Moja 20-ročná dcéra ochorela na schizofréniu, momentálne leží na psychiatrii. Som z toho zúfalá, neviem ako dlho sa bude liečiť a či sa z toho vôbec dostane. Už asi nikdy nebude ako predtým. Kto máte podobné problémy, podeľte sa so mou o svoje skúsenosti a poraďte mi, ako ďaalej žiť.
----------------
"Schizofrénia (Schizofrénne psychózy)" www.zdravie.sk
"Schizofrénia" www.zdravie.sk
Schizofrenia
taliansko dopadlo velmi dobre bol som tam mesiac robil som jedenastky len vecer som isiel skorej spat ako ostatny bol som dost unaveny asi s liekov.
Dakujem ti moc za podporu . . . idem skusit spravit niejaku stranku...smerovanu na toto . . . ak ma niekto niejake skusenosti...budem velmi rad ak mi s tym pomozete (THX!!!)
ahoj ..nemusíš sa báť..dá sa to vyliečiť..teda je nádej...môj bývalý priateľ mal tiež schizofréniu a žije teraz aktívny živto...treba síce na to dohliadať braním liekov a taktiež pravidelnou návštevou pzychológa ale nemusíš sa báť ostatný ak to pôjde dobre vôbec nezistia že jej niekedy niečo bolo...tak dúfam že sa čoskoro vylieči držím prsty..uvidíš bude to dobre
Večer si sa cítil zvláštne. Sucho v ústach, telo akoby patrilo cudziemu človeku. Nevedel si sa sústrediť na písanie, nemal si chuť jesť. Odložil si stretnutie, ktoré si mal dohodnuté a na ktoré si sa dávno tešil. Zavrel si oči a pokúšal si sa zaspať. Myšlienky ti vírili hlavou, nevedel si ich spomaliť ani kontrolovať. Stratil si kontrolu nad ich tryskom. Zvnútra, niekde od srdca či bránice prichádzal tlak a zovretie, ktoré si nevedel identifikovať. Zovretie silnelo a dusilo a ty si sa pokúšal zaspať. Márne. V jednej chvíli, keď už si mal pocit, že sa topíš a nevládzeš sa nadýchnuť, strhol si sa na posteli premknutý hrôzou. Získal si vedomosť: tým zovretím je hrôza sama.
Noc si strávil zvinutý do polohy embrya, alergický na dotyk, ľútosť, súcit aj blízkosť. Prosil si, sám nevediac koho, aby to skončilo. Obrazy, ktoré si videl na pomedzí sna a reality, boli tvárami démonov. Sľubovali ti šialenstvo, sľubovali ti hrôzu. Bez dôvodu. Bez príčiny. Bez tvojho zavinenia.
Od strachu si otvoril oči a dúfal, že to prejde. Tváre zmizli. Hrôza zostala.
V jednej chvíli ťa napadlo, že hrôza, ktorá ťa drží vo svojich rukách a pomaly drví zvyšky tvojho rozumu, vedomia a radosti, tu zostane navždy. Že to už nikdy neskončí. Vtedy si si prvýkrát povedal, že z tohto pekla už neunikneš. Že sa z neho môžeš iba zabiť. Otvorila sa ti brána pekla.
Utekal si do kúpeľne, ovlažil si si tvár a pýtal si sa sám seba či je toto koniec. Koniec tvojej existencie medzi normálnymi, zdravými, šťastnými ľuďmi. Koniec tvojho rozumu. Pozeral si sa v zrkadle na vystrašené zviera. Tvoje oči videli tvár niekoho cudzieho. Do svitania si už nezaspal.
O piatej ráno si s nesmiernou námahou prehltol kus vianočky, ranná hygiena ťa stála nadľudské úsilie, tvár v zrkadle patrila stále niekomu cudziemu. Cítil si intenzívnu bolesť hlavy, na chvíľu ťa napadlo, či sa takto neprejavuje tumor, v lepšom prípade schizofrénia...
Cestou do práce si sa chvel strachom a nevyspatosťou. Ľudia v autobuse sa na teba dívali zvláštnymi pohľadmi a priestor bol pritesný. Opäť si pocítil tlak v hrudi, opäť si cítil päsť, ktorá ti zvierala hrtan, o chvíľu bola hrôza tak neznesiteľná, že si musel vystúpiť.Čierne myšlienky – tak si ich nazval – ti prúdili boľavou hlavou. Ani stopa po radosti, ani stopa pokoja, iba strach a úzkosť.
Prestal si sa tešiť na spánok. Do postele si líhaš so strachom. Vieš, čo k tebe príde namiesto spánku. Prestal si sa tešiť, prestal si vnímať príjemné. Čierne myšlienky a úzkosť ťa začali sprevádzať dňami, noci sa stali cestou peklom. Farby sa vytratili, zostala šeď.
Viem ako ti teraz je. Viem to preto, lebo som tam bol sám. V tých nociach aj v tých dňoch. Videl som za bránu pekla, pocítil som dych priepasti.
