Parkinsonova choroba

zlatica

Frank, určite takto neuvažuj. Mám mamu parkinsoničku ma 68 rokov, tiež vidim že je to stále horšie. Na rozdiel od teba mám svoju rodinu a tiež otca, ktorý je s ňom pod spoločnou strechou. Ale verím, že aj tvoj otec má aj pekné dni kedy je mu lepšie a pre ktoré sa určite oplati byť s ním. Je to určite ťažké ale všetko zle je na niečo dobré.
Buď silný a vydrž.

frank

Zivot s clovekom,ktory trpi parkinsonom,nie je vobec jednoduchy.Ja tak zijem s otcom,ktory ma 70 rokov.Zvykne dostavat zachvaty kaslu a dusenia sa,celkove je spomaleny,tazkopadny a tazko je s nim komunikovat.Velmi ma to psychicky ubija zit s takym clovekom pod jednou strechou,citim,ze psychicky upadam,neviem,dokedy to este vydrzim.Uz ma nic nemotivuje,neviem sa uz z nicoho tesit.Nemam ani rodinu,takze som s nim uplne sam.Mozno,ze napokon odidem z tohto sveta este pred nim,aj ked by som mal mat este vela peknych rokov zivota pred sebou.

RNG

Na duvanie=zle travenie=nedostatok urcitych latok=porusenie hormonalnej rovnovahy=nedostatok serotoninu=zly spanok.
V krvi by to vsetko malo byt vidiet, aj nizke hodnoty bielkovin , aj mineralov aj B-12, aj DHEA(zakladny hormon)
Napravenie travenia je komplexny pristup, inac mozes adresovat jednotlive z toho vyplyvajuce nedostatky v tele jednotlivymi doplnkami.
B-12 pod jazyk(sublingual) a DHEA su pomerne rychlo zaberajuce prostriedky na symptomy. Nie je to ale komplexne ozdravovanie, len "naplast"
Mineraly(elektrolyty) na nervy su tiez kriticke... na spanok zvysenie hladiny serotoninu, to bolo spominane uz viackrat, mozno to dosiahnut aj doplnkom, ked je travenie a absoprbcia zla(5-HTP) atd.

zlatica

Prosim o radu parkinsonikov. Ako som písala hore mamke sa zhoršuje parkinson. V priebehu 2 mesiacov prekonala 2 ťažké operácie ruky /2x narkóza/ čo jej určite nepridalo k jej chorobe. Už mala viackrát taký stav, že jej nedalo nadýchnuť. Dnes to bolo znovu trvalo to 2 hod. kym sa jej stav trochu upravil. Nemôže sa nadýchnuť, vtedy jej nepomôže ani nitrogricelín /tabletka pod jazyk/ . Poznáte tiež takýto stav a čo v takomto prípade, čo zaberá. Vopred ďakujem za radu.

RNG

Naduvanie znamena nizke kyseliny v zaludku(z toho je pala, ked v zaludku kvasi, lebo nizy stav kyselin nezastavi kvasne bakterie)
To tiez znamena ale aj slabe travenie,a preto podvyzivenost. Casto to sprevadza aj zmena crevnej flory-dostavaju sa tam nespravne natravene potravne clanky.
Priznaky Parkinsonu su trasenie ruk, ale casto je to sposobene nedostatkom vitaminu B-12, ktory sa normalne vytvara v zdravej crevnej flore
Ja by som vyskusal dat matke nejake traviace enzymy s kazdym jedlom pre zlepsenie travenia alebo Betain HCl(odstranenie naduvania), raz tyzdenne dobru zmes probiotik,a pre odstranenie nedostatku B-12(to ma vacsina starsich) sublingual B-12(pod jazyk, nechat postupne rozpustat aby sa pod jazykom dostal cez sliznicu rovno do krvneho obehu.
Okem B-12 je viacero doplnkov zlepsujucich stav Parkinsonovych pacientov
Casto je to spojene s hormonalnymi zmenami, preto sa doplnuje DHEA(2x25mg) alebo este prirodzenejsie yam, z ktoreho si telo vyrobi potrebne hormony(2g denne)
Mnohi lekari odporucaju curcumin(1.5 gramu denne, vytazok zo zlteho korenia turmeric) a hlavne omega 3 oleje(suvisi to s nervovou sustavou,).
Najlepsie je zmes rybaci, lanovy, borakovy(3 az 9 g denne)
Najdete na Google.sk pod doplnky, sublingual B-12, rybaci, lanovy, borakovy

