Moja 20-ročná dcéra ochorela na schizofréniu, momentálne leží na psychiatrii. Som z toho zúfalá, neviem ako dlho sa bude liečiť a či sa z toho vôbec dostane. Už asi nikdy nebude ako predtým. Kto máte podobné problémy, podeľte sa so mou o svoje skúsenosti a poraďte mi, ako ďaalej žiť.
----------------
"Schizofrénia (Schizofrénne psychózy)" www.zdravie.sk
"Schizofrénia" www.zdravie.sk
Schizofrenia
mam 24 rokov mam paraoidnu schizofreniu uz sa liecim 1 rok este sa mam liecit 4 roky beriem abilify vôbec ma neutlmuje po roku sa citim uz na 90% dene si robim rozvrch co spravim-cvicim,riadim,plavam,pozeram telku,citam, vecer idem medzi ludi na kofolu alebo nealkoholicke pivo zo zaciatku som chodil s rodicmi,bratom teraz chodim aj sam proste sa snazim zamesnat si hlavu na cely den a urcite to pomaha k rychlejsiemu uzdraveniu len to treba postupne
Nedá mi necitovať uvedenú publikáciu v súvislosti s alkoholom:
Proč je užívání alkoholu a drog pro osoby s psychózou nebezpečné?
Největším rizikem zneužívání alkoholu a drog je skutečnost, že rychle vedou k výraznému zhoršení psychického stavu. Většina drog zvyšuje v nervovém systému koncentraci přenašeče dopaminu. Právě zvýšení hladiny dopaminu je faktor, který psychózy může způsobovat i bez přítomnosti drog. Je to mimo jiné také důvodem, proč řada stavů navozených drogami je velmi podobná nebo úplně stejná jako stavy při psychózách. Zjednodušeně je možné říci, že drogy působí podobně jako psychóza a opačně než antipsychotické léky. Zneužívání drog tedy může psychózu vyvolat a u osob, které již psychózu prodělaly, způsobit její návrat (relaps).
Nebezpečí užití drog vzhledem k psychotickému onemocnění:
* Může zhoršovat probíhající psychotické obtíže a zkreslovat jejich příznaky.
* Může vytvářet zcela nečekané reakce v kombinaci s léky, které nemocný užívá (např. zvýšení útlumu, ztrátu vědomí).
* Může reaktivovat psychotické příznaky, které byly odléčeny.
Druhým velikým rizikem je rozvoj závislosti. Alkohol a všechny drogy vedou dříve či později k závislosti. Člověk přestává myslet na ostatní věci a touží jen po droze; nemá-li ji, pociťuje nepříjemné abstinenční příznaky a je nešťastný. Pro dosažení drogy pak udělá cokoli a závislost může vést až ke kriminálním činům. Závislý člověk postupně ztrácí to, čeho v životě dosáhl, rozpadá se mu rodina, přichází o zaměstnání, ztrácí své rozumové schopnosti a paměť a propadá se na dno společnosti. Je nutné myset na to, že riziko vzniku psychózy není nutně závislé na schopnosti jednotlivých drog způsobit závislost.
Dlouhodobé zneužívání alkoholu a drog navíc nepříznivě mění samotné jádro osobnosti člověka; typický je například rozvoj podezíravosti a žárlivosti.
Ostatní nebezpečí jsou stejná pro všechny pravidelné konzumenty drog – ztráta zájmů, ztráta kontaktů s blízkými, obtíže v zaměstnání, obtíže s udržením životního stylu, event. možné konflikty se zákonem. Jestliže průběh některých psychotických onemocnění může přinést podobné problémy, drogy je ještě zvýrazní.
Nezanedbatelná rizika jsou spojena rovněž s nebezpečím pro tělesné zdraví. Většina drog je v organismu odbourávána játry a jejich zneužívání proto vede k jejich přetížení a poškození, které může končit až smrtí.
Dojde-li k rozvoji závislosti na návykových látkách, velmi se komplikuje terapie psychózy. Léčba závislostí je sama o sobě velmi složitá a u osob s psychózou je ještě mnohonásobně těžší. Odvykací léčbu komplikují často relapsy psychózy.
