Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Za ako dlho sa vam podarilo otehotniet?

Príspevok v téme: Za ako dlho sa vam podarilo otehotniet?
usiko

AHOJTE. MAM TAKU OTAZKU.....NA KTORY POKUS, RESPEKTIVE PO KOLKYCH MESIACOCH OD ZACIATKU 'SNAZENIA' STE SA DOPRACOVALI K TEHOTENSTVU? A PODARILO SA VAM TO SPONTANNE ALEBO ZA POMOCI NEJAKYCH LIEKOV /LUTENYL.../ ALEBO INYCH HORMONOV? KOLKOROCNE STE OTEHOTNELI?

NEROBIM SI ANKETU, ALE S MANZELOM SME ZACALI A MAME UZ VIACEJ PO 30, TAKZE BY SOM CHCELA VEDIET, CO OCAKAVAT.....CI CAKAT HNED ALEBO JEDNODUCHO ANI NEOCAKAVAT SKORE TEHOTENSTVO A TAK...VED VIETE....

DAKUJEM
---------------------
Poradňa - Neplodnosť / sterilita www.zdravie.sk
Tehotenstvo - www.zdravie.sk

Súvisiaci obsah

biba2

Ahoj isabella,
tak ja som to konzultovala ešte s jedným lekárom-chirurgom, ktorý sa venuje alternatívnej medicíne. Hovoril, že keď sa raz rypne do toho uzavretého systému tak potom sú problémy a že endometriózu vôbec nemám. Tak budem čakať a snažiť sa. Aj ja v kútiku duše dúfam, tento mesiac mi to dobre vyšlo - sex a ovulácia tak netrpezlivo čakám, či prídu krámy alebo nie :-)

isabella

caute baby, co ako sa vam dari? ja som uz 6dpo, takze zatial celkom pohodicka, nejake priznaky nepocitujem, takze asi nic, alebo ak aj ano, tak by bolo velmi skoro, akurat vcera som vela behala curat, ale to pripisujem skor kave ako tehotenstvu a aj to by mohla byt skor nahodicka :-)))

isabella

ahoj morszi, to je krasne, my sa mame pomerne dobre, teraz som 4dpo, takze cakam a dnes bolo toho na mna akosi vela tak som si poobede pospala co som uz davno neurobila :-D
morszi, mas skusenost s grafmi bazalnej teploty? ak hej, mozem ti hodit moj na posudenie dnesneho poklesu? aj ked si to asi nemusim ani vsimat, bo nie je taky prudky, ale cim viac nazorov tym lepsie

usiko

mrkvus,

na porada.sk sa musis zaregistrovat /vpravo hore/ a ked si vytvoris konto a prihlasis sa, tak asi v strede hore mas zelenym napisane PRIDAT NOVU TEMU, kliknes a ides......musis byt zaregistrovana....

...na soc. poistovnu som jednoducho nasla mail na nete a formulovala som to ako mail. Jednoducho som napisala, ze planujem tehotnost, som zamestnana ako to a to, plat mam taky a taky, odvazdam tolko a tolko /ak to vies/ ...a potom som polozila otazky ze: kolko budem dostavat prispevky z tho, co odvazdam, a este ako dlho a na kolko sa mam pripoistit a kde, aby som dostavala pocas rodic, dovolenky maximum....

...proste to len tak napis a ona ta teta ktora to dostane, to posunie na niekoho kompetentneho, ak sa netrafis......fakt som bola prekvapena, ale ziadne formalne ziadosti tam zatila netreba.

...no a ked budes mat odpoved,tak podla toho sa budes vediet dalej zariadit...

Morzsi

na známosť sa všetkým dáva !!!!

moja suseda porodila nádherného syna
volá sa danielko narodil sa 4.4 vážil 3O5O a meral 5O cm sú v poriadku ahojte ináč čo nového ?

mrkvus

biba 2

ďakujem za radu, našla som ti tú stránku www.porada.sk, máš pravdu, je tam toho strašne veľa, ale kde si zadám svoju otázku, aby mi nato poradáci odpovedali, nato som fakt neprišla, poraď prosím, ďakujem.

mrkvus

pre Usiko, pre Biba 2

ďakujem Vám za radu, ale chcela by som sa ešte opýtať, ako mám formulovať tú žiadosť do sociálnej poisťovne a na úrad práce soc..., aby presne vedeli, o čo ich žiadam.

