Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Vitarianske dennicky

Príspevok v téme: Vitarianske dennicky
watermelon

Pre vitarianov a tych, co sa snazia jest co najviac surovej stravy. Piste recepty, rady ako sa udrzat na tejto strave, co ste dnes zjedli alebo sa chystate zjest, ci ine skusenosti s tymto zivotnym stylom.
O odhovarania nemame zaujem, preto prosime, aby prispievali iba ludia,ktori su ZA.

Na zaciatok: dnesne ranajky 8 dcl cerstvo vytlacenych sladkych pomarancov, granatove jablko. Dnes este budem jest banany a hrozno. A musim ist zhanat este pomarance.

Rosemary

Ideálne prostredie - ja koľkokrát snívam o nejakom opustenom ostrove, kde je po celý rok kopa ovocia od výmyslu sveta a žiadne sladkosti zabalené v lákavých obaloch a žiadne Fanty, džúsiky a chipsy, hmmm...
Tých cestovín a chleba by som sa až tak nebála, to ho časom prejde, si myslím. Mne skôr nedajú spávať tie sladkosti, tie sú pre deti droga keď ich okúsia a sú fakt na každom rohu. Keď aj budem malú pred nimi akokoľvek chrániť, tak v škôlke sa im určite nevyhne.
To ostatné... Včera sme boli na návšteve u našich a mali plný stôl jedla na ponúkanie. Samé "zdravé" veci: klobásové očká, obložené chlebíčky so šunkou, torta,... Malá pri stole obhrýzala jablko a papala rozmačkaný banán, ale stále pozerala na tie blbosti a stále jej k tomu vyletovala ručička, až mi vstávali vlasy od hrôzy, keď som si predstavila, že kúsok vyrastie a bude plakať, že to chce papať a všetci na mňa budú zazerať že malej nedoprajem. Tak isto to bolo aj pri prvých dvoch. No ale ten môj najstarší, tak ten už je taký že by to doňho nikto nedostal, teda až na tú tortu. A včera som im robila na obed varené zemiaky, dusenú rybu a zeleninkový šalátik. A chalani tak tí rybu nechceli, dali si len zemiaky so šalátom a ešte si obidvaja pochvaľovali, že aký je ten šalátik dobrý, lepší než tie zemiaky. Inak tá soľ je tiež sila, ani ja sa jej ešte akosi neviem celkom ubrániť, ale dúfam, že to je len také prechodné obdobie a už hádam nepotrvá dlho. Veď teraz koľkokrát si robím spoločné jedlo bez soli aj s malou a celkom to ujde.
Pediatričke tiež neplánujem hovoriť čo malej dávam papať, veď by odpadla. A ani nikomu inému komu netreba, aj tak by ma každý len odsudzoval. Tu je vrcholom zdravého jedla vyprážaná cukina, 2 kúsky mrkvy poriadne vyvarenej v polievke a nejaké to ovocie raz za týždeň aj to u niektorých s peknou kôpkou cukru, takže...

evcca

caw, vsetko ma dve strany a vsetko chce cas. ja si to musim stale opakovat lebo som podla seba dost netrpezliva, hoci kamoska vravi opak, ze tak trpezliveho cloveka ako ja nevidela.
vcera r: citronova voda s medom
des: cviklova stava
o: salat, hrasok, mrkva a trochu varenych zemiakov
ol: hrozno
v: ako obed

GoFruit

Evcca, Rosemary, hm myslím, že čo spominas môže fungovať v ideálnom svete príp. ideálnom prostredí. Predpokladám, že by to tak fungovalo, keby sme boli celá rodina raw a neboli by iné vplyvy, ale raz keď to dieťa skúsi soľ či iné dobroty nesuroveho charakteru, začína sa ničiť jeho intuícia. Stráca sa až sa úplne stratí. Odkedy syn skúsil neraw veci, je menej ovocia, odmieta smoothies, ale za chlebom či cestovinami sa hrabe. Kde sú jeho inštinkty? Nikto má nepresvedčí že chlieb moze nahradiť ovocie plné vitamínov enzymov a mnohých látok ktoré ešte neboli objavené. Keby som mu ovocie často nenútila, jedol by len ten chlieb alebo mám často dojem, že radšej nič. Fakt mám niekedy dojem. Že by radšej nič nejedol ako ovo. Čo vy na to?
Ale aj tak vám ďakujem, bo ste má upokojili, dnes som nebola stíhačka a malý dobre jedol. Mal len varené zemiaky holé a šalát v ktorom boli sušené rajčiny, ostatné bolo raw, i keď slané.
Tak idem tu boutenkovej knihu dočítať, ja som ju ani neprešla celú, lebo sa mi nezdala dostatočne odborná.
Ináč pediatrovi som nepovedala, ako syna stravujem. Ani nevie že kojim na požiadanie, vie ale že nejeme mäso ani syry. No a potom chudák vymýšľa kadejaké psychoteorie. Mala by som ho asi zmeniť za takého čo rozumie kojeniu, ale podľa čoho ho nájsť? Tento aspoň nie je besný do očkovania.

