neviem, čo život je, tak sa pýtam teba, čo je život?" - JA TO NEVIEM TIEZ, ALE NAROZDIEL OD TEBA SA TU ANI POVYSENECKY A AROGANTNE NETVARIM ZE TO VIEM!
"nerodíme sa dobrovoľne a ani dobrovoľne neumierame.." - co je toto zase za argument? clovek sa nerodi s kridlami a preto nesmie lietat? zakazme teda aj vsetky lietadla a balony!
@phoenix
1. nespamuj tu. ked uz chces cosi povedat, tak to zhrn v nanajvys dvoch za sebou nasledujucich prispevkoch, dakujem
2. "samovraždy sa poväčšine páchajú v afekte, tomu nezabranis" - toto je skor taka povera, neviem o ziadnej statistike ktora by to dokazovala. z mojich poznatkov je samovrazda castejsie vysledkom urciteho dlhodobeho zvazovania.
3. nevymyslaj si a nedomyslaj si veci, ktore som tu nikde neuvadzal a ani nenaznacoval:
"Príbuzní podplatia lekárov, aby ho vyhlásili za nesvojpravneho. Potom za neho podpisu vyhlásenie, ze chce zomrieť, a asistovane ho zabijú" - to je uplny nezmysel. samozrejme ze by NEMOHLO BYT ANI TEORETICKY MOZNE, aby v takychto otazkach rozhodoval za cloveka niekto, ktokolvek iny, aj ked sa jedna o osobu zbavenu svojpravnosti. tu nie je vobec o com diskutovat, pretoze to je akurat do oci bijuca blbost, ktoru si si sama vymyslela.
"ťažko chorého príbuzni psychicky vydieraju, že liečba je nákladná, že aj tak nemá šancu že vyzdravie, tak nech deťom ešte niečo ostane, prečo sa nenechá zabiť" - v takychto situaciach by malo byt ulohou prave toho povinne prideleneho psychologickeho odbornika, aby v tom minimalnom stanovenom case cakania na vykon co moze byt niekolko mesiacov, odhalil motivy daneho ziadatela, podla nejakych aj vopred stanovenych normovanych postupov. vysledkom jeho skumania by mohol byt aj posudok ktory by v zavere preskumala odborna komisia ktora by mohla dat konecny suhlas na vykonanie daneho zakroku.
"Máš ťažko chore dieťa, ktoré chce umrieť" - to je dalsi tvoj vymysel - tento scenar je uplne bezpredmetny, pretoze ako som uz viackrat pisal sa ziadatelom moze stat len dospela a svojpravna osoba a tu to konci. dokonca aj vek by sa pripadne mohol posunut este smerom nahor co sa bezne robi pri stanovovani podmienok v napr. profesnych oblastiach. (napriklad prezidentsky kandidat musi mat urcity minimalny vek ktory je vyssi ako vek plnoletosti atd). konkretne parametre su vsetko vecou odbornej diskusie, teraz tu ide len o nejaky nacrt.
Kukučka, neodpovedal si mi na otázku. :o) A tak ak ja neviem, čo život je, tak sa pýtam teba, čo je život?
Ak ja nemám ani šajnu, o tom, čo život je, ty nemáš ani šajnu, o čom to celé je a tak tvoje úvahy sú zo širšieho pohľadu iba úvahami škôlkára, ktorý rieši niečo, čo bolo určené ešte skôr, ako sa vôbec o tebe uvažovalo a tušilo. Ale kľudne argumentuj, ďalej rozprávaj o slobode, rozprávaj o demokracii? To ako vážne? ;o) Máš na to plné právo..len sa bohužiaľ vyplieskavaš úplne zbytočne a výsledkom tvojich úvah nie je nič, čo by ťa hocijako posunulo. Stále si totiž nepochopil to kľúčové, nerodíme sa dobrovoľne a ani dobrovoľne neumierame..
Máš ťažko chore dieťa, ktoré chce umrieť. Ty ako rodič máš dilemu, či ho necháš zabiť, lebo dieťa ťa o to prosí, ale ty si rodič a nemôžeš...ale nakoniec súhlasis. Dieťa zomrie, výčitky, depresie. Nechal si si zabiť dieťa. O pár rokov nájdu liek na tu chorobu...
Alebo ťažko chorého príbuzni psychicky vydieraju, že liečba je nákladná, že aj tak nemá šancu že vyzdravie, tak nech deťom ešte niečo ostane, prečo sa nenechá zabiť? Veď nech myslí aj na deti...a on hoci by rád žil, súhlasí a podpise to
Ďalšia variants, bohatý starý muž, celkom v pohode s pár zdravotnymi problémami. Príbuzní podplatia lekárov, aby ho vyhlásili za nesvojpravneho. Potom za neho podpisu vyhlásenie, ze chce zomrieť, a asistovane ho zabijú. Právne je všetko v poriadku. A mozu dediť.