Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Vitarianske dennicky

Príspevok v téme: Vitarianske dennicky
watermelon

Pre vitarianov a tych, co sa snazia jest co najviac surovej stravy. Piste recepty, rady ako sa udrzat na tejto strave, co ste dnes zjedli alebo sa chystate zjest, ci ine skusenosti s tymto zivotnym stylom.
O odhovarania nemame zaujem, preto prosime, aby prispievali iba ludia,ktori su ZA.

Na zaciatok: dnesne ranajky 8 dcl cerstvo vytlacenych sladkych pomarancov, granatove jablko. Dnes este budem jest banany a hrozno. A musim ist zhanat este pomarance.

GoFruit

Surove maso tvori stravu paleo ludi. Oni jedia vsetko suroce. Zdravotne su natom nie najlepsie aj to je dokaz ze maso v nasich jedalnickoch nema co hladat. No a ci sa B12 nici varenim podla mna urcite ako aj omega kyseliny ale to ti uz promoteri ryb neoznamia.

GoFruit

Lily ty si sa pytala na Cinsku studiu? Pan Campbel tam pise ze bielkoviny v mnozstvach v akych ich jedia ludia su and nezdrave a dokonca rakovinotvorne. Aj podla WHO uplne staci prijem bielkovin pod 30% a teraz si treba uvedomit ze ludia bezne jedia az 60% bielkovin. Co je hrozne vela. No a ak jes vyvazene kombinujes nie tak ze v 1 den musis spravne nakombinovat vsetky AK ale staci proste v kratsom casovom horizonte ako par dni az tyzden. Salaty - listy, spenat, brokolica obsahuju velmi vela bielkovin aj nad 30%, aj viac. Mozem uviest tabulku ak budem mat cas. Banany datle maju vsetky esencialne AK. Toho je viac ale neviem presne lebo ja to neriesim.

Vit B12 je velmi zlozitabproblematika. V creve sa sice tvori ale prilis nizko a nevstrebava sa spat do tela. V riasach a fermentovanej soji su len analogy B12 kktore dokonca brania vstrebavaniu B12 z potravy. vegani musia B12 doplnat najlepsie sublingualne alebo sprejom. Najlepsie je castejsie a mensie davky ,nie raz tyzdenne 5000mcg. Radsej denne 500mcg. Ja uzivam denne 250mcg tabletky si prepolim. Dolezite je uzivat ho vo forme metylkobalaminu a nie kyanokobalaminu. Treba si aj vsimnut ostatne ingrediencie, nech tbl neobsahuju mastenec ci aspartam alebo sacharozu. Toto su moje poznatky z niekolkomesacneho studia problematiky.

Lilly

baby poradte -"oblubena" tema: bielkoviny

Naozaj sa dajá získať všetkych 8 esencialnych AMK z rastlinnej stravy ? Viete mi povedať konkretne, ktorá zelenina , orechy ... obsahujú naviac bielkovin ?

a potom druhá "oblubena" tema: B12

Nikde v rastlinnej strave sa nenachádza ? Morské riasy ? Alebo ide o to, že keď má človek spravnu, zdravu mikrofloru v crevach, tak sa vyrobi dostatok B12 pre telo a nemusi sa prijimať z vonku.
A potom keď sa vyskytuje v červenom mase - ok - ale môže ten vitamin prežiť 100°C pri pečeni, vareni, grilovani ??? ved nikto predsa neje surove mäso

evcca

cawte, ja dnes
r:cviklovo-mrkvovy salat
o: hokaido s mrkvou a zelerom, trochu hrasku a par kelovych listov
ol: asi 1kg mandariniek
v: teraz ananas a asi este bananove "chipsy" skusala som robit doma, no nie je to ako original, ale na vecerne mlsanie tak-akurat.

Lilly

jj, ja viem, máš pravdu, ja ako nemám žiadne ilúzie, že teraz "spasím celý svet a všetci budu vitariani a budem si zit ako v raji" :D ... mne skôr ide o to, aby ľudia si uvedomili ten vplyv stravy. Jasné, mnohí sú "zabednení" a nepochopia to nikdy,alebo to nechcú pochopiť (ako si pisala), ale určite nie sú všetci taký.
Isto sú aj ľudia, čo to už začali chápať, chcú zmeniť stravu, ale potrebujú info podporu. Čím viac tým lepšie.
Napr. ten film , čo som pozerala - tiež si tí tvorcovia filmu mohli povedať, načo to točiť, veď i tak to ľudia nechcú počuť. A mohli sa na to vykašľať a nenatočiť nič. Ale oni do toho išli a vďaka filmu som sa i JA naučila nové veci, a utvrdila sa vo svojich myšlienkach. A verím, že nie som jediná takáto diváčka na svete. Čiže malo zmysel ísť do toho filmu ? Určite ano.

No to bol len jeden príklad.

