Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Úzkosť

katkaxxx

jej ja som si tiez pozrela ten clanok a veru dycha brutalnym negativizmom brrrrrr. ale strasne sa mi paci tato reakcia: (je velmi dlha, sorry za taky dlhy prispevok,ale myslim ze kazdemu z vas pomoze ked si to precita)

Ja som trpela tazkou uzkostou a panickymi atakmi, ale zda sa, ze to pomalinky odchadza...a bez liekov. Stavy uzkosti vyvolal nas rozvod s exmanzelom a nakolko som bola vinna ja, moje svedomie a vycitky otvorili Pandorinu skrinku...a spustili hotove peklo.Asi ste sa este nestretli s derealizaciou a depersonifikaciou..to je taky pocit, ze ste uplne na par sekund mimo.Vsetko cudzie, ste akokeby v cudzom svete. Sialene. Bola som velmi sebavedoma zena, vedoma si svojich kvalit, exibicionistka...stredobod spolocnosti.Milovala som davy ludi, zabavat sa a cestovat. Uzkost s vami spravi neuveritelne veci.Citila som sa ako chore zviera,hodinu som na seba cumela do zrkadla a spytovala sa Boha,ci som chora resp.sibe mi. Tie pocity si nadmieru vystihol..
Ale ja to ani nenazyvam uzkost,ale hroza.Fuj a ze dar. rada vymenim..za cistu mysel!Moju osobnost a psychiku otocila o 180stupnov. Bala som sa vsetkeho...ludi, cestovat,vzdialit sa..a hlavne seba.Najdebilnejsi je ten "pocit zosalenia"..resp.ze niekomu ci sebe ublizim aj ked to nechcem spravit...a nechutny priliv negativnych myslienok..ktore nechcu ist prec z hlavy. Zacala som mysliet podvedomim a uvedomovat si podstatu zivota a hladat vysvetlenie...Moja logika, ktora predtym zvladala mat-fyz lavou zadnou mi odrazu zostala v mrtvom bode. Zacala som sa totiz zapodievat otazkami..napr.takou somarinou, preco existuju kvety, resp. ako to,ze sme vsetci rovnaki a ze vsetko funfuje podla neviditelnych pravidiel. No proste otazky, ktore speju k blaznovstvu.Prestala som si verit a zila s nekonecnym predstieranim, ze je vsetko ok.A vo vnutri som trpela ako pes. Kazdy den.Kazdu noc.Moja krasa , dusevna rovnovaha mizla a ja som padala na dno. A urcite som mala aj depky, obsedantno-kompulzivnu poruchu, socialnu fobiu...urcite vsetko naraz!..lebo mi bolo svinsky zle,tazko, nedefinovatelne..beznadejne. A mozno vtedy ked som bola na samom dne, s clovekom, pre ktoreho som sa rozviedla a ktory si to vlastne ani nezasluzil, "vyhnana Maria Magdalena" ponizena u rodiny, priatelov...vtedy,ked viselo milion otaznikov nad mojou hlavou...ako som to mohla urobit...zmenit kludny zivot plny lasky, krasneho muza, hojnosti za zivot s niekym, kto si to vlastne ani nezasluzi a do toho tie debilne stavy...vtedy to pride, to "povestne" - ako hlboko padnes,tak vysoko sa odrazis...a ja som sa konecne nadychla.
Zacala som studovat knihy, net, vsetko o uzkosti, panike, sprievodne javy, co to so mnou vlastne je...a zistila som,ze ma to posilnuje. Ze mi prichadza stratena energia.To je to, co som potrebovala.Vysvetlenie.Ze su to len male chem.reakcie v mozgu, ktore nie su smrtelne a urcite neprivodia infarkt ci hocico ine.Ale potom preco ludia skacu z okien a hadzu sa pod vlak? Co je to vlastne ten skrat? Toho som sa bala najviac...ze to nezvladnem a pride ten skrat. Viete, ja som sa bala pozriet na okno, lebo som sa bala,ze skocim.Chore, nie? Ale nieje to tak.Nie som psycholog, ani doktor, ale snazila som sa to vyriesit v hlave vlastnou silou...a asi sa mi to podarilo. Ked som trpela, sadla som do lietadla a letela 12 hodin. A just. A nech mi je zle.Jednoducho som chcela vygradovat ten strach.Bala som sa vysky? a just som isla lanovkou - sedackovou-na chopok,,,triasla som sa ako osika, fuckovala som,ale zvladla som to. Tma, noc pre mna to bol des..a predsa, dokazala som si vsugerovat, ze noc je predsa krajsia ako den...hviezdy, ticho..a nemusim byt zrovna namalovana a celulitida akosi nie je vidno. Jednoducho, snazila som sa nasilu ist strachu do narucia a negovat si v hlave nasilu negativne myslienky. A este mi pomohlo, ze ked to na mna prislo..trebars panicky atak..neusla som z miestnosti..ale pekne som si to vychutnala a sama sebe som si hovorila, doriti, ale mi je zle.Lenze niekedy sa to neda, niekedy (skoro vzdy)sa to neda ovladat...ale akcia spusta reakciu, preto kazda jedna z vas, hladajte ten spustac. A ked ho najdete, vtedy sa s nim skuste stotoznit...adaptovat ho...zzit sa s tym.Mam uzkost? Mam, no a co? Ini maju aids. Troska sproste, ale zabera to.Velakrat mi prebehlo hlavou, ze radsej mat milion chorob, ako jednu psychicku.Ale ak mas niejaku chorobu, psychicku k tomu dostavas gratis. Lebo nepoznam cloveka, kt.by mal trebars rakovinu a nemal depku, nech je akokolvek silny.A tam je naozajstny boj. Preto treba zacat co najskor, mala som doteraz len 2 tabletky neurolu 0,5mg dokopy (uhryzla som si vzdy len stvrtinku), neviem,akosi sa toho bojim, mozno by som uz davno mala funny life a netrpela tolke roky...ale predsa, nech sa kazdy rozhodne sam. Iha uz somsa tu rozpisala..snad niekto z vas si zobral par mojich rad a pomoze mu to...alebo len pocit, ze nieje na tomto svete sam, ktory bojuje...Bon voyage.