Vydrž.
Raz pochopíš, že si dostal dar. Že tvoja vnímavosť otvorila bránu, ktorou si zahliadol najhlbšiu priepasť smútku a strachu.
Raz uveríš, že si získal - schopnosť cítiť strach druhých ľudí, vidieť brány pekla aj v očiach tých, ktorí to pred inými nikdy nepriznajú, súcit, vcítenie do utrpenia druhých bytostí.
Vydrž.
Poďakuj sa za dar menom úzkosť. Stal si sa jedným z tých, ktorí zahliadli dno priepasti. O pár dní sa pohneš ďalej, o pár mesiacov bude lepšie. Niečo v tebe však zostane. Nezabudneš.
Vydrž.
Nie si sám.
Je nás viac, než si vieš predstaviť.
Peto Rolny
Nie som autorom tohoto clanku, ale je to velmi dobre. Moj brasko ma Schizofreniu a ja mu chem strasne pomoct.Ak by sa niekto nasiel kto by schcel pokecat mam icq v mene a email tak isto dakujem velmi kto napise (rad sa podelim o skusenosti)
ewička,
ešte som ti zabudla povedať k tým liekom. V žiadnom prípade nemeňte dávkovanie svojvoľne bez porady s lekárom. Moja dcéra berie Seroquel 3-krát denne celú tbl a k tomu ešte 2-krát denne Depakine Chrono a Contemnol a musí normálne fungovať v práci.
Milá ewicka,
moja dcéra nebola na PN preto, že to bolo nevyhnutné z hľadiska liečby, ale preto, aby dostávala nemocenskú, kým si nenájde prácu a nebola bez peňazí. Už v januári ju uznali práceschopnou a odvtedy si hľadala prácu. Či je taká, ako predtým, ťažko posúdiť, preto že zmeny povahy začali u nej už v puberte a vždy bola trochu iná ako je vrstovníci. Pomerne uzavretá, mala len málo priateľov a ťažko nadväzovala nové kontakty. Jednoznačne je ešte nie je celkom v poriadku. Veď preto ešte berie lieky a liečba može trvať 2-5 rokov, v niektorých prípadoch doživotne. Je veľmi nesamostatná, urobí všetko, čo sa jej povie, ale nič neurobí sama od seba. Jej vôľové vlastnosti, ktoré ani predtým neboli silné, sú ešte viac oslabené. Aj ona býva často unavená a potrebuje viac oddychovať. Najmä keď má 12-ku. A veľmi pribrala. Vždy mala sklony k obezite a mala miernu nadváhu, teraz sa to rapídne zhoršilo. Behom hospitalizácie pribrala 10 kg a od januára doteraz ďalších 10 kg.
Veľmi si cením to, že sa snažíš priateľovi pomôcť a že ho chceš aj napriek jeho chorobe. Moja dcéra to šťastie nemala. Priateľ ju nechal, keď sa o tom dozvedel. Možno je to tak lepšie, lebo aj jeho brat je schizofrenik, tak vedel, čo to obnáša a dedičná predispozícia by sa ešte znásobila. Držím ti palce aj tvojmu priateľovi.
Tak ahojte..
Mollko tak čo ako si dopadol v tom Taliansku??
Dakujem ti pupalka mooooc za rady ktoré tu davas aj za tie www stranky objednala som si odtial aj knihu Jak se lecime psychozou - mala by mi prist do konca septembra a posielaju ju zdarma..
Tvoja dcera musela byt na PN alebo preco bola tak dlho 9 mesiacov??
Nebolo by lepsie keby uz moj isiel do prace alebo ja neviem co je dobre..lebo tieto dni nic nerobi len je doma spi papa a pribera..jeho mama mu povedala ze na robotu sa pojde pytat nejak na jar..nieje to neskoro alebo je to dobre ked nastupi neskorsie do prace teda ovsem jak si nejaku najde???berie lieky SEROQUEL dava si polku rano o 8 hod a celu vecer o 18hod.potom je taky ospaly ani rozpravat sa s nim poriadne neda..je taky o nicom..nemohlo by sa to zmenit ten cas ze napriklad dal by si rano o 9hod a vecer o 21 hod??? ci to sa musi spytat svojej lekarky???mne uz zacina z toho niekedy uz nacisto svitori..
pupalka a tvoja dcera je teraz uz uplne normalna ako bola predtym??
a neboj sa mozno si najde priatela ktory ju bude milovat a budu mat aj deti..
nie som dufam na svete jedina ktora chce pomahat a lubit nikoho kto trpi psychickou chorobou..aj ked viem ze nase deti mozno budu v buducnosti trpiet takisto schizofreniou ale budem verit ze sa tak nestane..lubime sa a planujeme si buducnost a na minulost radsej nespominame..a svoju buducnost chcem prezit s nim.....
Milý mollko, gratulujem. Ideš na to veľmi dobre. Ešte by ma zaujímalo, či si zamestnaný