AHOJTE mam zuzenu predkozku da sa to aj inac liecit ako obriezkou?????DAKUJEM
-----------------
Fimoza - slovnik www.zdravie.sk
Ako liečiť zúženú predkožku? (Fimóza) - www.zdravie.sk
AHOJTE mam zuzenu predkozku da sa to aj inac liecit ako obriezkou?????DAKUJEM
-----------------
Fimoza - slovnik www.zdravie.sk
Ako liečiť zúženú predkožku? (Fimóza) - www.zdravie.sk
Zdravim,
ja som DIPROSONE pouzival nieco viac ako mesiac, predtym asi 2 tyzdne TRIAMCINOLON ktory predpisal urolog. Mam sice len relativnu fimozu - pri erekcii sa mi prekozka da stiahut len velmi tazko a skrti ma. No po takmer 2 mesiacoch liecby som nespozoroval takmer ziadne zlepsenie.
Cize vychadza mi z toho jediny zaver a toho som sa najviac obaval - operacia.
Neviem ci som postupoval pri liecbe zle, robil som vsetko co bolo na tomto fore popisane, mastil 2 krat do dna a co najviac roztahoval, ale ten jeb**ty fimoticky kruh nie a nie povolit. No co uz.
Pisem to tu najma preto, aby ti co zacinaju s liecbou mastenim si nerobili velke nadeje, pretoze nie kazdemu sa moze podarit dosiahut pozadovany vysledok. Vsetky vam vsak prajem aby sa vam to podarilo.
Ak mate este nejake napady ako by som sa tomu zakroku vyhol, tak sem s nimi, privitam vsetko:)
Re: píty
www.unitedpharmacies.com
1. vyberieš si čo potrebuješ (napríklad diprosone 15 g tuba a stlačíš "GO", čím ju vložíš do košíka
2. vpravo hore na stránke stlač "checkout", prepne ťa to do košíka
3. roluj po stránke smerom dolu a vyplňuj postupne údaje :
4. - customer number nevyplňuješ, pokiaľ si ešte u nich nič nekupoval
5. - Billing adress - tu napíšeš svoju adresu, Name - meno, Adress - adresa , City - mesto, Country - vyberieš Slovakia všetko bez diakritiky, takže žiaden mäkčene ani dlžne !!! ich software tam potom píše blbosti, štvorčeky a podobne
6. - ZIP code je vlastne niečo ako medzinárodné PSČ, teda sa skladá z kódu štátu a zo smerovacieho čísla, napríklad keď je poštové smerové číslo 85101, tak ZIP kód je SK-85101
7. shipping adress necháš prázdny ak to majú poslať na adresu uvedenú hore v "billing adress", inak napíšeš adresu na ktorú to pošlú
8. - kontaktné informácie mail a telefón je povinný, 00421 hneď za tým smerové číslo mesta bez nuly a samotné číslo
9. - "payment details" . tuto uvedieš detaily o platbe, platí sa kartou, takže vyberieš o aký typ karty ide (VISA, Mastercard ...), "Cardholders name" - tu uvedieš meno na ktoré je karta napísaná samozrejme bez makčeňov a dĺžňov, "credit card number" opíšeš to dlhé číslo na karte spredu, to kontolné zozadu nevyžadujú, a nakoniec "expiration date" je dátum platnosti teda dokedy karta platí
10. "customer notes" teda poznámky zákazníka - tu môžeš napísať nejaké špeciálne požiadavky
11. dole zaškrtneš že súhlasíš a potvrď "GO"
12. očakávaj mail kde ti potvrdia objednávku a priradia číslo objednávky
Fyzik prosim ťa,alebo niekto z vas,ako sa ma vyplnit ten formular na tej stranke kde sa objednava diprosone? Je to v angličtine a neviem ako to mam objednať,prosim poradte mi....
Diki moc, veľmi si nám pomohol.
Re: lucka
ten druhý článok (zabudol som tam pastnuť odkaz)
www.doctorsopposingcircumcision.org
sú tam grafy vývoja pohyblivosti predkožky v závislosti od veku
Re: lucka
Prepáčte, bude to trochu dlhšie.
