Potrat - sloboda rozhodovania vs. pravo na zivot

Príspevok v téme: Potrat - sloboda rozhodovania vs. pravo na zivot
Magy

Zakladam tuto temu kvoli tomu, aby ste sa TU mohli vyjadrit so svojim nazorom na danu vec.

Poprosim pouzit vlastny rozum a zmysluplne argumenty, nie vyguglene citacie, prip. nazory inych ludi, znamych, rodicov, politikov, cirkvi...

Diskutujte slusne a bez napadania ostatnych za ich nazory.
--
A aby som to zacal a postavil sa na niektoru stranu, tak uvadzam svoj nazor: Kazdy z nas (s vynimkou svojpravnosti zbavenych ludi) ma vylucne pravo rozhodovat o svojom zivote, svojom tele A VSETKYCH JEHO SUCASTIACH.
Ako legislativne, tak aj fyzicky.
A teda v pripade zeny aj o plode vnutri nej, kedze je priamo zavisle na jej existencii.

lost

rubikovakock

tak jasne, mas pravdu, ale sex si uziva zena rovnako ako muz ;)

hold ma smolu, ze prave ona vynasa dieta..

ale tak vzdy ma moznost, viac tlacit na muza, nech to nepokasle..

A prave to, ze zena vie, ze moze otehotniet a aj napriek tomu sexuje nie je zrovna polahcujuca okolnost..

To mas ako ta Kosicanka, oc havarovala a zomreli 4 ludia v madarsku, isto si to zachytila, ze?

Tak vacsina ludi hovori "no ved je to zena, majte trochu pochopenia"

ehm ano, prave to je paradox, zena - a riskuje zivot svoj a dietata ... ked tak jazdi..

zeny teda maju vyssiu ZODPOVEDNOST, predpokladam.. a ano, nevyberame si pohlavie pri narodeni.. (mozno, jeto relativne, nevie sa co je pred pocatim :D ) i ked dnes to uz udajne vedia vybra rodicia a vedci..

a ked je niekomu udelena zodpovednost, nech je zodpovedny!!

ak nie, moze sa sterilizovat a potom sexovat od nevidim do nevidim :)

nicolette

Nie som za a nie som ani proti. Pokiaľ má na to žena pádny dôvod, je to jej rozhodnutie, jej voľba. Nik nemá právo nikoho odcudzovať, každý by sa mal pozrieť najprv na seba. Chvalabohu, nikdy som otázku interrupcie vo svojom živote riešiť nemusela a tak sa neviem do toho pocitu plnohodnotne vžiť. Ťažko povedať, či by som bola schopná urobiť to, ale nikdy nehovor nikdy. Sú v živote aj také situácie, ktoré sú bezvýchodiskové, vtedy by som nad tým možno aj porozmýšľala. Fakt neviem ako by som sa v tej, či onej situácii zachovala.
Je to strašne diskutabilná téma, každý človek má na to vlastný názor, niekomu to nevadí, niekto je zásadne proti, no každý by sa mal v prvom rade naučiť akceptovať názory (aj keď nie práve možno zhodné s tými vašimi) toho druhého a nevštepovať každému svoje názory nasilu, tlačiť kaleráby do hlavy a prezentovať svoje názory ako tie najsprávnejšie.

rubikovakock

vies, ty nikdy nebudes v pozicii zeny, ktorej sa zrazu prevratil cely zivot naruby...skus sa trochu vzit aj do myslenia takej bytosti, hoci nou nikdy nebudes. ani netusis aky dosah ma na tvoj zivot fakt, ze budes mat dieta. muzi, ti to maju uplne ine ako zeny. muz, ten moze zdrhnut, moze len platit, ale zena to dieta musi vynosit( tie zmeny v organizme, to je nieco neskutocne), musi ho porodit (fakt by som ti dopriala tu bolest, mudrlant) a cely zivot sa o to dieta starat, mat obrovsku zodpovednost, vychovavat ho, mysliet na financne zabezpecenie, vzdelanie, zdravie. to dieta je neustale s nou, musi uplne zmenit svoj zivot. este aj muz, ktory ostane so zenou a vezme na seba teda starostlivost o financie, nie je s tym dietatom ani zdaleka tolko ako matka.

lost

no ja tuto temu beriem zlahka :D

skor ako sranda, nez hadka.. tak dufam ze sa nikto neurazi..