Rosemary

Inak GoFruit ďakujem za tip, určite si niečo z toho prečítam a začnem asi tým Wandmakerom, ten je dostupnejší a ani tá moja angličtina nie je práve úžasná, takže tie zvyšné neskôr.
Ale zase kniha od Boutenko má pre mňa dosť veľký význam, lebo asi tak pred rokom som mala taký trochu výpadok. Začala som pridávať do stravy stále viac a viac vareného a nakopla ma pekne naspäť do surovej stravy. Takže tak.

Rosemary

Evcca, hovoríš mi úplne z duše a netreba sa tým určite trápiť, človek si tým potom len škodí sám sebe. No ale ja som tiež mamina a tiež sa trápim nad vecami nad ktorými by som fakt nemusela a tým že ich mám tri tak sa to potom aj prejaví na mojom zdraví. Napríklad aj teraz ma tak bolí hlava až mi je do plaču ale to je zas o inom.
A aj moja malá je tiež taký slabší papkáč, takže takmer vždy keď ideme do poradne, tak pediatrička hovorí že málo pribrala a to mi už asi pred tromi mesiacmi radila, že jej mám dávať na večer kaše, nooo ale keďže tie jej nedávam tak už sa teším na to čo bude zasa hovoriť...

evcca

hovori sa, ze dieta je v tom super, ze zje len to, co potrebuje a ine nie, vraj to ma dane intuiciou, ale dospely clovek, je uz natolko oblbnuty vonkajsim svetom, ze tuto prirodzenu schopnost stratil. mozno preto to len vycuca a ostatne nechce, telo je mudrejsie ako nasa hlava.
preto sa pytam na kozie mlieko, lebo muz ho pije, ja to nedokazem mne to smrdi, vlastne kazde mlieko mi od mala smrdi.
Go Fruit, netrap sa tabulkami, ani moj neni tabulkovy a vahu pri narodeni mal podobnu ako tvoj. teraz ma 11,8kg cca 87-88cm a 2roky.

GoFruit

Rosemary, ja by som kašľala na to, či je, lenže on je fakt malý a tenučký. ináč je super, vyvíja sa skvele, ale nie je ani v tabuľkách a to vadí mužovi alebo si to nahováram, že to vadí ľuďom. Doktor tvrdí, že ak sa vyvíja dobre, tak sa netreba znepokojovať, ja ale neviem prečo sa znepokojujem, no asi preto, že keby jedol viac, tak by snáď bol aj v tabuˇkách. narodil sa s váhou 2760 g, čiže malý a to o asi bude sprevádzať nejakú dobu. Ja už som naňho skúsila ináč asi všemožné triky. Smoothie úplne odmieta, vlastne všetko čo spravím na vitamixe. Dnes som si ale uvedomila, že to bude asi tým, že je veľmi citlivý na hluk a možno odmieta všetko čo pripraví ten "pekelný" stroj.

GoFruit

Evcca, pravdu povediac, neviem, čo sa týka kozieho mlieka, čo si myslieť. No, možno dieťa by ho mohlo raz za čas, ale dospelý, načo? Hmmm, obsahuje laktózu, ktorú dospelý nevie tráviť, je to živočíšny tuk, ktorý je v tele v tuhom stave, a teda upcháva žily. A o vstrebávaní vápnika z mlieka vieme svoje, mylsím, že to nie je potrebné. Ale ty vieš. Ja sa budem snažiť, aby to syn nejedol, teda syry, ale už si nerobím ilúzie.
No syn ale nevyplúva, lebo by mu nechutilo, práve naopak, tvári sa, že chutí, len mu asi vadí na nich niečo. KOnzistencia, vláknina, bohvie, len ja neviem určite. Lebo raz zje pekne, raz nie. V každom prípade je strašne zlý jedáč a neviem sa dočkať, kedy sa to napraví, kedy mu začne chutiť. Dúfam, že čoskoro, lebo nám to ničí život. Napríklad, dnes večeral klemenínky, trošku melonu a potom šalát s pohánkovými cestovinami. Zrazu pukla okenná tabuľa - puk - a on prestal jesť, pýtal sa na nás, neviem, či sa zľakol, no už nejedol. Čiže večeral málo.
Odkedy vedľa prerábajú byt a vŕtajú tam, bojí sa všetkých zvukov a hneď sa pýta na nás. Poráža ma, vážne tu nevinne pukne okno a on prestane jesť. No mala som dosť.

