ajajaja - respektujem tvoj nazor, aj ked nesuhlasim. kazdy sme ovplyvneni niecim inym, do tejto "hry" o definicie a nazory vstupuje tak vela roznych faktorov pocas celeho zivota cloveka, ze by bolo skor divne, aby sme sa vsetci viac-menej zhodli. pre mna je ten plod, tak ako som uz napisal, jednoducho iba plod, nieco, z coho clovek len bude. iste, nemalo by sa k tomu pristupovat ako k handre, bolo by mozno fajn tomu pridelit akysi specialny status (definitivny), ale tiez mi pride divne, ze sa plodu davaju rovnake prava ako hotovemu cloveku.
ohladom definicie cloveka si naznacila aj tych "poskodenych". tu som dost radikalny a mozete ma pre mna za mna znosit za moj nazor pod ciernu zem. nesamostatne bytosti, mentalne postihnuti tiezludia su (nasilne) zbavovani svojpravnosti a nuteni prezivat, casto len zivorit v ustavoch. neprispievaju nicim podstatnym ani uzitocnym spolocnosti, nech sa na to pozrieme z akehokolvek pohladu - ekonomickeho, socialneho, vedeckeho...
su zavisle na druhych prakticky vo vsetkom, od prijimania potravy az po vylucovanie odpadu, nesamostatne a vlastne neplniace si ZIADNU z akychkolvek (beznych, alebo aj tych vyssich) funkcii cloveka v spolocnosti, nemajuce plnohodnotny zivot a neschopnost rozlisovat casto primitivne veci ako dobre-zle, moralne-nemoralne, legalne-nelegalne... umelo udrzujeme ich zivoty, resp. existencie na naklady nas vsetkych napriek vsetkym moznym negativam, ktore nemozu nahradit tych niekolko (pochybnych) pozitiv. A tomu hovorime "humanita".
tych, co ich splodili, nech sa o nich staraju. preco to mame platit a zivit my vsetci?
dnes je medicina na takej urovni, ze staci jeden-dva testy a je jasne, ci buduci clovek bude trpiet nejakym nezvratnym poskodenim, neumoznujucim mu normalne zit.
ak sa taka matka/partneri rozhodnu neukoncit tehotenstvo a donosit dieta, nech sa o neho potom aj staraju. bolo to ich rozhodnutie, sli do toho s plnym vedomim, tak preco ho davaju do ustavu a my to platime z nasich dani?
dokonca si myslim, ze tehotna zena by v urcitej fazi tehotenstva mala povinne absolvovat sirokospektralny test na odhalenie vrodenych vad ci poskodeni a dostat moznost sa rozhodnut. dnes uz sa to robi bezne a je to za facku.
ohladom romov, ci skor tej konkretnej (bohuzial vacsinovej) casti romskej populacie... je to odpad nasej spolocnosti, nador, rakovina ktora nas zoziera ekonomicky aj socialne a stale sa rozrasta. roznasaju choroby, mnozia sa medzi sebou a tym znasobuju dedicne defekty, cicaju stat z penazi, ktore my pracujuci musime odvadzat, kradnu, lupia, nicia (statisticky v podstatne vacsej miere ako ta pracujuca vacsina)... ale zabit ich, resp. zlikvidovat tento nielenze neuzitocny prvok spolocnosti, ale priamo skodlivy, nikto nemoze. sme predsa "humanni" ludia. skvele, co?
ci sa budeme hrat na humanistov alebo radikalov, v kazdom z nas je hlboko zakorenene, ze automaticky ludi skatulkujeme a pridelujeme im (hoci len pomyslenu) hodnotu. vyssiu ci nizsiu. podla rasy, povodu, uzitocnosti pre spolocnost, krasy, atd.