Ahoj! chcem sa spýtať aký vplyv na náš organizmus má pitie vína (ľubovoľného) k jedlám. Samozrejme že nemyslím ťažké jedlá a jedlá ku ktorým sa vyslovene nehodí. Či to napríklad nejakým spôsobom neurýchľuje metabolizmus alebo nepodporuje spaľovanie tukov. Alebo naopak či to je pre nás skôr záťažou. Ďakujem :)
Víno k jedlu
Takto - co da tyka kombinacie jedlo-vino je to vzdy individualne.
Ono samozrejme su nejake vseobecne doporucenia, ale tie nie vzdy pasuju.
Velmi zalezi od toho ako je jedlo pripravene, ako je osolene, okorenene, ake su prilohy, omacky, co sa jedlo/pilo pred tym, co sa bude jest potom atd.
Preto napriklad ak somelier nastavuje vinny listok k jedlam, robi to tak, ze si kazde to jedlo prechutna, pretoze aj keby to mal byt len rezen s ryzou, kazdy kuchar inak vychuti maso aj ryzu, pripadne niekto k tomu da aj calamadu alebo nejaky kompot.
Ja sa drzim ineho - pijem to co mi chuti, drzim sa farby. Ako bolo pisane, niekto doporucuje ku kacici cervene vino lebo mu to tak chuti, no mne napriklad viac vyhovuje lahke biele, idealne nejaky sauvignon, ci mladsi ryzling rynsky. Ku tazkym jedlam lahke vino.
Ked uz sme inak pri tych Dunajoch, tak k Elesku by som pridal aj Dunaj z Villa Vino Raca, Zaprazneho, Blahu ci najvyssiu (RETRO) ediciu zo Chateu Topolcianky, ktory je famozny v kazdom rocniku a na medzinarodnych sutaziach to valcuje. Tieto vina kupite ale len vo vinotekach.
Ak by ste chceli nieco retazcove, tak vyborny Dunaj maju tiez Topolcianky s takou cierno-zlatou etiketou, maju to oznacene ako Vinohradnicky vyber. Toto vino ale doporucujem urcite dat aspon na 30-60 minut do karafy, alebo ak karafu nemate, tak aspon hodinu vopred otvorit flasu, nech sa ukaze v plnej sile.
Cim vyraznejsie, starsie a plnsie vino mate, tym dlhsie ho treba nechat v karafe rozdychat a uvolnit.
Niektore vina su doknca najlepsie na druhy, treti den.
ich víno môžeš kúpiť aj cez internet ak ho u vás nevieš nájsť. oni majú normálne aj svoju stránku, z ktorej si ho môžeš objednať
Prosim vás kde sa dá toto vínko kúpiť ešte?
ano to je slovenske :) my tiez kupujeme od nich, teda nie presne toto lebo ja som skor na biele alebo na ruzove, najradsej polosladke ale tiez sme uz viac kostovali a vsetky boli dobre. mne sa vedia trafit do chute :)
To je akože slovenské víno?
Ďakujem za radu, hľadala som ho u nás v obchode ale nenašla som :( Kde ho mám kúpiť?
jooooj tak to ano. to je uplne bozska kombinacia!!!
Ku kačici sa najlepšie hodí červené vínko. Vyskúšaj Dunaj od Eleska, to si dávame ku kačici zvyčajne my :) Záleží ale tiež na aký spôsob bude, či klasika kapusta knedľa alebo s lokšami. Ja mám rada aj s karamelovou omáčkou so slivkami :)
Poradíte dobré víno ku kačici?
Takže je to nakoniec dobré hej? :D