Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Potrat - sloboda rozhodovania vs. pravo na zivot

Príspevok v téme: Potrat - sloboda rozhodovania vs. pravo na zivot
Magy

Zakladam tuto temu kvoli tomu, aby ste sa TU mohli vyjadrit so svojim nazorom na danu vec.

Poprosim pouzit vlastny rozum a zmysluplne argumenty, nie vyguglene citacie, prip. nazory inych ludi, znamych, rodicov, politikov, cirkvi...

Diskutujte slusne a bez napadania ostatnych za ich nazory.
--
A aby som to zacal a postavil sa na niektoru stranu, tak uvadzam svoj nazor: Kazdy z nas (s vynimkou svojpravnosti zbavenych ludi) ma vylucne pravo rozhodovat o svojom zivote, svojom tele A VSETKYCH JEHO SUCASTIACH.
Ako legislativne, tak aj fyzicky.
A teda v pripade zeny aj o plode vnutri nej, kedze je priamo zavisle na jej existencii.

winki

Nechápem prečo sa o otázke potratu toľko hádate. Človek a to každý človek je sám o sebe svojská a samostatná jednotka. Naše rozhodovanie, zmýšľanie, city ovplyvňujú faktorý ako výchova, vzdelanie, prostredie a preto je podľa mňa na každom jednom z nás to ako sa rozhodne a nikto iný nemá právo súdiť naše rozhodnutie. (keď chceš súdiť, tak prosím zaži to čo ja).

ajajaja

moj postoj je taky, ze :
1.potraty by som nezakazala- robili by to aj tak (i pred rokmi existovali tzv.anjelickarky ,takze sa tomu nezabranilo...taktiez by zeny isli za hranice )

2.nech si na interupciu teda zena ide, ALE nech je uplne INFORMOVANA o tom,ako embryo/plod vyzera, kolko vazi, co vsetko uz ma vyvinute + nech si je vedoma,ze tento zasah ju do buducnosti moze urobit neplodnou, psychicky sa moze zrutit, moze to olutovat,moze sa jej stat,ze bude na nenarodene dieta stale mysliet a predstavovat si ho,moze si do buducna najst partnera, kt. ma na potrat vyhraneny nazor a vztah jej moze stroskotat.

3. nesexovat, pokial neviem niest nasledky. je jasne, ze aj pri antikoncepcii sa otehotniet da,s tym treba ratat a treba si to s partnerom vyjasnit, ze co ak...co budeme robit...preto treba mat sex len s clovekom,kt. poznam a PLANUJEM S NIM OSTAT , nie po par rande skoncit v posteli ,lebo TO je NEZODPOVEDNE (okrem ineho aj prenosom niekt.chorob...) a je jedno ,ci to patri medzi zaklad vztahu a preto to treba uskutocnit hned ako to telo ziada (zase sme pri tom,ze clovek je od zvierat odlisny tym,ze by mal vediet ovladat svoju pudovost , zivot nie je len pozitok...pozitkom je aj jedlo-a budem sa teraz prezierat nech mam 100 kil a zdravotne a osobnostne problemy z toho? to iste je aj sex-budem mat pohlavny styk len preto ,ze to chcem ale zaroven tehotenstvo = problem co s deckom ,teda problem - treba niest nasledky a vyriesit ho...nie ODSTRANIT (doslovne).

4.ak sa da, tak anonymny porod alebo hniezdo zachrany...po bielom decku je dopyt vzdy,lebo klesa plodnost parov, kt. po dietati tuzia...zastavam nazor, ze zena (vacsina) sa skor vyrovna s tym,ze dietatu aspon dala SANCU zit a mat laskyplny domov ako ked mu tu sancu ani nedala...nikdy neviete co z toho decka vyrastie...jasne,moze to byt nejaky kriminalnik,vrah ale napr. aj dobry lekar, vedec,skvely sportovec alebo jednoducho kvalitny clovek.

