Preco vlastne ludia nemaju pristup k zaisteniu pokojnej, bezbolestnej a rychlej smrti, napriek tomu, ze prostriedky modernej mediciny to bez problemov umoznuju? Preco ludia bezne davaju humanne uspavat svojich stvornohych milacikov, aby zbytocne netrpeli, no pre ludi je to paradoxne nedostupne, aj keby sa pre to sami z vlastnej vole a vedome rozhodli, ci boli by ochotni si to aj sami zaplatit?
Bolo by menej pachtiacich sa otrokov a niekomu hore v systeme by velmi chybali, resp. by mu vadilo, ze nad svojimi otrokmi straca definitivnu kontrolu?
Pokojna smrt - nedostupny tovar?
@phoenix. koho posielam dovidenia okrem teba? ja sa tu snazim pisat vecne aspon v ramci moznosti, uvadzat argumenty ale ty len prskas akesi irelevantne prazdne dristy a zbytocne spamujes inak mozno pre niekoho zaujimavu diskusiu, tak co ti mam napisat? a to kde sa budem angazovat nechaj na mna a zaujimaj sa radsej o to kde sa budes angazovat ty sama. a neunavaj sa tu znova spamovat aj tak s tebou koncim
Ahoj kukucka1
Podme od vseobecnosti ku konkretnosti.
Zatial vidim len "preco otazky".
Chces pomoct v tvojim zivote s niecim konkretnym?
Ale ty posielas všetkých dovidenia :DD čo touto témou sledujes ? Tak sa angazuj v politike a začni si presadzovať svoje predstavy, čo máš z toho že to pises na nejaké bezvýznamné fórum o zdraví ?
@phoenix ved v poriadku, ale ked k tomu nemas co vecne povedat, tak dovidenia. a to ze to nepreslo doteraz neznamena, ze to nemoze prejst nikdy, to je len iluzia ktoru vytvara "zadebnenost" v urcitej dobe. pred tisic rokmi by nikomu z vtedajsich ludi ani len nenapadlo ako bude vyzerat svet v roku 2013, ake budu existovat technologie, ake budu mat ludia moznosti atd., pokladali by to za magiu alebo nezmysel s ktorym by mozno este aj nesuhlasili (napriklad sa uz neupaluju ludia s inymi nazormi, dokonca ani homosexualov, zeny maju prava rovnake ako muzi, atd atd, vsetko veci v tej dobe nepredstavitelne a pritom su to z hladiska humannosti nepochybne kroky len vpred)
Ty tu o tom pises, ako keby si to teraz objavil, pritom v zahraničí už pokusy boli, aj legislatívne, to su staré veci a čo sa mňa týka tak pase, už som tu čítala toľko diskusii o eutanazii a je to to isté ako debaty o interupciach a náboženstve, len hádky a nikam to nevedie.
@jedulka
ked dojdu argumenty prichadzaju na rad dojimave fiktivne pribehy o mrtvych detoch, a osobne utoky? a nenapadlo ti ze ten legislativny ramec by mohol bez problemov stanovovat a klast urcite podmienky na "uchadzaca", napr. vek a svojpravnost? alebo by tiez stanovoval, ze doba medzi podanim tej nejakej ziadosti na ten zakrok a jeho samotnym vykonom nesmie byt kratsia ako dajme tomu niekolko mesiacov, aby mal dotycny skutocne cas na znovu uvazenie svojho rozhodnutia? alebo ze dokonca by mu boli pocas tejto cakacej doby povinne nariadene konzultacie s psychologickym odbornikom ktory by mu mal pomoct sa na vec pozriet aj z ineho uhla, nacrtnut mu ine riesenia, a podobne?
@phoenix - no hlavne ze funguje tak ako si ho predstavujes ty a vsetci ostatni sa tomu podriadia, tak?
mimochodom ak niekto pise o moznosti zneuzitia, treba uviest aj ten modelovy priklad ktory ho k tejto myslienke privadza, nech sa da aj nejak vecnejsie diskutovat.
Ja som proti eutanazii a to z jediného dôvodu, ze ľudia by to zneužívali. Kukucka, načo zakladas tému, ked každého kto sa v nej vyjadrí s opačným názorom ako máš ty vyzyvas aby bol ticho? Si smiešny. Koľko máš rokov ? Pripadas mi ako teenager. V takom veku ma ešte trápili take otázky, heh , a tiež tie prejavy že buďte ticho hahaha, no moj zlatý, toto je život a ide úplne inak ako si to ty predstavujes
Kukučka1
1) je vidět, že jsi nikdy u veterináře nebyla. U nás o smrti , či životě zvířete rozhoduje veterinář sám, ne majitel zvířete. Majitel si stokrát může chtít, že zvíře je tak nemocné, že je zapotřebí ho utratit, když má veterinář pocit, že je ještě nějaká naděje, i když se mýlí, z vlastní zkušenosti, tak to zvíře prostě neutratí. STOP. Už slyším hlasy, kteří tady budou vypisovat, že veterináři šlo jen a jen o peníze, opět z vlastní zkušenosti vyvracuji tohle dogma právě naopak, za špatné léčení si nevezme peníze, protože to byla jeho chyba.
