Ahoj,su tu studenti,ktori navstevuju SZU?Viete mi poradit typy,ako sa ucit na prijimacky?Ako ste sa ucili vy?Vdaka za kazdu radu:-)
Študenti na SZU-Lekarska fakulta
študent LF- tomuto nerozumiem. asistenti by sa dali zabezpecit aj zadarmo. u nas dostanu najlepsi studenti moznost stat sa asistentami (maju to sice platene, ale robili by to aj zadarmo). mozu si to napisat do zivotopisu, ale co je dolezitejsie, neustale su v kontakte s anatomiou, vidia vela preparatov a teda vela variacii. ale ak je pravda, co pises o pocte preparatov, tak im to velmi nepomoze, ale stale je to lepsie ako nic. 2 mrtvoly su malo, ale je to nova skola, takze je to logicke. a oni u vas v prvaku anatomiu nehrotia? to je trochu skoda, lebo za semester sa anatomia neda naucit (a hlavne vediet aj po skuske). o uplatnenie by som sa nebala, tam ide aj o atestacie, tie su mozno este dolezitejsie ako "prestiz" skoly
Ja chodím na lekársku fakultu SZU, prvý ročník je výučba veľmi striedma,povedal by som ,že reči tohto formátu sú oprávnené. Potom do druhého ročníka je veľký skok, človek sa učí každý deň a na ďalšie ročníky ti nestačia na učenie ani noci . Vybavenie školy je parádne tam niet pochýb , pitevňa nekomentujem, momentálne vychádzajú na ročník - 30 ľudí dve nové mŕtvoly. Bieda bola základné predmety biologia a chémia.Keďže škola vznikla z doškolováku prvé dva teoretické roky zabezpečuje pár ľudí. Potom tie klinické tí ,čo udelujú atestácie - aj prednostovia oddelení ,kapacity na Slovensku. Pozmeniť prvý rok a pól výučby , zobrať dvoch troch asistentov na anatómiu,pripadne na ine teoreticke predmety- na plný úvezok, zmeniť niektoré predmety prvé dva roky a škola by nemala konkurenciu. Ťažko povedať či sa tieto zmeny dostavia, ale za ne budeme bojovať aj my študenti. A uplatnenie ? O to sa nebojím ...
nejde o cisla, kolko ludi spravi skusku, kolko vyleti. to nehovori o nicom. vyhadzuje sa vsade a podla mna to je aj spravne. poznam dost ludi aj z komenskeho, aj od vas a aj z mojej skoly. aj z komenskeho chodia do mesta, aj od nas a vela z nich potom vyhodia. som sice brne, ale viem, kde sa pohybuju moju kamarati, na akom koncerte boli, na akej party a ako casto tam chodievaju. s niektorymi som priamo v kontakte, o inych viem len vdaka facebooku. a viem, ze jedno dievca islo od vas k nam (u vas druhacka, k nam isla od prvaku) , uvidime ako to zvladne. aj ked si nechcem utvarat nazor len na zaklade toho, co povie ona a ako to zvlada ona, to moze byt subjektivne, ale viac takych ludi nepoznam. vela ludi, co vyhodili z uk to u vas zvladaju vpohode. ja som rada, ze sa ucis, szu ma vyhody oproti uk (menej ludi je vyhoda, lepsia budova, myslim, ze prax mate uz po prvaku a kopa ineho). ale asi by bolo dobre zvyknut si, ze sa na vas ludia pozeraju este cez prsty. a aj sa dlho pozerat budu, ked nieco napises sem alebo inde na net, nezmenis to, treba realne skusenosti, ktore pridu az casom. a aj vtedy sa nebude dat povedat, ktora skola je lepsia.(moj nazor je, ze lesie skoly su v cr, to je takmer jedno aky odbor) mozno by si sa mohol spytat ty spoluziakov, ci to bolo narocnejsie na szu alebo na uk. viem, ze na uk im obcas hadzu polena pod nohy. ale nie je pravda, ze vsetci z uk su namysleni, stretla som sa aj s nazorom, ze uz by radsej isli na szu. ja by som napriklad bola celkom rada, ak by sa pisal rocne nna vsetkych skolach rovnaky test na zaklade ktoreho by sa dali vedomosti porovnat. motivovalo by to studentov a mozno by nevznikali hadky. takto je to len zbytocne dotahovanie sa. a este k tomu uceniu sa, na kazdej medicine sa treba ucit, o tom nikto nepochybuje. len otazka je, kolko. ja viem o ludoch, co dali v prvom semestri vsetky skusky v predtermine a napriklad na chemiu sa ucili len z knihy na maturitu (viem, ze mate jednu tenku knihu aj vy na chemiu). ako sa im to podarilo, netusim. my sme mali v prvom semestri 2 knihy na chemiu (150 a 200stran A4), pocitacovy test a pisomnu cast a z biochemie 350 stranovu knihu (nieco medzi A5 a A4), zase test, aby si vobec mohol ist na ustnu a potom trrebalo povedat vsetko, co bolo v knihe k teme a nejake veci navyse, ak sa spytal. a prva pomoc, ale to sa ani nerata. kazdopadne chemia a biofyzika boli najlahsie skusky. ci je spravne ucit sa viac a zbytocne alebo menej, neviem. nas ucia zit v strese, lebo naozajstny stres este len pride. akym stylom mate na skuske robenu napriklad anatomiu alebo histologiu, to neviem.
