Potrat - sloboda rozhodovania vs. pravo na zivot

Príspevok v téme: Potrat - sloboda rozhodovania vs. pravo na zivot
Magy

Zakladam tuto temu kvoli tomu, aby ste sa TU mohli vyjadrit so svojim nazorom na danu vec.

Poprosim pouzit vlastny rozum a zmysluplne argumenty, nie vyguglene citacie, prip. nazory inych ludi, znamych, rodicov, politikov, cirkvi...

Diskutujte slusne a bez napadania ostatnych za ich nazory.
--
A aby som to zacal a postavil sa na niektoru stranu, tak uvadzam svoj nazor: Kazdy z nas (s vynimkou svojpravnosti zbavenych ludi) ma vylucne pravo rozhodovat o svojom zivote, svojom tele A VSETKYCH JEHO SUCASTIACH.
Ako legislativne, tak aj fyzicky.
A teda v pripade zeny aj o plode vnutri nej, kedze je priamo zavisle na jej existencii.

Magy

rubikovakock - ak sa o neho nevedia financne postarat (co je fakt, ktory urcite vedeli uz pri "robeni" toho dietata), tak ho teda robit nemali.
"takisto tych co v priebehu zivota ochrnu, oslepnu,"
dost blby priklad. slepota, ochrnutie (resp. v pripade genialneho vedca S. Hawkinga amyotroficka lateralna skleroza) nebrani cloveku rozmyslat, pripadne nahradit to, o co prisiel inymi zmyslami alebo prednostami a vytazit z nich maximum.

"ja by som bola rada sucastou spolocnosti, kde sa netoleruje lenivost, zneuzivanie alkoholu, drog, klamanie a kradnutie, sexualne zneuzivanie,prizivnictvo."

mas moznost - pri najblizsich volbach. a pokial taka strana neexistuje, zaloz si ju.

rubikovakock

to nic, len predbieham dobu...napadlo mi to v suvislosti s Magyho prispevkom.
k tym postihnutym detom a ustavom, povedzme ze JA by som bola tehotna, a bol by tam naznak ze dieta bude postihnute, a stojim pred dilemou. odhliadnuc od toho, ze su pripady, ked sa dieta napokon narodilo zdrave /zla diagnostika/ , myslim ze by som nebola schopna ist na prerusenie tehotenstva, rovnako si myslim ze mnohy inych, najma veriacich. a povedzme ze narodi sa mi teda dieta ktore ma urcite postihnutie. ja si na rozdiel od Magyho nemyslim ze su to ludia ktori su uplne bezcenni. aj ked starat sa o nich je urcite narocne. a povedzme ze by som tu starostlivost nezvladla, co by ostalo , aka moznost , ako dat dieta do ustavu, ked matka nie je schopna sa postarat? co uz, hm? a co je na to zle? je lepsie ho nechat zomriet? urcite kazdy povie ze nie. preto a nato su tu tie ustavy.

Sejla

rubikovakock nie sú mi jasné tvoje konšpirácie o novodobom fašizme, aký to má súvis s potratmi a ani mi nedošlo, aké máš na to riešenie

rubikovakock

myslim ze nepotrva dlho a ludia budu upravovat dna plodov, likvidovat nevyhovujuce plody a vytvarat kasty dokonalych ludi. potom sa najdu ti, pre ktorych nebude neeticke zlikvidovat zijucich neupravovanych ludi. je to tendencia, ktoru v sebe ludia nosia..pozrite na holokaust a fasizmus. ale tentokrat sa na to pojde nenapadne a bez zjavneho nasilia.

rubikovakock

ja nie som proti potratom. ja som proti lahkomyselnemu sexu a naslednemu lahkomyselnemu odstranovaniu neziaducich plodov.

Sejla

rubikovakock a všetci, čo ste proti potratom:
Píšete, že by ste chceli žiť v lepšej spoločnosti, ale neuvedomujete si, že morálny úpadok ľudstva zákaz interupcie len zhorší: bude sa to robiť naďalej, možno v trochu menšej miere, ale ilegálne a o to viac riskantne. A zákazy ešte nikdy nikomu morálku nezlepšili, naopak, odobratie slobodnej vôle smeruje len k tomu, že nesprávne presvedčenie sa v ľuďoch ešte viac utvrdí. Je to ako keď malému dieťaťu zakážete liezť na otvorený balkón. Navyše v tomto už aj tak preľudnenom svete bude o to viac nechcených, trpiacich detí, kriminálnikov, ľudí, čo nedostali poriadnu výchovu a takých, čo budú dosmrti ľutovať, že sa narodili.

rubikovakock

Magy, a co ak ti ludia, ktorym sa narodilo postihnute dieta, alebo sa postihnutym stalo,napr mozgovou obrnou, nie su schopni sa financne o to dieta postarat, preto ho dali do ustavu? ak by ho tam nedali, tak by zomrelo. to je uz ok? to ho rovno mozu zabit. to sa uz dostavame k tomu, ze by sme mali likvidovat jedincov, ktori su poskodeni, ako to robili v Sparte, takisto tych co v priebehu zivota ochrnu, oslepnu, atd. je tolko tych chorob. kazdemu z nas sa to moze stat. na to treba mysliet. spolocnost je spolocnostou preto, lebo sa ti ludia vzajomne o seba postaraju. ale spolocnost by mala mat aj iste pravidla, ktore su ludia v nej povinni dodrziavat. ja by som bola rada sucastou spolocnosti, kde sa netoleruje lenivost, zneuzivanie alkoholu, drog, klamanie a kradnutie, sexualne zneuzivanie,prizivnictvo.

ajajaja

magy, uz uz som chcela pisat,ze ten opis presne sedi na tych ciganov z osady...nesamostatni, zavisli,nicim spolocnosti neprispievaju,su len zatazou :P

inak, len dodam,ze tie vysetrenia na karyotyp,kde sa daju odhalit geneticke vady je teoreticky vyborna vec, ale lekari sa do toho boja pustat, pokial nie je zena zaradena medzi tie rizikove tehotenstva(ja neviem presne kriteria, ale vyssi vek, nieco zle v krvnych testoch , na sone a tak) lebo to nie je take jednoduche samotnu amniocentezu vykonat, to dieta sa hybe, ono necaka nehybne ,kym tu plod.vodu odoberu, tiez moze byt nepokojne,lebo matka je nervozna z odberu, takze tam hrozi poranenie toho dietata ihlou