5.potraty tolerujem asi len v pripade postihnutia alebo znasilnenia alebo ohrozenia zivota matky. tiez neodsudzujem zenu, kt. je chudobna a samotne tehotenstvo by ohrozilo jej prezitie (doslovne ostala by na ulici, nemala by co jest, nik by ju nezamestnal ,lebo by bola tehotna, priatelov a rodinu by nemala).tam nie je co zavidiet a odsudzovat uz vonkoncom nie...mohla si vsak dat pozor ,s kym spi...treba zaviest sex.vychovu na skolach, treba obmedzit (ja by som tie media na sudoch povlacila,keby som mohla) reklamy so sex.podtonom, vsade kde sa clovek pozrie su polonahe devy v casopisoch, same dvojzmysly v televiznych serialoch a pod. ...lutujem dnesne deti, nemaju poriadne detstvo..spolocnost ich nuti dospiet...samozrejme po tej fyzickej stranke.a tiez si naivne myslia, ze sex je zaklad ZACINAJUCEHO vztahu (zamerne nepisem len vztahu )a podla otazok tu na fore casto ani poriadne nevedia z coho sa da a z coho neda otehotniet.

6.specificky pripad je nevera manzelky s nasledkami...tak takej by som to nechala vyzrat.dalsi komplikovany pripad - manzelia s cca 3 detmi, dalsie si nemozu dovolit(naozaj, nie akoze - pr.decko nebude mat 1000 darcekov na vianoce a nebude moct chodit na drahe sport.kruzky atd.), napriet tomu sa postasti ...tu by som fakt nevedela co so situaciou...hm.lebo na jednej strane nezodpovednost, ak si dieta nechaju , lebo vsak co z takeho zivota,kde nevladzem platit ucty...na druhej strane zbabelost-utekanie pred problemom...snad len sterilizacia (najlepsie manzela,lebo je to omnoho menej invazivny zakrok )...teda PREVENCIA...

shy

Ale kde je napísané, že to nechcené dieťa, ktoré matka nechcela aby sa narodilo, ktoré nebolo počaté s láskou je po narodení odsúdené na zánik? Na zlý život, život bez lásky, trápenie?

Áno teda chápem, že po narodení takého nechceného dieťaťa, keď už sa matka rozhodne, že si ho nechá, ho môže čakať nepekný osud z rôznych dôvodov (nedostatok financií, neúplna rodina, detský domov atď...)

ale nemusí to byť na celý život, nejaké to zlé obdobie prejde a je len na dieťati, ako sa s takýmto osudom popasuje, ako bude žiť, či chce niečo dosiahnuť, či chce byť silná osobnosť napr. lepšia ako jej rodičia, ukázať svetu, že možno som sa z lásky nenarodilo ale môžem pre lásku žiť

napr. ja som sa narodila z lásky, v úplnej rodine a to má znamenať, že mám úžasný život? Alebo aspoň prijatelný?

nemusí to automaticky znamenať, že dieťa bude mať krutý život...

Ale teda nechcem nikoho odsudzovať, je to každého osobná vec, ako sa rozhodne...

Ja len, že každý má šancu žiť za akýchkolvek okolností...

vinea

Myslím si, že potrat je už len dôsledok niečoho.
Práve preto by sa mala spoločnosť zamerať na jej prevenciu (osveta výuka informovanosť atd atd už od základnej školy o chránenom sexe, o plánovanom rodičovstve atd atd. Robiť osvetu však treba celoplošne a najlepšie cez média, cez rôzne známe tváre atd atd), aby potraty nebývali len ako istá forma "antikoncepcie" ale aby boli už len pre prípady, keď je to kvôli zdravotnej stránke a ochrane života ženy, alebo keď "zlyhala" iná forma antikoncepcie (lebo nič není isté na 100%), prípady znásilnenia atd atd.

Áno, žena má mať právo rozhodovať o tom, či dieťa donosí, alebo nie. Ale ak je zrelá na takéto rozhodnutie, kde potom bola jej zrelosť, aby tomu otehotneniu vôbec zabránila a prečo nevyužila na to všetky dostupné prostriedky a možnosti? Poznám dosť žien, ktoré na potraty chodia ako na bežiacom páse.. No tadeto cesta nevedie. A pritom je toľko párov, ktoré po dieťaťku márne túžia a nemôžu ho z rôznych príčin mať. Čo by tí napríklad za to dali..

