zdravim vsetkych, ktorych sa tato tema tyka/tykala:-)
pred niekolkymi rokmi som nezvladla napor stresu a da sa povedat, ze som sa zosypala.. mala som hnusne obdobie, absolutnu nechut do zivota, bola zo mna troska fyzicky i psychicky.. potom sa vo mne nieco zlomilo, zabojovala som a vyslo aj u mna slniecko:-) samozrejme, ze nieco taketo cloveka poznaci.. mavala som strach byt sama doma, mala som strach niekam ist, ze sa mi zopakuju take stavy, ake som mala vtedy, ked som na tom bola tak zle.. jednoducho, akoby to vyustilo do mensej formy PP = panickej poruchy, uzkosti..
potom som sa opat zatala, snazila si uvedomovat vei, ovplyvnovat myslienky, pomahat psychike, az nastalo naozaj lepsie obdobie:-)
potom bolo dlho fajn, az na leto - mala som z jedneho "problemu" strasne stresy, zle som kvoli tomu spavala a podobne.. teraz si uvedomujem, ze to bola uplna banalita, absolutne nic vazne, no vtedy ma to uplne "znicilo", az sa u mna zacali objavovat ataky.. chvilku dobre, chvilku horsie.. nemusim ich asi opisovat, kazdy kto vie o com hovorim, ma pochopi.. opat som zatala zuby a snazila som sa menit veci, seba, vsetko na co som mala silu.. od leta az po dnesny den musim silno, silno zaklopat o drevo.. neda sa porovnat obdobie vtedy a teraz:-) je to lepsie.. nerada byvam sama, ale ked je treba, som aj sama a nerobim cirkus:-) nerada chodim niekam do daleka, lebo sa bojim, ze by sa mohlo nieco stat, no uz aj to sa snazim prekonavat.. absolvovala som par ciest a zvladla som ich:-) jedine co mi ostalo je dost velky strach o zdravie..
momentalne som vsak vdacna za kazdy novy den, kazde nove rano.. tesia ma aj tie najmensie veci okolo mna, aj to, co ostatni povazuju za samozrejme.. milujem zit! aj cez vsetky problemy, kotre sa pritrafia som vdacna za svoj zivot..
a teraz to, kvoli comu sem pisem:-) odkedy skoncilo to silnoatakovske obdobie, necitim sa fyzicky uplne ok.. stale mam este v sebe akysi blok, ktory kontroluje cele moje telo a ma o neho strach.. ja sa mu ani nedivim, ked si predstavim akym stavom som svoje telo muselo vystavovat (v tom obdobi bolo vsetko zle - maximalne oslabena imunita, neustale nejaka choroba, bolesti hlavy, silne busenie srdca, bolesi hrdunika a podobne..) no teraz by som chcela byt aj psychicky, aj fyzicky maximalne v poriadku:-) lenze: obcas mavam take zvlastne pocity na srdci.. ked mam nejake tie stresy, prejavi sa mi to busenim srdca.. snazim sa ale uz viac relaxovat.. no obcas mam pocit akoby slabosti na hrudniku.. neviem ci to spravne opisujem, ale nieco take, akoby ste citili, ze vam slabo bije srdce.. ani ho necitite bit, respektive len tak slabunko, aj tep je tazke nahmatat.. potom sa prelaknem, tak zacitim, ze uz je to ok:-) a ta slabost navyse prechadza do ruk, mam ich take slabe, nehovorim, ze by som nimi nemohla hybat, len su take slabe..sem-tam mavam este tlak na hrudniku, obcas pride nejake to tazke dychanie, ale skutocne sa to neda porovnat s tym co bolo.. dost citlivo reagujem na zmeny - aj teraz toto nahle ochladenie, alebo ked vstupim do horucej vody, mam taky zvlastny pocit.. taktiez sa mi stava, ze ked idem spat, tak citim akoby mi zvlastne bilo srdce, tak potom sa mi aj tazko zaspava.. myslite si, ze toto vsetko je dosledok toho obdobia, ktore som mala a dufam, ze uz je z velkej casti za mnou? obcas mam sice take pocity, kedy sa bojim, ci do toho opat nepadnem, no snazim sa spamatat sa a zit pre krajsie veci:-)
