zopár receptov zo zeleninky ale aj iné pochúťky

Príspevok v téme: zopár receptov zo zeleninky ale aj iné pochúťky
igris

Všetci sa chceme dobre cítiť, dobre vyzerať a fungovať bez únavy. Veľa sa tu už popísalo o "zdravej výžive". Niekto preferuje surovú stravu /pozdravujem dr.Walkra :)/ , niekto zase varenú. Mne a mojmu žalúdku sa pozdáva ich kombinácia a preto by som bola rada keby sme si navzájom vymenili zopár rád a osobných poznatkou. Ďakujem :)

pišta

Mäso je takô „beťárstvo jedno“.
Všeobecne sa za najproblematickejšie považuje bravčové.
Hydinové je kus „lepšie“, ale kurence sú vystavené veľkému stresu + antibiotiká a rastové hormóny, takže...z obchodu skôr nie : ((
Keď hydina, tak domáca, voľne behajúca po dvore a chovaná domácim zrnom.
Ryby sú ľahšie stráviteľné, lebo majú iný pomer tukov, najmä 3 omega nenasýtené mastné kyseliny.
Keď už mäso, tak s mierou. Keď s mierou, tak so zeleninovým šalátom. Nepomerne ľahšie trávi, ako s inými prílohami.

eli

pista, jedna otazka, ak dovolis (mozno uz o tom bola rec, ak ano, sorry). aky je tvoj nazor na maso z hydiny a na ryby?

igris

pridavam recept tiez na zeleninove rizoto :
/ ja ho zatial varim s bielej gulatej ryze, vsetkym nam velmi chuti/
. poprazit RYZU na olivovom oleji, zaliat vodou, osolit, pridat mrazeny HRASOK,KUKURICU a, nechat uvarit
. zatial nacistit a nakrajat cerstvu MRKVU, uvarit na pare
. nakrajat OLIVY !, MLADU CIBULKU, cerstve UHORKY a RAJCINY
. vsetko zamiesat
netrva to cele dlhsie ako 30 min :)
. obcas pre chlapsku cast nasej rodiny pokrajam na tenucke kocky sunku

igris

ach ryza natural, trosku ste ma potesili, ze to neni take lahke, aspon si nemusim pripadat ako "mantak", co nevie ani celozrnnu ryzu uvarit
. budem robit pokusy :)

pišta

Ako varím ryžu natural.
1 diel ryže, 3 diely vody, málinko olivového oleja alebo štipku masla.
Rajnicu prikryjem, vodu uvediem do varu a znížim oheň (na plynovom sporáku) alebo intenzitu špirály (na elektrickom) ma minimálnu mieru ale tak, aby voda ešte vrela.
Nechám vodu úplne vyvrieť.
V prípade, že sa ryža javí ako nedovarená (skúsiť ešte pred vyvrenín vody), dodať trochu vriacej vody, pripravenej v inom hrnci.
Na trhu je niekoľko druhov takejto ryže, treba odskúšať, koľko vody do ktorej.
Soľ a inými prísadami dochucujem až na tanieri.

pišta

Vsuvka – malý terminologický slovník.
.
„Držať palčeky“ is the very nice therm of Syma.
„Držať budzogáň“ is the new therm of Pista.
Vysvetlivky
Budzogáň je stará zbraň našich predkov, spravidla vyrobená z hrčovitého kusa dreva, niekedy obitá plechom alebo kovom. V rukách mocného chlapa bola hrôzostrašnou zbraňou.
„Držať budzogáň“ v tomto duchu znamená byť na stráži a bdieť nad dobrým priebehom určitej udalosti.
V duchu moderného ponímania však môže sa tento terminus-technikus vysvetľovať aj inak....
Takže ja teraz neviem, čo vlastne s tým budzogáňom ďalej...:-)
..
koniec vsuvky terminologického slovníka

pišta

Igris, nemám presné zdôvodnenie okolo citrónovej šťavy, prečo môže ísť do zeleninových šalátov.
Pridáva určitý nový odtieň chuti.
Avšak pozor!.
Keď je tej šťavy viac, môže podporovať nadúvanie a kvasenie v žalúdku.
.
Avokádo asi ako jedno z mála ovocí je povolené s citom používať so zeleninou.
(podobne ako jablko s mrkvou).
Dôvod nevime presne vysvetliť, zobral som to ako fakt od renomovaných autorov kníh. (ale ma to začína zaujímať, skúsim doštudovať, dám vedieť...)
Na adresu avokáda snáď len to, že má viacero kvalitných aminokyselín a kvalitný TUK, dozreté až cca 20%!

eli

teraz sa asi budes smiat, ale kedze mne sa to tiez nedarilo, teraz po opeceni varim tu ryzu tak ako napr. slize, alebo kolienka. skratka ju dam do vody a ked je akurat, tak ju scedim...:) asi je to smiesny postup, ale funguje! no a potom ju uz dam do hrnca a pokracujem:o)

igris

eli, ja somtu natural ryzu uz parkrat skusala, nedarilo sa mi , bielu varim perfektne :(, kolko tam davas vody a kolko ju varis ? skus na hrnceky. Dik