PP-ckari a podobni:-)

Príspevok v téme: PP-ckari a podobni:-)
usmev:)

zdravim vsetkych, ktorych sa tato tema tyka/tykala:-)
pred niekolkymi rokmi som nezvladla napor stresu a da sa povedat, ze som sa zosypala.. mala som hnusne obdobie, absolutnu nechut do zivota, bola zo mna troska fyzicky i psychicky.. potom sa vo mne nieco zlomilo, zabojovala som a vyslo aj u mna slniecko:-) samozrejme, ze nieco taketo cloveka poznaci.. mavala som strach byt sama doma, mala som strach niekam ist, ze sa mi zopakuju take stavy, ake som mala vtedy, ked som na tom bola tak zle.. jednoducho, akoby to vyustilo do mensej formy PP = panickej poruchy, uzkosti..
potom som sa opat zatala, snazila si uvedomovat vei, ovplyvnovat myslienky, pomahat psychike, az nastalo naozaj lepsie obdobie:-)
potom bolo dlho fajn, az na leto - mala som z jedneho "problemu" strasne stresy, zle som kvoli tomu spavala a podobne.. teraz si uvedomujem, ze to bola uplna banalita, absolutne nic vazne, no vtedy ma to uplne "znicilo", az sa u mna zacali objavovat ataky.. chvilku dobre, chvilku horsie.. nemusim ich asi opisovat, kazdy kto vie o com hovorim, ma pochopi.. opat som zatala zuby a snazila som sa menit veci, seba, vsetko na co som mala silu.. od leta az po dnesny den musim silno, silno zaklopat o drevo.. neda sa porovnat obdobie vtedy a teraz:-) je to lepsie.. nerada byvam sama, ale ked je treba, som aj sama a nerobim cirkus:-) nerada chodim niekam do daleka, lebo sa bojim, ze by sa mohlo nieco stat, no uz aj to sa snazim prekonavat.. absolvovala som par ciest a zvladla som ich:-) jedine co mi ostalo je dost velky strach o zdravie..
momentalne som vsak vdacna za kazdy novy den, kazde nove rano.. tesia ma aj tie najmensie veci okolo mna, aj to, co ostatni povazuju za samozrejme.. milujem zit! aj cez vsetky problemy, kotre sa pritrafia som vdacna za svoj zivot..
a teraz to, kvoli comu sem pisem:-) odkedy skoncilo to silnoatakovske obdobie, necitim sa fyzicky uplne ok.. stale mam este v sebe akysi blok, ktory kontroluje cele moje telo a ma o neho strach.. ja sa mu ani nedivim, ked si predstavim akym stavom som svoje telo muselo vystavovat (v tom obdobi bolo vsetko zle - maximalne oslabena imunita, neustale nejaka choroba, bolesti hlavy, silne busenie srdca, bolesi hrdunika a podobne..) no teraz by som chcela byt aj psychicky, aj fyzicky maximalne v poriadku:-) lenze: obcas mavam take zvlastne pocity na srdci.. ked mam nejake tie stresy, prejavi sa mi to busenim srdca.. snazim sa ale uz viac relaxovat.. no obcas mam pocit akoby slabosti na hrudniku.. neviem ci to spravne opisujem, ale nieco take, akoby ste citili, ze vam slabo bije srdce.. ani ho necitite bit, respektive len tak slabunko, aj tep je tazke nahmatat.. potom sa prelaknem, tak zacitim, ze uz je to ok:-) a ta slabost navyse prechadza do ruk, mam ich take slabe, nehovorim, ze by som nimi nemohla hybat, len su take slabe..sem-tam mavam este tlak na hrudniku, obcas pride nejake to tazke dychanie, ale skutocne sa to neda porovnat s tym co bolo.. dost citlivo reagujem na zmeny - aj teraz toto nahle ochladenie, alebo ked vstupim do horucej vody, mam taky zvlastny pocit.. taktiez sa mi stava, ze ked idem spat, tak citim akoby mi zvlastne bilo srdce, tak potom sa mi aj tazko zaspava.. myslite si, ze toto vsetko je dosledok toho obdobia, ktore som mala a dufam, ze uz je z velkej casti za mnou? obcas mam sice take pocity, kedy sa bojim, ci do toho opat nepadnem, no snazim sa spamatat sa a zit pre krajsie veci:-)
bola by som rada, ak by ste sa vyjadrili.. taktiez by som bola velmi rada, ak by sa vyjadrili ti, ktori maju podobne obdobie za sebou a ako sa maju momentalne fyzicky.. poznacilo vas to? nemate strach o svoje zdravie? nemavate este take zvlastne pocity, ktore sa tykaju prevazne srdca? napiste prosim:-)
dakujem za vsetky nazory a odpovede, prajem vam vsetkym krasny den a hlavne vela zdravia a usmevu do zivota:-)

