Ahoj,poradi mi niekto ako sa da normalne pribrat? Dakujem
------------------------
Správna výživa, životospráva www.zdravie.sk
Ako pribrat?
agent- :DDD
šutre z neba??
ahoj....ja som brala peritol a opat ho beriem bez neho nedam do ust vela.....lenze neviem ako vy akonahle ho vysadim este tyzden jem a potom mi opat nechuti....a nestoji vela ja som za neho dala 1,40eur.dobra cena..mne doktorka prvykrat vravela ze ked ich doberiem o 2 tyzdne nech pridem znovu a predpise mi zas lebo som chuda a ked som dosla a pytal som si ich tak sa ma opytala kde chcem pribrat:-)a sama mi to navrhla...nepredpisala vraj mam sadnut na bicykel a kruzit okolo siravy....tak mi ho dali aj bez predpisu:-)ae fakt doslova zeriem ako prasiatko
www.schudnem.sk
Človek vie z jedla získavať len určité množstvo živín.
Ak je potravy dlhodobo príliš málo, organizmus stráda, neskôr, po rôznych zdravotných ťažkostiach umrie na následky podvýživy.
Ak je potravy veľa, organizmus priberá tuk a ak s tým neprestane, neskôr, po rôznych zdravotných ťažkostiach umrie na následky obezity.
Niekam medzi tieto dva extrémy sa preto musíme dostať.
Veľa naraz
Chcete pribrať? Jedzte veľké porcie jedla naraz, najlepšie, ak medzi tým budú dlhé pauzy hladu. Tak, ako to robia tuční ľudia. Ráno nič. Potom káva. Obed v reštike, masívny, dobrý, mastný. Potom nič. Potom nič. Ešte stále nič. Potom večera v reštike, nejaké pivko, slané oriešky.
Človek zjedenú potravu dokáže spracovať a použiť na krytie energetickej potreby, na svoj rast, existenciu. Žiaľ, človek vie spracovať za istý čas len isté množstvo živín. Ale prijať ich dokáže aj viac. Telo na prebytok živín reaguje tak, že tvorí zásoby - tukové.
Ako príklad nech slúži tučná žena, ktorá chce schudnúť. "Diétuje" už veľmi dlho. Dopoludnia papá len ovocie, alebo zeleninu. Popoludní to už nevydrží a dá si nejakú tyčinku. Popoludní sa za to trestá hladomorom a vydrží až do večera. Doma však varí a to chutne. Neodolá a rýchlo si dopraje. No o dve hodiny sa ozve krutý hlad a často aj nuda z dlhej chvíle pri telkáči. Znova si dá niečo. Celý deň trpí "diétou" a pritom je tlstá, ako kŕmna húsenica.
Organizmus nevie plytvať
Organizmus nevie využiť všetku energiu, ktorú doň vložíte. Je to individuálne, ale pre lepšiu predstavu ak si dáte zhruba 1000 kJ porciu (môžete ísť až niekam ku 1500 kJ) tak veľkú väčšinu živín použije organizmus na svoju réžiu. Ostane málo, alebo takmer nič "navyše", čo by bolo treba uložiť vo forme energetickej rezervy. Zjedli ste primeranú porciu a tá bude použitá presne na to, na čo jedlo slúžiť má.
Horšie to je, ak zjete jedno jedlo s energetickou hodnotou trebárs 4000 kJ. To nie je žiadny problém - je to bežná energetická hodnota bežného jedla v reštaurácii. Časť z tejto energie telo použije rovnako, ako v predchádzajúcom prípade. Napríklad 1500 kJ. No zvyšných 2500 kJ už na svoje funkcie organizmus nepotrebuje. A tak značnú časť tejto energie telo uloží "na horšie časy". Nie je to nič dramatické, no ak budete jesť pravidelne viac, ako treba, úspory sa budú pomaly hromadiť. A vy budete okrúhlieť a pomaly oťažievať.
Nie je energia, ako energia
Potraviny sa skladajú z rôznych zložiek. Energiu vieme prijímať z bielkovín, z tuku, sacharidov, alebo z alkoholu. Zatiaľ čo energia z bielkovín sa na tuk mení dosť "neochotne", horšie to už je so sacharidmi. Tuk v potrave sa už na "slaninu mení" rýchlo a pomerne ľahko. Najhorší je alkohol. Akonáhle ho prijmete, telo sa snaží zbaviť sa ho a všetko ostatné v tej chvíli ide bokom. Zapiť (alebo predpiť) sýte jedlo alkoholom znamená vopred určiť, že časť prijatej energie sa zmení na energetické rezervy.
Medzitým: hypoglykémia
Tu to prerušme a povedzme si o krvnom cukre. Hypoglykémia a je stav, keď je v krvi málo krvného cukru. Môže mať u rôznych ľudí rôzne následky. Ak jedávate potraviny s vysokým glykemickým indexom, hodinu až dve po ich zjedení sa hladina krvného cukru zníži pod normál. Potom sa môžu objaviť rôzne príznaky hypoglykémie.
