Potrat - sloboda rozhodovania vs. pravo na zivot

Príspevok v téme: Potrat - sloboda rozhodovania vs. pravo na zivot
Magy

Zakladam tuto temu kvoli tomu, aby ste sa TU mohli vyjadrit so svojim nazorom na danu vec.

Poprosim pouzit vlastny rozum a zmysluplne argumenty, nie vyguglene citacie, prip. nazory inych ludi, znamych, rodicov, politikov, cirkvi...

Diskutujte slusne a bez napadania ostatnych za ich nazory.
--
A aby som to zacal a postavil sa na niektoru stranu, tak uvadzam svoj nazor: Kazdy z nas (s vynimkou svojpravnosti zbavenych ludi) ma vylucne pravo rozhodovat o svojom zivote, svojom tele A VSETKYCH JEHO SUCASTIACH.
Ako legislativne, tak aj fyzicky.
A teda v pripade zeny aj o plode vnutri nej, kedze je priamo zavisle na jej existencii.

lost

Pritovnal som to k pokru pretoze, cely zivot je len risk-zisk..

Ale povedz mi kde je logika v tom, ze 18 rocni ludia uz fyzicky na sex maju, financne ani mentalne nie, preco potom do toho idu?

Ved predsa, nie som debil na to, ze budem chodit na vysutom lane ak na to nemam, ci? :)

Nehovorim ze nemaju sexovat, kludne, ale musi byt zlozena nejaka zaloha :D ked sa nieco pokazi..

Proste nikdy nezmenim nazor (ano, vyzivam osud), ze ak niekto robi nieco na co nema, tak je to blazon.. Alebo uz neviem ako to napisat :D

Ide o spolocnost, nie potesenie jednotlivca..

OK, predstavme si, ze sa nejake dieta potrati.. Nic sa vlastne nestalo, len zena riskuje nejake zdravotne problemy a mozno sa jej dieta uz nepodari.. Cize defacto znici hlavne len seba..

Lenze mne ide o taku hlbsiu pointu - mne je jedno, ci ma 8, 12, 15 ,18, ci 35, proste zodpovednost musi byt vzdy a vsade..

Vzdy som tvrdil, ze na rodicovstvo by mal byt nejaky psychotest, alebo "vodicak" tj. licencia.. Pretoze potom to vyzera tak ako to vyzera..

A tu nejde teda striktne o to, ze "tak hold, potratim a ide sa dalej" ale ten pristup, absolutne lahostajny..

A urcite sa to prenesie a inde, vezmi si, seriozne - ak niekto je schopny (mimochodom v mene svojej pohodlnosti) a to dokonca legalne, potratit.

Myslis ze bude mat zabrany v inej - ovela ovela menej dolezitej otazke/rozhodnuti zivota?

Inac, vacsinou dost sledujem svoje okolie (nie som psychopat ale mam rad statistiku), je to sice len subjektivny dojem ale pride mi tato spolocnost chora (bez urazky), resp spravnejsie slovo je
1. promiskuitna
2. farizejska

Nehovorim ze je to zle, ze ma niekto 20 parnerov a robia blbosti.. Konieckoncov to robi kazdy clovek.. len v inej sfere/kategorii.. Niekto fajci, niekto lozi po horach.. Ale pointa je rovnaka, riskuje nie len svoj zivot, ale aj okolie (minimalne rozpocet zdravotnictva, kde prispievame kazdy)..

Cize kludne nech si ludia riskuju (fajcia, lozia, sexuju) ale nech si spravne prepocitaju "risk-zisk" faktor :)

Preto ten poker som porovnaval.. Lebo clovek ma na vyber a vie do coho ide.. I ked mozno je to blbe porovnanie, lebo sa to porovnat fakt neda :D

Ale ak si to vezmem fakt na uplne najjednoduchsej urovni.

Hypoteticky si predstavim, mam 18, cize sex je legalny. Nemam ani cent na ucte, lebo som mlady. Ale mam straaaasnu chut na sex. Som si vedomy toho, ze je nenulova sanca, ze sa podari potomok..

Co teraz?
1. nesexovat
-blbost predsa..
2. zvysit ochranu na absolutne maximum
-vzdy bude nenula ze sa dieta podari, cize toto nic neriesi, zase blbost..
3. sexovat, ale ako spravny chlap (alebo zena), povedat si "OK, uzil som si, ale nevyslo to, prehnal som to, ponesiem zodpovednost"

Ak chces ine prirovnanie - dam ti taketo:

Mozes si prenajat ferrari na okruhu a zuvit si ho.. Ale poistka tam neplati :) co rozbijes, to zaplatis..

Platí pravidlo „čo rozbiješ to zaplatíš“ (vzťahuje sa nielen na vozidlo jazdca ale aj na objekt Slovakia Ringu a jeho súčasti ako napr. zvodidlá.)

to si mozes overit na slovakiaring.sk :)

A tak nejak zijem aj kazdodenne,
„čo rozbiješ to zaplatíš“

... neznamena to, ze nic nerobim, ale treba niest nasledky :)

nicolette

lost :)
ale ohľadom tvojich predošlých príspevkov - myslím, že dosť filozofuješ, zbytočne veci porovnávaš, porovnávaš neporovnateľné a zložité témy pod tvojím vedením sú ešte zložitejšie :))

nicolette

lost
áno, niekedy sú tie dôvody vážne a nemusí to byť len otázka nezodpovednosti, niekedy sú okolnosti omnoho závažnejšie ako sa zdajú.
Myslím si, že keď je žena znásilnená a psychicky ju to poznačí (čo verím, že určite a možno i natrvalo), tak sa to môže v budúcnosti preniesť aj to na dieťa, myslím tým to, že ho nebude mať rada kvôli okolnostiam, za ktorých bolo počaté, aj keď dieťa za nič nemôže, ale myslím, že to môže zájsť až do toho štádia, kedy ju to natoľko poznačí..

