Potrat - sloboda rozhodovania vs. pravo na zivot

Príspevok v téme: Potrat - sloboda rozhodovania vs. pravo na zivot
Magy

Zakladam tuto temu kvoli tomu, aby ste sa TU mohli vyjadrit so svojim nazorom na danu vec.

Poprosim pouzit vlastny rozum a zmysluplne argumenty, nie vyguglene citacie, prip. nazory inych ludi, znamych, rodicov, politikov, cirkvi...

Diskutujte slusne a bez napadania ostatnych za ich nazory.
--
A aby som to zacal a postavil sa na niektoru stranu, tak uvadzam svoj nazor: Kazdy z nas (s vynimkou svojpravnosti zbavenych ludi) ma vylucne pravo rozhodovat o svojom zivote, svojom tele A VSETKYCH JEHO SUCASTIACH.
Ako legislativne, tak aj fyzicky.
A teda v pripade zeny aj o plode vnutri nej, kedze je priamo zavisle na jej existencii.

lost

inac mam rad tuto temu, clovek ma usta na to aby si vymienal informacie, kedze este sme nedospeli na uroven vymienania informacii bezdratovo na urovni myslienok a energie :)
hold a usta na internete = prsty :D

nechapem preco ludom vadi, ked sa zacne hadka.. ved hadka je tiez len rozpravanie, len sa vymienaju fakty.. jedine ak teraz napisem, ze LOST ZA TEN NAZOR SI ***** ... tak potom to uz straca zmysel, ale tiez nie na 100,00% (mozno 99%).. lebo tiez je to informacia :D

a vzdy plati - ak sa ti nepaci o com kecaju ti dvaja, chod domov..

milujem ludi, co sa staraju do debaty inych, ze "prestante"

ved sa tu nikto nebije, nevrazdi, prakticky ani 1 nadavka na ucet niekoho nepadla.. (mozno tak z mojej strany, ze su ti ludia blbi..)

skor ci neskor to tych ludi co sa hadaju unudi (napr aj mna skor ci neskor unidi toto co pisem :D )

ale jeden klad tejto temy je - da sa naucit vela z nazorov inych ludi.. i ked urcite to nie je najefektivnejsie, kedze vacsinou pisem/e offtopic, ale ten co chce si z toho nieco zoberie..

bella12

anjelik, ja hovorím o ľudskej bytosti stvorenej Bohom, nie o božskej bytosti. To, že táto bytosť v prvých mesiacoch nemôže žiť bez tela matky ju však neoberá o ľudské práva.

Telo nenarodeného človeka už nie je telom matky. V žiadnej lekárskej knihe sa nedočítame, že žena má v čase tehotenstva 2 hlavy, 4 ruky, 4 nohy či 2 srdcia.

k tomu moralizovaniu: ak niekto odsúdi osočovanie, podvody, krádeže či neúctu k rodičom - tiež len zbytočne moralizuje, čo nikomu nepomôže? Zlo sa má pomenovať, aby sa mu dalo vyhnúť a bolo by zle, keby naše svedomie otupelo do tej miery, že by sa zlo začalo považovať za dobro. Zbaviť nové rozvíjajúce sa dieťa v lone matky života, je veľmi zlou vecou, ktorej následky bude niesť hlavne žena - matka. Ak viem, že si týmto krokom ublíži - a to hlavne psychicky, a s týmto ťaživým vedomím bude musieť žiť až do svojej staroby a smrti, mala by som ju na to upozorniť, lebo ak to raz urobí, už to viac nevráti späť. Odsúdenie skutku nie je odsúdením osoby, ktorá ho koná.