Požívání alkoholu je společenský zvyk, který – pokud přeroste ve škodlivé užívání či závislost – s sebou přináší řadu závažných zdravotních a sociálních důsledků. Pacienti trpící psychózou by proto měli být velmi opatrní v jeho požívání. Alkohol sám o sobě je při pravidelném a nadměrném užívání tzv. depresogenem (navozuje smutek, depresivní prožívání), vyvolává agresivitu, pocity frustrace, hněvu a u nemocných psychózou může spouštět psychotické příznaky. Dalším nebezpečím je možnost jeho interakce s psychofarmaky a např. vznik útlumu či ztráty vědomí. V období akutních psychotických obtíží je požití alkoholu dle našeho názoru zcela vyloučeno.
Jednoznačnou zásadou pro nemocného psychózou je tedy neužívat drogy a nepožívat alkohol.
Odkaz pre ewicku: alkohol a schizofrénia a akékoľvek psychiatrické ochorenia sa absolútne vylučujú. Alkohol, drogy, návykové lieky dokonca môže byť spúšťačom schizofrénie.Moja dcéra bola na PN skoro 9 mesiacov. Prácu si hľadala 5 mesiacov bez úspechu. Nakoniec som jej prácu našla ja. Nezodpovedá síce jej vzdelaniu, ale je rada, že ju má, lebo sa stala aspoň sčasti nezávislou. Na žiadne sedenia už nechodí, ale lieky berie a pravidelne chodí na kontroly k psychiatrovi. V robote vedia, že je psychiatrická pacientka, nedalo sa to utajiť, keďže sa musí pýtať raz za mesiac na kontrolu k psychiatrovi, ale zdá sa, že to akceptovali. Dokonca sa o jej chorobu zaujímali, doniesla im prečítať literúru, čo som jej vytlačila z netu, ktorú som odporučila aj vám.
Odkaz pre pistu: ak sa má tvoj syn vyliečiť, bez liekov a s alkoholom je to absolútne vyliečené. Ak nebude spolupracovať s psychiatrami, je stratený prípad.
Odkaz pre ellu:
Diagnostikovať schizofréniu je veľmi zložité, dokáže to len skúsený psychiater na základe dlhoročných skúseností a hlavne na základe psychických prejavov pacienta. Snáď len MR mozgu môže vykázať určité odchýlky v hemisférach oproti mozgu zdravého človeka. Takisto pri depresiách, ktoré sa liečia preparátmi lítia (Contemnol), môže byť zistená nízka hladina v krvi pacienta. Základom liečby všetkých psychiatrických ochorení je uvedomenie si choroby a ochota spolupracovať s psychiatrom. Žiadny psychotik sa necíti byť chorý a to je na liečbe psychotikov to najťažšie. Ešte raz doporučujem všetkým postihnutým nielen si prečítať, ale podľa možnosti aj vytlačiť alebo kúpiť publikáciu, ktorú som už raz doporučila, je skvelá. Sú tam rady ako pre pacientov, tak aj pre ich príbuzných.
www.psychozy.info
damaxy dakujem velmi za tvoj prispevok,velmi mi to pomohlo v tom momente ako som si to citala,aj sa mi lahsie dycha,presne tak ako si to opisoval mi to prebieha,aj ten pocit ze ma to likviduje.mam antidepresiva,dnes je osemnasty den,co ich uzivam,zatial velmi nezaberaju,viem ze to moze trvat aj mesiac kym zaberu,najhorsie je ze sa to snazim pred okolim skryvat,a ked som sama uplne saliem.zatial vsak bojujem vsetkymi silami a verim ze to zvladnem.
Dobrý deň.
Mám podozrenie, že u mňa v rodine bola nesprávne určená diagnoza-schizofrenia. Podľa mne dostupných materialov príznaky chorý nemá. Je možné liečiť schizofreniu liekom pirabene1200mg ? Žiade iné lekár nepredpísal. Vie mi niekto odpovedať odborne? Chcela som zmeniť lekára, ale keď som povedala meno súčasného lekára, každý cúvol. Ako sa da vyšetriť anonymne?
via ja si myslím,že psychiater vie odčítat o čo sa jedná a pri panickom ataku máš pocit,v jeho závere,že sa zošalieš,alebo,že ti preskočí,proste všetko dokopy sa to zmieša a spojené s depresiou to ti môže takto katastrofalne prebiehat.Neviem aké lieky ti dávajú,ale kým zaberú musíš si to ešte trochu prežit no potom sa stav zlepšuje.U mna velmi pomaly to bolo ale zabralo.Moj názor na tieto ochorenia je taký,že nevieme utriedit v hlave veci a nosíme ich v sebe kým nás to nezačne likvidovat.Vtedy to prepukne,no to čo sa nazbiera treba pomaličky a za pomoci liekov opat dat do poriadku.Lenže to chce kus práce na svojom vedomí postojoch k životu k ludom a utvorit si ochranný plôtik a zvážit čo si pustím do hlavy.Neboj sa niekedy stojí za to život zmenit od základov,ked nevieš vyriešit stav v ktorom sa nachádzaš.Alebo sa zmenís ty,alebo to ostane po starom.No tak si vyber.V živote je to pekné že sa dajú v nom robit zmeny podla tvojej chuti,len treba odvahu vypustit z klietky.