Zrejme diagnóza N47 (hyperplastická predkožka, fimóza a parafimóza), pravdepodobne Váš syn má z toho iba fimózu. Parafimóza je už totiž akútny stav, kedy sa predkožka síce stiahne za žaluď, ale nejde naspäť a "škrtí" prívod krve, žaluď môže niekedy opuchnúť, tam treba už rýchlo konať, ak nejde stiahnuť rukou nasilu späť, tak sú injekcie ktoré zmenšia opuch žaluďa, prípadne aj chirurgický zákrok. Ale som presvedčený že toto Váš syn nemá.
Má iba 3 roky a v jeho prípade by som povedal že ide na 80% o fyziologickú fimózu. V podstate ide len o konglutináciu, teda prilepenie vnútorného listu predkožky k žaluďu, prečítajte si ten môj dlhý príspevok na tejto stránke 02/06/2008 19:40 Re: dominic1, tam práve popisujem aj fyziologickú fimózu.
Pri vývoji predkožky u plodu je predkožka prilepená a ostáva prilepená aj u väčšiny novorodencov. Časom sa začína odlepovať. Toto odlepovanie je natoľko individuálne, že u väčšiny sa odlepí do 3 rokov, ale u zopár % sa odlepuje až do puberty, prípadne aj neskôr. Pohlavné hormóny behom dospievania napomáhajú tomuto odlepovaniu. Príznakom prebiehajúceho odlepovania je tzv. balooning effect čo je nafukovanie predkožky behom močenia (donedávna považovaný za príznak fimózy). Častým argumentom lekárov je že predkožku treba sťahovať kvoli hygiene, aby sa predišlo zápalom. Áno, to je pravda, ale neplatí to o prilepenej predkožke, pretože tam sa baktérie nedostanú. Takže pokiaľ je predkožka separovaná, treba ju sťahovať a pravidelen priestor pod ňou čistiť, ale pokiaľ je ešte prilepená, nedoporučuje sa žiadne násilie, samozrejme pokiaľ nieje z nejakého dôvodu zapálená alebo nespôsobuje iné problémy, napr. pri močení. Časom sa na tento problém názor lekárov menil. V súčasnosti v západných krajinách tí inteligentnejší lekári nedoporučujú predkožku násilne sťahovať pokiaľ je prilepená, treba rešpektovať individuálnosť vývoja každého jedinca a dať tomu čas.
/ The foreskin separates gradually over time. Unlessthe urine comes out as a fine mist, there is no need to do anything. Justleave it alone! This is very important, because by stretching the foreskinyou stand a very good chance of introducing bacteria into the area. Thisis how the vast majority of infections get started./
To bol úryvok z jednej odpovedi odborníka v istej diskusii ešte z roku 1999. Autor píše, že násilné urýchľovanie odlepovania predkožky umožňuje vniknutie baktérií do odlepenej časti a zápal môže takto vyvolať.
Teda pokiaľ je predkožka prilepená, nedopdoručujem to trápiť ani v teplej vode. Takýmto spôsobom som ja ako dieťa získal zápal ktorý potom viedol ku vzniku pravej (sekundárnej, získanej) fimózy teda väzivovitého tkaniva fimotického kruhu). Myslím si, že keby ma vtedy doktorka nenútila to nasilu sťahovať, predkožka by sa normálne bola vyvinula. Niektorí doktori majú dokonca zlozvyk predkožku nasilu strhávať alebo odlepovať vkladaním takého nástroja medzi predkožku a žaluď. Hrozné.
Píšete, že to už mal napoly stiahnuteľné a potom sa to zase prilepilo. Je faktom, že pokiaľ predkožka ešte nieje dostatočne vyvinutá a predčasne sa odlepí, častokrát sa prilepí opäť. Na to sa nedá povedať nič iné než vyčkať kým sa odlepí sama.
