zopár receptov zo zeleninky ale aj iné pochúťky

Príspevok v téme: zopár receptov zo zeleninky ale aj iné pochúťky
igris

Všetci sa chceme dobre cítiť, dobre vyzerať a fungovať bez únavy. Veľa sa tu už popísalo o "zdravej výžive". Niekto preferuje surovú stravu /pozdravujem dr.Walkra :)/ , niekto zase varenú. Mne a mojmu žalúdku sa pozdáva ich kombinácia a preto by som bola rada keby sme si navzájom vymenili zopár rád a osobných poznatkou. Ďakujem :)

eli

ahoj ludkovia! a co tak zapekany karfiol? je to jednoduche a mozete tam dat, co vam zahrada (alebo mraznicka) ponuka. ja vytriem pekac ol. olejom, naukladam sparene rozdelene karfioly a potom uz experimentujem-zelena fazulka, nakrajana mrkva, cibula, cesnak, prip. paprika, paradajky. vrstvim a kazdu vrstvu posypem struhanym syrom. ked je plny pekac, poriadne to natlacim dokopy a oblejem bielym jogurtom a vaj. zltkom. podavam s petrz. zemiacikmi. a ak je k tomu cvikla- MNAM! dobru chut!

pišta

Mandľové mlieko sa robí priamo z vody, v ktorej sa mandle lúhovali. Nelúpané mandle nie sú horké. Skús vyskúšať a čo nechutí, odložiť "do archívu" :- ))

igris

Bananovy koktail
-----------------
1/2 salky KESU orechov poriadne!rozmixovat so salkou vody, pridat 2 lyzicky JAVOR. SIRUPU /alebo ineho sladidla/, 2 BANANY a pridavat este po troche vodu, podla to ho ake huste to chcete, zase poriadne rozmixovat.
Masti vyskusaj :), synator sa oblizoval az za usami :)

igris

Pista, konecne som to nasla, pisal si to v mlieku pre deti :
Mandľové mlieko
-cca 80-100g sladké, nelúpané mandle nahrubo pomlieť alebo roztĺcť na menšie kusy
-nechať v 8 dcl vlažnej vody lúhovať asi 2 hod.
-pomlieť na jemno
-precediť, doplniť trochu medu
-rozmixovať s banánom alebo podávať samé
Toto mlieko je veľmi lahodné (deti si ho určite obľúbia :-)), nealregické, má aj tuky a vápnik.
Skladovať možno 1-2 dni.
Samotné mandle majú cca 2x viac vápnika ako kravské mlieko.
Pomleté mandle, ktoré ostali, podávať s obilovinami alebo zeleninovými šalátmi
Dotaz: tie mandle so supkou nie su po tom horke ?, musim to luhovat ?, tu vyluhovanu vodu vyliat ? alebo dat do koktailu ?
. ja som citala podobne bez supiek a do koktailu necedit
Diki

broňa

taká malá príloha k jedlu, alebo na chlieb (ja ju mám ako hlavné jedlo)
fľašu červenej kapusty - dostať kúpiť v potravinách :-) je v sladkokyslom náleve. Scedím, prípadne pokrájam na menšie kúsky. Primiešať do nej na tvrdo uvarené, nakrájané vajíčka,cibuľu nakrájanú a uvarenú vo vode a kylké pokrájané uhorky.Všetko nadrobno. Posoliť podľa chuti,pokoreniť čiernym korením a pridať tatársku omáčku.
MŇAM!!!
Dobrú chuť všetkým

pišta

Domáci makovník.
.
Potrebujeme (pre 1 osobu):
-3-4 polievkové lyžice maku (domáceho)
-1 malá lyžička medu
-2 grahamové stredne veľké rožky
-tanier
Mak pomelieme. Pridáme malú lyžičku medu. Dobre pomiešame. Rožky rozkrojíme po dĺžke a polovičky natrieme(posypeme) makom a položíme na tanier.. Pomaly prežúvame a vnímame chuť fajnej potraviny. Tanier neschrúmeme, ale pozobkáme z neho, čo sa natrúsilo. Po jedle nepijeme žiadnu tekutinu, najskôr po jednej hodine. Smäd radšej uhasíme najneskôr pol hodinu pre jedlom.
Dobrú chuť! : - ))
.
(Na záver:
Ak si po 2-3 mesiacoch takejto dobroty kúpite „oficiálne“ predávaný makovník a rozbolí vás žalúdok, na vine nie je váš žalúdok...) .: -)

masti

AHojte, boze ste super, potrebovala som takuto temu, uz aj koli sebe aj koli malej, dakujem vsetkym a idem ich postupne skusat:))) ja Vam ponukam jeden recept, robievam ho z file a velmi mi aj mojej malej chuti. plech trosku polejem olivovym olejom, ale fakt malicko, povedal by som ze asi jedna lyzicka, niekedy nedam nic, na to poukladam cibulku na kolieskach, na nu dam rybku, posypem kminom a troskou soli, navrch poukladam osupane cerstve rajcinky, podlejem troskou vody, prikryjem a necham zapiect v rure. Je to taky obycajny recept, ale teraz ma napadol, pri citani prispevku o rybach, papame to so zemiakovym pyre alebo so zemiakmi, niekto moze k tomu papat len salatik - to by schvalil Pista:))

stanka ,

Caute, posielam Vam recept na fajne placičky. Tvaroh, špenat, vajíčka, cesnak, muškatovy kvet, zazvor, sol, korenie a troška struhanky al. krupice, aby sa vytvorilo cestíčko. Na oliovom oleji upiect malicke placky. A ešte MRKVOVE- najemno nastruhana mrkva,syr(nemusi(,vajicka,sol,korenie a tiez struhanku al. krupicu. Dobru chut

pišta

Eli, nevzdaj :-)
Ale možno by to chcelo:
a) budˇzvúčšiť akvárium a dopestovať si ich doma :-))
b) alebo odkukať, ako to robia v Okinawe (dobrý článok v najnovšom čísle GEO magazínu), kde si rýb "užijú" relatívne dosť :-)