pred dvoma tyzdnami ma zacali prenasledovat desive myslienky neviem sa s nimi vyrovnat,uvedomujem si ze su sialene ale uplne ma zozieraju,pred rokmi som sa liecila na depresiu a uplne som sa s toho dostala.uz vtedy som mala take myslienky ale v slabej forme.zacala som mat strach z televizie,psychotrilerov a vsetkych negativnych veci.ako keby som si zacala sama vsugerovavat ze som sialena.vo vztahu mi to dlho neklape,az mi to vyustilo do panickeho ataku.po nom som uplne pohltena strachom.psychiater mi povedal ze trpim panickou poruchou a depresiou.mam teraz lieky ktore maju vela neziaducich ucinkov ako aj halucinacie a psych.poruchy.vsetko to strasne prezivam,aj neziaduce ucinky.bojim sa choroby.mam 27 rokov,a chcela by som vediet ci netrpim schyzofreniou ako dlho moze trvat lekarovi kym to zisti a ci sa moze mylit.alebo sa da tato choroba vsugerovat a pritom na nu netrpime?ked som si totiz citala o tejto chorobe mam pocit ze ju mam.dakujem za kazdy nazor a prispevok.
Ja mám tie bracha, čo mu to diagnostikovali. Mám len jednu otázku. On nechce brat žiadne lieky, ani si nechce dávat pichat žiadne inekcie!!! Ako sa to dá inak liečiť??? Lekarom je ukradnutí, povedali, "ak to nechce brat, tak si ho vyradia z evidencie".
Poznáte v BA nejakého dobrého psychologa aj psychiatra pre dospelého človeka??? Dakujem za odpoved
Môjmu synovi diagnostikovali sch. pred troma rokmi .Odvtedy sa liečil na psych.3x.Bolo to s ním ťažké,a ešte aj je .Vje čo nesmie a aj tak to robí./alko.../.Nechce to pochopiť že nemôže.Kamaráti sú na prvom mieste.Zamestnaní vyskúšal niekoľko ale nikde nevydržal .Financie žiadne , iba od nás.A to je ťažké pre rodinu.Teraz mu priznali dôchodok tak hádam to trochu pomôže.Na naše a ani na rady lekárky moc nedá.Prikývne že súhlasí a to je všetko.Je to pre nas veľké trápenie .Boli časi ked som myslel že sa zbláznim,nebol som ničoho schopný.Ale žiť sa musí .Proste asi to takto má biť.
S refrénom piesne ZAHOĎ STAROSTI,POZRI AKÝ JE KRÁSNY DEŇ/aj keď prší/ sa mu snažíme pomáhať aj ďalej a je to tak oveľa ľahšie.Myslím , že pokiaľ to nepochopí on a nevyrovná sa stým , ta sa nič nezmení.
Ak viete niekto poradiť ta k kľudne ,príjmeme každú radu .
Ďakujeme.
A ešte .Mne veľmi pomohol kostol.
Damaxy dakujem ti a dúfam že sam konecne pochopi co je pre neho v zivote najdolezitejsie teda lepsie povedane dolezitejsie ako alkohol..a co mam robit ked niekedy pride a povie mi ze mal len jednu borovicku alebo nieco???ja mu chcem pomahat ale ked nebude mat pevnu volu tak to asi nepojde tak dalej ale opustit ho tiež nechcem..do roboty este nechodi stale sa vyhovara ze ma PN pisanu do neviem kedy a jemu sa nikde nelubi vsade malo platia a atd...mal by sa co najskor zamestat je to dobre ked sa dostane hned do roboty??alebo je lepsie ak je nejaku dobu este doma??? boze ja som z toho uz uplny magor..
pupalka kedy si nasla pracu tvoja dcera?? aj im dala nejake papiere o tej chorobe ze ju ma??? nasla si ju sama alebo jej ju ponukli???
dakujem za tie adresy ktore si nam ponukla su uplne super...
pupalka a este nieco chodi tvoja dcera na nejake sedenia alebo take nieco???
dakujem moooooc za rady..