Potrat - sloboda rozhodovania vs. pravo na zivot

Príspevok v téme: Potrat - sloboda rozhodovania vs. pravo na zivot
Magy

Zakladam tuto temu kvoli tomu, aby ste sa TU mohli vyjadrit so svojim nazorom na danu vec.

Poprosim pouzit vlastny rozum a zmysluplne argumenty, nie vyguglene citacie, prip. nazory inych ludi, znamych, rodicov, politikov, cirkvi...

Diskutujte slusne a bez napadania ostatnych za ich nazory.
--
A aby som to zacal a postavil sa na niektoru stranu, tak uvadzam svoj nazor: Kazdy z nas (s vynimkou svojpravnosti zbavenych ludi) ma vylucne pravo rozhodovat o svojom zivote, svojom tele A VSETKYCH JEHO SUCASTIACH.
Ako legislativne, tak aj fyzicky.
A teda v pripade zeny aj o plode vnutri nej, kedze je priamo zavisle na jej existencii.

Serapentium

jednoznacne sloboda pre zeny a ich rozhodnutia o potrate svojho plodu. Priroda to kazdy mesiac krvilacne robi tak isto tymto zenam - maju menstruaciu :) preco je priroda ok a zena ked sa rozhodne inak, je zla? proste neviem, naco sa toto vobec riesi, kazdy nech je slobodny a nech sa nemontuje do rozhodnuti, ktore su priamo osobne a intimne.

mifor

Nechápem prečo by to nedávalo zmysel? O kom asi žena rozhoduje? Predsa o tele svojho nenarodeného dieťaťa, to je jasné, nie? Takže nepleťme tu nejakého suseda. Je predsa jasné, že nenarodené dieťa nie je súčasťou matky, jeho bunky predsa nemajú totožný genetický kód, majú jedinečnú, odlišnú genetickú informáciu. Nie je to ničia súčasť, predsa to nie je niekoho tkanivo či orgán. Je to individuálny jedinec. Prečo by mal byť niekto iný súčasťou mňa alebo teba. Jednoducho embryo či plod je len do svojho narodenia závislé od toho, aby ho matka živila a nosila, nič viac.

anjelik*

Magy, ohľadom rómskej populácie máš pravdu. Sú to bytosti úplne iné, vlastne sa tu ani nemali narodiť, toto nie je pre nich absolutne prirodzené prostredie. Nech už bol zámer akýkoľvek, jediné , čo zostáva je tolerancia a pochopenie. Vyspelá civilizácia by to asi riešila opustením planéty a nechala by im ju. Až v okamihu, keby skapínali od hladu a zabíjali by jeden druhého..možno až vtedy by si uvedomili, že by bolo vhodné asi sa zamyslieť. To ale zatiaľ nehrozí..takže všetko je stále v rovine úvah. A ústupkov zo strany tých, ktorí na ustupovanie majú. Nedá sa čakať zdravý rozum tam, kde sa ešte nezrodil. A nedá sa posudzovať druhých podľa seba a očakávať, že keď ja budem nejaká, bude taký aj ten druhý.

Leela333

Problém rómov je, že sa im všetko toleruje. Zmlátia belocha? Nič sa im nestane. Zmláti biely róma? Je to rasista. Úplne na hlavu postavené. Aspoň keby boli trochu prispôsobivejší, preboha išli ste už v autobuse plnom rómov? Smrdelo to tam neskutočne a ešte ma jeden malý zasran obťažoval tak som radšej vystúpila o 2 zastávky skôr. A teraz už proti nim nemôžme vôbec nič podniknúť, EÚ to nedovolí, lebo sme hneď označení za rasistov.

Viem, že som trochu dosť odbočila od témy, ale nedalo mi to po posledných dvoch príspevkoch.

rubikovakock, im je to fuk, nech sa im narodí trebárs aj votrelec, hlavne, že budú prídavky..

rubikovakock

ja si tiez myslim ze by sme ich nemali zivit, nech sa staraju o seba sami. to by ale trebalo najskor postavit stat na narodnom zaklade. a su tu aj ine mensiny, tak netusim ako na to. lebo rusini, madari, nemci, poliaci, ukrajinci a rusi a ine mensiny take problemy nerobia.

