VITAMIN C - A DAVKOVANIE

Príspevok v téme: VITAMIN C - A DAVKOVANIE
bingham

Vitaminy a stopove prvky su velmi dolezite pre zdravy chod ludskeho organizmu v primeranych davkach (rad by som upozornil na slovo v primeranych), ktore si clovek zabezpeci ak ma dostatocny privod RACIONALNEJ VYZIVY

Vitamin C (kyselina askorbova) patri do skupiny vo vode rozpustnych, posilnuje imunitny system, pomaha pri vyvoji zubov, kosti, podporuje vstrebavanie zeleza, pomaha udrzat zdravu kozu

DENNA ODPORUCANA DAVKA JE pre dospelych 100mg a pre deti starsie ako 3 roky 45mg

Samozrejme ze davka sa moze aj zvysit podla potreby - horna hranica je 1000mg

HYPERVITAMINOZA sa prejavuje narusenym vstrebavanim medi a selenu, sposobuje zaludocne problemy ako hnacka, nafukovanie a u vnimavych jedincov aj oblickove kamene( najma u ludi ktori maju sklony k tvorbe oxalatovych kamenov), poruchy spanku, bolesti hlavy, velmi vysoke davky by sa nemali podavat tarchavym zenam

Na zaver by som rad povedal ze som sa umyselne zameral najma na vedlajsie ucinky, vzhladom na niekorych prispievatelov ktory uvadzaju davky az 80g - co je zatial cista hypoteza ktora sa zaklada na experimentovani a jej vysledky o uspesnosti(ak vobec budu) sa ukazu az v buducnosti
------------------
www.zdravie.sk Vitamín C a megaskorbická liečba - zabudnutý poklad

Peto T

bingham: Máš hneď v úvode chybu, ODD pre deti 4-6 rokov sú 60mg na Slovensku a 70mg v Čechách, Ty uvádzaš 45mg.

To, čo je odporúčaš ako "dostatočnú dávku" pre 20-kilové dieťa je mimochodom cca 3x menej, než denne vyprodukuje bežný potkan.

Otázka: Keď si taký presvedčený o vedeckej opodstatnenosti a presnosti týchto miniatúrnych dávok, akiste nám dokážeš vysvetliť, ako mohlo dôjsť k takýmto veľkým nezrovnalostiam v odporúčaniach (45 vs 60 vs 70mg)?!

Peto T

radca: Keď si nespokojný s adminom a jeho reguláciou tohto fora, mohol by si mu napríklad navrhnúť, aby zakázal prístup neregistrovaným.. čo na to povieš?

Peto T

Mimochodom, zvýšenie 6-13mg? Toľko človek vyciká keď vypije 1-2 šálky čaju. www.nature.com
Pacienti s hyperoxalúriou vylučujú aj 200mg denne, takže prírastok 6-13mg by znamenal nárast o 3-6%. Slovami klasika "Nič moc, čo poviete". Omnoho väčší vplyv má strava.
www.nature.com

Za normálnych okolností sa len časť oxalátov zo stravy vstrebe. Avšak za podmienok nedostatku vápnika alebo narušenej črevnej flóry (najmä kvôli užívaniu antibiotík), vstrebe sa podstatne väčšia časť oxalátov,
mnohonásobne viac, než je vôbec možné dosiahnuť akýmikoľvek dávkami vitamínu C. Zo stravy môže človek prijať až 900mg oxalátov denne.

Peto T

radca: Odkaz, čo si uviedol (PMID 1569652), sú zase len teoretické bububu.

Sledovali tam ŤAŽKÝCH OBLIČKOVÝCH PACIENTOV čerstvo po litotrypsii, a namerali im miniatúrne ZVÝŠENIE OXALÁTOV v moči, na základe čoho BU BU BU, môže rásť riziko kameňov. Toto je pomerne bežná argumentačná "skratka", ale čisto špekulatívneho charakteru. Nikde totiž nedokázali, že by sa
skutočne niekomu objavili alebo zhoršili kamene. Títo páni tiež zabudli vziať do úvahy, že vitamín C zrýchľuje prietok moču obličkami a reguluje jeho pH, čím predchádza vzniku kameňov, pretože oxalátové kryštály sa najlepšie tvoria pri zastavení prúdu. Z toho vyplýva, že najdôležitejšou prevenciou kameňov je veľa piť, aby obličky mali s čím pracovať.

Navyše mám tucet štúdií, kde vitamín C neovplyvnil ani len vylučovanie oxalátov.

Ale len tak ďalej, dávaj ďalšie štúdie, aspoň sa všetci pozrieme, na akých základoch stoja argumenty o škodlivosti vitamínu C.

Peto T

karioll: Začni sa správať slušne, ak nevieš, čo to je, tak sa opýtaj rodičov a choď si urobiť domáce úlohy.

julianka

kaciatko7 a kedy sa venujes chorej sestre,ked si stale na nete? Ako sa ma a co jej teraz davas okrem MMS, tusim doplnky si uz stopla.

radca

karioll,

suhlasim s tebou. Kaciatko je este nedospele decko, ktore chape zivot tak, ze kto sa lepsie vie hadat, tak ten ma pravdu. Ja mam podobne zle skusenosti. Mne sa dokonca administratorka pokusila niekolkokrat zakazat pristup na tieto stranky.

kaciatko7

karioll, vidno, ze si este nedorastol na to, aby si sa vedel slusne a rozumne vyjadrovat...okrem toho, nespominaj ma vo svojich prispevkoch, tym padom sa vyhnes tomu, aby som na teba reagovala
aj toto je asi chyba administratora, ze ti tu vela ludi na fore musi trpiet tvoje urazky