Potrat - sloboda rozhodovania vs. pravo na zivot

Príspevok v téme: Potrat - sloboda rozhodovania vs. pravo na zivot
Magy

Zakladam tuto temu kvoli tomu, aby ste sa TU mohli vyjadrit so svojim nazorom na danu vec.

Poprosim pouzit vlastny rozum a zmysluplne argumenty, nie vyguglene citacie, prip. nazory inych ludi, znamych, rodicov, politikov, cirkvi...

Diskutujte slusne a bez napadania ostatnych za ich nazory.
--
A aby som to zacal a postavil sa na niektoru stranu, tak uvadzam svoj nazor: Kazdy z nas (s vynimkou svojpravnosti zbavenych ludi) ma vylucne pravo rozhodovat o svojom zivote, svojom tele A VSETKYCH JEHO SUCASTIACH.
Ako legislativne, tak aj fyzicky.
A teda v pripade zeny aj o plode vnutri nej, kedze je priamo zavisle na jej existencii.

Magy

ajajaja - respektujem tvoj nazor, aj ked nesuhlasim. kazdy sme ovplyvneni niecim inym, do tejto "hry" o definicie a nazory vstupuje tak vela roznych faktorov pocas celeho zivota cloveka, ze by bolo skor divne, aby sme sa vsetci viac-menej zhodli. pre mna je ten plod, tak ako som uz napisal, jednoducho iba plod, nieco, z coho clovek len bude. iste, nemalo by sa k tomu pristupovat ako k handre, bolo by mozno fajn tomu pridelit akysi specialny status (definitivny), ale tiez mi pride divne, ze sa plodu davaju rovnake prava ako hotovemu cloveku.

ohladom definicie cloveka si naznacila aj tych "poskodenych". tu som dost radikalny a mozete ma pre mna za mna znosit za moj nazor pod ciernu zem. nesamostatne bytosti, mentalne postihnuti tiezludia su (nasilne) zbavovani svojpravnosti a nuteni prezivat, casto len zivorit v ustavoch. neprispievaju nicim podstatnym ani uzitocnym spolocnosti, nech sa na to pozrieme z akehokolvek pohladu - ekonomickeho, socialneho, vedeckeho...
su zavisle na druhych prakticky vo vsetkom, od prijimania potravy az po vylucovanie odpadu, nesamostatne a vlastne neplniace si ZIADNU z akychkolvek (beznych, alebo aj tych vyssich) funkcii cloveka v spolocnosti, nemajuce plnohodnotny zivot a neschopnost rozlisovat casto primitivne veci ako dobre-zle, moralne-nemoralne, legalne-nelegalne... umelo udrzujeme ich zivoty, resp. existencie na naklady nas vsetkych napriek vsetkym moznym negativam, ktore nemozu nahradit tych niekolko (pochybnych) pozitiv. A tomu hovorime "humanita".
tych, co ich splodili, nech sa o nich staraju. preco to mame platit a zivit my vsetci?
dnes je medicina na takej urovni, ze staci jeden-dva testy a je jasne, ci buduci clovek bude trpiet nejakym nezvratnym poskodenim, neumoznujucim mu normalne zit.
ak sa taka matka/partneri rozhodnu neukoncit tehotenstvo a donosit dieta, nech sa o neho potom aj staraju. bolo to ich rozhodnutie, sli do toho s plnym vedomim, tak preco ho davaju do ustavu a my to platime z nasich dani?
dokonca si myslim, ze tehotna zena by v urcitej fazi tehotenstva mala povinne absolvovat sirokospektralny test na odhalenie vrodenych vad ci poskodeni a dostat moznost sa rozhodnut. dnes uz sa to robi bezne a je to za facku.

ohladom romov, ci skor tej konkretnej (bohuzial vacsinovej) casti romskej populacie... je to odpad nasej spolocnosti, nador, rakovina ktora nas zoziera ekonomicky aj socialne a stale sa rozrasta. roznasaju choroby, mnozia sa medzi sebou a tym znasobuju dedicne defekty, cicaju stat z penazi, ktore my pracujuci musime odvadzat, kradnu, lupia, nicia (statisticky v podstatne vacsej miere ako ta pracujuca vacsina)... ale zabit ich, resp. zlikvidovat tento nielenze neuzitocny prvok spolocnosti, ale priamo skodlivy, nikto nemoze. sme predsa "humanni" ludia. skvele, co?

