Moja 20-ročná dcéra ochorela na schizofréniu, momentálne leží na psychiatrii. Som z toho zúfalá, neviem ako dlho sa bude liečiť a či sa z toho vôbec dostane. Už asi nikdy nebude ako predtým. Kto máte podobné problémy, podeľte sa so mou o svoje skúsenosti a poraďte mi, ako ďaalej žiť.
----------------
"Schizofrénia (Schizofrénne psychózy)" www.zdravie.sk
"Schizofrénia" www.zdravie.sk
Schizofrenia
Žeby sa minuli problémy??? Všetky problémy sme vyriešili. Rada by som sa s niekym porozprávala, ale ako vidím nemám s kým, tak sa musím sama so sebou. Ako sa máte ľudia??? Ako pacienti??? Ako priatelia??? Ako príbuzní???
Pre všetkých, ktorých sa to týka, citát s mnou doporučovanej publikácie. Dozviete sa toto a ešte omnoho viac:
Alkohol a ilegálne látky nie sú riešením
Mnohí ľudia so schizofréniou sa utiekajú k alkoholu a/alebo nezákonným látkam a snažia sa tak uľaviť si od symptómov alebo sa snažia zbaviť pocitov strachu, izolácie alebo depresie. Medzi mladými ľuďmi so schizofréniou je obvyklé najmä požívanie amfetamínov a iných látok, napríklad kokaínu.
Hoci niektorí ľudia tvrdia, že požívanie nezákonných látok im poskytuje dočasnú úľavu alebo obnovuje ich normálne správanie alebo otupuje ich symptómy, z dlhodobého hľadiska to môže symptómy schizofrénie zhoršovať. Existuje nespočetne veľa dôkazov, že tieto látky zhoršujú psychotické príznaky schizofrénie – paranoiditu, halucinácie a bludy. Môžu tiež „spustiť“ psychotickú epizódu schizofrénie, dokonca aj u tých ľudí, ktorí nikdy takúto epizódu nemali, no majú riziko, že sa u nich schizofrénia rozvinie – napríklad ľudia, ktorých blízki príbuzní trpia schizofréniou.
Ak si „liečite“ príznaky schizofrénie takými látkami ako kanabis, zdržiavate tak aj nasadenie potrebnej antipsychotickej liečby. Čím neskôr sa začnete liečiť liekmi a inými druhmi liečby, tým budú epizódy schizofrénie trvať dlhšie. Tým sa znížia vaše šance na zlepšenie života a možnosť mať svoj život pod kontrolou.
1. Pre cailitu:
Ak ťa zaujíma problém schizofrénie, odporúčam skvelú českú publikáciu (ktorá je už aj v slovenčine), o ktorej som tu už niekoľkokrát hovorila www.psychozy.sk, tu nájdeš odpovede na všetky svoje otázky.
2. Pre hailie selassieho: (ozaj, vieš, kto to bol?)To platí aj pre teba,hlavne čo sa týka drog. Schizofrénia a drogy majú jedno spoločné:
shizofrénia je vyvolaná chemickými zmenami v mozgu, ktoré sa odohrali ešte počas vnútromaternicového vývinu, človek sa narodí s predispozíciou na schizofréniu a za určitých nepriaznivých okolností sa u neho prejaví. Drogy tiež spôsobujú chemické zmeny v mozgu a ich užívanie zákonite vyvolá psychické zmeny osobnosti až schizofréniu. A tí, čo ju už majú, si užívaním drog a nebraním predpísaných liekov znižujú šance na vyliečenie a normálny život.
Pre Cailitu,
schizofrenia je dusevna choroba,sposobena poruchou cinnosti mozgu.Chory ma problem rozlisit co je skutocnost a co jeho myslienka,nekomunikuje,stale spí,ma strach z ludi,nic ho nebaví,moze mat halucinacie,strasne tazke sny,zmeny nalady,nesustredenost,prestava dbat o seba.....Neprajem ti to zazit!!!
pre pupalku a kabaku:
dakujem vam za vase prispevky a rady,myslím vsak,ze syna to oslovilo,hoci sa vcera vyjadroval presne ako si kabaka uviedla ty,"pubertacky",ale dnes si zacal planovat nasledujuce dni,pokracovat v skole externe a pritom si brigadnicky privyrabat.Keby to dodržal,bola by som najštastnejsia na svete.Na to protidrogove je ochotny ist,len neviem ci bude dodržiavat pokyny lekara,lebo je evidentne,ze ma sklony to vždy porusit.Vam obidvom prajem aby ste si vychutnavali radost z uspechov,ktore ste spolocne dosiahli.Chcela by som ,aby sme sa tam dostali aj my.Kabaka mas zrele uvahy,určite sa dostanes daleko
Prosim Vas vysvetli mi niekto co je to vlastne schizofrenia?Je to rozdvojena osobnost ci co?Zaujma ma to.
