Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Vitarianske dennicky

Príspevok v téme: Vitarianske dennicky
watermelon

Pre vitarianov a tych, co sa snazia jest co najviac surovej stravy. Piste recepty, rady ako sa udrzat na tejto strave, co ste dnes zjedli alebo sa chystate zjest, ci ine skusenosti s tymto zivotnym stylom.
O odhovarania nemame zaujem, preto prosime, aby prispievali iba ludia,ktori su ZA.

Na zaciatok: dnesne ranajky 8 dcl cerstvo vytlacenych sladkych pomarancov, granatove jablko. Dnes este budem jest banany a hrozno. A musim ist zhanat este pomarance.

evcca

cawte, ja vcera
rano a cele doobedie: jablka a pomarance
o: cvikla s mrkvou, uhorka a kusok kalerabu
ol: domace slusene slivky
v: kapustovy salat s zelerom a naklicena sosovica
v2: dve hrusky
baby, kde ste, rosemary?

Lilly

Včera :
1. Granátové jablko, 2 mandarinky , banán
2. Šalát – mrkva, cvikla , kapusta, cherry paradajky, 3 paradajky, avokádo , červená kapusta 2 listy
3. 2 jablká, červené hrozno , 3 banány, pomaranč, 2 mandarinky
4. Smoothe – špenát, kučeravá petržlen kôpor, voda, 3 banány, zázvor, koriandr

Lilly

GoFruit

vďaka za odpoveď. :)

Inac chcem sa opýtať ohladom odštavovacov - má zmyslel odstavovať na tých odstredivkových, kde je pocet otacok nejakych 2000/ min - či to už pijem len ovocnú stavu so zničenými vitaminmi a enzymami ?

Viem, že najsuper su nizkootackove snekove aj si chcem kupiť, len zatial mám tento odstredivkovy - tak ci ho má zmysel použivať ?

Vanilka nie je surova ? Varia ju ? jooooj, skoda. Ale i tak už ju nepouzivam.

A kludne mi napis, ked najdes nejake chybicky v tom mojom jedalnicku, hlavne tie kombinacie jedal. Stale neviem k comu jesť susene (rehydratovane) ovocie .

A napiš prosim tie nazvy filmov, dokumentov - take si vzdy rada pozriem.

Minule som pozerala "Cestujuce potraviny" .
Písala si raz , že kupuješ len letecky dovázane ovocie - to ako vies, ktore cestovalo letecky a ktore lodou ? To v Belgicku mate nejako oznacene ?

GoFruit

lilly, caje zaliate vriacou vodou nie su surove a vitariani caje nepiju.
ja neviem ako som na tom teraz no v podstate sa urcite stale zmestim do tych 10% tuku cize 80/10/10 z tohto pohladu na mna sedi ale jem dehydrovane slane krekry takze to zas do tohto zanru raw foodismu nezapada. ale som surova tak na 99% + - ale castejsie asi aj na 100%.
myslim ze lahsie je byt na 100% ako sa kazdy den rozhodovat ci to porusim a kolko toho vareneho vlastne zjem. Lebo varene je navykove, raz ho das do ust a necies prestat. proste lepsie je byt fakt niekde pri tej 100.
inac vanilka nie je surova...btw ale to by som si kvoli tomu hlavu nerobila ak ti chuti...

Lilly

GoFruit, Ďakuuuujem veľmi pekne za odpovede i za typ - určite si prečítam knihy od spomínaného autora.

No otázky, či nejasnosti sa vždy nájdu - teraz ma napadli také čaje - sypané z lekárne zaliate vriacou filtrovanou vodou - je to zlé ? Pijú vobec vitariani čaje ?

Ešte ma zaujala tvoja veta : ti najprisnejsi raw foodisti co som aj ja robila 80/10/10 ... to slovo ROBILA - čiže teraz si ako na tom ?

evcca

cawte, ja si vas citam, len nestiham vzdy aj pisat.ked som v robote som doobeda na ovoci, to je praktickejsie, obed zelenina, olovrant ak mam chut tak hrst orechov, alebo podobne ako obed a vecer si robim uz v klude zeleninove hody.

