Pokojna smrt - nedostupny tovar?

Príspevok v téme: Pokojna smrt - nedostupny tovar?
kukucka1

Preco vlastne ludia nemaju pristup k zaisteniu pokojnej, bezbolestnej a rychlej smrti, napriek tomu, ze prostriedky modernej mediciny to bez problemov umoznuju? Preco ludia bezne davaju humanne uspavat svojich stvornohych milacikov, aby zbytocne netrpeli, no pre ludi je to paradoxne nedostupne, aj keby sa pre to sami z vlastnej vole a vedome rozhodli, ci boli by ochotni si to aj sami zaplatit?
Bolo by menej pachtiacich sa otrokov a niekomu hore v systeme by velmi chybali, resp. by mu vadilo, ze nad svojimi otrokmi straca definitivnu kontrolu?

phoenix

Pokiaľ si uzakonis, že sa asistovana smrť týka len teba, tak zvyšná enormna väčšina ktorej sa to tým pádom týkať nebude, s tým určite nebude mať problém :D

kukucka1

@anjelik
uz som ti pisal ze je nemam problem s tvojimi nazormi ako takymi - ja mam problem vo vseobecnosti s ludmi ktori neoblomne tieto nazory zastavaju a brania tym v pravach druhych ludi. ak by sa totiz podobny navrh dostal do schvalovania zakonodarnou mocou, tak pri zasadnom nesuhlase vacsinovej mienky na danu vec, by dany navrh z politickych dovodov nemal sancu prejst. ak by sa vacsinova verejna mienka zmenila aspon z polohy "mam svoje nazory a su to tie jedine ktore akceptujem" do aspon polohy "mam svoje nazory ale dokazem akceptovat aj nazory druhych pokial mi nesiahaju na moje prava a to aj v pripade ked s nimi nesuhlasim", tak uz to je obrovsky pokrok, ktory by som uvital. a velke pismena? bohuzial, ale ked ta nikto nepocuva a popritom na teba este aj osobne utoci alebo ti vycita nieco, co by zistil ze je uplne bezpredmetne ak by ta pocuval, tak proste musis kricat.

prezyvko

ja predsa žiadne názory nezastavujem, len vyjadrujem svoj nesúhlas. naopak bych mohol povedať že ty zastavuješ moje názory, čo je tiež nezmysel.
rozdiel medzi pôžičkou, darom a krádežou? dar dám z vlastnej vôle a neočakávam vrátenie, pri pôžičke očakávam vrátenie, krádež je z mojej strany nedobrovoľná.

dôvod prečo uvádzam nájomnú vraždu na rovnakú úroveň ako eutanáziu je ten, že ak si niekto najme nájomného vraha na vlastnú likvidáciu, tak mu zaplatí a on ho odprevadí z tohto sveta. obe strany súhlasia a ten najatý dostane peniaze. pri eutanázii je to rovnaké, akurát že to spraví niekto s licenciou a ihlou. princíp je rovnaký.
a že je to dobrovoľné? psychológ nie je neomylný a nie každý je nepodplatiteľný. a komisie sa podlácajú jak na bežiacom páse. ako by si vybral komu dať licenciu na (keď už teda slovíčkaríme) likvidáciu človeka? ktorému človeku dáš licenciu na likvidáciu stoviek, možno tisícok ľudí? bola by to vlastne jeho pracovná náplň. môžeš si to nazývať akokoľvek chceš, ale ten človek by musel byť na konci života masový "likvidátor" ktorý by mal vlastne na sebe viac "dobrovoľne usmrtených" ako nájomný vrah. rozdiel medzi nimi by bol vlastne len v tej legislatíve a licencii.

jedulka

já se neumím vyjadřovat tak jako většina lidí tady a už vůbec bych nedokázala tak dobře pár slovy napsat podstatu toho dilematu jako ANJELIK.
Co je život.Dobře to bylo vystižené ve filmu SEZNAMTE JOE BLACK,podívej se na něj,a skus v tvém tmavém mozečku přijít na to co je život.