Magy

rubikovakock - to som uz spominal. mnozia sa medzi sebou pribuzni a tym znasobuju defekty. Ale s tym uz dnes nikto nic nespravi. To bolo treba riesit vsetko V ZACIATKOCH, nie ked je to uz ludom zazrane pod kozu a az do kosti!! Romaci maju uplne iny zivotny styl a za sociku sa ich snazili "scivilizovat", dat do laty, nastrkali do panelakov a cakali, ze za jednu generaciu z nich budu poslusni inkaso-platici. Pche!! Experiment zjavne zlyhal a tak aby vystrajajucim romakom zapchali usta, zacali do nich strkat peniaze (soc. davky) a prehliadat ich priestupky. A tym ich naucili tomu, cim su dnes, plus ich prirodzena mentalita. Vina je na oboch stranach, oni romaci sa nebudu menit na nas pokyn tym ci onym smerom. Su to ludia az prilis slobodnej a neviazanej duse, horucej krvi a my ocakavame, ze sa usadia, budu platit najom, poplatky, jednoducho zit "slusne". Vratane sexualnej zodpovednosti?? Zobudte sa! Kym budu tu medzi nami, budu problem. Divoku selmu neskrotis na poslusne maciatko. Bud v tej klietke bude vyvadzat ako besna, alebo sa scvokne a zdochne. A hned mame na krku tyranie a rasizmus. Ja tvrdim, ze ich treba (tych neprisposobivych) vyhadzat do nejakej rezervacie, kde si mozu robit co chcu. Na sibiri je pozemkov habadej... :D
A kludne prispejem sto eurami, ak dostanem zaruku, ze sa odtial nazad uz nedostanu.

rubikovakock

hm a ked si vezmete, ze tehotne romky k lekarovi ani nechodia, tak lekar ani nema sancu zistit ze to dieta nebude v poriadku. a opat, ziadne postihy. narodi sa im postihnute dieta, sup do ustavu. a oni su casto tiez postihnuti, v mensej forme, a plodia jedno dieta za druhym. a nikto sa tym nechce zaoberat.

Magy

Sejla - tak presne som to myslel. vynimky sa najdu, a toto ja neriesim. lenze to by neboli ustavy pre mentalne a inak tazko postihnutych take plne.
rubikovakock, co postihne moje dieta, je aspon z pohladu zdedenych defektov lahko zistitelne uz pred porodom. ci uz z analyzy dna oboch partnerov, kde je mozne zistit, ze ich spojenim sa amplifikuje nejaky defektny gen, alebo neskor analyzou plodovej vody.
amniocentezy by sa nebali ani lekari, keby sa to robilo podstatne castejsie. opakovanie robi majstra. ale ked lekar, nech je akokolvek dobry, drzi po prvy raz tu ihlu, tak verim, ze radsej odmietne, nez by mal poskodit plod alebo narobit este vacsiu galibu.
to ze nemam vlastne deti mi este nebrani zaujat nejaky nazor. chodil som jeden cas pravidelne do decaku (z osobnej iniciativy), chodili sme vystupovat aj pre decka na onkologiu a aj do ustavu pre mentoskov. hrozny pohlad a mal som dost. rozhodne maju moju uctu a obdiv nielen osetrovatelia v tych ustavoch, ale aj rodicia, ktori sa rozhodli ze si take dieta nechaju a staraju sa o neho, bez ohladu na nasledky pre svoje sukromie, zivoty, volny cas alebo financie.
co mi vadi, je hadzanie/presuvanie zodpovednosti na inych len kvoli vlastnej lenivosti, nezodpovednosti.

rubikovakock

Magy, ako mozes vediet, co vsetko postihne tvoje dieta? kolko operacii bude musiet podstupit, ake zdravotne pomocky budes musiet zadovazit? ja ked vidim tych rodicov, co maju tazko chore deti, tak zasnem, co vsetko musia prezit, cely svoj prijem, ktory je na Slovensku vacsinou ozaj minimalny, do toho investovat, prosit o pomoc znamych i neznamych, lebo stat sa nepodiela dostatocne. a zasnem, ako tie deti lubia, a vravia ze je to sice tazke, ale su to ICH deti, a nedali by ich za nic. Magy, nemas deti vsak? netusis aky je to silny cit. silnejsie puto nez cokolvek ine.

Sejla

aha. Ani ja si nemyslím, že postihnutí ľudia sú bezcenní. Pokial sa človek rozhodol obetovať život ťažko postihnutému dieťaťu, tak má právo na finančnú výpomoc od štátu. Podľa mňa Magy skôr myslel ľudí, ktorí rodia jedna radosť postihnuté/nepostihnuté a potom ich strkajú do domovov a ústavov, lebo už pri splodení brali v úvahu povinnosť štátu postarať sa o ich deti. Preto možnosť interupcie ani nezvažovali (resp. keby im za ňu štát zaplatil, rozhodli by sa ju podstúpiť) Toto je vo vačšine prípadov cigáňov a iných vychcancov, najma nevzdelaných ľudí.