Telo však nepípne ako počítač. Nerozsvieti sa vám červená kontrolka "ten koláčik pred hodinou a štvrť spôsobil hypoglykémiu". Telo sa ozve úplne inak.
Začnime zoznam príznakov hypoglykémie tou najpriamejšou a najzrozumiteľnejšou vecou a to je pocit hladu. Ide o vtieravú túžbu niečo zjesť, často niečo mastné, alebo sladké. Niekto tomu hovorí "vlčí hlad", alebo "záchvat hladu" kedy vyhladovanec :-) stráca sebakontrolu a žerie všetko, na čo narazí. (Žerie - to nie je vulgarizmus, ale popis spôsobu jedenia v takom stave.)
A ešte sú aj ďalšie prejavy hypoglykémie, spravidla sa neobjavujú všetky naraz. Niekto je nalačno hádavý, iný malátny a iný uzimený… V zásade by ste mali jesť tak, aby k takýmto prejavom nikdy nedošlo. Ak to dokážete, začnete chudnúť.
Zmeny nálady smerom ku negatívnym pocitom
sklon ku hádkam, výbušnosť (hnev, zlosť, krik, nevrlosť)
nechuť niečo riešiť, robiť
malátnosť, nerozhodnosť, alebo apatia
celková podráždenosť, nesústredenosť
nervozita, netrpezlivosť, pocit neistoty
Zmeny pocitov a telesných funkcií
potenie sa - celkové, alebo len ruky, či nohy
zívanie, ospalosť, niekedy závrate
sklon ku koktaniu, zhoršená súvislosť reči, alebo chyby výslovnosti, prerieknutia
"škvŕkanie" v bruchu
večer po najedení nie a nie zaspať, alebo časté prebúdzanie sa v noci
silnejšie búchanie srdca, alebo čudné pocity v hrudi
bolesť hlavy (klasika - bolesť hlavy môže byť spôsobená mnohými inými príčinami, veľmi často je len signálom nedostatku tekutín)
ťažko od žalúdka, čudné pocity v bruchu
trasenie sa - vnútorné, alebo napríklad ruky
pocity zimy
slabosť, alebo podlamovanie nôh (ak chodíte na tréningy a nedáte si na záver "rýchle sacharidy", možno to poznáte :-)
Tieto a im podobné pocity môžu byť príznakmi hypoglykémie. Ak zistíte, že je to aj váš prípad, nevadí. Spravte protiopatrenia:
jedzte prednostne potraviny s nízkym GI
jedzte častejšie, než vám klesne hladina krvného cukru pod "normál"
Ak udržíte hladinu krvného cukru a inzulínu na zhruba stále rovnakej úrovni, zakrátko sa zbavíte nárazových záchvatov hladu, často aj zlosti, slabosti a iných príznakov, ktoré človek spravidla rieši tým že si dá koláčik… …a priberie.
Po Slovensky a ešte raz
Ak si dáte napríklad krémeš, zjedli ste jedlo, ktoré môže spôsobiť rýchle zvýšenie hladiny krvného cukru. Telo ju zníži vyplavením inzulínu. No rýchly pokles hladiny krvného cukru vydáva nekompromisný povel: chcem tyčinku, chcem dobrotu, chcem čokoľvek, veľa a hneď. Zhruba dve hodiny po zjedení krémešu si telo vyžiada ďalšiu porciu jedla. V stave hypoglykémie človek nie je celkom "súdny" a dá si čokoľvek. Niekto to volá "mám krízu", alebo "záchvat túžby po sladkom", "záchvat žravosti" a podobne. Sladkosti sú energeticky veľmi výdatné. Telo ich nevie premeniť na svoju stavbu, časť sa premení na tuk, časť zdvihne hladinu krvného cukru… No o dve hodiny po sladkej tyčinke tu máme znova hypoglykémiu. Krutý hlad, ktorý sa v tomto stave objavuje si pýta rýchlu energiu - najlepšie glukózu. Cukor, sladkosti, tučné. A ideme, ako na húsenkovej dráhe. Hlad, obžratie, hlad, obžratie.
Malé porcie
Ak teda chcete schudnúť, musíte jesť malé porcie jedla, ale čo najčastejšie. Prax ukazuje, že príliš časté jedenie (každých 10 minút maličký kúsoček) nie je vhodné, pretože človek potom nemá pocit, že niečo jedol. Preto je lepšie jesť také porcie jedla, aby ste sa nasýtili.
3 hodiny sú akurát
Cieľom je zjesť také množstvo jedla, ktoré organizmus dokáže spotrebovať na svoju prevádzku. Zároveň chceme dosiahnuť, aby ste sa nedostali do stavu hladu, ktorý pri racionálnej strave príde neskôr, ako pri jedení koláčikov. A tu sa ukazuje, že 3 hodiny bývajú optimum. Niekto vydrží aj 4 hodiny, iný musí jesť každé 2 a pol hodiny. Zásadou je jesť skôr, než pocítite akýkoľvek náznak hladu.