Všetci, čo trváte na práve ženy rozhodnúť sa, čo by ste povedali ženám, ktoré ste k potratu povzbudili, podporili a povedali im, že to nič nie je, a po absolvovaní zákroku by k vám prišli s výčitkami a s bolesťou duše? Toto totiž zažívané mnohé ženy s postabortívnym syndrómom, o čom sa však tak často nehovorí. Je možné, aby žena, ktorá pred potratom neverí, že niekoľkotýždňový "zhluk buniek" je človekom, po potrate zažíva neutíchajúcu bolesť a smútok za týmito bunkami a ani sama nevie, prečo? Smútime a oplakávame len človeka ... o čom teda je postabortívny syndróm? Prečo skutočnú pravdu táto žena spozná, až keď toho malého už niet? Kto ju dokáže zbaviť toho desivého pocitu viny, že ona sama sa pre to rozhodla? Nik z tých, čo jej povedali, že potrat nič nie ...

lost

Keď človek nemusí celý život trpieť, kvôli jednej chybe, prečo by mal?

zaujimave, cize podla toho, mozem si teraz sadnut do auta a jazdit 200kmh cez centrum obce?

ved je to zabava (aj sex je zabava)..

ale ako pre koho..

povedzme ze to nezvladnem (kto by uz len :D) a vrazim do zastavky MHD kde zmasakrujem napriklad 35 deti..

Ale ja prezijem bez skrabanca.. Nechala by si ma len tak odkracat, lebo nemusim trpiet, kedze sa mi nic nestalo? Alebo by s ma zavrela na 1 rok? 100 rokov? Ved to bola len 1 chyba.. i ked 35 deti.. tak si tam dopln 1 dieta.. meni to nieco na situacii?

PS: maximalne chapem ten priklad, a ano suhlasim, dievca ma problem.. ale stale narazam na fakt, ze preco sexuje ked to nevie :) alebo ked na to nema.. ono aj ja v meste nejazdim 200kmh, vies preco? lebo by som nemal na pokutu.. alebo mozno aj preto, ze nechcem niekoho zavrazdit (to uz nie je ani zabitie)..
a tak isto by ludia nemali sexovat, ak na to nemaju (peniaze) a nie len preto, ale aj preto, lebo by mohli inemu ublizit (a to nepocitam pohlavne choroby :D )
i ked to znie ako pritiahnute za vlasy..

a argument typu "ale aj sex patri do zivota"
- ano, patri, isteze.. ale primarna vec sexu je rozmnozovanie, zvysok je potesenie..

cize stale si myslim, ze ti ludia su tak trochu blbi, ak robia nieco co nezvladnu, resp nevedia, resp splodia dieta skor ako je to vhodne..

ono nikto im nedrzi zbran pri hlave ze "naaa, sexuj" alebo mozno im niekto da extazu do drinku ja neviem.

ale stve ma to, ze musim zit vo svete, kde je tolko lahostajnosti a krivenia faktov vo svoj prospech (ze bez sexu sa to neda, aj ked je bilogicky primarne na rozmnozovanie, alebo ste chybali v skole prave ked to ucili ? )..

opakujem - nehovorim ze zakazme sex atd.. :D ale tak, nech sa to aspon naucia..

mne je prakticky jedno, ked spravi niekto chybu a poskodi LEN sebe.. to je OK.. ale ak niekto spravi chybu a poskodi inemu (plodu), tak je to uz na zamyslenie..

Magy

Serapentium - podobne by som sa mohol opytat ja, naco su dobre temy, ktore ludia zakladaju stale znova a znova a pritom sa pytaju na veci, ktore uz v inej teme boli davno zodpovedane, vysvetlene, poriesene. staci sa trosku pohrabat v nich ;)
v tych prikladoch o tom, comu prohibicia nepomaha, si uviedla dost nelogicke veci.

"je zakazane vrazdit, vrazdi sa."

to akoze keby sa v zakonoch povolilo vrazdenie (teda by bolo beztrestne), bolo by menej vrazd??? to fakt??? :)))
alebo keby povolily drogy (vsetky), ze by poriesili problem s nimi? len vtedy by si videla, ako by na kazdom rohu stal diler, ceny by sli rapidne dolu a kazdy treti clovek by si riesil sukromne problemy ci stres drogami!
nic v zlom, uplne scestne.

akurat v jednom suhlasim, ze uplny zakaz potratov je kontraproduktivny. o tom som pisal nizsie, ake to ma nasledky.

