Moja 20-ročná dcéra ochorela na schizofréniu, momentálne leží na psychiatrii. Som z toho zúfalá, neviem ako dlho sa bude liečiť a či sa z toho vôbec dostane. Už asi nikdy nebude ako predtým. Kto máte podobné problémy, podeľte sa so mou o svoje skúsenosti a poraďte mi, ako ďaalej žiť.
----------------
"Schizofrénia (Schizofrénne psychózy)" www.zdravie.sk
"Schizofrénia" www.zdravie.sk
Schizofrenia
ahoj pupalka..tak to som velmi rada ze sa tvoja dcera z toho dostala..ja mam priatela s ktorým som uz 2 roky ale boli v tom aj rozchody a ako sme sa naposledy rozisli tak som sa dozvedela ze je na psychiatrii a trpí schizofréniou..chcela som mu pomoct davat mu nadej v uzdravenie a hlavne byt pri nom aby do toho nespadol hlbsie..velmi ho lubim a nechcem ho stratit uz tam je 2 mesiace a zajtra t.j. 4.8.06 príde domov..ideme na chatu tak od pondelka ho berieme so sebou..len sa moc bojim toho ked vybuchne alebo ked nieco zle poviem alebo ja neviem co tak co mam robit v takych situaciach???
prosim Vás poradte mi...
Ahojte všetci, ktorých sa téma schizofrénia a príbuzné psychózy bytostne dotýka. Chcem povzbudiť všetkých, ktorí trpia touto chorobou a ich príbuzných a priateľov, aby sa nevzdávali. Moja, dnes už 21-ročná dcéra, o ktorej som pred 3/4 rokom písala, je už z najhoršieho von. Nakoniec to psychiatri uzavreli ako schizoafektívnu psychózu, o ktorej som si prečítala, že má dobrú prognózu, pokiaľ pacient pravidelne berie lieky, spolupracuje s lekármi a má silnú podporu v rodine a u priateľov. Toto všetko sa snažím svojej dcére zabezpečiť. Keď ju lekárka po vyše 7- týždňovej hospitalizácii a 5-týždňovej ambulantnej liečbe uznala zdravou a schopnou sa zamestnať, hľadala si prácu. Pol roka, takmer denno-denne konkurzy, bez úspechu. Nakoniec som jej zohnala prácu. Nie je síce primeraná jej vzdelaniu, ani bohvieako platená, ale dáva jej pocit potrebnosti, dôležitosti a aj finančnej nezávislosti. Najviac sa totiž bála toho, že ju šupnú do invalidného dôchodku, z toho mala panický strach. Zvláda to napodiv veľmi dobre. Samozrejme, že občas býva unavená, ale to bývame všetci. Preto chcem odkázať všetkým, aby sa nevzdávali. Pacienti, dôverujte svojim lekárom. Príbuzní, priatelia a kolegovia pomáhajte pacientom, ako najlepšie viete a buďte týmto ľuďom silnou oporou, lebo to potrebujú. Vašou odmenou bude prinávrátené duševné zdravie Vášho príbuzneho, priateľa, kolegu.
AHOJTE MNE DIAGNOSTIKOVALI SCHIZOFRENIU PRED ROKOM A OD VTEDY SA ZMENIL MOJ ZIVOT UZ SOM NIKDY NEDOKAZALA BYT AKO PREDTYM BEREM UZ TRETI DRUH LIEKOV LEBO Z TYCH PRED TYM SOM BOLA CELE DNI UTLMENA NEDOKAZALA SOM SA NA NIC SUSTREDIT ZACALA SOM MAT PROBLEMY V SKOLE PREDTYM SOM SI MALA CO S LUDMI POVEDAT A ZRAZU SOM MALA PROBLEMY V KOMUNIKACII PRISLI DEPRESIE A NEKONECNA KAZDODENNOST DNI KTORE MI ZRAZU NEDAVALI ZMYSEL ZACALA SOM SAMU SEBA NENAVIDIET A NEVIEM CI TO CO SA SO MNOU DEJE JE DOSLEDOK CHOROBY ALEBO NESPRAVNE LIEKY...BOLA BY SOM VELMI RADA ZA AKEKOLVEK INFORMACIE OD LUDI KTORY MAJU PODOBNU DIAGNOZU ALEBO O TOM NIECO VEDIA DAKUJEM VELMI PEKNE
Ja mam taky problem. Pred 8 rokmi som dostal elektrosoky/ECT/, Ale neverim tomu , ze som mal kedy schizofreniu, ktorou udajne trpim. Bral som aj lieky, ktore teraz uz neberiem. Nejako sa mi zhorsila kratkodoba pamat. Verim , ze je to kvoli zym sokom. Uvazujem aj o samovrazde, ale neviem sa k tomu odhodlat. Ma zmysel zit dalej?