Alebo na začiatku môže byť človek taký tzv. nerozhodný - je zmena jedálnička vhodna, spravna ??? A keď bude mať dostatok info, argumentacii a este príbehy iných ľudí, tak bude vedieť , že i on je na spravnej ceste. Ale keď to mať nebude, tak jeho okolie, ktoré nerozmýšla nad jedlom a dáva do seba dennodenne tie jedy (biely cukor, biela muka,.....) tak toho človeka stiahnu na tu svoju sttranu.

Chápeš, čo mam na mysli :)

Film sa volá - Liečba rakoviny zvnútra
Teraz čitam - 12 krokov k surovej strave, ale to už poznáš
Našla som i odkaz na knihu - Čínske štúdie - počula si o nej ?

A včera som pozerala videa - Peklo na talíři - no tak to je masaker , v jeden grónskej pomazanke 32 ečiek. Ale to video je super :)

GoFruit

r: smoothie OJ, granatove jablko, 5 bananov
o: kapustove krekry
v: granatove jablko, smoothie OJ, granatove jablko, ananasovy stred, 3 banany, bozske
no a teraz rozmyslam, ci si este nieco dam
Lily, aj ja som bola dakedy taka nadsena, ked som s tym zacinala, ze pomozem rodine, vyzdraveju aj oni, no, uz viem, ze ludia to nechcu, zatvaraju pred tym oci, najdu si miliony vyhovoriek preco to nie je pre nich, nechcem ti kazit iluzie, len bud pripravena na odmietnutie a dokonca odsudenie. Bohuzial. Aj po tom case, aj ked vidia, ze som zdrava a vyliecila som sa z vela veci, aj tak ma vkuse vystrihaju, a rozpravaju mi, co videli v tv, ze napr. surova strava sposobuje rakovinu zaludka a tak, proste oni, chori, invalidni dochodci v podstate mladom veku este by mali byt uplne zdravimi, fungujucimi jedincami, ale nie su, prave naopak, oni mne hovoria, ze robim chybu a na to doplatim, to ma rozhorcuje najviac, ze vobec si dovolia mi toto rozpravat. No mozno mas otvorenejsiu rodinu.
Ja uz som velmi davno vzdala akekolvek presviedcanie, ak to raz niekto nechce, nebude tak jest ani za nic. Najlepsie je ist si vlastnou cestou a byt prikladom.

Ak mas dobre tipy na filmy ci knihy, napis ich sem, prosim ta, nech to pomoze aj inym. ja som videla Food inc. to je tiez velmi dobre, mozem napisat nabuduce zoznam dokumentov, filmy sa lahko pozeraju, to je dobry sposob osvety.

Lilly

1. Dva banány, granatové jablko ( chutné, i keď som ho jedla 10 minút :) , ¼ ananásu, jablko
2. Tri banány, jablko, mandarinka
3. 200g sušené datle, 50g sušené brusinky
4.Smoothie – tri banány, rímsky šalát, petržlen, čerstvá meduňka, vanilka, goji

Lilly

Ďakujem za pekné uvítanie :)
I ja verím a CHCEEEM , aby mi to dlho vydržalooo, lebo po prečítaní článkov, kníh, zhliadnutí videí a filmov na túto tému, stravu a civilizačné choroby celkovo a rozmýšľaní nad tým všetkým už nechcem podporovať všetok ten biznis (masopriemysel, mliekarenstvo, fastfoody, čokoládovne - potom chorody, nastupuju lekári, farmaceutiká atd. - ktorým ide len o prachy, nie o zdravie, veď aký zisk by mali zo zdravého človeka, ktorý nenavštevuje lekárov, žiadne drahé vyšetrenia,zákroky a nenakupuje lieky ??? )

A ukázať aj iným ľuďom, že ako môžu zmeniť svoj život, ako sa môžu vyhnúť chorobám, zachrániť svojich blízkych, kt. už napr. chorí sú. Lebo možno veľa ľudí by išlo po tejto ceste zmeny jedálnička, len im ju treba ukázať, informovať.

Včera som pozerala jeden skvelý film a myslím si, že by ho malo vidieť čo najviac ľudí a že ukazuje správnu cestu a tým pádom dokáže ľuďom pomocť :)

Proste treba, aby sa tie informácie o jedle - čo je zlé a prečo, čo je správne a prečo - šírilo čo najviac medzí ľudí, proste aby to išlo , čo najviac na verejnosť. :)

Rosemary

Mandľový syr chutil, robievam si ho vždy keď robím mandľové mlieko. A to mlieko chutí už aj malej, keď jej ho zmiešam s mrkvovou šťavou. Celkovo mi teraz začala pekne papať, klop-klop. Kapustové krekry chutili, ja mám práve taký problém, keď si urobím krekry aby som ich nezjedla všetky naraz. Aha a para orechy mi v krekroch tiež veľmi chutia, len škoda že sú také drahé takže sa v nich ocitnú len málokedy. A už som si dávno ani žiadne čipsy ani krekry nerobila, nejak nestíham. Teraz si väčšinou robím orieškové nátierky a aj sa dosť napchávam aj tukmi aj všetkým možným. Asi to bude tou zimou. Už aby bola jar teraz už nebudem mať ani nič domáce zelené.