VITAMIN C - A DAVKOVANIE

Príspevok v téme: VITAMIN C - A DAVKOVANIE
bingham

Vitaminy a stopove prvky su velmi dolezite pre zdravy chod ludskeho organizmu v primeranych davkach (rad by som upozornil na slovo v primeranych), ktore si clovek zabezpeci ak ma dostatocny privod RACIONALNEJ VYZIVY

Vitamin C (kyselina askorbova) patri do skupiny vo vode rozpustnych, posilnuje imunitny system, pomaha pri vyvoji zubov, kosti, podporuje vstrebavanie zeleza, pomaha udrzat zdravu kozu

DENNA ODPORUCANA DAVKA JE pre dospelych 100mg a pre deti starsie ako 3 roky 45mg

Samozrejme ze davka sa moze aj zvysit podla potreby - horna hranica je 1000mg

HYPERVITAMINOZA sa prejavuje narusenym vstrebavanim medi a selenu, sposobuje zaludocne problemy ako hnacka, nafukovanie a u vnimavych jedincov aj oblickove kamene( najma u ludi ktori maju sklony k tvorbe oxalatovych kamenov), poruchy spanku, bolesti hlavy, velmi vysoke davky by sa nemali podavat tarchavym zenam

Na zaver by som rad povedal ze som sa umyselne zameral najma na vedlajsie ucinky, vzhladom na niekorych prispievatelov ktory uvadzaju davky az 80g - co je zatial cista hypoteza ktora sa zaklada na experimentovani a jej vysledky o uspesnosti(ak vobec budu) sa ukazu az v buducnosti
------------------
www.zdravie.sk Vitamín C a megaskorbická liečba - zabudnutý poklad

AdamKrt

Lenze, ak kyselina pride do styku so zasaditym, tak sa neutralizuje. Lenze potom to uz neni kyselina, takze ucinok vitaminu C sa nahodou neanuluje ???

Meg

Kaciatko

Mala si pravdu cital som tvoje prispevky a tak som to skusil je to super. Neveril som tomu ale teraz ma uz nikto nepresvedci o opaku. Uvidime co bude zajtra. Skusal som 3 druhy liekov na znizenie teploty zabrali na kratku dobu par hodin ale potom sa mi znovu vratila teplota.Teraz je to konecne inac som bez teploty!!!!!

kaciatko7

Meg, zaha stipe pravdepodobne preto, lebo si pouzil cistu kyselinu askorbovu, ktora prekysluje. lepsie je uzivat neutralnu formu vit C, tym padom sa zabrani prekyslovaniu organizmu. cista kyselina askorbova sa da neutralizovat napr. sodou bicarbonou. ale v kazdom pripade je asi najlepsie uzivat taky vit C, ktory je uz neutralny, pomer kyselin a zasad je v spravnom pomere.
mne takto tento tyzden presla prechladnutie, mozno zacinajuca chripka, za 2 dni som bola v pohode.

Meg

vcera a dnes som si nasadil 1000 mg Kyseliny askorbovej kvoli stale pretrvavajucej teplote uz mesiac 37,5. Dnes som zistil ze nemam teplotu meral som si ju o 20.30 to je sok!!!! Ale mam palenie zahy ako jediny zatial neziaduci ucinok.Nieco na tom c predsa len bude!

radca

Peto T,

zrejme celkom nerozumies rozdielu vo vyzname slov 'nie je skodlivy' a 'prospesny'. Ty a dalsi tu tvrdite, ze vitamin C v megadavkach nie je vobec skodlivy. Keby tomu tak aj bolo, co ti tu mnohi spochybnili, a zdaleka to nie je pravda pre vsetkych ludi s rozlicnymi zdravotnymi problemami a pri brani urcitych liekov, tak ti este stale chyba dokazat, ze je nejako prospesny. Teda ak nepocitam Kosove vyjadrenia a niektorych dalsich o tom, ako vlady statov sedia na sudoch s vitaminom C a robia vsetko preto, aby sa tento vitamin nedostal k obycajnym ludom a nahodou im nepredlzil zivot.

Prezradim ti este, ze som kedysi fajcil (asi pred 5 rokmi som skoncil) a skusal som brat denne po urcitu dobu aj vacsie mnozstva tohoto vitaminu, ale ziadny priaznivy vplyv som nespozoroval.