Stres, trema, starch v skole

Príspevok v téme: Stres, trema, starch v skole
leona7002321

Skola ma dokaze fakt strasne stresovat . Hoci som uz v poslednom rocniku na strednej . Poctivo sa ucim vsetko co treba no aj tak mam pocit ze to neviem aj ked si to prejdem . Ked profesor ide skusat ja mam pocit ze mi srdce vyleti z koze. Dostavim sa pred tabulu a totalne z tej tremy a strachu horim . Lebo citim taky stres, ze mi stupne tlak . Uz to trva roky , myslim ze by som s tym mala daco robit. Lebo ja ako keby od kazdej odpovedi zavisi moj zivot sa chovam . Ostatni spoluziac su pred tabulovu alebo ked hovoria z miesta v pohode a ja uz citim uplne teplo ked mam hovorit alebo sa prejavit. Stava sa mi to len v skole!!!! Akonahle sa mi vyucpvanie skonci opadne zo mna to hnusne napatie a uz som aj v pohode ani nie som cervena. Dost ma to stve lebo to vyzera blbo a nechcem to .. L( Vzdy si poviem ze uz to bude fajn , ved som sa to ucila. No u mna to je proste reflex ze ked hovorim nieco v skole som cervena. Len v skole!!! Preco?? L( Je to dost ponizujuce... byt taaka ..
Nie je to niekto taky podobny????

leona7002321

No a k tomu vystupovaniu. Do nedávna som mala problém vystúpiť pred triedu či dokonca rozprávať sa s niekym cudzím. Vždy som bola červená, koktala som, mala som sťažené dýchanie a srdce mi išlo vyskočiť z hrude. Strašne nepríjemný pocit.

Toto som si dovolila kopirovat ... Lebo je to presne ako o MNE!!! ale toto sa fakt neda potlacat lebo ten mozog ako by bol rychlejsi .. jednoducho ocerveniem a bodka. Mozno preto sa ani v triede neprejavujem lebo ocerveniem . Ale preco len v triede,??? Prezentacie , odpoved, vystupovanie pred triedou ... neznasam to . A vzdy len trpnem kedy co zas bude a kedy zas budem cervena ako blazon .. A fajnoo sa strapnim!!!!!!!

(miriam)

prepacte, ze sa votriem do temy - jajka, pisala som ti este jeden mail a dlhsie si nereagovala, tak sa chcem len informovat ci ti mail prisiel. kludne odpisuj az ked budes mat cas, to nesuri, len aby som vedela, ze naozaj prisiel. dakujem, ahoj

jajkafr

marufka
text k prezentácii si nacvič dopredu určite neinprovizuj. nauč sa ho najlepšie ako básničku pri prezentácii svojej práce si zober papier kde budeš mať napísaný sprievodný text k sebe a sem-tam sa doňho môžeš pozrieť. Ak to budeš cítať celé bude to pôsobiť neprofesionálne tak akokeby ti to napísal niekto iný. Tiež budeš mať za sebou prezentáciu v power pointe alebo nejaký poster neviem nepíšeš akú máš prezentáciu. Pomáhať si môžeš aj tým. Prvé vystúpenie je najťažšie. Výhodu máš v tom, že vystúpiš pred známych ľudí (spolužiakov) tí ťa dokážu oveľa lepšie pochopiť akokeby si vystúpila pred úplne cudzí dav ľudí. Inak vezmi si aj to, že aj mnohí známi ľudia, ktorí musia prednášať kadečo na verejných schôdzach sa veľakrát zakoktajú, začervenajú, mnohí čítajú a dokonca aj koktajú... Ty si len študentka a niesi profesionál nie je v tvojej náplni práce prezentovať, preto ak sa zakoktaš, začervenáš alebo zrobíš nejaký kiks nič sa nedeje. Milo sa usmej a ospravedlň sa. Stane sa ... Pred tým ako vystúpiš pred triedu zhlboka sa nadýchni, povedz si, že to vieš a snaž sa vsugerovať, že to dokážeš. Uvidíš zvládneš to a nakoniec sa ti to možno aj zapáči :) Ak máš trému pozeraj sa na dobrú kamarátku tá ťa určite podporí, alebo sa pozeraj len tak po triede ponad spolužiakov bude to pôsobiť, akokeby si pozerala na nich :) Potom napíš ako si dopadla držím palčeky :) Mňa tiež čaká prezentácia v utorok a potom na dni otvorených dverí našej fakulty budem prezentovať náš odbor :)