bola by som rada, ak by ste sa vyjadrili.. taktiez by som bola velmi rada, ak by sa vyjadrili ti, ktori maju podobne obdobie za sebou a ako sa maju momentalne fyzicky.. poznacilo vas to? nemate strach o svoje zdravie? nemavate este take zvlastne pocity, ktore sa tykaju prevazne srdca? napiste prosim:-)
dakujem za vsetky nazory a odpovede, prajem vam vsetkym krasny den a hlavne vela zdravia a usmevu do zivota:-)
PP-ckari a podobni:-)
cauko moje zlate kočky.Včera som sa tu nedostala tak pišem až dnes.roboty mam vyše hlavy teraz cez vikend hlavne doma a chystam sa umyvat aj okna tak to bude makačka.Usmev a mimka normalne ste ma vystrašili hlavne usmev s tym srdcom a prasknutou aortou.dufam že na to rychlo zabudnete radšej to nejdem rozoberat bo som zdravotnička tak viem o tom viac aj to že sa to stava ale hlavne u ludi s vysokym tlakom čo su dennodenne stresovani a pod tlakom čo určite vy nie ste.S tym počuvanim o chorobach srdca to ma asi kazdy s PP.V mojom pripade to je tak že bez AD som to nemohla ani ja ale počas liečby mi to nič nerobi.Mne AD velmi pomahaju som s nimi normalna ale ked som ich pol roka nebrala tak ma všetko vedelo rozhadzat choroby či stres a hlavne to pozorovanie.Už len ked mi zazvonil mobil tak mi bušilo srdce že sa dačo stalo.Určite aj ja sa ich chcem zbavit ale uz som s tym aj zmierena že radšej budem žit normalne s nimi ako stresovana bez nich.Inac baby neviem kto ich bere ale chcem sa spytat že či z nich dakto pribarl.Ja som na začiatku liečby pribrala 10 kila aj mendzes mi to rozhadzalo a teraz po prestavke som schudla 5 kila a mendzes mam ako hodinky tak neviem čo si mam mysliet.Papa.
ja som sa uz registrovala ale bola som tu pod prezyvkou smutok len tak na zaciatok tak co s atej ruky tyka a myslim ze to mava vela z nas je to vo velkej mire aj z chrbtice nemas s nou problemy ja ano a dost neprijemne aj teraz ta z clovekom zatoci a ked vonku fuka a prekuka mi krk to s apotom deju veci ale myslim si ze mas aj tetaniu ono to je jedno z druhym nemas dakedy pocot ze ti nieco trpne alebo slabsie citis ci uz krc ono to sa takto tiez prejavuje pod rebrom bolesti nemavas ja ano a co sa tyka srdca tak aj mne a asi nas je viac je velmi neprijemne co i len pocuvat o inferkte alebo o comkolvek co sa srdca tyka hned sa mi rozbusi je to psychikou podchytene urcite
ahojte:-)
opat som len velmi narychlo, takze napisem v skratke.. dnes som sa citila velmi dobre az na poobedie, kedy mi zrazu strasne zacalo busit srdce, zacala sa mi to cit hlava, tazsie sa mi dychalo.. a viete preco? lebo mi napisal chlapec, ktory sa mi dlhu dobu velmi pacil! netusila som, ze aj nieco celkom povitivne sa takto prejavi.. nastastie som to predychala a opat je to lepsie:-) potom mi vsak volal kamarat, ze mal uraz, tak opat som sa tak mierne vyplasila.. nechapem, niekedy mi moezete povedat, ze zajtra padne meteorit a ostanem pokojna, no niekedy staci aj uplna malickost a hned sa vystresujem..