Iným problémom je keď stiahnutiu bráni jej priemer, resp. keď obsahuje zúžné miesto - fimotický kruh. Vtedy je modernou metódou použitie kortikosteoridových mastí. Mne to pomohlo v 23 rokoch a indikovať sa to môže od 3, niektoré zdroje uvádzajú od 2 rokov. Avšak to účinkuje hlavne nie na prilepenú ale na zúženú predkožku. To treba rozlíšiť.
Píšete že tam má trhlinky, to je ďalšia z príčin vzniku sekundárnej fimózy okrem zápalov. Trhlinky sa jazvovito zhoja a pružné tkanivo nahradí nepružné väzivo a už je na svete fimotický kruh.
Rozhodne by som si na Vašom mieste v 3 rokoch dieťaťa nerobil nič z toho že mu nejde stiahnuť predkožka. Pokiaľ je iba prilepená čo býva najčastejšie u malých detí, spraví sa to samo. Sťahujte ju iba pokiaľ ide, ak je sčasti odlepená, tak tú časť kľudne umývajte, ale nesťahujte to čo nejde.
Prečo lekári páchajú násilie na malých deťoch ? Pravdupovediac neviem, ale v minulosti ten postup bol zaužívaný, že keď do 3 rokoch sa to nadalo stiahnuť tak henď strhávanie, potom ak nepomohlo obriezka. Časy sa menia a poznatky tiež, ale lekári nejak ignorujú novinky a pracujú podľa toho čo sa pred 20 rokmi naučili. Je to škoda. V USA bola rozšírená plošná obriezka novorodencov, no časom seriózne vedecké štúdie ukázali, že vlastne neexistuje žiaden dôkaz, že obrezaní by mali v niečom výhodu, ža by to znamenal opre nich kvalitnejší život. Americká akadémia pediatrov sa už nezastáva plošných obriezok novorodencov, no napriek tomu sa ešte veľmi často vykonávajú. Má to však klesajúcu tendenciu. Mimochodom, viete koľko stojí obrezať 1,2 milióna amerických novorodencov ? Zdroje uvádzajú že 150-270 miliónov $ ročne. Možno to je len dobrý biznis a to aj v našich podmienkach, kde sa to zakrýva pod "zdravotné dôvody". Napríklad v prípade už spomenutej sekundárnej - získanej fimózy liečby kortikosteroidmi vychádza 4 krát lacnejšie než liečba obriezkou s hospitalizáciou.
Moje odporúčania :
Obrezávať ho je nezmysel pokiaľ nemá problémy ako zápaly a pod. Ak ide o fyziologickú fimózu teda len o prilepenie predkožky (nieje úzka) nič s tým nasilu nerobte, pokiaľ je to odlepené sčasti a sčasti to ide stiahnuť, umývajte len to čo ide stiahnuť, pamätajte na to, že odlepovanie trvá až do puberty a u niektorých extrémnych jedincov aj neskôr, pokiaľ vidíte že je odlepená predkoža ale úzka (fimotický kruh), v prvom rade skúste kortikosteoridy ktoré sa v malom množstve aplikujú ako krém na najužšie miesto. Keď ich nechce predpísať urológ a nechcete do toho ísť na vlastné riziko bez lekárkeho dohľadu (ako som išiel ja), niekedy pomôže aj kožný a predpíše to, pretože kortikosteroidové masti sa používajú napríkald aj na kožné ekzémy, psoriázu a pod. a tuto ide v podstate zase len o kožu.
Až v prípade zúženej ale už odlepenej predkožky je na mieste naťahovanie predkožky so simultánnou aplikáciou kortikosteroidových mastí.
Ako presvedčiť toho urológa ?
No, to bude asi ťažšie než vyliečiť aj prípadnú sekundárnu fimózu, ale treba oponovať novými poznatkami. Dobrý zrozumiteľne napísaný tex je napríklad tu od prezidenta oranizácie "Doktori proti obriezke"
Dr. George C. Denniston, M.D., M.P.H., President
Doctors Opposing Circumcision
2132 Westlake Ave. N. Suite #150
Seattle, WA 98109
tel +1. 206. 465. 6636
www.doctorsopposingcircumcision.org
najmä časť "Basic male anatomy" kde autor stručne opisuje vývoj predkožky a v texte smerom dole, píše napríklad, že u niektorých jedincov dôjde k separácii až za 18 rokov, aj 20 a prečo nieje vhodné to násilne urýchľovať.