GoFruit

Lily vela otazok, no neviem ci odpoviem hned na vsetky:
1. mak musis namacat ako orechy. potom ho mozes vysusit a pomliet. alebo jest namoceny, ten je sladucky.
ja ho namacam na noc, potom dam susit a potom pomeliem a robim makovo sezamove gulky
2. susene ovo plus orechy NIE je spravna kombinacia, ale pri prechode na raw foods je ok. Ak uz ale raz mas vycistene telo, pocitis aj sama co je spravna kombinacia, ja citim hned nespravnu kombinaciu. a to nemyslim ze som extra vycistena, je co robit, no ale aj ja akurat tymito makovo sezamovymi gulicka rusim toto pravidlo, idu do nich datle a pomarancova stava.
Ovo proste nesmies kombinnovat s nicim len s listovou zeleninou, salaty plus kel
susene ovo nejest vela, najlepsie rehydratovat namocenim no ale mne napr. namocene figy prudko nechutia
je ale otazne ci su figy len susene, mam pocit ze su pred tym varene
skoda
3. s orechmi to hlavne neprehanat. vraj uz aj kesu dostat raw, musi to na nich byt napisane.
na vlasskych orechoch su plesne, cierne bodky = plesen, takisto aj mandle mavaju, cize treba davat pozor
Kde ostala 4?
5. sol by sa nemala, je skodliva, pred tym som bola uplne bez soli, trva 8 dni kym sa ti dostane z krvneho obehu. ked ale nejes sol treba zeleninu bohatu na sodik cize ten zeleny stonkovy zeler napr. a zelene listy ako aj mangold
u mna je ale dolezita psychika - ked som bola naozaj bez soli, to bolo psycho, tie abstaky, nemohla som vyjst von v case obeda ked vsetko rozvoniavalo, no je to tazke, hlavne tych 8 dni, ale aj tak, kym prestanu abstaky, treba jest vela ovocia a listovej zeleniny aby si bola stale nasytena...
ale u teba to nemusi tak fungovat
teraz ked si dovolim slane ususene krekry, tak som proste v poho, jem ich aj tak malo, ale proste to mam dovolene a to je pre moju psychiku dolezite. nemavam takmer vobec abstaky aj cely den.
6. Riasy no nemam s nimi skusenosti, podla mna skor nie, nie sme vodne zivocichy, navyse su plne tazkych kovov, nechcela by som aby sa mi v tele hromadila dalsia ortut....
7. avokado je ovocie, ale mastne, cize mozes ho kombinovat s niektorym ovocim a s listovou zeleninou. to ovo si uz nepamatam ale zase raz, netreba hned na to ist uplne prisne, myslim ze banan a avo sa mozu, takisto jasne rajcina uhorka a paprika lebo su to vlastne ovocia, mylsim ze aj kysle ovo by sa malo dat s avom
8. ti najprisnejsi raw foodisti co som aj ja robila 80/10/10 pripadne 90/5/5 odmietaju aj kakao, zazvor, cibulu, cesnak...
raz za cas ak si das tak hlavne v prechodnom stadiu neublizi, ale netreba zabudnut ze tie raw gourmet recepty su vysoko tucne, cize neprehanat
9. ja kupujem vsetku zeleninu a hlavne listove salaty len bio, ovocie sa nie vzdy da. teraz ficim na kyslej kapuste bio, plienky pre maleho su bio, takisto utierky vlhcene, saponat, mydlo, wc gel... vlozky, niektore saty pre maleho, kokosovy olej, ale aj veci z ktorych varime pohankove cestoviny, co ja viem co konkretne by si chcela pocut, vsetky orechy a semena su bio...
10. oleje nie, to v prirode nenajdes, to by sa vazne nemalo...
precitaj si Wandmakera ten ti to vysvetli
11. vsetky orechy ci semena obsahuju enzymove inhibitory ktore brania vstrebavaniu mineralov z orechov a teda sa aj zle trava, musis namacat, min. 8 hodin. no mozno piniove orechy menej ale ostatne urcite 8 az 12 hod. Para orechy nechavam aj 24.
Potom preplachnut. Namacat len do sklenenych nadob len do filtrovanej ci destilovanej vody, lebo tie semena naberaju chlor a vsetok hnus ci uz z vody alebo s plastovej nadoby.
Dufam ze ti to pomoze aj inym. AK mas este otazky pytaj sa, ale velmi odporucam Wandmakera on ti vela veci objasni.

Lilly

1. Ovocný šalát – 2 banány, grep, pomaranč, mandarinka, kiwi
2. Nastrúhané 2 jablká + 2 mrkvi a škorica
3. Smoothie – 2 banány, čínska kapusta, kel, petržlenové vňať, goji, figy, škorica

Lilly

GoFruit, ĎAKUUUJEM moooc :)

Ešte by som potrebovala pômocť s týmto lebo neviem čo a ako :)
1. Mak - čo je vhodné mlieť alebo sa má namáčať do vody ako orechy ?

2. Sušené ovocie + orechy - je to správna kombinácia ? Alebo sušené ovocie len k čerstvému ovociu ? Treba ho tiež namáčať do vody na par hodin?

3. Orechy - je nejaký druh , kt. nie je vhodný ? ( viem ako si pisala o kešu - že pri otvarani sa pouzivaju chemicke metody,,,,potom Dr. Walker písal, že arašidy nie - lebo sa beru ako surove strukoviny )

5. Používaté nejakú soľ ? - asi nie, že

6. Morské riasy- vhodné ?

7. Avokádo - môže sa jesť s ovocim ? či len do zeleninových salatov je vhodne

8. Nepražené kakao - je dobree ? lebo videla som jeden raw recpet s pouzitim neprazeneho kakao

9. čo všetko nakupujete v bioobchodoch ( myslim okrem ovo-zel) - nejaké špecialne typy, alebo niečo také :)

10. Panenské oleje - sú vhodné ?

11. Seminka - sezamove, tekvicove, lanove,... - tiež treba namáčať do vody ?

Asi veľa otázok naraz, ale chcem v tom mať jasnoo :)
Ďakuujem za odpovede

GoFruit

Surove maso tvori stravu paleo ludi. Oni jedia vsetko suroce. Zdravotne su natom nie najlepsie aj to je dokaz ze maso v nasich jedalnickoch nema co hladat. No a ci sa B12 nici varenim podla mna urcite ako aj omega kyseliny ale to ti uz promoteri ryb neoznamia.