Jesť s rozumom, nie s hladom
3 hodiny po rozumnom jedle nie ste hladní. Nemáte príliš chuť jesť. To je vhodná chvíľa, aby ste si rozumom stanovili, že napriek tomu jesť budete. Nemáte ešte hlad, nemáte chúťky, netúžite po sladkostiach. A tak si máte možnosť vybrať jedlo podľa rozumu.
Úplne sa vzdajte cukru
Úplne sa snažte vylúčiť z potravy cukor. Neslaďte, nekupujte sladké jedlá. Spočiatku vám možno bude zaťažko vzdať sa sladkostí, ale je to vec zvyku. Po pár mesiacoch zistíte, že vám už nechýbajú. Cukor treba vynechať, pretože do jedla dodáva zbytočne veľa energie. Ak nebudete jesť sladkosti, hladina krvného cukru bude stabilná a vy nebudete mať žiadne záchvaty žravosti a vlny túžby po sladkostiach.
Cestovný poriadok jedenia a pitia
Nakoniec ešte niečo na spôsob cestovného poriadku na jedenie a pitie. Mali by ste jesť každé tri hodiny a piť každú hodinu. To je pri chudnutí zásadou číslo jedna.
Dôležité je, aby ste dostatočne dlho spali. Regenerácia je veľmi dôležitá! Neupierajte si spánok len preto, že v televízore vysielajú nejaké somariny. Trénujte svoju zdržanlivosť a choďte spať 8 hodín pred tým, než chcete zobudiť.
Ak pracujete na smeny, alebo začínate pracovný deň v inom čase, než je v tabuľke, posuňte si proste časy. Ak idete na nočnú na 22:00, dajte si budíček na 20:00, a zjedzte "raňajky". A tak pokračujte ďalej. No ak nie ste nútení, nepracujte na smeny. Poohliadnite sa radšej po inej práci, kde si neničíte zdravie za mizerný grajciar.
Čas Príklad činnosti Vypité tekutiny
(Čaj, alebo voda)
1:00 spánok
2:00 spánok
3:00 spánok
4:00 spánok
5:00 spánok
6:00 spánok
7:00 Raňajky 2 deci
8:00 Vypite pohár vody 2 deci
9:00 Vypite pohár vody 2 deci
10:00 Desiata 2 deci
11:00 Vypite pohár vody 2 deci
12:00 Vypite pohár vody 2 deci
13:00 Obed 2 deci
14:00 Vypite pohár vody 2 deci
15:00 Vypite pohár vody 2 deci
16:00 Olovrant 2 deci
17:00 Vypite pohár vody 2 deci
18:00 Vypite pohár vody 2 deci
19:00 Večera 2 deci
20:00 Vypite pohár vody 1 deci
21:00 Vodu už nie, aby ste
nechodili v noci na wécko…
22:00 spánok
24:00 spánok
Spolu vypitej vody
Voda prijatá v zelenine
a potrave
2,7 litra
okolo pol litra
V prípade hladu môžete zaradiť ešte druhú večeru niekedy po 21:00. Podľa počtu jedál počítajte na deň zhruba 6000 kJ energie, takže môžete zjesť v jednom jedle zhruba 1200 kJ. Druhá večera je vec, ktorú už literatúra väčšinou neodporúča. Ideálne je už nejesť 3 hodiny pred spaním. V našom prípade by to znamenalo jesť posledné jedlo o 19:00. No mnoho ľudí potom pociťuje hlad a nocou vyliezajú, ako dravci chladničiek. V takom prípade je výhodnejšie večer si dopriať ešte nejakú tú maličkosť aj pred spaním. To už však je individuálne. Niekto nevie zaspať najedený, iný zas s poloprázdnym žalúdkom
Pomoze mi niekto ako mam pribrat meriam 175cm a vazim iba 65kg,vela jem a nic nepriberam.
Ak mate problem s priberanim mam pre vas jednoduchu moznost kokteil ktory budete pit 3 krat denne. Je jednou aky mate problem v traveni tento produkt zabera kazdemu !!! PRE ZAUJEM MA KONTAKTUJTE NA MAIL: deamOOn@azet.sk ! tu necitam takze sem neodpisujte
patinka- a kolko merias????
ahojt no ja chcem tiez pribrat mam21 rokov a vahu 47no neviem co mam robit uz som skusila vsetko
Duro.Teraz neviem ci chces s takou vahou {mne sa zda idealna pri tvojej vyske} pribrat, alebo schudnut..:-)))..ale ak sa sam sebe zdas neforemny, hlavne zacni cvicit.naberies svaly a vsetko bude v pohode.hlavne nechudni dietami.to je maximalna blbost.
dolezite je do tela dostat viac energie ako jej spotrebujes......