misiak

ide strach s toho clanku.aj zdravy clovek z neho moze dostat depku ak je hypochonder :) mne je cez den v podstate fajn a teraz ma zacinaju napadat zle myslienky.nemozem podlahnut.
bol som v krcme a znicoho nic som dostal taky nutkavy pocit ze musim odist.ani neviem preco.poznate to niekto?taky nepokoj ze rychlo prec.
roztrasene nohy doslova.snad sa mi den nepokazi na vecer

zuzanka65

Mne uz zacina sibat, stale sedim na nete, vypisujem kade tade po temach. Citala som si starsie veci na nasej teme. Je toho strasne vela, dostala som sa len do polovice septembra. Uz som zacala mat pocit, ze je to stale dookola o tom istom, o zlych myslienkach, o telesnych priznakoch, o tabletkach AD. Potom ma to napadlo,dat si uzkost do googla. Mozno si pomyslite, objavila Ameriku, ale ja ozaj len v poslednom case, neviem preco, vysedavam na nete. Predtym som si tiez kadeco nasla, co som potrebovala, ale priznam sa , uzkost este nie. Nasla som tam kopu zaujimavych veci. Jedna ma skutocne dostala, tak ak chcete, pozrite si toto: rolny.blog.sme.sk - 28k . je to trochu starsieho data, ale presne, aj s diskusiou ku clanku, kde su reakcie aj pomerne cerstve.

dada

Ahojte vsetci.ako sa mate?ja som raz hore a raz dolu.aj dnes v robote mi bolo tak cudne ale snazila som sa to prekonat.Tani ako sa mi mas?a co ty Misiak ako ti je?Tanulik pisala si ze fyzicky si na tom zle.poviem ti pravdu ze aj mne byva niekedy na figu,ale musim to prekonat.chodim uz pomaly mesiac do prace a poviem ti ze som unavena ako kon.ani neviem ako vecer zaspim.ty mas aku pracu?mozno keby mas namahavejsiu,bola by si viac unavena a a ani neviem ako by som ti to napisala asi by si bola aj psychicky na to trosinku ozaj len trosinku lepsie.neviem ty si rozumies.mozno ze mne bolo dnes v robote trochu tak vseliak,lebo bolo zamracene,ale ked zacalo prsat,polavilo sa mi.neboj sa aj mne sa kolkokrat tak toci hlava,ze neviem kde je sever,alebo juh.ale ja to stale hovorim a myslim si ze toto vsetko je len v tych nasich hlavickach.ked nam je zle,tak hned myslime nato najhorsie a to nesmieme.majte sa tu krasne a ozvem sa.drzim vsetkym palce aby sme sa co najskor uzdravili ahojte...

alexx_le

misiak, drzim ti palce aby ti to vydrzalo a vsetko pekne odoznelo do neznáma odkial to prišlo:) inak, práve mi dodali psychowalkman, ktorý som si objednal, pretože má rozne programy na stimulaciu a relaxaciu, medziinymi je tam aj programi "proti" uzkosti. ale v navode je upozornenie ze ak uzivam lieky na upokojenie-čo by sa mohlo vzťahovať aj na anxiolytiká ktoré beriem-tak ho možem používať len po odobrení lekárom. no,nevadí, ked už nič iné poslúži niekomu z rodiny na učenie angličtiny. inak, má niekto z vás so psychowalkmanom skúsenosti alebo niečo o tom počul, čítal atd?

misiak

tanicka ja viem.ale nemozem za to.musim sa naucit kontrolovat moje myslienky a ziadne co ak ziadne ze som neviliecitelne chory a ziadne ci to tu ma zmysel.toto ked sa naucim ovladat tak vsetko bude ok :)a myslim ze by to nemalo byt az take tazke :) za chvilu pride manzelka z roboty tak uz sa na nu tesim :) asi preto mi je kazdy vecer dobre :)

misiak

alex tak to az takto ti je zle.nastastie ja chodim vsade sam.akurat som prisiel z vonku.hrozna zima je :) dnes cely den mi je dobre.ked pride zla myslienka tak ju viem odohnat.dufam ze to tak aj ostane :) alebo uz ucinkuju AD mozno.citim sa taky kludny.inokedy som bol roztraseny zvnutra.