ďakujem moc za radu

biba2

mrkvus, stačí ti platiť 2 mesiace pred tým ako otehotnieš a potom celé tehotenstvo. Neviem ako to usiko vyrátali, že sa jej to nevyplatí, ale nie je to pravda ak si zamestnanec. To čo zaplatíš sa ti vráti hned v prvej dávke. Založ si to teraz z minima, budeš platiť 14 euro. Najlepšie tie dva mesiace aby boli zaplatené a potom hned môžeš otehotnieť. Keby si platila aj dlhšie tak nič sa nedeje. A keď otehotnieš tak sa odhlásiš z poisťovne - ODHLASIS, pretože zmena sa dá urobiť až po pol roku, ale toto bude zrušenie. A o dva dni sa prihlásiš z max. vymeriavacieho základu. To si vypočítaš 1089 (neviem presne, to nájdeš na stránkach soc. poisťovne) - tvoj plat v hrubom. Zo sumy, ktorá ti vyjde si budeš platiť 4.4%. Pozri na stránku porada.sk - mzdové, personalistika, tam keď klikneš tak budeš vidieť materská. Je tam toho strašne veľa, ale stále o tom istom, lebo každý má iné pracovné vzťahy. Ale keď si tam dáš otázku poradáci ti odpovedia.

usiko

mne napriklad odpisali zo soc. poistovne toto:skus na to pozriet a tak...

poistenkyňa, ktorá je tehotná má nárok na materské, ak v posledných dvoch rokoch pred pôrodom bola nemocensky poistená najmenej 270 dní a jej nemocenské poistenie naďalej trvá.

Poistenkyni vzniká nárok na materské od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, najskôr od začiatku ôsmeho týždňa pred týmto dňom, a ak porodila skôr, odo dňa pôrodu.

Výška materského je 55 % denného vymeriavacieho základu. Denný vymeriavací základ na určenie výšky nemocenskej dávky je podiel súčtu vymeriavacích základov, z ktorých poistenec zaplatil poistné na nemocenské poistenie v rozhodujúcom období a počtu dní rozhodujúceho obdobia. Rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu je spravidla kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikol nárok na materské.

Ak si poistenkyňa platí povinné nemocenské poistenie ako samostatne zárobkovo činná osoba a jej vymeriavací základ (z ktorého platí nemocenské poistenie) nedosahuje maximálny vymeriavací základ pre platenie nemocenského poistenia (v súčasnosti 1 084,55 €), môže si, v prípade záujmu o vyššie materské, popri povinnom nemocenskom poistení platiť aj dobrovoľné nemocenské poistenie ako dobrovoľne poistená osoba. Vymeriavací základ pre platenie dobrovoľného nemocenského poistenia by mal byť maximálne vo výške rozdielu medzi platným maximálnym vymeriavacím základom a výškou vymeriavacieho základu z ktorého si platí povinné nemocenské poistenie ako samostatne zárobkovo činná osoba. Na sumu poistného zaplateného nad sumu vymeriavacieho základu sa pri výpočte materského neprihliada – ide o poistné zaplatené bez právneho dôvodu.

V zmysle zákona o sociálnom postení sa nárok na materské posudzuje samostatne z každého nemocenského poistenia, tzn. že vyššie uvedené podmienky (270 dní nemocenského poistenia a trvanie nemocenského poistenia) je potrebné splniť z obidvoch poistení, aj z povinného poistenia SZČO a aj z dobrovoľného poistenia.

Ak poistenkyni vznikne nárok na dávku materské z povinného nemocenského poistenia (SZČO) a súčasne aj z dobrovoľného nemocenského poistenia, dávka materské sa určí z úhrnu denných vymeriavacích základov z týchto poistení, a dávka materské sa vypláca len jedna.
Pri určení denných vymeriavacích základov na určenie výšky materského sa prihliada na najvyšší úhrn vymeriavacích základov na platenie poistného na nemocenské poistenie v jednotlivých kalendárnych mesiacoch rozhodujúceho obdobia. Najvyšší úhrn vymeriavacích základov na platenie poistného na nemocenské v období od 1. júla 2009 do 30. júna 2010 je 1 084,55 €.