V skratke obvyklý postup je že dieťaťu nejde stiahnuť predkožka, lekár odporučí násilie v podobe násilného strhávania zlepenej predkožky, vnikne tam infekcia, prípadne sa tkanivo potrhá, následkom je pravá fimóza s fimotickým kruhom, alebo zjazvená varianta a následne lekár odporučí obriezku.
Samozrejme niektoré špecifiká v anglosaských krajinách sú odlišné, pretože tam v 19. storočí bol obrovský vplyv puritánov ktroí propagovali obriezku ako zbraň proti masturbácií a z toho sa vyvíjali dôsledky. V našich krajinách však lekári robia podobné veci. Na západe sa však končí "vek temna", tak to snáď dôjde aj k nám.
Ďalší dobrý článok sa týka vývoja pohyblivosti predkožky počas vývoja dieťaťa. Z grafov je zrejmé, že vývoj je veľmi individuálny.
Moja rada na záver teda znie, nerobiť s tým nič, čistiť to len vodou, pokiaľ to ide čiastočne stiahnuť, prečo nie, ak to nejde stiahnuť, tak neťahať nasilu a počkať kým sa odlepí. Ak by sa vyvinula sekundárna fimóza zo zápalov alebo trhliniek, použiť v prvom rade kortikosteroidové masti, ktoré účinkujú v 94% prípadov a tie kombinovať s naťahovaním ale tiež s citom (majú protizápalový účinok). Až po ich zlyhaní použiť radikálnu obriezku ako poslednú možnosť.
Ahoj fyzik, môj 3-ročný syn má diagnostikovanú hyperplastickú predkožku,fimózu a parafimózu. Boli sme u urológa, zatiaľ odporučil sťahovanie predkožky v teplej vode. máme prísť o 2 mesiace a ak sa to nezlepší, chce mu urobiť obriezku. Je mi zvláštne, že prednedávnom mu išla predkožka stiahnuť asi do polky žaluďa a teraz vôbec. Nechcem mu to robiť nasilu, lebo som si všimla, že tam má trhlinky. Prečo chcú už obrezávať aj také malé deti, keď nemajú nijaké zdrav. problémy.čo mám robiť?
Re: dominic1
ešte taký detail, že ak sa nemôžeš k tomu zúženému miestu dostať, tak to stiahni kolko sa to dá a vtedy by sa to zúžené miesto malo dostať navrch a byť prístupné
Re: robo16
som rád že sa ti to podarilo aj bez masti
cafte..mno ano ja som zalozil tuto temu..chcem podakovat fyzikovi ale aj ostatnym kt. tu radili...mne sa nejak predkozka roztiahla..uz je to dost f pohode a to nic nato nenasal..bol som na urologii ale tak urologa to asi velmi netrapilo..ale ok..ja som si ju roztahoval postupne doma..najlepsie je asi pri kupani v teplej vode..ale POZOR ..nie spinavymi rukami..lebo ja som ju preto dostal ze som honil spinavymi rukami ako decko..ti co mate podobny problem je riesenie..napr. diprosone..al. aj obriezka..niektori si obriezku pochvaluju ini nie..je to tazke..
Re: dominic1
Ahoj, rovnaký problém som mal i ja. Môžeš si prečítať všetky moje príspevky, ale uznávam, je ich tu už veľa, tak ti poviem ako to riešiť a ako som to vyriešil ja. Dal som si čas ti napísať tento dlhší príspevok, tak si nájdi čas a prečítaj si ho. Viem ako vplýva táto choroba na sebavedomie a na celý život, tak som rád keď môžem niekomu pomôcť.
