Schizofrenia

Príspevok v téme: Schizofrenia
pupalka

Moja 20-ročná dcéra ochorela na schizofréniu, momentálne leží na psychiatrii. Som z toho zúfalá, neviem ako dlho sa bude liečiť a či sa z toho vôbec dostane. Už asi nikdy nebude ako predtým. Kto máte podobné problémy, podeľte sa so mou o svoje skúsenosti a poraďte mi, ako ďaalej žiť.
----------------
"Schizofrénia (Schizofrénne psychózy)" www.zdravie.sk
"Schizofrénia" www.zdravie.sk

pupalka

Keďže som otvorila túto diskusiu, chcem poďakovať všetkým, ktorí ma podporili a tým, ktorí majú podobné problémy odporúčam nasledovné stránky. Dôkladne som si preštudovala všetky dostupné informácie o scizofrénii a našla som tam aj niektoré protirečivé informácie.Moja dcéra je na tom už oveľa lepšie. Po 7-týždňov trvajúcej ústavnej liečbe navštevuje teraz ambulantne stacionár, kde sa učí zvádať rôzne záťažové situácie.V niektorých veciach sa zmenila k lepšiemu oproti obdobiu pred vypuknutím choroby. Je vnímavejšia voči svojmu okoliu, nie je taká zahľadená do seba, viacej mi pomáha v domácnosti sama od seba. Myslím, že v jej prípade psychiatri odviedli kus dobrej práce. Viem, že ešte nie sme za vodou, čaká nás ešte dlhá cesta, kým sa celkom začlení do spoločnosti, nájde si primeranú prácu a priateľa, ktorý bude tolerantný voči je chorobe. Ten posledný ju nechal práve kvôli tomu.

cz.lundbeck.com
www.pfizer.sk
www.dusevnezdravie.sk
www.schizofrenia.szm.sk
www.stopstigmapsychiatrie.cz

jatyon

Liečba neuroleptikami
V psychofarmakológii dochádza k veľkým pokrokom. Jedným z dôkazov môžu byť aj neuroleptiká, ktoré sa používajú práve pri liečbe schizofrénie.
.
Vďaka odborne vykonávanej neuroleptickej liečbe počas 4-8 týždňov dosahuje 65 % liečených pacientov uspokojivý výsledok a asi u 1/3 sa nedosiahne uspokojivý výsledok. Výhodná dávka neuroleptika je jedenkrát denne alebo týždenne. Osvedčuje sa tiež použitie injekcií – niekedy stačí jedna za tri až štyri týždne.
.

Akútne bludové a halucinogénne symptómy sa liečia vysoko potentnými neuroleptikami. Ak je v popredí psychomotorický nepokoj, využívajú sa nízkopotentné neuroleptiká.
„K opakovanému prepuknutiu schizofrénie dochádza často vtedy, keď chorý prestane užívať lieky bez vedomia lekára. Preto je tak dôležité, aby medzi lekárom a chorým bol taký vzťah, že sa chorý nemusí obávať zveriť sa lekárovi...“

jatyon

U pacienta so schizofréniou dochádza k rozštiepeniu mysle a celkovému úpadku osobnosti.
.Pacient je vzťahovačný, neustále prenasledovaný bludmi a myšlienkami, rozpráva si sám pre seba, vytvára umelý svet. Je veľmi komplikované si len predstaviť čo človek postihnutý touto chorobou prežíva.
.
K paranoidným vplyvom sa pridružujú poruchy pohybu (schizofrenik je schopný celé hodiny vydržať v neprirodzenej polohe) a vnímania. Citová otupenosť, inokedy extrémna precitlivenosť je sprevádzaná tvorbou neologizmov a nezmyselných súvislostí.
.
Schizofrenik je veľmi plachý a neustále stráca spoločenskú istotu a svoje miesto v spoločnosti. Emócie sú vystupňované a nezodpovedajú situáciám, ktoré život prináša. Schizofrénia má veľa podôb, sú ľahšie prípady aj veľmi závažné. Sluchové a vizuálne halucinácie sú tiež sprievodnými javmi choroby.
.
Nie je vymedzená presná doba prejavu choroby, avšak najčastejšie k schizofrénii dochádza medzi 16. - 25. rokom života (je možný prejav už v ranom detstve). Schizofrénia môže vážne poškodzovať mozog, ale taktiež môže naraz odoznieť bez porúch kognitívnych a intelektových funkcií. Dedičnosť hrá veľkú úlohu pri vzniku choroby.

???

Tiez zijem s diagnozou schizofrenia.Koli psychickym problemom som sa dostal na psychiatriu o nieco neskor ako v dvadsiatke. Nassadili mi silne davky neuroleptik. Asi dva roky mi zneprijemnovali zivot viac ako predchadzajuce psycicke problemy. Potom som ich vysadil a zhruba dva roky bolo vsetko v poriadku. Potom ma znova zacali otravovat najrozlicnejsie hlupe myslienky a o nico neskor aj nespavost. Rozhodol som sa navstivit ineho psychiatra, tentokrat to bola psychiatricka. Na druhykrat, asi po
dvoch mesiacoch nasla liek, ktory som neskor zacal uzivat len na noc v minimalnej davke. Dobre spavam a cez den niesom utlmeny. Zacalo sa mi darit. Moje emocie sa nemenia na nezvladnutelne myslienky. Dufam, ze to takto vydrzi co najdlhsie. Ten liek sa vola Seroquel.

jana_10

ahoj pupalka...drzim ti palce mam 27 a tiez bojujem s psych.problemami...tiez bolo zle...velmi mi pomohla podpora mami...povzbudenie,,treba verit e nevzdavat to...pracujem dalej ako ucitelka...tiez som presvedcena ze to zacalo koli psych.nepohode v detstve..tak tlaku z vonku...vysokymi narokmi aj samej na seba...smrt blizkeho cloveka...nespokojnost so zivotom....drz sa

pupalka

Všetkým ďakujem za slová podpory. Moja dcéra je na tom už oveľa lepšie, dostala už zopár elektrických šokov a dalo by sa povedať, že sa "znormalizovala". Viem, že ešte dlho potrvá, kým sa vráti domov a ani potom ešte nebude "za vodou". Problém bude nájsť pre ňu aj vhodné zamestnanie (o to posledné prišla práve v dôsledku choroby, nebola schopná sa súsrediť na prácu) a zabezpečiť jej také domáce prostredie, aby sa to už nikdy nezopakovalo. Bude to ťažká úloha, ale dúfam, že to všetci zvládneme.

jatyon

... aj ked "preco prave ona" je casta otazka ..... odpoved na nu (ak by si ju aj vedela) .. nic neriesi.
treba to "prijat" a hladiet dopredu. ide sa dalej ....
drzim palce.