Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Vitarianske dennicky

Príspevok v téme: Vitarianske dennicky
watermelon

Pre vitarianov a tych, co sa snazia jest co najviac surovej stravy. Piste recepty, rady ako sa udrzat na tejto strave, co ste dnes zjedli alebo sa chystate zjest, ci ine skusenosti s tymto zivotnym stylom.
O odhovarania nemame zaujem, preto prosime, aby prispievali iba ludia,ktori su ZA.

Na zaciatok: dnesne ranajky 8 dcl cerstvo vytlacenych sladkych pomarancov, granatove jablko. Dnes este budem jest banany a hrozno. A musim ist zhanat este pomarance.

GoFruit

Lilly tak to je jasne ze ked malo jes tak budes mat chut na take nezdrave veci. To napravis jedine tak ze budes jest dostatocne vela kalorii z ovozelu. Aspon 2000 kalorii denne to je minimum. Radsej 2500. Ani to ni nezaruci ze raz za cas nebudes mat chut na ine ale nebude to take zufale. Aj ja mavam chue hlavne ked to jedlo vidimm a voniam a som prave hladna.
Byt vitarianom je tazke na cestach. Ja si vzdy vopred zistim kde maju dzusovne a smoothie bary a trhy aby som mala co jest. Samozrejme ze ma vyletoch hladujem ale zatial mi to nikdy nesposobilo nic.
Lilly kolko jes zelenych listov?
Musis ich jest kvoli mineralom. Ovocie dava vitaminy a zelene listy mineraly. Na tejto strave sa bez toho nezaobides. Ci vo forme smoothie ci stiav alebo chrumat ale to je tazke schrumat potrebne mnozstvo. Pouzivas cronometer? Len aby si videla kolko minetalov zjest. Garantujem ti ze len co zacnes jest zihlavove smoothie stav sa ti zlepsi. Ale vravis ze nemas na nic chut. No to je horsie.ja take dni nemavam. Mavam obrovsku chut na svoje zelene smoothie a na melony. Urcite je nejake ovocie co ti chuti. Tak ho jedz do sytosti alebo rob smoothie. Este by stali za zvazenie robit nieco s parazitmi. Ale ak citis ze musis tak dopln urcite mineraly ako zinok jod selenium kalcium a magnezium. Len na cas kym sa ti neupravi stav ale ak mas parazity tak ti to aj tak spapaju oni. Doplnas jod? To by mal kazdy. Kup si lugolov roztok od damiana a doplnaj. Vlasy mozu padaj aj z jeho nedostatku. A kup si aj kvalitnu spirulinu ak treba. Proste treba si pomoct ale samozrejme najlepsie je prist na pricinu. Ci je to nedostatkom zeleneho alebo celkovo kalorii alebo detox alebo parazity ( tie ma kazdy vlastne a najlepsie je popasovat sa s nimi a potom sa vsetko vyriesi).

Lilly

Ja som na tom momentálne nie najlepšie.
Ako by mi to šlo s tím vitariánstvom dole vodou. Najprv to chudnutie. Stále mi dosť padajú vlasy (to pozorujem posledný mesiac).
Bola som teraz 4 dni v Ríme a veľa som tam toho nenajedla. Toto nechápem, že celé dni som chodila po meste, vydaná spústa energie a okrem raňajok som skoro vobec nebolá hladná.
Idem na trh, že si kúpim čo chcem a zjem, no chodím tam hore-dole a vôbec na nič nemám chuť z toho ovocia. A keď tak 80% skončím na banánoch.
Práveže mám brutálnu chuť na pečivo a maslo a šunku, pizzu, .... Ešte keď vidím tých ľudí v meste, stále niekto okolo mňa niečo žerie, ide ma z toho poraziť.
A celkovo mám pocit, že mi chýbajú všety makro i mikroživiny.
Sa vôbec necítim, žeby som bola silná a mala spúúústu energie, ako by na vita malo byť, práveže naopak. Sa cítim ako by som ani tú fyzickú silu nemala, žiadne svaly. Pritom ako cez deň nie som unavená, len fakt akoby som nemala tú silu v svaloch v rukách, nohách ako som predtým mávala. A to som sa v máji cítila tak super, čo som spávala 7 hod denne.
Momentálne jedine čo ma drží na tej vita strave je čistá pleť (aj kamoš mi pochválil:)

Ooooo, bože , potrebujem sa dať do kopy.

evcca

je tam clanok o breatharianstve, snad som to dobre napisala. inak sa vas snazim aspon raz za cas citat, nejak nestiham. som raw na 90% a posledne dni sa mi celkom dari raz za tri dni byt na 100%.