Iba Katka

Lost

To, že niekto urobí chybu ešte neznamená, že za ňu musí trpieť celý život, len preto, že ty si moralista. Ja netvrdím, že potrat je správna cesta, len že sú prípady, kde sa inak nedá a aj ten prípad, kde dievča malo skončiť niekde na ulici (prípadne v nejakom záchrannom domove pre mamičky) a žiť celý život v pásovej výrobe, keď má na viac, je relevantný. Keď človek nemusí celý život trpieť, kvôli jednej chybe, prečo by mal? Pretože ty to považuješ za vraždu? Myslím, že hocikoho, kto zvažuje cestu potratu pre akýkoľvek dôvod (či už jeden z mnou uvedených alebo nejaký zdravotný) by tvoj názor či je alebo nie je to vražda úplne nezaujímal. Zákon to nedefinuje ako vraždu, preto by za to rozhodnutie nikto do basy nešiel.

Aby si ma nechápal zle, nemám skončenú výšku (čo určite chcem), no keby som teraz otehotnela, rozhodne si to dieťa nechám. Lenže to je výsledok toho v akej som situácií teraz (bolo by o neho postarané, malo by oboch rodičov, strechu nad hlavou atd atd atd), ale keby som bola v inej (horšiej), potrat by som zvažovala a úplne by mi bol u prdele názor nejakého losta z fóra.

Serapentium

Naco je tato tema dobra? komu kedy pomohlo moralizovanie? teraz nevyryvam, len sa pytam autorky temy, ze aky to ma ciel pytat sa 100 ludi, co maju 100 chuti - co si myslia o niecom tak kontroverznom ako je zabitie embrya? Kazda zena ma v tomto svoju pravdu a nepusti si ju, lebo ona bude musiet so svojim rozhodnutim zit, ci uz s dietatom v zivote alebo s potratom v spomienkach.

P.S. prohybicia nicoho zatial nikdy nepomohla v historii - je zakazane vrazdit, vrazdi sa, je zakazane drogovat, droguje sa, v inych krajinach je zakazany potrat, deti sa potracaju na cierno, nehygienicky, casto umru aj buduce matky. Jednoducho zbytocna tema - riesenie je sloboda. Ta nemoze ublizit nikomu, len (v tomto pripade) danej zene. Musi svoje rozhodnutie niest sama.

Magy

Iba Katka - prvy priklad je zvlastny. ak jej tak zalezi na vyske, tak mala slobodu rozhodovania aj predtym, nez sa pustila do intimneho zivota a aspon minimalne by si poriesila ochranu pri sexe, pripadne by nemala pohl. styk vobec. AK jej naozaj tak zalezi na tej skole. lebo ziadna ATK nie je 100%. jedine abstinencia.
druhy priklad - s tym suhlasim, je to nasledok trestneho cinu a teda nic, co robila dobrovolne. podobne ako u potvrdeneho defektu plodu by mala mat bezproblemovu moznost take tehotenstvo ukoncit a nikto, ani zakon, by jej v tom nemal branit.

lost nas zase zacina zabavat :)))
(nic v zlom lost, ale ty pre stromy nevidis les) uz chapem, preco nemas babu. umlatil by si ju statistikou a cislami a vysvetlovaniami.

anjelik* to som ani ja nepochopil, ako si to myslela, ze niekto si moze vybrat mamu. he???

anjelik*

Nie, Bella, nevybrala ..ja sa pohybujem čiste v teoretickej a filozofickej rovine a úvahách. Ako by to mohlo tiež fungovať. A milé, že čítaš moje príspevky. :o))
Takže čiste teoreticky..ak by som taká bytosť bola..bola by som asi aj schopná žiť a fungovať mimo telo, čiže bola by som nesmrteľná...uznala by si ma ako božskú bytosť ? ;o))

bella12

anjelik, Ty si vážne myslíš, že si si sama vybrala svoju mamu? To si si vybrala aj farbu očí, črty tváre, genetickú výbavu po rodičoch, telesný vzrast či veľkosť pŕs v dospelosti?

Ak uznávaš, že to bola už bytosť, nemala by mať právo na život?