ahoj silke, urcite zavolaj nejakemu psychologovi.
mozes na tu linku dovery alebo na www.psychoterapia-sk.sk
nemusis sa bat, vypocuju ta, tvoje vlastne stavy ktore popisujes podla mna uz su dovodom k navsteve psychologa. vzhladom na tvoje tazke detstvo/mladost sa niec ani comu cudovat. myslim ze ti tam urcite pomozu.
sformuluj si aj na papier co ta trapi a potom im to par vetami do telefonu povedz. drz sa!
verim, ze Vasa dcera bude v poriadku. Odbornici sa o nu postaraju, pravdepodobne bude brat lieky a dostane sa z toho. Cim neskor schizofrenia prepukne , tym ma lepsiu prognozu... Vedela by som Vam povedat viac, keby ste mi napisali, za akych okolnosti doslo k poruche... Je to dost dolezite. Sciza moze mat roznu zavaznost, ale lieky v dnesnej dobe naozaj pomahaju. Ak ich vasa dcera bude brat poctivo tak sa z toho dostane a snad sa to uz nikdy nevrati. Netrapte sa, psychiatri jej urcite pomozu a ona sa vrati do bezneho zivota uplne funkcne. Drzim palce a hlavne vela sil...
Ahoj.Mam kamaratku,ktora trpi schyzofreniou.Zacalo to u nej tym,ze zistila,ze manzel ju podvadza a ma milenku.Tak sa zrutila,ze sa liecila na psychiatrii a zistili jej schyzofreniu.Bola tam styry mesiace a uz je opat doma so svojim dietatom.Viem,ze berie este lieky,ale kazdym mesiacom jej davku znizuju,as jej vraveli ze napokon vsetky lieky vysadi.Verim jej,ze sa s toho uplne dostane.Ma noveho priatela,v ktorom ma velku oporu a to jej pomohlo,aby sa s toho zrutila.drzte sa,verim,ze aj tvoja dcera sa s toho coskoro dostane.pa
Ilus
Najprv by som ti chcela povedat,ze je dobre, ze sa to snazite riesit.ale ked nemate s jeho psychiatrickou dobre vztahy, neviem, ci by nebolo rozumne bud si to s nou vydiskutovat alebo ju vymenit...
Vies, schizofrenia je velmi zlozita choroba a aj ked su lieky,sluzia vlastne len na utlmenie prejavov.kedze vedci nevedia presne urcit pociatok tejto choroby, je to zlozite.
Je to psychicka choroba,takze 100% vyliecenie nie je v ziadnom pripade mozne.Velmi zalezi aj od druhu schizofrenie.vies ktorou trpi tvoj brat? Vies,v prvom rade sa s tym musi naucit zit okolie choreho, ale hlavne, musi sa s tym naucit zit ON!je to nesmierne narocny a dlhodoby proces,ale s odbornou pomocou a podporou okolia to moze zvladnut.
Drzim palce a ozvi sa este nekedy.Ked som objavila toto forum,dost mi to pomohlo.Cau
aniel,uz som nad tym vazne uvazovala.ale stale nejako neviem nabrat odvahu.ako mam zacat???je tazke zdoverit sa cudzej,aj ked viem, ze mi moze pomoct...Ale uz to asi potrebujem.
a ta linka je bezplatna, lebo to by bol inak dost problem... Dakujem,ze sa snazis poradit mi!!!cenim si to.urcite sa ozvem, ci uz pomoc najdem, alebo ne.
poradit prosim. moj brat ma schizofreniu a dnes oznamil ze uz pol roka neberie predpisane lieky. lieci sa od decembra 2004. vsimli sme si ze je nejaky cudny...zacal sa menit...akoto moze dopadnut?? co mozme ocakavat?? zajtra ideme za jeho psychiatrickou, z ktorou vsak nemame dobre vztahy... dakujem