anjelik*

Len vieš, keď chceš nazerať na nejakú vec, poprípade teda na nejaký ten problém, tak tvoje vedomie by malo byť čisté, neskalené ničím, ani bolesťou. Pretože potom nenazeráš správne a na nikoho. Ani na toho, kto nijak na teba neútočí, len ti proste prezentuje svoj názor, a ten názor bude vždy subjektívny, pretože ho vytvára subjekt. :o) Že akokoľvek dobre by si to myslel, proste sú stále limity. Nevytváram ich ale ja svojimi postojmi, sú proste dané a existujúce a sú dané možnosťami ľudskej mysle. Pre mňa osobne to ale nie je vôbec dôvod na to, aby som začala písať veľkými písmenami. ;o)))

kukucka1

@anjelik

bohuzial, ale ked vidim ten neskutocny nezaujem otvorit oci a mysel, tu lenivost rozmyslat a vnimat argumenty, povysenectvo ("treba zakazat a udrziavat zakazane vsetko co sa nezhoduje s mojimi nazormi"), cynizmus ("clovek ktory skoncil po neuspesnom samovrazednom pokuse ochrnuty ci v bdelej kome si za to moze sam, aspon sa poucil ze nema robit blbosti"), ci ignorantstvo ("ak niekto chce kvoli bolesti predcasne odist z tohto sveta nech si to zariadi sam, co ma po nom") ktore este ked niekto zacne zabalovat do uplne falosnych a pokryteckych slovicok o laske, vzornej spolocnosti a sudrznosti, tak ma to doslova fyzicky boli..

anjelik*

Tak asi už len posledná vec a ber to ako dobre mienenú radu. :o) Ak chceš ľudí získať pre nejakú myšlienku, ktorú považuješ za správnu a máš pocit, že by tým ostatným pomohla, tak potom voľ podstatne iný spôsob, ako momentálne prezentuješ. Argumentovať sa dá totiž aj bez toho, aby si každému dal okamžite najavo, že jeho názory sú zlé a neprijateľné, priam brániace všeobecnému blahu a pokoju. :o)

kukucka1

@anjelik

"Nie som ani arogantná a ani povýšenecká..veď ma ani nepoznáš, ako to môžeš o mne napísať" - pisem to na zaklade tvojho kvazi mentorovania, moralizovania a imperativneho a sebaisteho tonu ktorym tu prezentujes svoje TOTALNE NICIM NEPODLOZENE DOHADY A SUBJEKTIVNE DOJMY AKO FAKTY, ktorymi sa povysujes nad ostatnych ludi s inym nazorom, CO BY ESTE NEBOL TEN PRIMARNY PROBLEM, ved kazdy ma nejake nazory a osobnostne charakteristiky - TEN PRIMARNY PROBLEM JE, ZE TVRDOHLAVYM A BEZOHLADNYM ZASTAVANIM TYCHTO POSTOJOV V SUCASNEJ SITUACII BRANIS V PRAVACH DRUHYCH LUDI, IGNORUJES ICH A ODMIETAS ICH AKCEPTOVAT.

kukucka1

@prezyvko

"či už to nazveš eutanázia alebo vražda, princíp je rovnaký." - ja chcem poprosit vsetkych co sem pisu, aby najprv precitali S POROZUMENIM co pisem, porozmyslali a az potom tukali do klavesnice.. ako moze byt ten princip rovnaky? ved predchvilou som ti napisal do detailu ze to je hlupost, precitaj si este raz tu definiciu zlocinu a ak mas nejake vyhrady tak ich smeruj k tej definicii nech sa mozeme niekam posunut a nech sa nerozpravame pomaly ako kazdy v inom jazyku. ak nevidis rozdiel medzi vrazdou eutanaziou, tak analogicky asi nemozes vidiet ani rozdiel medzi darom/pozickou a kradezou. ten dominantny znak ktory ty uplne ignorujes je BAZA OBOJSTRANNE DOBROVOLNEHO KONANIA.

"ako zabezpečíš aby súhlas s vlastnou smrťou nebol vynútený? napríklad ohrozovaním rodiny?" - ten bezpecnostny mechanizmus som uz nacrtol pre @phoenix.

"som ešte nepočul že by na niekoho samovrah padol z okna alebo nejak inak zranil druhých" - to ze si "nepocul" znamena ze to neexistuje?

"aj tí čo sa pripútali k posteli po neúspešnom pokuse" - a co teraz chces tymto povedat? dobre im tak, zasluzili si to?? o co ti ide? koho a co vlastne chces chranit zastavenim takychto nazorov?

Najčítanejšie články