rubikovakock

ale fakty su fakty.. myslim to vazne :)

preco myslis, ze nemam za sebou 10 zien v mojom veku (23)? :D

nie preto, lebo sa bojim risku, ale preto, ze nemam chut robit 10x to iste dookola, resp. prave aj toto je jedden z dovodov.. proste ak idem do obchodu, vyberam si dlho, aby som si vybral dobre :P

(metafora, v obchode mozem reklamovat aspon..)

jednoducho.. ten pes bol preto, lebo on je zivy, nie je pre mna len ako predmet potesenia.. on dava dost a dost ma aj naucil ;) znie to smiesne, ale hold nieco na tom bude.. naucil ma viac trpezlivosti (a z mojho povolania som ho uz mal až-až), a v neposlednom rade k vacsiej discipline...

a neviem si predsatvit, ako by som ho nejak "dal prec" ako som uz pisal

pointa?

mam tu moc (pozor, nemyslit so slovom vela), aby som ovplyvnil zivot inych (v mojom pripade pes, v buducnosti potomok) a tak nie som imbecil, aby som inemu znicil zivot a potom kludne spal dalej..

proste nie..

uz sa ale opakujem :)

ale neviem, mozno trpim HSP (highly-sensitive-person).. alebo co, ale proste nechcem mat na svedomi niekoho ineho nestastie.. ani mne by to nebolo prijemne, tak to nerobim iemu :D zakladna logika..

rubikovakock

tak teraz si uplne zabil :D pes kontra vlastne dieta
nic v zlom, ja ti verim ze si za zivot, ze si fajn a podobne, ale sa mi paci ako zapalisto tu bojujes za svoj nazor, ehm, dufam ze by si sa ozaj zachoval ako gentleman keby ti "utieklo" a nahodou nie do tej spravnej. lebo ako poznam muzov, vela toho nataraju a ked pride na vec, tak zrazu zmenia nazor

lost

ale mam psa..

(seriozne, pri psovi vidim, ze moje reci su relevantne, neviem si predstavit, aky debilny pocit by to bol, ak by som ho pre moju pohodlnost dal teraz prec.. a to nie som citlivka, skor chladnokrvny flegmatik, aspon sa snazim byt.. ale je to proste zodpovednost a a jked to nemam rad, tak "je to len pes" v porovnani s dietatom, praticky nic... preto mam tak tvrdy a jasny nazor na danu temu )

lost

Ale ono sa to neda vyriesit, lebo neexistuje a to asi ani dovolim si tvrdit, Boh nedokaze vymysliet take BLBUVZDORNE risenie..

Proste treba ucit deti zodpovednosti.

Sloboda = zodpovednost.

To je zakladna rovnica zivota..

Ak by bol clovek zodpovedny, tak by sme nemuseli riesit taketo temy..

Neexistuje riesenie, lebo osudy su vzdy komplikovane a vzdy by 1 strana utrpela (z tych troch)..

Ako je mozne, ze ja ziadne problemy nemam? a kazdy den tu citam ze "juj problem tam a problem tam" ?

Tak bude je ten problem globalny, alebo je chyba niekde inde?

(tuto frazu mam z diskusii ohladom policajtov na ceste :D kazdy nadava, ze su policajti svine a kontroluju lekarnicky atd.. ja som sice platil hromadu pokut, ale VZDY boli slusni !!! nikdy korupcni a vzdy proste maximalna spokojnost (az na ten zkaonny cnenik) )
kazdy nadava, ako zle sa jazdi lebo su soferi idioti.
zahadne je, ze ja som nikdy problem nemal.. (a to jazdim viac ako priemer myslim)
tak isto v obchodoch, kazdy sa mi stazuje, ze aki su ludia drzi atd..
zahadne - ja som taky problem este nemal..

takmer kazdy ma problem, ja nie :D

KDE JE POTOM ASI CHYBA ???

Proste rovnica, "Ked to nevies, tka nesexuj" :D plati :P

Pretoze v mojom svete plati "Do not gamble you can not afford to lose" tj. "nehraj o to co si nemozes dovolit stratit" ci ja neviem, prekaldat neviem..

proste, ak sa niekto hra s ohnom a seuxje, ked si to nemoze dovolit (nevie to), tak tu ma ten problem

ale OK, nech je to legalne, ale prajem vam, aby vas svedomie zralo cely zivot..