Magy

Leela333, myslim ze nema cenu lost-ovi nieco vysvetlovat. vidis sama ze ma milion uzasnych teorii, ako by svet mal fungovat, hoci nemal este ani babu, nieto este rodinu, deti...

ale ma psa! :DDDD

Leela333

lost, kto povedal, že 18 ročný nemajú mentálne na sex? Pokojne môžu mať. Ide ale o to, že sú mladí, skúšajú a páči sa im to. Takto to chodí. Čo ty vieš, možno spolu chodili od 16tich a skúšajú to až teraz (hoci je to naivná predstava). A čo tam treba riešiť finančne? To majú pred sexom už zabezpečiť rovno plienky a postieľku a neviem čo ešte pre dieťa? Jediné, čo potrebujú je antikoncepcia.

Ak si myslíš, že to chodí tak, že "potratím a ide sa ďalej", strašne ale strašne sa mýliš. Opakujem, je dosť zodpovené už len rozhodutie ísť na potrat, lebo s tým súvisia určité komplikácie. Lenže dievča, čo sa rozhodne pre potrat si zrejme všetko uvážila a nie je pripravená na dieťa. Tým pádom robí službu aj tomu dieťaťu - nevyrastať v nefunkčnej rodiny, bez peňazí, bez prostriedkov, bez lásky. Toto všetko sa stáva. Je mi jasné, že tvoj názor nezmením, ale ty len hudieš to svoje, keby si sa tak skúsil zamyslieť nad tým, čo píšem. Deti strašne trpia ak majú zlé rodinné prostredie a prejavuje sa to na nich aj v dospelosti. Ak majú byť dvaja spolu len pre dieťa alebo ak má byť slobodná mladá matka, len aby bola "zodpovedná" (podľa teba), no dá pocítiť neskôr tomu dieťaťu, že bolo nechcené, potom nie je lepšie to dieťa nemať?

Čo rozbijem, to zaplatím? Pokojne. Lenže voči tomu autu už po zaplatení nebudem mať žiadne záväzky. Dieťa je na celý život, doslova. To je to, čo nechceš pochopiť.

Inak aj tebe dobrú noc :-)

lost

ale ja vas tu uz necham pokracovat :P
idem spat radsej :D
z mojej strany uz asi stacilo :))
tak caute a dobru noc :P ci rano, ci cokolvek mate..
v dobrom, samozrejme.

lost

Leela333

hej suhlasim, ten pes je preto, lebo som ho mal.. dlho..
ak si psomeniem ako som hopreberal (kosice)
a potom som ho polozil na lavicku (boli blizko divny ludia)
a ukradli by mi ho.
...

mozno by som si ani neuvedomil co sa stalo :)

napr - bolo by mi to uplne jedno, vratil by som sa domov bez pelech ua bez psa :D

ALE !!!

ak by som mal druheho psa - a po 2 rokoch s nim by som si spomenul na toho ukradnuteho

trufas si predstavit si, aky by to bol pocit?

myslim ze by to nebolo potom uz take jednoduche ako bezprostredne potom co by mi ho ukradli..

urcite menej ako v pripade c1... ale neverim ze by to bolo ako v pripade c2 :))))))

lost

Magy, myslim ze 8 rokov skusenosti v trollovani internetu robi svoje ;)
Este trochu a otvorim si na to firmu-vyskolovaciu..

Leela333

lost, až teraz som si prečítala o tom psovi. Nebudem vravieť ako ma to pobavilo, len ti poviem, prečo je to zlý príklad. Je rozdiel zbaviť sa niečoho, s čím si bol, s čím si sa hral, čo ti robilo radosť. A iné zbaviť sa nevyvinutého plodu. Ten plod pri potrate ani nevie, čo sa deje, nevie, že sa mal narodiť, alebo čo to narodenie vlastne je.

Dávaš strašne zlé príklady, príliš pritiahnuté za nos. Neporovnateľné.