ci sa budeme hrat na humanistov alebo radikalov, v kazdom z nas je hlboko zakorenene, ze automaticky ludi skatulkujeme a pridelujeme im (hoci len pomyslenu) hodnotu. vyssiu ci nizsiu. podla rasy, povodu, uzitocnosti pre spolocnost, krasy, atd.

anjelik*

Ajajajá, donekonečna sa dá hrať so slovíčkami, kde každý za ich obsahom uvidí niečo iné. To závisí od hĺbky poznania. A tak ja sa budem vždy vyjadrovať viac obrazne a ty viac presne. Pre mňa nikdy kvapka vody nebude riekou, a ani jedna bunka človekom. Skôr sme ja a možno aj Magy mysleli život ako taký, život ako prejav a nie kategóriu človek. A obsahom mozgu som myslela výsledok činnosti mozgu a tým je myslenie..predstavy, spomienky, celý duchovný svet.

Sejla

uff nečítala som tu všetko, ale môj názor je asi takýto a neplatí to len v téme o potratoch, ale všeobecne pri posudzovaní akéhokoľvek problému: na každý jeden prípad každého človeka sa treba pozerať INDIVIDUǍLNE! Kdekoľvek ľudia zovšeobecňujú a snažia sa vytvoriť nejaké všeobecné jednoduché pravidlo, tam vznikajú problémy a neférovosti. Takže nemôžem povedať, že som jednoznačne pre/proti potratom.
V prípade ako sa stal napr. v nemecku, keď otec roky znásilňoval dcéru, keď mu vynosila dieťa, znásilňoval aj svoju vnučko-dcéru a až otehotnela aj tá a čalaka s ním dieťa, ktoré by bolo jeho dieťa, vnuk a zároveň pravnuk. NIKTO nemá právo odsudzovať takýto potrat. Alebo keď je to trináste dieťa z finančne slabšej rodiny, ktoré sa má narodiť mentálne aj fyzicky postihnuté. Alebo prípad, keď otehotnie 13 ročné dievča, u ktorej je veľká pravdepodobnosť, že buď samovoľne potraatí, alebo sama umrie pri pôrode.
Na druhej strane sú tu prudko moderné ženy, ktoré si nedávajú pozor a nechcú vynosiť dieťa, lebo si napr. chcú dokončiť VŠ a dieťa mať až potom - vtedy som jednoznačne proti - ale každá žena má právo sa rozhodnúť sama - podľa svojho svedomia a cítenia. Taktiež by sa mali naučiť počúvať svoje vnútorné intuície a pocity, ktoré sú u mnohých ľudí, žial, dávno prehlučané buď tou logickou/pragmatickou stránkou rozumu, alebo ešte horšie postojmi, názormi a pravidlami, či povoleniami zvonkajšieho sveta (liberáli, konzervy, cirkev, rodičia, spoločnosť, štát, atd). Jediný človek, ktorého názor by mala žena pri rozhodnutí zohľadniť, je otec dieťaťa.
Každopádne som za slobodnú voľbu, ale je fajn, že sú tu aj ľudia, ktorí potraty odsudzujú, keby tu neboli, tak ako poznám správanie sa ľudí, už dávno by sa potraty robili ako na bežiacom páse a úplne zbytočne. Spoločnosť ešte nie je morálne pripravená na absolútnu slobodu.
A ešte že. By mladí mali byť lepšie poučení o rizikách, a ľudia by mali byť viac informovaní o možnostiach antikoncepcie a len tak úplne okrajovo - filmový priemysel by sa mal prestať opičiť po američanoch a celkovo médiá by mali zobrazovať aj iný životný štýl, ako ten pôžitkársky a nezodpovedný.

ajajaja

anjelik, ty si pisala,ze az ked je kompletne vyvinuty mozog...tak na to ti odpovedam,ze ano, niektore MORFOLOGICKE zmeny sa deju aj po narodeni (jasne ,ze nie velke,ale ked uz hovoris slovo kompletne, tak si daj na to pozor, lebo kompletne nerovna sa po narodeni...a este slovo obsah mozgu teraz neviem,co mas zas na mysli,lebo niekto si predstavi to nehmotne - proste funkcie mozgu a niekto si predstavi pod tymto pojmom zlozenie mozgu po morf.stranke, ako mozocek,predl.miecha ,mezencephalon,telencephalon, gliove bb., neurony a tak. nehadam sa, len som si vsimla,ze sa casto vyjadrujes tak,ze sa pod tym da predstavit kopa dalsich veci...

