Potrat - sloboda rozhodovania vs. pravo na zivot

Príspevok v téme: Potrat - sloboda rozhodovania vs. pravo na zivot
Magy

Zakladam tuto temu kvoli tomu, aby ste sa TU mohli vyjadrit so svojim nazorom na danu vec.

Poprosim pouzit vlastny rozum a zmysluplne argumenty, nie vyguglene citacie, prip. nazory inych ludi, znamych, rodicov, politikov, cirkvi...

Diskutujte slusne a bez napadania ostatnych za ich nazory.
--
A aby som to zacal a postavil sa na niektoru stranu, tak uvadzam svoj nazor: Kazdy z nas (s vynimkou svojpravnosti zbavenych ludi) ma vylucne pravo rozhodovat o svojom zivote, svojom tele A VSETKYCH JEHO SUCASTIACH.
Ako legislativne, tak aj fyzicky.
A teda v pripade zeny aj o plode vnutri nej, kedze je priamo zavisle na jej existencii.

Sejla

anjelik mno myslela som to tak, mu svoj život prispôsobí - teda - niektoré svoje sny obetuje, vzdá sa ich, alebo inak povedané - úplne ju to zmení, má iné priority.

rubikovakock

Boji sa o seba v ňom, zaujímavá myšlienka. Ale asi to tak nie je, bojíme sa o tych, ktorých ľúbime, a svoje deti lubime, aj adoptovane nami vychovavane lubime, aj priateľov, clenov rodiny, a preto máme o nich strach. I detí najväčší lebo sú take zraniteľné, a v pripade straty, áno, stratíme časť seba, a aj investovanu lásku, opateru.

anjelik*

Šejla, ak sa raz rozhodneš obetovať niekomu svoj život...veľmi nesprávne rozhodnutie..SVOJ život tým premrháš a znamená to, že si vlastný život nevážiš. ;o)
Žena je tá, ktorá k sebe pritiahne bytosť, svoje dieťa, dá mu svoju krv a navždy sa stane súčasťou svojho dieťaťa..bojí sa o seba v ňom. Ak by to tak nebolo...nuž, asi by nás nikto neprinútil starať sa. :o)

Sejla

tak v živote by som nedala svoje dieťa do druhej rodiny, alebo do domova! Zobuďte sa, dieťa človeka nutne potrebuje svojich rodičov, výchovu, lásku! Nie je to len o povinnosti 9 mesiacov vynosiť dieťa, ale obetovať mu svoj život.

Leela333

A skôr by som ho nazvala individuálnou bytosťou, samostatnou určite nie. Niektorí ľudia nie sú samostatní ani po 30tke.

rubikovakock

Leela, po narodení ma dieťa uz právnu spôsobilosť a je samostatnou bytosťou. Aj keď sa narodí predcasne.

Magy

mifor - ty si v jenom prispevku protirecis hned niekolkokrat.

najprv je to "individualny jedinec", vzapeti to je embryo, plod... to su dva vyrazne odlisne pojmy.

tym ze je to nenarodene dieta, JE to neoddelitelna sucast. oddelis - zahynie. je to tvarovo blizke buducemu cloveku, ale vo vsetkom plne zavisle od tela matky. aj ked geneticky jedinecne. rozhodne plati, ze kym to nedokazes oddelit od tela matky natolko, aby sa to dokazalo vyvijat/zit samostatne v inom prostredi (inkubator), dovtedy to bude NEODDELITELNA sucast tela zeny. teda nie je to individualny jedinec, lebo clovek/jedinec je individualny tvor, schopny samostatne dychat, prijimat potravu, s vlastnym(!) krvnym obehom a najme mozgom SAMOSTATNE fungujucim ako jedinecna individualita. (na tomto principe je postavene aj uznanie abigail a brittany henselovych ako dve samostatne bytosti. Siamske dvojcata, dve individualne osobnosti s dvoma rodnymi listami/ID - ale v jednom tele, s jednym krvnym obehom a uplne zavisle jedna od druhej.)