marufka

ahoj,chcem ti len povedat ze uz asi tri roky trpim tymto istym tiez tieto stavy zazivam len v skole uz na strednej to bolo teraz na vyske znova tuto stredu mam robit 12 minutovu prezentaciu pred triedou a uz tyzden sa trapim s tym pocitom ze ake to bude ked s apostavim pred tu triedu a kazd ymi hovori ze sak to je normalna vec ze to zvladnem,ale tak kto nezazil nevie ono je vela cviceni ktore by ti mali pomoct tu tremu zvladnut take dychove cvicenia ale ide hlavne o to ako si to ty vsugerujes,co ja bohuzial neviem a preto ma to trapi,drzim ti palce snad to zvladnes mne nepomohla ani navsteva psychologa proste to si musis dostat do hlavy odstranit nejaku tu blokaciu ked sa budes sustredit na to ze zakazdym ta napadne ze boze co ak s ami to stane znova? proste toto sa musime obe naucit potlacat :)

lenka424

leona7002321
kristina736

som na tom presne tak ako vy.Tie vase problemy aj to s tym kolektivom v skole. U mna je to este o to horsie ze ja nemam ziadne kamaratky lebo u nas su kamaratstva len v skole.
Je to strasne.

jajkafr

ahojte ako tu čítam tieto príspevky z veľkej časti akokeby som čítala o sebe. Na ZŠ aj na SŠ som bola vždy na chvoste. Každý ma odcudzoval. Mám tú výhodu, že sa veľmi rýchlo učím. Stačí mi prednáška, výklad učiteľa, raz prečítať tému a viem to. Základnú školu som skončila s jednotkami bez učenia na strednej som trošku musela zabrať na slovenčine, ale z ostatným predmetov mi stačil väčšinou výklad učiteľa na hodine. Kvôli tomu som bola pre všetkých bifľoška. Samozrejme v určitej miere k tomu pomohli aj učitelia, pretože ako žiačka s výborným prospechom som bola od nich vždy chválená pred triedou, a preto ma niektoré spolužiačky, ktoré boli zvyknuté na to, že sú najlepšie neznášali.
No a k tomu vystupovaniu. Do nedávna som mala problém vystúpiť pred triedu či dokonca rozprávať sa s niekym cudzím. Vždy som bola červená, koktala som, mala som sťažené dýchanie a srdce mi išlo vyskočiť z hrude. Strašne nepríjemný pocit. A prišlo to hneď ako som počula moje meno. Stratilo sa to u mňa našťastie v 3. ročníku na strednej škole. Písala som SOČ. Nikto mi však nepovedal, že s tým budem musieť vystúpiť pred komisiou a ostatnými študentmi, ktorý si písali SOČ tiež. Dozvedela som sa to už vtedy keď sa nedalo cúvnuť. Pripravila som si prezentáciu naučila som sa pripravený text od slova do slova na spamäť ako básničku. Nacvičovala som si to vždy keď som mala voľný čas, pred mamkou, kamarátkami, sestrou, ... nakoniec som to predniesla profesorke a potom som šla prezentovať na regionálne kolo SOČ. Bola som nejaká desiata v poradí. Samozrejme som mala pripravený aj text k prednáške keby mi náhodou niečo vypadlo. Povzbudilo ma to, že primátor mesta a nejaká profesorka čo mali prejav celý svoj prejav prečítali a dokonca sa sem-tam zakoktali. Vtedy som si povedala, že sa nemám čoho báť veď to nemôže byť až také strašné keď sa to toleruje im tak prečo by sa to nemalo tolerovať mne. Vystúpila som pred komisiu a ostatných účastníkov a prvýkrát v živote som nedostala červenú farbu na líca a nekoktala som. Cítila som sa super. Mala som dokonca očný kontakt so všetkými prítomnými. Vtedy som sa zbavila trémy asi natrvalo.
Vždy som bola introvert. Tichý človek zalezený v triede. Vo štvrtom ročníku na strednej som dokonca vystupovala v niektorých scénkach na stužkovej a čítala som hlavný príhovor :)
Teraz študujem už 2. rok na vysokej a s komunikáciou už našťastie nemám problém. Vďaka mojim vedomostiam zo strednej a môjmu daru reči :) si ma všimli profesori a už v prvom ročníku som sa dostala na 2 konferencie do zahraničia.
Odburávať stres mi však pomohla aj psychologička. Odoslali ma k nej lekárka, aby ma naučila zvládať stresové situácie a tým, aby som predchádzala zhoršovaniu mojej astmy. A pomohlo mi to aj s vystupovaním pred ľuďmi. Neberiem všetko tak vážne ako som to brala doteraz. Vždy si poviem šak všetci čo sú tu sú len ľudia ako ja. A rovnako aj oni by sa necítili možno vo svojej koži keby tu stáli a spravili by tiež nejaké chyby rovnako ako ja. Mnoho z nich by sa začervenalo a možno zakoktalo. Proste je dôležité postaviť sa pred ľudí s postojom ja čosi viem a ja vám dokážem, že to viem. Ak sa postavíte pred obecenstvo s tým, že dnes to asi zorám dostanem okno, začervenám sa a budem koktať tak budete koktať. Ale ak sa tam postavíte s postojom ja som tu prišla dnes vyhrať a ja to vyhrám tak vyhráte aj ten vlastný boj so svojou trémou.
Všetkým držím palčeky... Zvládať trému je ťažké, ale niekedy sa to dá len si treba veriť