Ahojte chcem sa s vami podelit o moj pribeh prepacte mi moje chyby v slovencine nakolko niesom moc dobry gramatik..ale o to nejde..Pred rokom ma zmlatil jeden rasista a to som ho bral za najlepsieho kamarata zmlatil ma tak ,ze som 5 dni a 5 noci v kuse nemohol zaspat..nikdy pred tym som nemal zo spankom ziaden problem..Rodicov to donutilo zaviest ma k lekarovi,ktoremu som ani nepovedal pravdu pretoze som nechcel udat kamarata!falosneho..nakolko som uzival cannabis asi 2 roky nie pravidelne povedal som tomu lekarovi ze som fetak a chcem sa liecit on ma poslal k psichiatrovi a ten ma odporucil do liecebne pretoze som dlho nespal a nevedel som co vravim..tam som bol skoro 2 mesiace ludia co tam boli mi velmi pomohli naucili ma znova zit vazit si seba sameho.Predpisali mi liek Solian 100mg v tabletke amisulpridum ten som uzival este asi mesiac po navrate domov potom som sa rozhodol,ze si dokazem sebe samemu,ze to nemohlo byt pre travu pretoze v inych krajinach je legalna a liecia nou ludi takze som liek vysadil a zacal znova fajcit a zistil som,ze nebol som ziaden fetak ako mi to ten clovek co my ublizil vykrikoval a aj dalsim mojim kamaratom..lenze teraz uz viem,ze tu schizu mam pretoze oni mi ju aj diagnostikovali takze tak preto by som chcel radu od neakeho lekara ak to cita ci mozem zas brat svoj liek kedze som si dokazal co som chcel..vacsinou casu v noci iba lezim mam milioni myslienok a rano vstavam denne do prace na 6 tu som iba robotnik ale zvladam to neako aj ked ma boli cely clovek ..nemyslim si,ze som pre moju chorobu neaky lenoch prave naopak snazim sa..a este nieco preco by mali schizofreniu sposobovat Drogy?Ved v dnesnom zivote je droga vsetko okolo nas..viem poviete mi,ze je to preto lebo u nas to nieje a nebude legalne ani by som to nechcel pretoze trava nepatri do ruk BABYLONU..tak ahojte
Pre mamu22. Moja dcéra Kabaka má pravdu, alkohol a drogy môžu nielen spustiť schizofréniu, ale ju aj zhoršiť. Moja dcéra mala rada vajcový koňak, od kedy ochorela a berie lieky, nevypila ani kvapku. V tomto je dôsledná. A na jej úspechy som hrdá, preto že k zmene svojho doterajšieho zamestnania sa dopracovala sama vlastným pričinením. Predtým som jej veľa dohovárala, aby si hľadala lepšie zamestnanie, ale nemalo to účinok. Zrejme ešte nebola pripravená prijať väčšiu zodpovednosť. Keď som to už vzdala, sama prišla za mnou s tým, že si podala žiadosť a ja som bola prekvapená, keď do dvoch dní dostala pozitívnu odpoveď a prešla konkurzom. Ešte nemá všetko vyhrané, jej šéf je známy svojou prísnosťou a náročnosťou, ale budú na to dve, tak kvôli nej dúfam, že to zvládne. Dokonca na sebe začala pracovať aj v inom smere. Určite som spomínala, že veľmi pribrala po liekoch. Mňa to mrzelo, lebo ináč je celkom pekná (25 kíl navyše človeku nepridá na kráse), ale ona bola príliš pohodlná, aby to zmenila Predtým sa nechcela ani odvážiť, teraz začala chodiť pravidelne na plaváreň a od začiatku januára doteraz schudla 8 kíl, ako sa mi sama pochválila. Aj s tou angličtinou. Minulý rok som ju ledva prehovorila aby navštevovala letný trimester, keď nie je zamestnaná, teraz sa sama rozhodla, že bude pokračovať, lebo len tak má šancu udržať si túto prácu, prípadne si nájsť lepšiu. Niektoré veci sa asi nedajú urýchliť a nám zdravým sa zdá všetko oveľa jednoduchšie, ale pre chorých na shizofréniu to asi také jednoduché nie je. Aj ja som bola spočiatku netrpezlivá, očakával som priveľa, aj som na ňu nakričala a priznám sa, že ešte aj teraz občas nakričím. Je veľmi ťažké odhadnúť hranicu medzi chorobou a lenivosťou. No keď sa dcéra zamestnala, sami ste čítali, že mi prispieva na byt a stravu, ako by to malo byť aj v prípade zdravých detí, ktoré bývajú u svojich rodičov a využívaju všetok konfort rodičovského hniezda. Nemyslím, že by jej to vadilo, naopak, nemusí sa starať o kopu vecí, o ktoré by sa musela starať, keby mala vlastný byt. V tomto smere sme dosiahli obojstrannu spokojnosť. Mame22 chcem poradiť, len toľko, nech sa syna pokúsi presvedčiť, aby sa liečil dobrovoľne a len v prípade, že to nepôjde, nech skúsi radikálne optatrenia, lebo on v tomto stave nevie posúdiť rozsah svojho ochorenia a nie je ochotný spolupracovať.