a este magy- teda clovek je len bytost schopna samostatne konat, mysliet,vnimat...podla tejto teorie, kopa ludi nie su ludmi. ja sa nechcem v ziadnom pripade natahovat o to ,aby sme si zadefinovali ,co je clovek a co uz nie je clovek...kazdy nech si to zadefinuje ako chce...len spolocnost este stale povazuje za cloveka aj takeho ,co ma iq debila, idiota nakolko z praxe - je mozne vybavit si nan pridavky.o kvalite zivota je uz ina diskusia a ja som uz aj napisala inde, ze interupcie v pripade narodenia post.dietata su U MNA v poriadku (svoj nazor nikomu nevnucujem, preto doraz na u mna) ...a to porovnanie s tym stromom - ja by som to porovnala inak (ja)...napr. tak ako ma clovek iste medzistupne vyvoja od embrya cez fetus, novorodenca,dojcata, batolata....dospeleho...stredne dospeleho....stareho....ale u mna je to stale clovek, lebo ja si pod pojmom clovek nepredstavim len tvora s rukami ,nohami akych behaju po zemi miliardy, ale aj ten zhluk buniek,lebo to ma DNA ,kt. ho predurcuju byt v prirode tymto druhom....

Leela333

anjelik*, perfektne si to vystihla.

vinea, toto bolo celkom trefné: "voda sa káže a víno sa pije". Lenže nijak to nesúvisí s Ajou, je to veľmi trefné pre všetkých tých, ktorí sú radšej za to nech dá matka dieťa, ktoré nechce na adopciu než zvoliť potrat no sami by si dieťa neadoptovali, kým môžu mať vlastné.

anjelik*

Magy, presne tak. Ak by na výrobnej linke došlo k poruche a výsledkom by boli poruchové autá, nikto by si ich nekupoval, ale bez milosti by šli do šrotu. Ale koľko povyku sa deje, keď sa matka rozhodne nemať postihnuté dieťa??? Pokrytectvo a nevedomosť ju nútia takéto telo donosiť a odsúdiť tak vlastné dieťa na neplnohodnotný život. A ešte sa tomu povie Právo na život. Prinajmenšom zábavné.

rubikovakock

Ono je ta hranica taka neurcita, že sa na tom ľudia nikdy nezhodnu, každý ma svoj názor. Aj keď je to len zarodok človeka, je to život, a ak ho zabijú, je to zabitie, vražda určite nie. Tak isto je zabitie ak zabijete pavúka. Ale pri dieťati je to predsa len iné, lebo ste si vedomí toho Čo by bolo keby. Pre mňa je život posvätný, ale zároveň to beriem reálne, sme fyzicke bytosti, raz zomrieme. Nezabijaj, kým naozaj nemusíš, to je celé....

Magy

anjelik* - vystizne si to popisala, to som mal v hlave stale, ale nejako som to nevedel hodit do pismenok. nevyvinuty mozog, zhluk buniek, zarodok. nieco, co je este len prislubom buduceho cloveka, bytosti, schopnej samostatne mysliet, konat, vnimat. teda clovekom v plnom vyzname toho slova a vsetkymi pravami, ktore mu nalezia. ci to ma v tej-ktorej fazi vyvoja tvar viac alebo menej blizky finalnemu cloveku, oci alebo prsty, je uz len fyziologicky detail, ktory tak casto pouzivaju ti, co tvrdia "ale ved to je vlastne uz clovek!"

tak ako sa prave vypucane semienko s dvoma-troma listkami neda nazyvat stromom (hoci ma kmen, listy, korene...), tak ani plod sa neda nazyvat clovekom. je to PLOD.

anjelik*

Ajajaja, ja vravím o konštrukcii mozgu, nie o obsahu. Ten sa u niektorých počas celého života nezmení. ;o))

ajajaja

anjelik, len taky detail, mozog dietata sa vyvija i po narodeni, cize po porode este kompletne vyvinuty neni...takze to dieta este nezije?