@jalentak: A ešte, aby som nezabudol. Nerobia sa nam ľahko skúšky. Možno by to chcelo nejaký pomer, koľko ľudí vyletí z ročníka pomerne k počtu študentov. A čo mám info za posledný rok, o ľuďoch čo som aj poznal, bolo ich teda dosť. Možno prvý, druhý ročník nejak prelezú, ale lajdáctvo a nevedomosť ťa dobehnú vždy. To platí aj u nás. Presné čísla neviem. Teraz na to nemám čas, aby som si pozisťoval všetky fakty, lebo, možno na tvoje prekvapenie, sa musím ísť učiť.
@jalentak: Ospravedlňujem sa za nepresnosť. Ale ja som tam mal viac faktov, a keď som len tento jeden zmrvil. Zaujímalo by ma ako si dospela k tomu, že sme častejšie v meste, keď si v Brne. To si robíš nejaký prieskum alebo čo. A na základe pár ľudí, čo poznáš, nemôžeš súdiť celý ročník/fakultu/školu.
Budem sa zastávať svojej školy vždy, keď tu bude niekto vypisovať lži a nepravdy. Strašne veľa sprostostí sa hovorí o nás a o našej škole a mrzí ma to. Dávam do štúdia veľa, baví ma to a som zanietený medik. A potom tu príde nejaký UKčkar a začne sa vyvyšovať a tváriť sa, že som niečo menej. Čiže prejav úbohosti a zaostalosti. Ja sa nevyvyšujem nad iných študentov medicíny. Všetci to máme v niečom ťažšie, v niečom ľahšie. My tu nemáme potrebu sa na niekoho vyvyšovať a niekym pohŕdať ako to robí veľká časť študentov LF UK. Minule som niekde čítal jeden výrok od Gándhiho. Najprv ťa ignorujú, potom sa ti vysmievajú, potom proti tebe bojujú a nakoniec vyhráš.
SZUmedik- podavas trochu skreslene informacie. ano, hlasilo sa na szu 600 ludi, ale na prijimacie pohovori ich prislo len 450. a zobrali ich 50. a tento zaujem bol prvy rok, ine roky sa hlasilo ovela menej ludi. kazdopadne narocnost prijimaciek o nicom nehovori. dolezite su vedomosti, netreba si obhajovat svoju skolu, uvidi sa casom (a mozno ani vtedy nie). ja tiez szu vnimam s nedoverou, prave kvoli ludom, ktori tam studuju. parkrat som s nimi preberala veci do skoly a chybali im elementarne znalosti, navyse na medikov dost casu travia v meste, pripadne vonku s kamaratmi. a skusky robia bez problemov. ako je to s praxou na uk, to neviem, som v brne a som spokajna.
@szuckar: SZU je štátna vysoká škola, nie súkromná. Neplatí sa za nič. Iba za štúdium naviac podľa zákona. Ak budeš študovať medicínu viac ako 6 rokov, tak za siedmy rok si priplatíš okolo 860€. Riadne štúdium je zadara.
A stačí ak máš maturitu a urobíš prijímačky a si na škole.
@buska: Prosím ťa odkiaľ berieš názor, že výučba na SZU je zlá? Asi budeš ďalšia zakomplexovaná študentka UK, ktorá nemá ani páru ako to na danej škole vyzerá. Ja neviem, či tam máte na UK nejaké prednášky ohľadom SZU, lebo všetci o tejto škole všetko vedia a furt kydajú. Myslíš si, že nás skúšajú horší odborníci ako vás? Že na klinikách nás učia horší lekári a docenti a profesori ako vás? Že dostaneme skúšky zadarmo? Si pozri kde prebieha klinická výučba na UK a kde na SZU. Máme tie najlepšie kliniky v meste, kam si vy ani nepáchnete. Učia nás odborníci zo špičkových koncových nemocníc. Na stážach musíme makať a nie sedieť v bufete ako vy. A akceptovateľnosť vysokej školy. Prosím ťa, dostanem ten istý titul ako ty. A na Slovensku je taký nedostatok lekárov, že kašlú na to, odkiaľ si. A zahraničnú akceptovanosť, no to ani nejdem riešiť, lebo to je na článok. Si myslíš, že v Nemecku poznajú UK abo SZU? :-D Sa zobuď. Poznajú mená odborníkov, ale o školách nemajú ani páru.
Na SZU sa študuje lepšie, je tu menej žiakov. Som tu jeden z 30 a nie jeden z 350. Vládne tu rodinná atmosféra. Učia nás hlavne klinici (aj teóriu), čiže veľakrát sa nemusíme učiť nepotrebné veci, ale to čo nám do praxe treba. Púšťajú nás viac k praktickej práci, čiže my sa na stážach učíme, nie bufetujeme. A vyhadzuje sa aj tu. Nie je pravda, že každý, kto sa dostane, dokončí. Slabí odpadajú aj tu. Dostať sa na SZU je omnoho ťažšie, ako na UK. Tam zoberú fakt skoro každého. Ku nám sa hlási 600 ľudí, prijmu 30. Na UK sa hlási 1800, príjmu 350. Tu sa dostanú fakt len tí najlepší. Netreba odsudzovať niečo, čo nepoznáš!!!
Chystá sa niekto na Deň otvorených dverí na SZU do BA v piatok 25.11.2011 z okolia To, Pe alebo blízkeho okola?
Ak sa niekto taký nájde budem veľmi rada a prosím napíšte mi na môj mail:monika6632@centrum.sk
szuckar: bol som na tom asi ako ty tiez par rokov po skole na ktorej ani biologia ani chemia, na prijmacky tie otazky z bio a chemie som sa naucil asi za 4 tyzdne este som popri cital aj knihy pre gymnazia a stacilo to. Po prijmackach odporucam pokracovat v uceni.