karioll2

eeg hovori o elektrickych impulzoch v mozgu nie o cievach.na to je mageticka rezonacia,alebo ct s kontrastnou latkou
to vysetrenie cez pazerak by som si nedal robit,vraj je pri tom dost arytmii.mam astmu,nemozem betablokatory.o cieve som pisal vseobecne,nikdy nevies,ci nemas aneurizmu

karioll2

44 rokov,vysoky tlak 15 rokov,k psychiatrovi nechodim.ked mi povedal ten docent ze ten atak vysokeho tlaku a tachykardie je iba boj v mojom nervovom systeme som sa prestal bat.a lexaurin som bral svojho casu 2 mesiace,ale male davky 3x denne 1,5 gramu a maximalna davka je 60gramov ked si v nemocnici
bojim sa stale o svoj zivot,ja to mam este skomplikovane tazkou cukrovkou,ale to je ina tema

mimka_

ale kariol to hovoeŕis o nas ci o sebe o tej cieve? :-)ja to s tlakom nemam zle az tak tych 140-90.mal by si nas povzbudit nie strasit.mala som robene aj EEG a uplne v poriadku tak to by mi hrozit nemalo.dufam.davali aj teba betablokatory ked si mal ten tep tak vysoky?a ake vysetrnie myokardu si podstupil?ja mam ist neviem ako sa to vola to je ta hadicka cez usta a cez pazerak ci co ho mau drazdit ci daco neukaze

mimka_

bol si a este chodis k psychiatrovi?ja som bdŕala guajacuran dal mi ho neurolog,ale nic mi to nerobilo teda velmi slabo.lexaurin je asi na inej baze,ze?tak to si toho zazil asi tiez dost,aj si sa vsetkeho tak obaval ako my?ako dlho si sa tak trapil,kym si prisiel na to ako sa z toho dostat?mozem sa spytat na vek,pooosobis zivotom dost skuseny :-)

karioll2

ja v ramci vsetkych vysetreni som absolvoval echo srdca,zatazove ekg,holter ekg a tlakovy holter,taliovu scintigrafiu myokardu,cize viem,ze nemam ziadnu organovu poruchu.cize pokial si aj ty zdrava,srdce to zvladne taky atak,ale cievy neviem,vies,hocijaka malicka praskne v hlave a ides.......

