Ahoj,su tu studenti,ktori navstevuju SZU?Viete mi poradit typy,ako sa ucit na prijimacky?Ako ste sa ucili vy?Vdaka za kazdu radu:-)
Študenti na SZU-Lekarska fakulta
A ešte na záver by som dodal , že reči o uplatnení zo SZU sú sprosté fámy , ľudí ,ktorí neznesú , že titul Mudr. sa dá vyštudovať relatívne pokojnou cestou. Inak by všetci neradili aby ich deti tam išli študovať, a dokonca aj tí ,čo tam pracujú a majú v tom najviac jasno.
Tak to ,že dosť ľudí pojde preč je zásluha aj ľudí z UK ,ktorí roznášajú reči. A prečo by ma mali dávať to jedného vreca s tými ,čo to flákajú? Veď na každej škole sú ľudia ,ktorí odlišne pristupujú k povinnostiam. Na UK napríklad končia ľudia , ktorí sú buď inteligentní a húževnatí alebo tí ktorí si skúšky dobre preplatili. Chcel som poukázať na terajšie prijímačky , len preto , že počet ľudí sa bude len a len rozrastať a SZU je schopné nadobudnúť kvalitné renomé a podľa mňa má potenciál dokonca sťat sa jednou z tých lepších fakúlt široko ďaleko. Stačí len doladiť chyby v priebehu pár rokov. A ešte k tomu počtu študentov v jednom ročníku, 30 ľudí sa zobere a keby polovicu z nich vyhodili ( asi toľko to u nás fláka) tak by tam ostalo 10-15ľudí a to by nemalo zmysel...
po mnohyc debatach s roznymi ludmi, vyucujucimi, studentami, cirocistym sledovanim sveta atd.. konstatujem len tolko, ze nie je vsetko zlato, co sa blisti a ze nic nie je jednoznacne ...
nehovorim, co je spravne, ktora skola je dobra, student ma byt spokojny sam so sebou a s tym, kde a co studuje ...
davam len rozne pohlady na vec...
pytam sa, ci je narocnost studia vzdy dokazom lepsieho studia.. nakolko je narocnost odrazom kvality a nakolko tam zohrava ulohu aj masirovanie ega jednotlivych vyucujucich ... tym, ze robia studijum tazsim, ako je skutocne potrebne ...
skoly u nas su sracka, je jedno, ci ide o LFUK, SZU, alebo univerzitu v hornej dolnej, clovek, ktory ma zaujem sa nauci, ten ktory chce skutocne vediet, musi si na tom makat sam, lebo VS specialne u nas, mu toho neda vobec tolko, ako by sa ocakavalo ... cele je to zalozene na tom, komu co vyhovuje, ake ma na seba poziadavky a ako sa k studiu postavi ...
moje ego nepotrebuje mat vystudovany cambridge, aby som bola so sebou spokojna. ano, chcem mat co nalepsie studijum, ale v zmysle kvality novych poznatkov, nie pre ich kvantitu. a tu kvalitu som zatial nasla povacsinou mimo skoly... a kvituju mi to aj ludia, ktori studovali "vychytenejsie" institucie ...
student lf, musim ti oponovat, 4 mrtvoly su naozaj malo, ale to je jedno, je to vec, ktora sa postupne zmeni, nikto nevie ako dlho to bude trvat. opravim aj tvoj pomer, sice sa hlasilo 600 ludi a mali brat 30-35, ale prislo 400 ludi a zobrali 50. samozrejme nenastupia vsetci, niektori si podaju odvolanie a vezmu par ludi este aj v septembri na odolanie. vies, ze su na skole ludia, ktori to flakaju je smutne, ale je to v prvom rade ich chyba a urcity podiel ma na tom aj szu. na inej skole by ich uz davno vyhodili, na szu sa stale drzia a studuju. a robia meno skole, podla ktoreho budu posudzovat aj teba. bohuzia. ty si teraz v ktorom rocniku?
