Maoam, je super ze sa pytas, na tom vidiet, ze rozmyslas a neprijmes len tak nieco bezhlavo.
K tym tukom: smer stravovania 80/10/10 tvrdi, ze viac ako 10% tukov aj ked zdravych ako z orechov ci avokada co su jedine tuky co pripustaju cize ziadne oleje, je nezdravych. Ja nie som velmi dobra vo vysvetlovani. Ale tak snad to poviem zrozumitelne. NAjskor zo skusenosti ludi co su na vitarianstve a presli si roznymi smermi. Vacsina ludi co prejde na zivu stravu zacne jest vela tukov, orechov. Zdravotny stav sa im zlepsi, lebo oproti povodnej strave presli na ovela zdravsie. Ale po case im zacne telo davat najavo, ze to nestaci. A zacnu sa objavovat zdravotne problemy, nie take vazne ako na povodnej strave. A vtedy treba prehodnotit stravu a mnoho clenov 3Obananasaday sa zhodne na tom, ze az ked drasticky znizili prisun tukov, sa citia dlhodobo zdravo. Mas tam raw foodistov ktori su na tej strave aj 20 rokov a dokonca aj vyse 30. Na uplne minimalnom mnozstve tukov. Zeny vypovedaju, ze az ked presli na 10% a menej tukov tak konecne prestali predmenstruacne bolesti a krce. U nich su tuky proste strasnym zlom.
Ja som presne ten isty pripad, ked som presla na zivu sravu, mala som v strave vela tukov, vela orechov. Nic sa nedialo, zdravotne problemy u mna dokonca pretrvavali i ked som videla ze creva sa cistili vdaka hlavne zelenym stavam. Az ked som navysila ovocie a vylucila tuky, jedla som iba prilezitostne raw kozi syr ktoreho som sa vtedy este nevedela vzdat, az vtedy sa zacali diat zazraky zo dna na den mi z hlavy zmizli chrasty. Energia tak stupla, ze som mala dokonca take neviem presne ako sa to vola highs ako po drogach...
Teraz k odbornej stranke, je mylne predstavovat si a ja som to zle popisovala, ze tuky su na tejto strave nulove. Nie pretoze aj ovocie a hlavne zelene listy obsahuju tuky. Dnes som kukla kolko ma banan. 3%. Kel ma dokonca az 15,7% na 100g. Ved to je krasne cislo. Takze nie je to o tom ze prijimame 0 tukov ako si ludia myslia s bielkovinami ze v ovoci nie su. V kele ich je na 100G 21,1%.
Dnes som si zadala moje ranajky do cronometra len od oka, lebo som nevazila, skoda.
Smoothie:kel 200g
bananas 5 small,
pineapple 100g
OJ 700g,
hluchavka, zihlava cca 100g, ale to aj tak v cronometri nie je
vyslo mi 954 kcal
22,2 g bielkovin
5,2 g tukov
0,6 g omega 3 co je pol dennej davky
napr. vapnika ukazuje 893 mg co je takmer denna davka a ze kde berieme vapnik haha
v knihe od COlina Campbella ktoru by mal mat kazdy clovek zaujimajuci sa o zdravu stravu Cinska studia su statistiky, potvrdzujuce vztah medzi konzumaciou tukov a rizikom rakoviny. Napr. najmensi vyskyt zien s rakovinou prsnika je v krajinach kde konzumuju najmenej tukov /jasne ze tieto statistiky sa nedaju brat uplne doslovne, kedze tu ide o vela faktorov a neda sa odlucit len jeden/. Takisto si myslim ze pri anorexii sa neda tvrdit ze len neprijimanie tukov je navine problemom s CNS atd.
Este k tej rakovine prsnika, najhorsie su na tom krajiny, kde sa prijima viac zivocisnych tukov.
Podla Campbellovej Cinskej studie vyssi obsah tukov v potrave suvisi s vyssou koncentraciou krvneho cholesterolu s vcasnym nastupom prvej menstruacie a neskorym nastupom menopauzy a zvysenymi hladinami zenskych hormonov a tym s vyssim vyskytom rakoviny prs.
Pise ze v cinskych dedinach je priemerny vek nastupu menstruacie 17 rokov (v case ked robil studiu v 2006). V USA je to 11 r. Uz nejdem dalej vypisovat z jeho knihy veci, ak budes chciet napisem neskor, nemam teraz vobec cas. Aby som to zakoncila, pise ze podiel tukov v strave 35% a viac sa prijima od zaciatku priemyselnej rev. a je to prilis vela
Neviem sa teraz narychlo dopracovat k cislu ktore odporuca, ale je to urcite pod 30 % ako odporucaju mnohe institucie. Co je samozrejme viac ovela ako na tejto strave mame prijimat podla Grahama autora 80/10/10. Pre mna je dolezite ako sa ja citim a preto pritvrdzujem a posuvam hranice, lebo sa este necitim tak ako ked som bola na 90/5/5. Hovorim neviem na kolko tu hra ulohu nedostatok spanku a to ze je prerusovany vdaka synovi.
Celkovo musim hlavne navysit svoje vibracie a bude dobre, lenze to teraz inac neviem ako jedlom, na meditacie nemam cas, spankom sa mi neda. Hovori sa ze ziva strava ma vysoke vibracie, mrtva nizke. Ale to uz pisem od veci.
Proste nechcem aby to vyznelo ze zatracujem uplne tuky, nie zatracuju sa tzv. overt fats, cize tie navyse mimo ovozelu. Preco? Lebo sa tak ludia citia lepsie.