Potrat - sloboda rozhodovania vs. pravo na zivot

Príspevok v téme: Potrat - sloboda rozhodovania vs. pravo na zivot
Magy

Zakladam tuto temu kvoli tomu, aby ste sa TU mohli vyjadrit so svojim nazorom na danu vec.

Poprosim pouzit vlastny rozum a zmysluplne argumenty, nie vyguglene citacie, prip. nazory inych ludi, znamych, rodicov, politikov, cirkvi...

Diskutujte slusne a bez napadania ostatnych za ich nazory.
--
A aby som to zacal a postavil sa na niektoru stranu, tak uvadzam svoj nazor: Kazdy z nas (s vynimkou svojpravnosti zbavenych ludi) ma vylucne pravo rozhodovat o svojom zivote, svojom tele A VSETKYCH JEHO SUCASTIACH.
Ako legislativne, tak aj fyzicky.
A teda v pripade zeny aj o plode vnutri nej, kedze je priamo zavisle na jej existencii.

lost

Carie

clovek nemusi byt panbozkar len za to, ze sa snazi vstiepit zodpovednost do ludi..

takym co "to ujde" a pojdu na potrat by som prial kludne aj dozivotnu neplodnost,

nech si uvedomie jednu zakladnu a elementranu vec.

clovek nema proti prirode ziadnu sancu a nemal by preberat na seba prava Boha volit kto zit bude a kto zit nebude..

lost

nie, ved moze kedykolvek, ale ak on bude prave ten "1 z 300" tak nesie nasleddky :)

alebo nech pouziva kombinaciu viac ochran.. alebo proste nech to chlap vytiahne v cas..

Carie

Vy ste fakt sprosti poniektori panbozkari, v jakom storoci preboha zijeme? Som myslela, ze takyto jedinci sa uz dnes nevyskytuju. Jasne, sex az po svadbe, a samozrejme len vtedy, ked chcu spravit decko. Ked decko nechcu, nemaju pravo na sex. Ale ked niekto spacha vrazdu, kludne moze byt i masovy vrah a potom sa pomodli, panbozko mu to odpusti. Tak preco odsudzujete zeny co boli na potrate, podla vas predsa staci, ked sa potom pomodli a panbozko jej to odpusti. A ked jej to odpusti on, mate vy pravo ju odsudzovat? Clovek moze kludne zavrazdit aj 100 ludi, potom sa pomodli, panbozko odpusti a po smrti ide samozrejme do neba. A vy pojdete do pekla pretoze konate zlo (kydate a nenavidite dietky bozie hoc vrahov ale bohov milovanych) on vam to spocita.

Sejla

lost ale žiadna antikoncepcia nie je úplne 100%tná. Vysvetli mi teda pojem "vedieť sexovať" - človek vie sexovať iba vtedy, keď chce splodiť dieťa?

lost

Serapentium

nj, tak si zase dost vzdelana v teme :D

niekto mozno nie je :)

napr ja zase netusim ake stanovisko mam zaujat v otazke "od kedy je clovek clovekom"

mohli by sme sa hadat, ci je vajicko a spermia samo o sebe "clovekom" alebo ci to nieco znamena..

ale tak z fyzikalneho hladiska by to nemalo byt "nic" ... ani jedno same o sebe nema potencional vytvorit zivot..

lost

Sejla

No dobra otazka :)
Ak je na antikoncepcii napisane, ze je to povedzme 99,7% uspesnost, tak je 1 ku 300 ze to zlyha..
Ak niekto sexuje s tymto aj napriek vedomiu 1:300, tak vedome ide do rizika..
Alebo behlavo bude verit, ze "na mna to nepadne" ?
Pride mi to ako ruska ruleta, tj. 5 slepych nabojov (alebo ziadnych) a 1 ostry.. otocim revolver a modlim sa a by to nepadlo.. jasne ze je 5:6 v moj prospech, ale to neznamena, ze vyhram..
299:300 je tiez moj prospech, ale to neznamena absolutne vobec nic, kto daval pozor na hodine matematiky..

Preco sa asi stavaju take haluze, ze napr jednemu britskemu paru sa narodili vsetky tri deti presne o 7:41 rano? pravdepodobnost..
preco v rumunsku ci kde padli presne tie iste cisla v loterii 2x po sebe? zase pravdpodobnost, kto do teraz tusil, ze ak padnu presne tie iste cisla, matematicky je to pravdepodobnejsie ako cisla ine?
proste ano, ohanam sa s cislami, ale ono je to v cislach, matematika je univerzalny globalny vesmirny "jazyk"

akcia-reakcia

alebo mozno ani nie matika, ale OSUD..

Serapentium

Lost mas pravdu, ja som sem tiez prisla kuknut, co NOVE sa o tejto teme mozem naucit a dozvediet, zas ja som otvoreny clovek a rada prijmam informacie, ale kuknem par prispevkov a zas je to o tom istom, ci je dieta v tele matky vlastne jej vlastnictvo, ci ona vobec moze o nom rozhodovat, kedze to uz je nova DNA a podobne. Cize nic nove :) a pri tom je to stale o tom istom.... moj nazor je skromny - treba nechat slobodu, slobodu, slobodu.... No ok teda, necham vas uz tak, kludne to rozoberajte dalej.

lost

magy, s vrazdami mas pravdu, ale s drogami mozno nie :)

to zalezi od inteligencie ludi, konieckoncov cigarety su povedzme taka polodroga, kupis to vsade, ani 18 nemusis mat niekedy :)

aj keby boli drogy v kazdom stranku a hoci aj zadarmo, vzdy by to zalezalo od jednotlivca, ci chce alebo nie..

nikto by mu nedal zbran k hlave ze "naaa, droguj"

resp. TY osobne, kupil by si si na skusku drogu (s dnesnymi vedomostami ze je to nie najspravnejsie rozhodnutie), ak by to ti niekto legalne ponukal zadarmo?

Sejla

lost a ako si predstavuješ niekoho, kto "vie sexovať"! Keď zlyhá antikoncepcia, je to chyba tých, čo sexovali?
Inak čo sa týka znásilnení, mala by sa aspoň použiť tabletka po. A ihneď na vyšetrenie.

Serapentium

Staci pozriet na statistiky krajin, kde su urcite drogy povolene - ako k nim pristupuu ludia - nie su pre nich zaujimave, su vsedne :)

Co sa tyka vrazd - aj tam hovorim o tom, ze aj tam je zakaz a tresty mienene tak, aby sa to nestavalo a ono sa to deje aj tak - ludia kaslu na zakazy, ked su v danej situacii, kedy sa rozhodnu podla seba a nie podla 'zakona'. To som tym chcela povedat, nespomenula som slobodu vrazdenia. I ked si realne neviem predstavit, ze by sa slusni ludia zacali "davat dole", no skor by som sa bala, ze by zrazu podnikatelia a politici nevedeli vecer spavat.

Ale to je naozaj odbacanie od temy, ja tu stale hovorim len o tom, ze nech sa do zenskeho lona a brucha nemontuju ani zakony a ani cudzi ludia. Tot vsjo.