skyle

Zacnem jest magnezium a Bcko. Uplne poznam tie pocity, hoci momentalne si robim phd, a som vyslana do cudziny, cize na konferenciach musim prednasat, tak je to presne o tom, ze srdce ide vyletiet z koze, hlas sa mi chveje, nohy sa trasu, no ja prednasam. Najhorsie pride, ak mi niekto polozi otazku. Ja ju ani neregistrujem, nie to este odpovedat. Na nic som zatial neprisla. Zmaturovala som tak, ze s velkymi pismenami bol napis MARGITA FIGULI, tam je hl.hrdina potocny, a potocky je v Stolicnych volbach alebo tak nejako a ja som rozpravala o Stolicnych volbach. Proste des. No zmaturovala som. Na statniciach to bol des. Na skuskach podobne, no potom si ucitelia zvykli, a dali mi niektori druhu sancu, s ostatnymi to bolo tazsie. Niektori tvrdia, ze viac vystupovat, zatial to u mna nepomaha, ved prednasam na Medzinarodnych konferenciach v anglickom jazykua dusicku mam malicku ako na SS. Drzim palceky

annnie

leona, ten problem mam aj ja.Vlastne to, čo tu čítam, tak v mnohom som podobne na tom. Niekde som čítala,asi tu na fore, že treba skusť brať Bkomplex forte a Sumivy magnezium 250. Zčala som to užívať. 1tbl B a 2x 125 magnezium za den. Citim na sebe, že som taka kludnejšia aj aj to napatie je miernejšie. Nestratilo sa uplne,alwe je to ine, akoby som bola uvolnenejsia, hravejšia, mam viac humoru v sebe...mozno si dost strnula v prejave. aj ja som...tak to skus. treba brat 2týždne v kuse a potom každý druhý deň.

drž sa a daj vedieť, co a ako

leona7002321

zuzula no ja sa pokusam aj sa pekne obliekat starat sa o seba a tak .. no aj tak mi to akosi nejde zmenit. A neacim sa mu to vieem ved za cele 4 roky sme toho nakecali straasne malo . :D

zuzula11

Leona, ten prejav si nacvic doma pred zrkadlom .. apotom pre dobrou kamoskou ... potom pre celou rodinou .... ak sa mu nemozes vyhnut, musis si to nacvicit ... To ze sa spoluziak usmeje , ked vravis a ty to vidis negartivne je o tvojom negativnom pohlade na seba ... Skus sa akosi inac obiect a pochvalu zobrat naozaj ako pochvalu, nie ako vysmech ... Mozno sa tomu chalanovi pacis a takto to dava najavo ...