Rosemary

No tak hádam nezakapeme.
Ja dnes:
R: červený melón
O: marhule
V: smoothie: marhule, banány, šalát, petržlenová vňať
V2: špagety z cukety, rajčinová omáčka + nakrájané rajčiny
Ja sa práveže teším z leta, lebo je stále čo papať, v zime je to pre mňa horšie, všetko okrem jabĺk a vlašákov musím kupovať, takže nič moc.
Tak som rozmýšľala, či by malo význam nasušiť si púpavu, žihľavu,... a v zime to mixovať do smoothie? Skúšal to niekto? Neviem či sa mi to oplatí robiť.

GoFruit

Kde ste vsetci?
Zakapavame????
Dnes rano sme so synom pili smoothie zo zihlav a fialoveho kelu a bananov a OJ.
Na obed budu ceresne a nektarinky a vecera asi banany fifi a piel de sapo.
ja vobec nemam rada leto co sa tyka ovocia, neviem sa dobre najest. Pomarance uz nie su sladke, z nektariniek sa nenajem, no nic moc. Uz nech je aspon hrozno. Inac nechapem, ze kavalitny vodovy melon zozeniem tak asi mesiac v roku a potom sa to uz neda jest. Frustruje ma to, je to moje naoblubenejsie ovocie ale zjavne tu uz skoncilo. Alebo nechapem, kde je problem. Ale predavaju tu take brecky bud prezrete alebo ja ani neviem. JA som hrozne narocna a o to je to horsie. Sem to dovazaju z maroka, to su tie najlepsie a potom neviem, odkial maju tie brecky cervene.
Juj dobre som si ponadavala.

Evca a ake clanky su vo vitalite, ja tu vitalitu nezozeniem, dala by som nasim kupit, len co tam je?
ja sa teraz zaoberam zvysovanim vibracii tela kamenmi, zmenou negativneho myslenia, snazim sa kreslit, ja som vzdy bola dost umelecky naladena, ale skoda ze to moji rodiacia nepostrehli a nedali ma na umelecke kruzky... pamatam sa ze som sa pokusala aj o divadlo /to ma teraz nezaujima, skor malovanie a klavir - hudba/ a mama mi zakazala chodit na ten kruzok, ze ma to od ucenia odputava....inac baby mne uz uplne vypadavaju slovenske slovicka, neviem sa vyjadrovat, je to stale horsie
no pekny den vsetkym a hlavne plny pozitivnych myslienok

Maoam

GoFruit: praveze si mi to vysvetlila uplne perfektne, vdaka, chapem to cele a uz tomu rozumiem, tak este raz dakujem

GoFruit

Maoam, je super ze sa pytas, na tom vidiet, ze rozmyslas a neprijmes len tak nieco bezhlavo.
K tym tukom: smer stravovania 80/10/10 tvrdi, ze viac ako 10% tukov aj ked zdravych ako z orechov ci avokada co su jedine tuky co pripustaju cize ziadne oleje, je nezdravych. Ja nie som velmi dobra vo vysvetlovani. Ale tak snad to poviem zrozumitelne. NAjskor zo skusenosti ludi co su na vitarianstve a presli si roznymi smermi. Vacsina ludi co prejde na zivu stravu zacne jest vela tukov, orechov. Zdravotny stav sa im zlepsi, lebo oproti povodnej strave presli na ovela zdravsie. Ale po case im zacne telo davat najavo, ze to nestaci. A zacnu sa objavovat zdravotne problemy, nie take vazne ako na povodnej strave. A vtedy treba prehodnotit stravu a mnoho clenov 3Obananasaday sa zhodne na tom, ze az ked drasticky znizili prisun tukov, sa citia dlhodobo zdravo. Mas tam raw foodistov ktori su na tej strave aj 20 rokov a dokonca aj vyse 30. Na uplne minimalnom mnozstve tukov. Zeny vypovedaju, ze az ked presli na 10% a menej tukov tak konecne prestali predmenstruacne bolesti a krce. U nich su tuky proste strasnym zlom.
Ja som presne ten isty pripad, ked som presla na zivu sravu, mala som v strave vela tukov, vela orechov. Nic sa nedialo, zdravotne problemy u mna dokonca pretrvavali i ked som videla ze creva sa cistili vdaka hlavne zelenym stavam. Az ked som navysila ovocie a vylucila tuky, jedla som iba prilezitostne raw kozi syr ktoreho som sa vtedy este nevedela vzdat, az vtedy sa zacali diat zazraky zo dna na den mi z hlavy zmizli chrasty. Energia tak stupla, ze som mala dokonca take neviem presne ako sa to vola highs ako po drogach...