Najskôr trochu teórie:
Existuje niekoľko typov fimózy podľa príčiny vzniku ale aj podľa stupňa. Môže byť absolútna, kedy je predkožka natoľko úzka, že sa nedá stiahnuť cez žaluď ani v stave bez erekcie (to bol môj prípad, ja som 23 rokov nemohol stiahnuť predkožku), potom tu existuje ľahší stupeň, niekedy označovaný ako relatívna fimóza, kedy bez erekcie ide bez problémov stiahnuť za okraj žaluďa, ale v erekcii už nie.
Príčiny vzniku fimózy sú rôzne, v zásade rozlišujeme dva zákaldné typy fimózy podľa vzniku, tzv. fyziologická fimóza a získaná fimóza.
Ako fyziologická fimóza (alebo konglutinácia prepucia) sa označuje prirodzený stav, kedy je vnútorná strana predkožky prilepená o povrch žaluďa. Je to normálne u novorodencov a u malých detí do 3 rokov. Nieje to patologický stav. Počas rokov sa predkožka postupne odlepuje až sa odlepí úplne a ide stiahnuť. Je treba si uvedomiť, že v tomto prípade nebráni stiahnutiu zúžené miesto, ale prilepená sliznica a nieje to nič nebezpečné, pretože prilepená predkožka tvorí prirodzenú bariéru proti nečistotám a preto priestor pod predkožkou netreba čistiť, pokiaľ je predkožka prilepená lebo sa tam žiadna špina nedostane. Odlepovanie je vysoko individuálne a to až natoľko, že síce u 90% ľudí (štatistiky sa rôznia) sa odlepí úplne do 3 roku veku, no u niektorých sa odlepí až povedzme v 17 roku veku, prípadne neskôr, takže nieje potrebné nijak zasahovať. Pritom sa predpokladá, že pohlavné hormóny behom dospievania odlepovaniu napomáhajú.
Tu by som rád upozornil na odporúčania odborníkov zo zahraničia, ktorí zásadne nedoporučujú násilné strhávanie prilepenej predkožky, čo je dosť časté u slovenských a českých pediatrov. Títo lekári asi nedokážu rozoznať prilepenú a skutočne zúženú predkožku-čo je skutočný problém. Násilným strhávaním prilepenej predkožky môžu vzniknúť drobné trhlinky ktoré môžu byť príčinou vzniku skutočnej fimózy, teda zúženej predkožky. Fyziologická fimóza môže byť niekedy sprevádzaná tubulárnym zúžením konca predkožky.
Pri získanej fimóze bráni stiahnutiu predkožky zúžené miesto, väčšinou tvaru prstenca (fimotický prstenec alebo fimotický kruh)(phimotic ring). Pri získanej fimóze je predkožka odlepená a dá sa odchlípnuť, ale nie stiahnuť za žaluď.
K príčinám vzniku získanej fimózy patria rôzne zápaly, ktoré sa jazvovito zhoja, alebo rôzne trhlinky vzniknuté napríklad pri strhávaní prilepenej predkožky, prípadne pri trochu drastickejšom sexe s mierne zúženou predkožkou. Takéto trhlinky sa môžu jazvovito zhojiť, vzniká namiesto tkaniva nepružné väzivo, ktoré je oveľa pevnejšie v ťahu ako okolitá koža. Taktiež ku vzniku zúženej predkožky môže prispieť cukrovka.
Toto som sem písal len kvoli tomu, aby si si bol istý, ktorý typ fimózy máš. Na 99% je to získaná fimóza, takže predkožka odlepená, len sa nedá stiahnuť kvoli zúženému miestu.
Slovenskí a českí lekári ako keby nepoznali žiadne iné riešenie ako operačný zákrok, či už úplnú alebo čiastočnú obriezku. Avšak pravda je taká, že 94% prípadov sa dá vyliečiť pomocou lokálnych kortikosteroidov vo forme masti. Je to metóda, ktorá sa už 10 rokov úspešne používa v civilizovaných krajinách sveta. Stále na tú tému vznikajú ďalšie a ďalšie odborné publikácie.