Z uvedených skutočností vyplýva, že nárok na materské Vám vznikne, pokiaľ Vám bude trvať nemocenské poistenie a toto poistenie bude ku dňu pôrodu trvať najmenej 270 dní. Aby Vám vznikol nárok na materské aj z povinného poistenia SZČO a aj z dobrovoľného poistenia, uvedené podmienky je nutné splniť z obidvoch poistení.
Nárok na materské si uplatníte predložením žiadosti na tlačive Sociálnej poisťovne – Žiadosť o materské (ďalej len žiadosť), potvrdenej lekárom zdravotníckeho zariadenia – v miestne príslušnej pobočke SP. Pokiaľ si budete uplatňovať nárok na materské z viacerých nemocenských poistení (povinné poistenie SZČO a dobrovoľné poistenie), oprávnený lekár Vám vystaví žiadosť osobitne pre každé z nich. V žiadostiach je potrebné vyznačiť, že si uplatňujete nárok na materské aj z iného poistenia.

Čo sa týka ponechania živnosti a platenia poistného, tak povinne nemocensky a povinne dôchodkovo poistená samostatne zárobkovo činná osoba nie je povinná platiť poistné (vylúčená povinnosť platiť poistné) na nemocenské poistenie a dôchodkové poistenie v období počas ktorého sa jej poskytuje materské, napriek skutočnosti, že naďalej bude mať príjem ako samostatne zárobkovo činná osoba.

Samostatne zárobkovo činnej osobe sa prerušuje povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie v období, v ktorom má nárok na rodičovský príspevok podľa osobitného predpisu, ak podľa svojho vyhlásenia nevykonáva činnosť povinne nemocensky poistenej a povinne dôchodkovo poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby.

Ak v období, v ktorom samostatne zárobkovo činná osoba bude mať nárok na rodičovský príspevok a bude aj naďalej vykonávať činnosť povinne nemocensky poistenej a povinne dôchodkovo poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby, k prerušeniu sociálneho poistenia nedôjde a bude povinná aj naďalej platiť poistné na nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity.

Z uvedeného vyplýva, že pokiaľ budete vykonávať činnosť samostatne zárobkovo činnej osoby počas poberania dávky materské, táto skutočnosť nebude mať vplyv na výplatu tejto dávky a ani na jej výšku. Počas poberania materskej nebudete povinná platiť odvody, nakoľko sa na Vás bude vzťahovať vylúčenie povinnosti platiť poistné.
Pokiaľ však počas poberania rodičovského príspevku (vyplácaného úradom práce) budete naďalej vykonávať činnosť SZČO, nepreruší sa Vám povinné poistenie, takže budete povinná platiť odvody aj na nemocenské poistenie a dôchodkové poistenie. Keďže sa Vám obnoví dôchodkové poistenie (budete povinne dôchodkovo poistená ako SZČO) nemôžete sa prihlásiť na dôchodkové poistenie ako osoba starajúca sa o dieťa za ktorú platí toto poistenie štát.
V prípade potreby Vám bližšie informácie poskytne príslušná pobočka Sociálnej poisťovne, konkrétne oddelenie nemocenskéh o poistenia.

Ohľadom rodičovského príspevku, ako aj ostatných dávok súvisiacich s narodením dieťaťa, Vám informácie poskytne príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny nakoľko výplata týchto dávok nepatrí do kompetencie Sociálnej poisťovne.

usiko

mrkvus,

napis do socialnej poistovne a na urad prace, soc. veci a rodinym, oni ti to vyrataju.....a podla toho si to urcis, pretoze ono je to tak ze podla toho ako dlho chces ostat na materskej, ak tri roky, tak sa ti to oplati, ale ak iba 1 rok, tak budes viac platit poistenia, ako ti vratia v davkach.....ja som si to ratala, ale ja som SZCO, takze mne sa to nevyplati, lebo ak by som platila 9 mesiacov, a ostala na materskej 1 rok, co je to co chcem, tak na poistnom preplatim. Takze treba napisat do poistovne a na urad, s tym aj ze kolko teraz odvadzas, a oni ti to tam popisu a podla toho sa zariadis....