Leela333

Rovnica "Ked to nevies, tka nesexuj" je strašná hlúposť, prepáč lost. Človek môže použiť antikoncepciu akú chce, nikdy to nie je 100%tné.

Inak Magy, súhlasím, že na školách by mala byť sexuálna výchova. Keď si spomeniem, aké základné veci som sa dozvedela až na nejakej jednorazovej prednáške v 3.ročníku na strednej...

Magy

lost nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.... :D :D :D :D

si totalne zabil a ja sa tu lamem ako chora sliepka z toho, co si zapotil...

uz som sa dost usmieval nad tymi tvojimi prekomplikovanymi vysvetlovaniami skrze poker a cojaviem co este, do kolien si ma dostal, ked si na otazku ci si mal vobec dievca, dal ze nie, ale ze to vlastne nevadi, no ale kamo... s tym psom si ma uplne odrovnal a mam krce v bruchu...
ak ma odvezu zachrankou, mas ma na svedomi! :DDDDD

chlapce nic v zlom, ty si fakt mimo, ale nesmies sa liecit!!! kto b nas tu zabaval? :DDDDDDDDDDD

Leela333

Tak lost, očividne ťa bavia prirovnania, ale porovnávať sex a poker je riadne mimo. Najhoršia vec, čo sa môže stať pri sexe? Pohlavné choroby, neželané tehotenstvo. Najhoršia vec pri pokri? Prídeš o stávku. Tá sa dá vyhrať späť pokiaľ si nevložil všetko ;-) Nakoniec môžeš spoluhráča úplne ošklbať.

Vieš, je vidno, že si asi nemal ešte dlhodobý vážnejší vzťah. Čakáš, že tí parneri budú abstinovať v sexe až do svadby? Čo ak ani jeden z nich svadbu nechce? Sex patrí do vzťahu a aj keď sa človek chráni, nikdy to nie je 100%tné. Tie reči, že by si bol so ženou, čo čaká tvoje dieťa, hoci ju nemiluješ a nevyhovujete si (nemyslím že sa nezhodnete v malých hádkach, ale v životných názoroch a rozhodnutiach - také partnerstvá sú odsúdené na zánik alebo život v trápení) - to si myslíš teraz. No náhodou by si sa zamiloval do inej, nemohol by si si pomôcť a nakoniec by si podľahol. Alebo ona. Takto by ste sa podvádzali celý život? Alebo by ste sa prinútili spolu žiť, ale neustále by ste sa hádali (čo je len prirodzené, keďže si nevyhovujete a nezhodnete sa ani v základných názoroch) a na to dieťa by to malo veľký vplyv. Zažila som to. To, že sa moji rodičia často hádali som si najviac odnášala ja.

Odrezat gule takému ....? Myslíš to vážne? Obaja sú mladí, obaja majú život ešte len pred sebou, skúsili sex a zadarilo sa. Ani jeden z nich sa necíti na dieťa, nie sú dosť zodpovední, nemajú peniaze. Tak zvolia potrat. To budú vážne za to odsúdení, lebo skúsili sex napr. v 18tich (čo je už dostatočný vek) a zlyhala ochrana? Alebo možno majú 25, možno viac, ale stále sa necítia na dieťa. Treba pochopiť, že sex je súčasťou života. A ak náhodou ostane dievča tehotné a ide na potrat, to nie je o nezodpovednosti. Nezodpovedné je, ak si dobre nerozmyslia, či sú naozaj schopní sa o to postarať a majú ho len preto, lebo je to tak "správne". Rozhodnutie o potrate tiež nie je jednoduché, práveže je veľmi ťažké. Sú tam možné zdravotné komplikácie a tiež psychické - možno natrvalo. A dieťa? To je zase celoživotný záväzok, odkedy sa narodí, obaja rodičia musia celý svoj život prispôsobiť jemu. Ak na to nie sú pripravení, je lepšie ho nemať.

lost

mimochodom poznam minimalne dve zeny, co boli na potrate.. dovody boli rozne, ale napr aj taky, ze partner ju donutil k sexu (defacto znasilnenie) a rodina (mama) ju donutila k poratu.. dnes uz ma dieta... dovody druhej nepoznam ale tiez uz ma deti.. viac info pre zachovanie ich anonymity a sukromia napisat nemozem :)

lost

Preco myslis, ze je sex taky dobry? Resp. preco "tak dobre chuti" ?
Lebo zivot pozostava z "akcia-reakcia"
cim vacsia akcia, tym vacsia reakcia :D
proste to mas tak vzdy a vsade
cokolada chuti, to ano, ale zubar uz nie..
maso tiez chuti, ale obezta/cholesterol zase nie..
lenivost ano, sediet pred TV/PC cely den, ale rehabilitacia chrbtice uz nie je prijemna :D

sex je prijemny, ale porod/dieta (nasledok) uz nie :D (resp nie ked je to necakane napriklad, chapeme sa :) )

a asi som prisiel logicky na to, preco je "sex najlepsia cinnost na svete" :D lebo ma najvyssie mozne nasledky (vyska stavky je vysoko)

lost

Ale nemozem suhlasit s tym, ze mus s dietatom emoze byt viac ako matka :)
ved den ma 24 hodin.. cize saci byt s nim 12 hodin a 1 minutu a uz moze byt fyzicky s nim viac :P
teda akto muz nedokazil tak, ze musi byt 12 hodin v praci, aby rodinu uzivil..
hold, to sa zvacsa stava, ked sa deti hraju so zapalkami :D
(tym myslim, aby sa nikto neurazil, ak sa pod 15-16 rocny hraju na dospelych tym, ze vedia sexovat)