baby, mam na vas este dve otazocky:-)
kedze k psychologicke uz nechodim, myslim, ze momentalne ani nie je treba (klop-klop), tak sa opytam tu..
o vsetkom tom mam uz velmi vela precitane, ale zaujimaju ma dve veci:
1.) je normalne, ze ma bolieva lava ruka? najcastejsie po tom, ked sa vystresujem a zacne mi busit srdce, nasledne aj citim bolest lavej ruky.. dnes ma tiez pobolievala.. myslite, ze je to ok alebo to mam ist riesit k lekarovi? totiz, bolest lavej ruky a mna hned napadne, ze to suvisi so srdcom, aj infarkt sa zacne prejavovat bolestou lavej ruky a tlakom na hrudi, ktory obcas tiez pocitim..
2.) myslite si, ze pri nejakom z atakov alebo len pri takom vacsom vystresovani sa je mozne, ze by praskla srdcova aorta? hlavna srdcova tepna? totiz, nedavno som bola na takej prednaske, kde pan prednasajuci spomenul ako jeho kamarat zomrel ako 40 rocny na to, ze mu praskla prave tato tepna.. zacal citit bolest na hrudniku a nasledne zomrel.. preto, lebo vela a tazko robil, casto maval nocne a potom sa to na neho odrazilo.. mna to troska vylakalo, lebo ja pre skolu velakrat tiez ponocuvavam a tiez som velky stresak, no a k tomu obcas tie stavy.. neviem, troska ma to vyplasilo a to aj z toho hladiska, ze sa to stava coraz mladsim ludom, stalo sa to aj jednemu 19 rocnemu futbalistovi..
iba to som chcela napisat, aby ste ma mozno troska upokojili, lebo stale som taka nesvoja:-)
krasny vecer, potom sa ozvem, papa:-)
Ahoj smutok a ostatne kocky. Tak moja mamka sa z toho dostala bez liekov asi svojou silnou volou a tym že si nič nenemysla.Tiez preživala ataky a pocity že zomrie.Jej to prichadzalo same od seba nie že by si to privodila sama .Mala to z kazdodenneho stresu ktory jej robil moj otec.Tiez nemohla chodit v dopr.prostriedkoch a stat v dlhych radoch v obchode.Nikto jej nevedel pomoct posielali ju po všetkych možnych vyšetreniach až skončila na psychiatrii.Lekarka jej dala dajaky sirup čo si mala kupit v lekarni a to bolo všetko.Bolo to pred 20 rokmi tak vtedy sa o tej chorobe asi vela nevedelo a nevolala sa PP.Tak vybrala ten sirup a viac nic.Potom dostala reumu a asi tym na to zabudla že ju bolelo cele telo aspon ona to tak hovori.A ešte si myslim že jej to prešlo tym že ona sa nepozoruje tak ako mi asi tym to bude.Tak papa večer.
pamela ako sa tvoja mama z toho dostala ako to ona zvladla asi mala lahsiu formu tych zachvatov a dokazala sa sustredit na ine veci nedokazala pomoct a poradit aj tebe co robila ona to ma dost zaujalo aj ja by som velmi nerada skoncila na iekoch ked mam pravdu povdat tak ma moj muz dost sere v tomto kruti hlavu nado mnou urcite si dakde mysli ze som uz nacisto cvok alebo somulujem dakedy ked som sa ledva hybala uz aj take bolo dufam ze to uz take nebude tak sa ani nebavil so mnou ale ked jeho hlava co len kus zaboli ta zeby kazdy lietal a ratoval amojkal ho joj roztrhnut ma ide vtedy koleno ho bolelo ta z roboty domou prisol bo boli som si myslela ty este nevies co je bolest nevravim su chory ovela horsie ovela ovela viac trpia fyzicky ale trpiet psychicky to je tirez strasne a to sa potom prenesie aj po fyzickej stranke tie krce nevolnosti zavraty ...
