Anorexia a bulimia - Boj Vyhras

Príspevok v téme: Anorexia a bulimia - Boj Vyhras
Alternativa

Som rada, ze si v tejto teme. Urobila si prvy krok vo svojom ozdravnom procese, tesim sa. Dnes skus :
Denne viackrat si aj nahlas opakuj :
1.Chcem byt zdrava. Vsetky tazkosti a prekazky zdolam.
2.Zrkadlo uz nepotrebujem, lebo viem, ze som krasna - a tak to je aj bude.
3.Moje doterajsie stravovacie navyky uz nie su pre mna dolezite /hoci pri nich este mozno aj dlhsie zostanes/. Usmev a radost z malickosti je to najkrajsie, co mam.
Mozno, ze sa divis, ale stalym opakovanim tvoje podvedomie to raz prijme a tymto smerom sa nasmeruje tvoj kazdodenny zivot.
Klikni si sem-tam tuto temu, tu nebudu slova o depkach, lebo tie ta prestanu zaujimat. Pekny dnik, ahoj

--------
Admin: Nakolko tato tema ma seriozne pomahat, tak som ju zamkol len pre registrovanych...
--------
Stručný článok na tému "Anorexia" www.zdravie.sk
Stručný článok na tému "Bulímia" www.zdravie.sk
Komunita PPP ppp.zdravie.sk
Poradna "Anorexia/Bulímia" www.zdravie.sk

Z-uzka

alternativa
Dobré ránko! Ak sa smiem ešte raz spýtať, lebo tuším v príspevku ste to prehliadli, na akej technickej škole to učíte??
A veru mali ste pravdu, vyzerá to, že aj dnes bude krásne slnečno, tak vám, aj všetkým ostatným prajem príjemný slniečkom zaviatý dník :-)
Papa...

Alternativa

Caute, prave som dofrcala z prace a padam dole hubou. Precitala som si Vas rozhovor a tiez sa z neho ucim. Ucime sa vsetci stale, ucme sa chapat relativnost vsetkeho okolo nas. Tak Z-uzka, Ty napr. nazyvas zlozvykom, ze miesto pohyblivych schodov pouzijes klasicke. A moj zlozvyk je, ze miesto klasickych pouzijem vzdy pohyblive. Tak ako :D? Viete, dievcata, pohyb je zakladom zdravia. Aj z tych najtazsich chorob sa da vyliecit, ak clovek chce a nestraca chut a schopnost hybat sa. My nie sme chore, mozme, ba mali by sme sa vela hybat: turistika v prirode, plavaren, jogging, aerobic, atd. podla zaujmu. Aerobic ja uz nemusim, lebo plati zasada aj pri pohybe: vsetko v rozumnej miere a pre mna aj primerane veku. Takze este ma caka prechadzka s nasou malou najduskou fenkou a hajecky. Zajtra bude vraj pekny den, uzite si ho.

Z-uzka

pišta
Ďakujem ti veľmi pekne aj ja za tvoju úprimnosť :) A tiež za dobré rady..
No môj tráviaci trakt už je v takom stave, že mi nepomáha ani voda, ani ovocie, možno niekedy jabko, ale to málokedy, no našla som si niečo čo celkom funguje a to je feniklový čaj.. Občas keď mám lepšie obdobie a visadím preháňadlá, tak si pomáham aspoň týmto čajom..
Prajem príjemný večer a ešte príjemnejší zajtrajší deň, papa :-)

pišta

Z-uzka, si naozaj úprimná a to je pre teba naozaj dobré. : ))
Vlastne veci sú dosť jasné... aj pre teba. Alternatíva ti písala, že to ešte nejaký čas potrvá, len to chce kus držať pod kontrolou.
Používanie preháňadiel je vynútením krokom pri zápche, ktoré sú častým javom dokonca u drvivej väčšine obyvateľstva.
Ak ide o zvyk, tak ako sa zvyklo, dá sa odvyknúť.
Nepopustiť, ale pustiť k sebe prirodzené látky, podporujúce peristaltiku čriev – surové ovocie (sólo = ani gram váhy navyše), surová zelenina, dtto, veľa čistej vody, kúsoček medíku, ...
Je celkom možné, že to vieš, tak to len po kuse skúšať. POSTUPNE, po krôčikoch.
.
Ozaj, vieš čo napísal Konfucius?
„Aj najdlhšia cesta začína prvým krokom...“
..a mal pravdu, beťár jedon.. :)
Si už na ceste, dobrej ceste ... : )))

Z-uzka

pista
No fazuľu som nikdy nelubila, vzdy ju do mna tlacili nasilu a mne bolo z nej vždy zle, tak odvtedy som až alergická na fazuľu, ale sóju mám rada, hlavne sójové jogurtíky a pomazánkové nátierky na chleba, alebo sójové vanilkové mliečko, no v Bio obchodoch je toho veľa na výber :))
Ťažko povedať, či to bola minulosť, stále ma prepadávajú také myšlienky a dosť často im ešte podľahnem, že nejem, tiež som sa ešte ani nezbavila celkom niektorých zlozvykov, ako napr. namiesto chodiacich schodov si vybehnem tými klasickými, po jedle musím vždy piť, alebo taký zlý zlozvyk ktorý ešte mám je užívanie peháňadiel :-((
No snáď to raz všetko úplne pominie :-)

pišta

Preto sa treba dlhodobo venovať nielen psychologickým posedeniam ale aj vyváženej stravy.
Napr. okrem rady gynekológa ti v strednodobom časovom horizonte pomôžu také potraviny, ako napr. fazuľa a sójové bôby. Obsahujú látky, zvaná fytogeníny. Fyto- rastlinného pôvodu, geníny – látky pre podporu tvorby hormónov.
Výživa sa prakticky nedá nahradiť liekmi.
Fazuľa = polievočka, aj bez chleba- pozri príspevok
www.zdravie.sk
Sója- pozri s tofu, napr.
www.zdravie.sk
Dobrú chuť! : ))

pišta

Z-uzka, potešenie na oboch stranách : ))
V tvojich príspevkoch vidím reálny prísľub vyzdravenia, ale...chce to čas a cieľavedomé úsilie, ako ti radí Alternatíva.
Odmietnutím alebo vynechaním stravy v minulosti došlo k narušeniu tvojej vnútornej rovnováhy – homeostázy.
Ak si mala málo bielkovín, vplýva to aj na zníženie tvorby hlavného ženského hormónu – estrogénu a z toho potom strata menzesu..
V podstate pri hladovke (dlhodobej) trpí najmä nervový systém, na čele s mozgom. Vtedy sa narúšajú aj vôľové mechanizmy aj celkový „status“, pocit psychiky. A tak sa to nabaľovalo...
Ale to bola minulosť, no nie? : )

Z-uzka

pista
No, čo to som už čítala a o vitamínoch som aj písala prácu a tiež mám múdru kamarátku, ktorá ma zasypáva infomáciami tohoto typu :-)
To ma teší, že prekvapujem :))

pišta

Ale, ale, Z-uzka, variže sa niekto k témam tohot typu aj ozval?
Si samé prekvapenie a ku tomu máš aj pravdu :)))

Z-uzka

pista
No a ešte si zabudol že niektoré vitamínky treba kombinovať so správnym tukom, lebo sa nevsajú.. :)
Napr. čerstvá, ale aj dusená zelenina by sa mala konzumovať s olivovým olejom, vtedy sa tá zeleninka a vitamínky z nej vstrebajú do tela :))