Ani psa, který pokouše dítě veterinář neutratí, pouze v případě, jestli způsobil tomu dítěti smrt. Veškerá zodpovědnost za pokousání dítěte je na majiteli. Veterinář tohle neřeší.
2) zkouším si představit legislativně i zákonem povolení úmrtí na základě přání pacienta. Už jsem jednou napsala,že lékaři nejsou vrazi a ani je z nich nedělejme. Postavme pod bratislavským hradom nejakou legislativně ustanovenou budovu s krematoriem, kde může přijít 10leté dítě zničené z toho, že má špatné vysvědčení, zoufalé z toho co na to řeknou rodiče, k smrti vyděšené zaklepe, oni mu otevřou, říkejme zdravotní pracovníci , kteří si vystačí pouze s lůžkem a uměním píchnout do žíly syntetickou drogu, která je 10000x silnější než morfium, takže výsledek té smrti bude přesně podle tvých představ. Dítě převezeme chodbou rovnou do krematoria a spálíme ho, potom dáme vědět rodičům, že jejich dítě bylo zpopelněno z toho důvodu, že se mu už nechtělo žít.
3) je už uznané, že lidstvo existuje 15000 let, ale takovouhle instuticionalní kokotinu ještě nikoho nenapadlo udělat. Máš li smrtelný problém s akné, pomerančovou kůži, pár kily navíc se sebevědomím s depresemi, s nedostatkem kamarádů, zajdi raději k lékaři, ty ti pomůžou. A když jim nevěříš, tak zajdi k nějakýmu pořádnymu fasovi ať tě pořádně propleskne, aby se ti v hlavě rozsvítilo.
@kafik
1.
"a ty máš pocit, že možnosť smrti im v tomto pomôže naložiť so životom tak ako si želajú? Ja nie." no vidis, ja x dalsich mne podobnych ludi si myslia, ze ano. a co teraz? kvoli tebe a tvojim odlisnym nazorom sa maju tebou obmedzovat?
"Kto teraz rozhodne, či riešenie tohto problému je v legalizácii smrti alebo sa to dá inak?" to rozhodovanie v prvom rade prenechaj tym, ktorych sa to tyka a spolu s ostatnymi tebe podobnymi v tom len nezavadzaj, tak ako sa tomu deje teraz - kvoli nazorom jednej skupiny je obmedzena druha skupina, aj ked tieto pozadovane slobody druhej skupiny nijak neukrajuju zo slobod skupiny prvej.
2.
"aké podmienky upravené zákonom pre legalizáciu skrátenia života by to boli?" neviem ako by mal vyzerat nejaky konkretny legislativny ramec, ale v skratke by mal pojednavat v tejto veci na jednej strane o slobodnom, vyhradne dobrovolnom rozhodnuti takyto "zakrok" podstupit a na druhej strane o umozneny urcitym subjektom s prislusnou stanovenou odbornostou tuto cinnost vykonavat.
3.
"nuž nebudeš mi veriť, ale "dobrovoľné skrátenie života" (ó ako krásne to znie) spôsobuje podľa mňa rovnakú ujmu ľuďom ako krádež či znásilnenie." vysvetlit to poriadne nevies, ale to ti nerobi problem vyslovovat taketo nezmyselne prirovnania.. vyborne.
"A tie chýbajúce bunky (samovrahovia) sú síce nahraditeľné, ale oslabujú organizmus" tu odpoviem v dvoch krokoch:
a) za prve toto je argument zalozeny vyhradne na cirom sebectve, presne spada do toho o com pisem v uvodnom prispevku - ved kto nam bude napriklad makat na dochodky? lenze co toto ma prosim ta spolocne s nejakou ludskostou? je to obycajna vypocitavost a este aj zakernost najhrubsieho zrna - aby nam, co nam je tu dobre, nahodou neklesla o cosi zivotna uroven..
b) za druhe, uplne vsetci ti ludia aj tak nie su produktivni - jedna sa casto aj o ludi odlucenych zo spolocnosti, bezdomovcov, ci invalidov (aj ked mozno len z "neformalneho hladiska"), ktori su naopak aj z tvojho zistneho uhla pohladu este aj pritazou pre spolocnost, a ich odstranenie by malo prave skor prospesny efekt aj pre materialne zalozenu zvysnu cast spolocnosti.
4.
"Ale môžem sa mýliť. Nemám patent na rozum, ani na správne riešenia. Len to proste celé vidím inak." presne tak - mozes sa mylit. tak to rozhodovanie prosim ta nechaj este raz ti pripominam na tych, ktorych sa to tyka, zas tolko ti z dochodku hadam neubudne. len keby ludia ako ty nebranili svojim vacsinovym nazorom ostatnym ludom. alebo potom aspon nemajte plnu hubu humannosti a lasky a podobnych vznesenych slovicok, pretoze v tomto kontexte ta pretvarka vyznieva strasne iritujuco..
kafik, na svete je lidi jak sracek, takze ne, ziadna ujma sa nekona.. to je blud, nabozensky, idealisticky, rozpravkovy....