Na SZU sú 4 mŕtvoly na pitvy a stále pribúdajú nové a nové , preparáty sú kvalitné. Tiež musím pripustiť ,že predmety ako sú biológia a chémia boli strašne slabé. A musím oponovať , pretože už na SZU nechodia len ľudia ,čo sa nikam inam nedostali .V mojom ročníku sú ľudia ,čo sa dostali aj na 2,3 či 4 LF a vybrali si SZU ,lebo ich to tam vyslovene lákalo ( sám som ten prípad/jeden z nižších ročníkov). Terajšie prijímačky boli dosť silné 15,3 hlavy na jedno miesto. Preto si myslím ,že dosť negatívne reči narúšajú aspoň v miernej forme ambície tých ,čo tam študujú a na sebe pracujú. (samozrejme to nie sú všetci ľudia , ale takí študenti sú všade. Na jednej strane tí ,čo na sebe pracujú a na druhej tí ,čo to flákajú)
ja SZUcku vnimam takto.
povacsinou sme studaci, ktori sa nedostali inde. to je fakt.
co sa tyka anatomie, my, vyssie rocinky sme mali super to, ze sme chodili pitvat do prahy, takze preparatov sme mali az az, kosti mame vlastne, inak nizsie rocniky maju len jedno telo ak sa nemylim, takze to moze byt poslabsie.
predmety ako biola, chemia, biochemka atd., boli vyucovane dost poslabsie. neviem, ako to je teraz, ale este minuly rok to poriadne viazlo. v porovnani s inymi LF sme robili doslova hovno. na jednu stranu mam pocit, ze na inych LF tlacia studentom uplne zbytocne veci a tak im robia "sito", na druhu stranu, fakt moze byt pravdou, ze niektore teoreticke zaklady nam chybat mozu.
predmety ako anatka, histola a fyziola, cize tie uz preklinicke, tie boli vsak uz vyucovane seriozne, rovnakymi ludmi ako na LFUK. no je pravda, ze sme mali vacsie lazo-plazo, na nas nie je vytvarany taky tlak na studium z tyzdna na tyzden, v podstate makame len cez skuskove. alebo teda, da sa makat az cez skuskove, pokial clovek ma k tomu sklony, samozrejme, ze mame vela studentov, ktori makaju cely rok a potom nemaju problem prechadzat.
mne samej chyba ciastocne ten tlak zhora, lebo som flakac, posledne, co dokazem, je dobrovolne sedenie na riti a teda cely rok stravim pracou a inymi zabavkami a potom mi cez skuskove tecu slzy.
inak, co sa tyka klinky, neviem to posudit fakt objektivne, kedze som sama inde nestudovala, ale ludia, co prestupili, hovoria, ze sa nam viac venuju a ja sama som casto mala pocit, ze my makame na stazach, zatial co studenti druhej fakulty sedia velmi vela casu kdesi volne pohodeni v spitaly.
taketo volnejsie studijum ma plusy, aj minusy. vela ludi mi hovori, ze vo vyssich rocnikoch uz clovek maka rovnako, vystudovani tvrdia, ze kaslat na teoriu, ze sa vzdy lahko mudruje, no po statniciach clovek zisti, ze z mediciny aj tak vie velke koulove, ked pride do praxe. ze tam sa uci v podstate vsetko odznova.
cize otazka je, ci je fakt dolezite mat extra tazku skolu, z ktorej cloveku doprepina, pride o vela pekneho volneho casu, alebo ci je ta disciplina, ktoru tam clovek ziska, fakt taka dolezita.
pre mna samu je najdolezitejsie mat ludsky pristup, zachovavat si ho aj pocas rokov prace s ludmi, co moze byt sakra tazke aj pre najlepsieho studenta s najlepsou skolou a nedat sa zlomit vplyvmi komercenho smerovania mediciny. lekar tu ma byt pre pacienta a pre jeho blaho, no zial dnes to tak uz vobec vela krat nevyzera. medzi lekarmi, ani medzi studentami mediciny. zazivam to kazdy den v praxy, ako student mediny a zaroven zamestnanec zdravotnickeho zariadenia. toto je mozno subjektivna obhajoba a keby som studovala najtazsiu a najprestiznejsiu skolu, tvrdila by som nieco ine. :)
v mojich ociach dobry lekar musi mat vedomosti, instinkt, odhodlanie rypat sa aj v komplikovanych otazkach, prax a velmi vela empatie a trpezlivosti s ludmi. skola z toho primarne da len to prve. ostatne clovek ziskava samozrejme aj tam, ale to, nakolko si z toho naozaj nieco zoberie, to zalezi vyslovene na individualnych dusevnych schopnostiach kazdeho jedneho uchadzaca.
:-)) mile rada podam objektivne odpovede. alebo sa budem snazit o objektivitu, od zaciatku sa snazim prezentovat na SZU vsetky stranky, i ked je pravda, ze clovek lahko upada k neustalym obhajobam, ked je velmi casto prijmany ako cosi "podradne". potom uz berie ako automatiku to, ze sa musi zacat obhajovat hned z prvej. :)
Napíš kontakt a možme popísať o SZU