zlatica

Potrebujem poradiť, môže pacient ktorý sa lieči na parkinsonovú chorobu užívať liek proti nespavosti Hypnogen?

sju

Ahoj Zlatica. Som rada, že sa ozývaš. Andrej má moju mailovú adresu, ak máš záujem, skontaktuj sa so mnou. Budem rada.
Andreja tým prosím, aby nám na úvod pomohol, neskôr si k sebe nájdeme cestu možno aj prostredníctvom fóra určeného pre parkinsonikov. Ďakujem Vám obom. Zuzana

zlatica

Ahoj Zuzana, som rada, že si tak blízko. Ja som z okolia Trebišova. Najprv sme s mamou chodili za neurologičkou do Košíc do novej nemocnice ale potom, keď sa jej začala zhoršovať chôdza, tak sme to radšej riešili tak, že prestúpila do Trebišova a neviem či to bol najlepší ťah, predsa v Košiciach majú viac takých prípadov ako v Trebišove.

sju

Zlatica, som rada, že sleduješ tú tému, mama môže byť hrdá na svoju dcéru. Veľmi jej tým pomáhaš. Pomáhaš vlastne aj nám, ktorí sa snažia urobiť niečo pre túto skupinu ľudí. Ver mi, ťažko sa hľadajú kontakty na parkinsonikov, nevieme o sebe. Preto je tu snaha vytvoriť priestor, aby sme sa našli. Ja som v kontakte s českými parkinsonikmi, chatujem si s nimi, sledujem príspevky, napíšem im, ak mám čo to povedať k danej téme. Sme ako jedna rodina, vieme sa vypočuť, poradiť si a to veľmi pomáha. Sledujem ich akcie, pozývajú ma na ne. Prisľúbila som účasť na športovom víkende, kde sa stretnú park. z celej Českej republiky. Ak bude záujem, rada sa podelím o zážitky. Zajtra v rámci prezentácie na výstave v Losinách sa predstaví Parkinson on line klub, podporím svojich priateľov priamym vstupom, ako parkinsonička zo Slovenska. To je len zlomok z toho, čo robia parkinsonici v Čechách. Prečo to píšem? Preto, že ak sa chce, tak sa dá urobiť toho veľa. Oceňujem Andrejovu snahu o posun v tejto oblasti. Je to výzva aj pre iných parkinsonikov a ich rodinných príslušníkov. Pridajte sa, podporte nás. Parkinsonici si zaslúžia, aby mali svoj priestor, kúsok miesta, kde by sa mohli vyžalovať, otvorene hovoriť o svojich problémoch. Pomáha to, verte mi, že to pomáha. S Andrejom som v kontakte, má moju mailovu adresu, píšte.
Zuzana, Košice

zlatica

Veľmi sa teším, že je tu toľko ochotných ľudí, ktorí chcú pomôcť. Tiež sa prihováram za tú diskusiu, pretože sama viem, že mame veľakrát pomôže aj povzbudenie a dobré slovo.
(čím nechcem nikoho uraziť,) Ale lekárka mnohokrát, keď ide na pravidelnú kontrolu, len krúti hlavou, že ona nevie z čoho tie problémy môžu byť !myslím teraz na ten jazyk a na nadúvanie!a o 10 min. je mama vyšetrená - predpíšu sa tie isté lieky a je to. Možno by bolo dobre niekedy aj odskúšať iné lieky. Práve aj preto by bola dobrá ta poradňa, aby si parkinsonici vedeli navrájom poradil aj ohľadne liekov a celkového životného štýlu. Ešte raz ďakujem. Budem túto tému sledovať