Rosemary, mne sa akosi kniha od Boutenko nepáčila, Wandmaker píše lepšie, ak máš chuť, skús knihy od neho Co vám doktori nereknou a ešte ďaľšie 2. Alebo v angline Douglas Graham The 80/10/10 Diet, či Karen Ranzi Creating Healthy Children - to je úžasná kniha - vychovala surové deti, tiež ju manžel nepodporoval, staršieho syna prekonvertovala na raw stravu keď mal neivem či 3 roky alebo 5. Teraz má mladšia 24, je raw. I keď vraj boli vzdorové obdobia, hlavne v puberte. S Karen som si písala, je to skvelá osoba.
No idem spať.

Rosemary

GoFruit, ja by som na tvojom mieste malého nenútila do jedla, on koľko potrebuje toľko si dá aj sám. Ja keď som bola malá, tiež som nechcela nič jesť, bola som malinká a chudunká, mama bola zo mňa nešťastná a stále ma ponúkala jedlom, no a prejavilo sa to na mne tak, že teraz som strašne pažravá a závisláčka na jedle.
Aj môj malý - ten starší, keď bol malinký, nechcel skoro nič jedávať a keď ma to prestalo baviť stále ho núkať jedlom, manžel vymyslel,že mu nedáme celý deň jesť a že veď on si potom vypýta aj sám. Dopadlo to asi tak, že som sa ho zakaždým len spýtala či je hladný či si dá papať a vždy len povedal nie. Tak to išlo celý deň a keď aj v čase večere povedal že nie je hladný, tak som to vzdala. No ale teraz jedáva vcelku dobre a aj už viackrát povedal, že bude jedávať to čo ja, len horšie že mu príliš nechutí zeleninka, chi.
Inak to ti závidím, že sa u vás doma varí vegánsky to by som brala. Aj by som chcela postupne mojich chlapov takto preorientovať, len neviem či a kedy sa mi to podarí. Lebo odkedy nejem mäso, tak sa mi úplne zhnusilo, hlavne surové, a keď ho pripravujem tak mi to smrdí a potom si zakaždým dlho drhnem ruky s mydlom lebo mám stále pocit že mi od neho páchnu.
Evcca až môžem povedať svoj názor na kozie mlieko, myslím si že je oveľa lepšie ako kravské a svojim zložením aj bližšie k materskému. Dokonca sa voľakedy tvrdilo, že sa ním dajú vyliečiť aj ťažkosti so štítnou žľazou, ale ja osobne by som ho nikdy nevypila neznášam ho od malička. A myslím si, že dospelí už žiadne mlieko nepotrebujú, takže ešte tak pre deti by mohlo byť. A mne na štítnu viac pomáha surová strava.

Rosemary

To čítanie o pozitívach surovej stravy pomáha aj mne, hlavne keď mám strašnú chuť na niečo varené. Teraz už 2-hý krát čítam knihu od V.Boutenko 12 krokov k surovej strave. Je úplne perfektná, opisuje tam aj návykovosť varenej stravy. A aj to, že u ľudí sa stravovacie návyky vytvárajú v úplne útlom veku, keď sú odstavované od materského mlieka. Tých prvých 60-90 dní je vraj najdôležitejších a podľa toho, čo bude vtedy dieťa papať, tak to bude uprednostňovať aj v dospelosti. Preto dúfam, že keď aj neskôr kedy nebudem mať na malinkú už taký vplyv a bude napr. aj v škôlke alebo škole jesť aj inú stravu, tak že ju to bude podvedome ťahať k surovej zeleninke a ovociu. No a potom keď vyrastie a bude vidieť pozitíva surovej stravy, nebude pre ňu taký problém sa takto stravovať.

Najčítanejšie články