Cauko kočky .Tak teraz som zapla pocitač a už aj pišem len čo som si prečitala čo je noveho.Bola som si po lieky na dalši mesiac.Inač smutok nič si z toho nerob že ta manžel nechape ani ten moj to nechape a ani ti to nepochopia čo to neprežili že čo to je PP.Ja mam aspon podporu v mame ona to tiež mala v mojom veku asi 10 rokov a dostala sa sama z toho bez liekov tak ta jedina vie o com hovorim a aj ked som dostala atak tak bola kludna a nepanikarila lebo vedela že to prejde.tak s nou možem kludne si pokecat a aj mam v nej podporu.Aj ja som kočky sama na seba nastvana lebo už som to zvladala bez liekov a nemala som ani stesy tak som sa začala velmi pozorovat a tym sa mi to všeko spustilo spat.skušala so to aj s Novopasitt to je volno ale to nepomahalo.Začala som si namyslat že mam vysoky tlak tak som si ho merala 100 krat za den až som ho mala fakt zvyšeny tak som si vyrobila atak.Radšej som ho odstranila z domu a je klud.Ja si myslim že keby sme sa nepozorovali a nenamyslali sme si choroby aspon v mojom pripade je to tak tak by nam nic nebolo.Ja som bola pred atakom super baba čo sa ničoho nebala nič si nenamyslala a nepripuslila robila som aj v zahranici abola som tam sama až ked som dostla bolesti chrbta take krute žeto preražalo do predu na hrud tak som spanikarila že mam infart a od vtedy sa moj život celkom zmenil.Ale dufam že sa z toho všetky dostaneme len to treba cač a hlavne sa nepozorovat tak ako to hovori Zuzanka.Pekny vecer.
ahojte vsetci.
tak ja mna, podobne ako smutok:-9 by zaujmalo, ze ako na to reaguju vasi priatelia, manzelia ...
usmev:), poslala som ti to este raz a aj postup, ako to otvoris. ak by to neslo, tak sa ozvi.
pekny den
zuzana uz tu nie si?no nic a co vy kocky coho sa bojite vy vas ttaketo kraviny nenapadaju a co vasi priatelia ako zobrali alebo ako sa stavaju ku takymto tazkostiam mne moj muz zacina vykrikovat ze uz simulujem alebo nieco na takuto temu doslova to vobec nechape a mam pocot ze ho to uz riadne otravuje uz len cakam kedy sa zo mna smiat bude sama na seba mam neskutocne nervy ze myslim na taketo kravina vobec nechapem kde sa to v mojej hlave berie to ze sa kontrokujem to som sa uz zmierila ale tie myslienky to ma zacina desit a to som mala 2 roky pokoj a to som bez liekov ale ako to tak vidim tak na nich skoncim uz len pre tie myslienky
ty si pisala ze si mala strach ze urobis nieco ako ze co???sebe inym alebo ako
juj, baby, som rada, ze ste prispeli viacere a ze vieme, ze v tom nie sme sami:-) takato podpora dokaze pomoct..
vlocka:) - od teba mi prisiel mail, ale tu prilohu mi nechce zobrazit:-( vobec sa k nej neviem dostat, ukazuje mi to nejaky iny format.. neviem co s tym:-(
drobec, pamela, smutok a aj vsetci ostatni, drzte sa!:-) momentalne som tu naozaj iba na skok, preto nepisem nic obsiahlejsie, len aby ste vedeli, ze my to porazime!:-)
Zuzka, prosim ta, nemohla by si mi napisat tvoj mail? alebo ak nechces svoj zverejnovat, napisem ti svoj: 1usmev1@centrum.sk nechcem ta velmi oberat o cas, ale velmi rada by som s tebou par veci prekonzultovala, samozrejme, ak ti to nebude prekazat:-) dakujem:-)
majte sa, ak sa mi podari, este dnes sa tu zastavim a napisem viac!:-) pa