karioll2

lexaurin,alebo ine anxiolitikum ti preladi vegetativny nervovy system aby taketo ataky nechodili.ja to mam tak niekedy,ze sa myknem na nejaky neocakavany zvuk,niekedy az zamrznem a vtedy viem,ze prichadza to obdobie.pijem sumive magnezium a hybem sa.maval som to take,ze ten tlak vysoky a kym ma zachranka priviezla do nemocnice,nebolo mi nic.a sa to opakovalo viac krat,uz ma ani nechceli vysetrovat,ze simulant.to je tak,keby ten debil lekar sam taketo zazil,inac by ku mne pristupoval.potom som si nasiel dobreho kardiologa a on povedal,ze tlak do 200/100 je prejavom aktivity nervov.a ze sa musim hybat,aby som spalil tie stresove hormony,lebo oni sposobuju tachykardiu,ta sposobuje vzostup systoly a ona vzostup diastoly a to ta vystresuje,preto sa vsetko este zhorsi,a este ti vybehne cukor a kruh sa uzatvori.cize ked to mam,si to nevsimam,a odoznie to same od seba.opakujem,hlavne ziadna panika,ten sport v tom momente sice zvysi tep a tlak,ale nie az tak dramaticky,ale za chvilu sa roztiahnu cievy a vsetko ide pekne dole.odkedy to robim,som nemal taketo problemy uz asi 5 rokov.a som velmi citlivy a vnimavy clovek,cize stres ma sprevadza cely zivot

mimka_

tak ako usmev akko sa citis dufam,ze lepsie :-)ci by si mala ist do skoly...uvidis jak sa budes citit treba sa poriadne vyspinkat.:-) ja s tym mam trosku mensi problém stale sa zobudim okolo 2 na taky neprijemny pocit v hrudi,ale potom ak nemam zachvat zaspim.je to tazke ta choroba :-(tolko rokov z nou bojujem tak sa mi darilo a teraz ma to tak polozilo.je pravdou,ze som bola pod velkym tlakom 2 roky a teraz sa to zosypalo...ty si este dost mladucka :-)ja mam 27 ale tiez to mam od 22 tak uz trochu dlhsie :-) preto teraz zajdem za odbornikom co so mnou urobi a mala by si aj ty aspon za psychologom.pisem to len preto lebo vidim na sebe,ze su tie ataky nie len caste,ale aj horsie :-((

usmev:)

kariol, tak to som nevedela, ze aj ty sa rozumies do tejto problematiky a prezival si cosi podobne.. presne tak ako si to napisal, hlavne ta veta "sedim v klude tv pozeram a zrazu tlak 200/110 a tep 150".. toto sa mi stalo vcera aj dnes a pre mna to bolo cosi uplne nepochopitelne.. a teraz si na tom ako? stale beries nejake lieky? ja sa zas bojim v tej chvili to zahnat sportom, lebo srdce neuveritelne busi, no a ked zacnem sportovat, aj tym sa zvysi, tak ci ho nahodou nejako nepresilym.. ty sa vyznas aj do lekarksej tematiky, tak sa ta opytam - myslis, ze srdce zvladne taketo ataky? ked tak strasne vystupi pulz alebo tlak a ty len citis akoby ti slo vyskocit z hrude.. ja sa vtedy strasne prelaknem, ze uz dobije, to ma desi..

mimka_

kariol a to nam tu pises az teraz?kde si doterat bol? :-)presne tak to je ze to pride v klude tak jak mne v piatok pri citani casopisu a dnes pri PC.tak ci onak treba psychiatra a lieky,vsak?na co je ten lexaurin?a tu tachykardiu jak si riesil v tom momente???

karioll2

ja mam vysoky tlak,a nevedeli si so mnou poradit internisti,tak ma poslali na psychiatriu no a lekar ze aby som bral xanax 2 tyzdne a tlak pojde dole,bral som mesiac a nic,tak som to vysadil.obcas ma kedysi davno chytali ataky ako teba,som to riesil sportom a lexaurinom,cize sedim v klude tv pozeram a zrazu tlak 200/110 a tep 150.tak som sadol na stacionarny bycikel a bycikloval som pol hodinu a bolo dobre.problem je v tom,ze sa v ramci vegetativneho nervoveho systemu bije sympatikus a parasympatikus(to su veci neovplyvnitelne volou a nikto za to nemoze ako je nastaveny od narodenia)a kto vyhrava,tak sa citis.preto by sa mal clovek tlmit anxiólitikami.napriklad lexaurin.a som zistil,ze cim menej sa hybem a pozorujem sa,je to horsie