Má niekto nápady ako sa zdravo stravovať ale pritom neminúť majland? Lebo to ma odrádza najviac.. Chcela by som zmeniť životosprávu, jesť zdravšie, hlavne by som chcela odkysliť organizmus, podporiť trávenie a trochu detoxikovať organizmus.. Našla som kadečo, ale všetky prípravky stoja velke peniaze, nemam predstavu ake jedlá si pripravovať. Jeden den zacnem, ale na druhý uz mi dochadza fantázia a zas siahnem po obycajnom chlebe s maslom a salámou :(( má niekto nejaké nápady z vlastnej skúsenosti?
Zdravé a lacné stravovanie
tinuska, nezostáva ti nič iné iba hľadať a hľadať a pozerať etikety...ale zase raz to spravíš pri potravinách a potom budeš vedieť, čo kupovať. Len tie prvotné nákupy zaberú veľa času. Ono ak kúpiš celozrnné, tak je to síce drahšie, ale také cestoviny, alebo chlieb ťa zasýtia na dlhšie a nezješ toho tak veľa, takže v konečnom dôsledku vyjdeš narovnako, alebo aj lacnejšie. Zeleninu kupujem tiež na trhu pokiaľ je to možné. Stačí si privoňať, pozrieť farbu a hneď vidieť rozdiel. Horšie je to teraz v zime. Neverím veľmi bio výrobkom, ale s niektorými mám dobrú skúsenosť. Kupujem bio akurát sušené ovocie (z nebio sušeného a z normálneho čerstvého sa vyhadzujem, z bio istej značky nie), slané veci zo špaldovej múky a múku, sem tam cestoviny. Ostatné sa dá pekne nahradiť rôznymi potravinami, ktoré nie sú bio, len treba hľadať a nenechať sa odradiť. Mäsu a vajciam dávam prednosť takým z dediny, či už od babky, alebo cez nejakých známych, vždy sa dá zohnať. Doteraz ak nemajú v niektorom obchode to, na čo som zvyknutá tak stojím pri regáli aj 15 minút a hľadám a čítam....
matod dakujem
Z mojej skusenosti bezné základné potraviny :
Maslo-kupuj iba kockové,klasické s 82% tuku a žiadne éčka a margaríny,stojí okolo 30 centov a je lacnejšie a chutnejšie .
Chleba-iba taký ,ktorý sa skladá z múky,pšenice,droždia atď.. proste bez éčok (je lacnejší a lepší) je toho viac,treba si pozrieť hlavne ceny a zloženie a potom zistíš čo je zdravé,lacné a čo nie..
Helus viem že sa pytas magy-ho ale napíšem tí čo som čítala. Tá teória o vplyve krvných sk. na to čo máme jesť je vymyslená blbosť. Nie je vôbec vedecky podlozena. Tak sa do mäsa nenut ak ti nechutí. Kravy majú tiež kopec krvných skupín a všetky jedia rovnako (nehovorím o velkochovoch).
Magy citala som tvoje prispevky,a su dobre,ale mam na teba otazku ohladne krvnych skupin.Ja som A,a nemala by som vobec konzumovat kapustu,zemiaky,pomarance,mandarinky,papriku,kapi,paradajky.A kamen urazu je v tom,ze ja tieto veci mam rada,maso vobec nemusim jak je tyzden dlhy,ja som skorej za rastlinnu stravu.Aky mas na to nazor.
nahodou tinuska, napisala si presne otazku, ktora trapi aj mna. Rada by som zdravsie papala, ale nemam daky navod k tomu, ako neminut na to zbytocne peniazky..Napriklad tie biopotraviny, ktorym mimochodom ani neverim..:Radsej idem ku starkej na dedinu a poprosim ju o debnicku mrkvy, cukety a uhoriek, ako by som to mala kupovat v bioobchode. Hold, asi ak chceme zdravie papat, treba investovat. Bacha vsak na predrazene potraviny, niekedy tie lacnejsie su lepsie, inokedy to je naopak. Je to zlozite
ked niekoho obtazuje moja otázka, preco sa k nej vyjadruje. Ja na otazky odpovedam radou, ak by som mala odpovedat tym, ze budem niekoho poucat, ani by som neplytvala energiou.
:DDDD genius medzi nami.
tinkuska - precitala som si tvoj uvodny prispevok aj naslednu odpoved na reakciu Magyho, stale vsak nechapem, aku odpoved hladas.
to ti ma niekto povedat napr. ze jedz kapustu, lebo obsahuje vela vitaminov, vlakniny, a precistuje?
alebo jedz bryndzu lebo je v nej vela probiotickych kultur?
ako mozme vediet z coho ti bude tazko na zaludku alebo nebude? Treba skusat. Alebo sa pytat konkretnejsie.
mimochodom na trchoch maju tiez niekedy pekne hnusnu zeleninu a ovocie - ale v sezone je to aj moje oblubene miesto nakupu :-) - a to inak neznasam nakupovanie.
Magy dakujem za rozsiahlu odpoved..ja aj hladam sama, uz niekolko receptov som nasla, ale vsade ide nejaka zelenina alebo nejaky prídavok, surovina, kotrá je drahá..najma tie biopotraviny su hrozne drahé a tiez som pocula ze tie bio potraviny v supermarketoch nie su az tak bio..nechcem aby mi tu niekto napisal presne recepty, skor som myslela nejake napady, ktore ma odskusane, pocula som ze jablcny ocot posobi zasadito, neviem ci je to vsak pravda..tiez nejaky napad, aku zeleninu konzumovatm lebo jest cele dni papriku, uhorku a rajcinu mi ide na nervy, navyse z uhorky a papriky sa mi neuveritelne dlho grgá a paradajky by som vraj nemala jest, lebo nie su vhodne z hladiska mojej krvnej skupiny..som z toho zmatena. Pijem vela bylinkovych cajoch, ochutene minerálky ani malinovky nepijem, jedine co si sladím je káva ale aj to by som chcela prejst na sladenie medom..Skor neviem, ake pečivo je vhodne a zdravé, okrem tych "polystyrénov".