Teraz k odbornej stranke, je mylne predstavovat si a ja som to zle popisovala, ze tuky su na tejto strave nulove. Nie pretoze aj ovocie a hlavne zelene listy obsahuju tuky. Dnes som kukla kolko ma banan. 3%. Kel ma dokonca az 15,7% na 100g. Ved to je krasne cislo. Takze nie je to o tom ze prijimame 0 tukov ako si ludia myslia s bielkovinami ze v ovoci nie su. V kele ich je na 100G 21,1%.
Dnes som si zadala moje ranajky do cronometra len od oka, lebo som nevazila, skoda.
Smoothie:kel 200g
bananas 5 small,
pineapple 100g
OJ 700g,
hluchavka, zihlava cca 100g, ale to aj tak v cronometri nie je
vyslo mi 954 kcal
22,2 g bielkovin
5,2 g tukov
0,6 g omega 3 co je pol dennej davky
napr. vapnika ukazuje 893 mg co je takmer denna davka a ze kde berieme vapnik haha
v knihe od COlina Campbella ktoru by mal mat kazdy clovek zaujimajuci sa o zdravu stravu Cinska studia su statistiky, potvrdzujuce vztah medzi konzumaciou tukov a rizikom rakoviny. Napr. najmensi vyskyt zien s rakovinou prsnika je v krajinach kde konzumuju najmenej tukov /jasne ze tieto statistiky sa nedaju brat uplne doslovne, kedze tu ide o vela faktorov a neda sa odlucit len jeden/. Takisto si myslim ze pri anorexii sa neda tvrdit ze len neprijimanie tukov je navine problemom s CNS atd.
Este k tej rakovine prsnika, najhorsie su na tom krajiny, kde sa prijima viac zivocisnych tukov.
Podla Campbellovej Cinskej studie vyssi obsah tukov v potrave suvisi s vyssou koncentraciou krvneho cholesterolu s vcasnym nastupom prvej menstruacie a neskorym nastupom menopauzy a zvysenymi hladinami zenskych hormonov a tym s vyssim vyskytom rakoviny prs.
Pise ze v cinskych dedinach je priemerny vek nastupu menstruacie 17 rokov (v case ked robil studiu v 2006). V USA je to 11 r. Uz nejdem dalej vypisovat z jeho knihy veci, ak budes chciet napisem neskor, nemam teraz vobec cas. Aby som to zakoncila, pise ze podiel tukov v strave 35% a viac sa prijima od zaciatku priemyselnej rev. a je to prilis vela
Neviem sa teraz narychlo dopracovat k cislu ktore odporuca, ale je to urcite pod 30 % ako odporucaju mnohe institucie. Co je samozrejme viac ovela ako na tejto strave mame prijimat podla Grahama autora 80/10/10. Pre mna je dolezite ako sa ja citim a preto pritvrdzujem a posuvam hranice, lebo sa este necitim tak ako ked som bola na 90/5/5. Hovorim neviem na kolko tu hra ulohu nedostatok spanku a to ze je prerusovany vdaka synovi.
Celkovo musim hlavne navysit svoje vibracie a bude dobre, lenze to teraz inac neviem ako jedlom, na meditacie nemam cas, spankom sa mi neda. Hovori sa ze ziva strava ma vysoke vibracie, mrtva nizke. Ale to uz pisem od veci.
Proste nechcem aby to vyznelo ze zatracujem uplne tuky, nie zatracuju sa tzv. overt fats, cize tie navyse mimo ovozelu. Preco? Lebo sa tak ludia citia lepsie.

Maoam

Lilly - prepac, vlastne to nebolo ani o tebe, ty si jednak zaciatocnik a jednak podla stylu pisania mi prides ako totalna pohodacka, ktora to berie uplne prirodzene, takze prepac, ak to tak vypalilo vcera -a nech sa ti dari

moje otazky boli myslene skor na GoFruit, lebo v tom bezi uz par rokov, tak mozno mi to bude vediet skor zodpovedat ona.

Este k tym tukom: ja nie som vitarian ale logicky mi to vychadza tak, ze orechy aj v nasom pasme rastli na stromoch vzdy (vlasske, lieskovce atd) a proste patrili k strave 'domaceho obyvatelstva' uplne bezne, je to proste prirodny zdroj zdravych tukov a bez sa telo nezaobide, jednak su strasne dolezite pre horm. system a pre CNS a jednak si neviem predstavit, ake posuny v metabolizme to narobi, ked sa ich prijima primalo, neznie mi to dobre.

Ale ja si to mozem len mysliet, vitarian nie som, rada sa necham poucit od skusenych a tych, ktori tym ziju.

Lilly

Maoam. V pohode, nedotkla si sa :)

1. Nepovažujem tuky za nepotrebné, práve naopak - som aj písala, že som posledný mesiac to s nimi flákala a teraz som videla, že mi chýbajú . Len sme sa tu bavili o tom množstve, ale isto som to nemyslela, že sú nepotrebné.

2. ako si to myslela s tými limitmi? moc nechápem. Jem čo chcem a kedy chcem - počúvam svoje telo. Ale tak keď som tam moc schudla, tak som to tu začala riešiť, lebo mi to neprišlo v pohode, na akú nízku váhu som sa dostala.

3. limitovanie a sledovanie - akože s tou mojou váhou ? či ako si to myslela.

GoFruit dakujem:)