K najpoužívanejším látkam patria deriváty betametazónu, konkrétne dipropionát alebo valerát, prípadne starší clobetasol propionát. Koncentrácie sú zvyčajne 0,05 hmot.% a aplikuje sa to dvakrát denne len na zúžené miesto. Liečba by nemala presiahnuť 30 dní, ak treba pokračovať v terapii, odporúča sa nejaký čas prestávka, no niektoré zdroje uvádzajú možnosť aplikácie nepretržite po dobu 2 mesiacov. Podľa výskumov významne zvyšuje úspešnosť a skracuje dĺžku liečby pokiaľ je aplikácia masti kombinovaná s dilatáciou, teda mechanickým rozťahovaním predkožky.
Ja som mal úplnú fimózu, teda som nevedel 23 rokov stiahnuť predkožku ani bez erekcie. Samozrejme že ma to dosť trápilo a veľmi ma to obmedzovalo. Na operáciu som rozhodne nechcel ísť, no lekári nejak túto metódu v našich krajinách nepropagujú alebo dokonca o nej ani nevedia. Je to škoda, pretože dokáže ochrániť mnoho ľudí pred utrpením.
Začal som sa teda prehrabávať vo vedeckej literatúre, hlavne v odborných článkoch publikovaných behom posledných niekoľko rokov. Nevedel som totiž uveriť tomu, že v 21. storočí by sa nedala jedna blbá koža natiahnuť, ale len sprosto odrezať.
Našiel som kopec odborných vysoko citovaných článkov, kde autori posledných 15 rokov publikujú štúdie na pacientov, kde sa dosahujú výborné výsledky. Líšia sa navzájom dávkovaním, použitým kortikosteroidom, dĺžkou liečby a inými bezvýznamnými drobnosťami. Čo je podstatné je to, že všetci autori uvádzajú veľmi vysokú úspešnosť liečby, ktorá sa pohybuje podľa použitej látky od cca 74 % u clobetasol propionátu po 94,5% u betametazón dipropionátu. Zopár percent hore-dole sa líši podľa konkrétneho autora. Vynikajúci výsledok 94,5% sa týka práve práce kde autor kombinoval aplikáciu betametazón dipropionátu s dilatáciou teda naťahovaním. Rovnako sa autori zhodli v tom, že neboli preukázané žiadne negatívne vedľajšie účinky. (tie isté kortikosteroidy sa používajú na liečbu kožných ochorení ako ekzémy, psoriáza, kde sa to aplikuje na oveľa väčšiu plochu)
Výsledok : Behom 8 dní aplikácie masti DIPROSONE (0,05 hmot.% betamethasone dipropionát) som bol schopný stiahnuť predkožku bez erekcie a behom celkovo 27 dní som bol schopný stiahnuť predkožku aj v erekcii. Dávkovanie a účinnú látku som použil z jednej práce. Dvakrát denne som si mazal len to zúžené miesto, kedy som mal čas som to stále naťahoval.
Momentálne som už takmer pol roka vyliečený a nepozorujem nejaké náznaky rekurencie (návratu). Autori uvádzajú ako prevencia proti rekurencii pravidelná hygiena (zabránenie zápalom) a každodenné sťahovanie, čiže "normálna prevádzka"
Ako sa k masti dostať :
Je to na predpis, takže buď zájdeš za lekárom a presvedčíš ho aby ti to predpísal (priprav sa na to, že presvedčiť niektorých namyslených urológov je nadľudský výkon), jednoduchšie je presvedčiť obvoďáka alebo kožného lekára.
Druhá možnosť je kúpiť masť DIPROSONE napríklad cez nejakú medzinárodnú distribučnú firmu (máme tu predsa voľný trh), ja som použil unitedpharmacies, (15 gramová tuba ma vyšla 22,5 $ aj s poštovným), využil som z nej tak polovicu.
Posledná možnosť, je kúpiť čistý betamethasone dipropionát napríklad ako čistú chemikáliu u Merck, FLuka, SigmaAldrich a podobne. Avšak od toho som upustil, pretože čistý betametazón vychádza dosť draho a ešte by som si ho musel sám v labáku nariediť.
Preto vychádza najvýhodnejšie kúpa cez distribučnú firmu alebo na predpis cez kožného.
Prajem ti veľa šťastia.